19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

GLOSA: Už zase rušení Benešových dekretů?

Pokoušet se znovu a právě v této době oživovat diskusi kolem tzv. Benešových dekretů je příkladem absolutní politické slepoty a ignorantství ze strany těch, kteří s touto myšlenkou opětovně přicházejí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vrabec 8.1.2022 16:36

P.Weigl a podobní čecháčci (zde jich je plno) se někdy tou antiněmeckou nenávisti udusí.

T. Krystlík 8.1.2022 16:35

Paní Lukešová, řeč byla o obětích tzv. českých zemí, ne ČSR! Četla jste vůbec, co se ve Wannsee dohodlo? Text protokolu je v internetu.

T. Krystlík 8.1.2022 16:33

Paní Lukešová, zde dva citáty. Božena Němcová, původně Barbara Pankel, již v roce 1850 psala, že Němci by měli být vyhnáni za hranice, kam patří, aby se nemohli obohacovat na úkor Čechů. Ve zprávě z Prahy z ledna 1851 ministru vnitra Alexanderu von Bach se pravilo: „Rok 1848 způsobil, že se z mnoha jinak hodných a rozumných lidí stali blázni... Fixní idea těchto nemocných spočívá v tom, že Češi (jazykově) jsou vlastně opravdovými pány a vlastníky země; Němci naproti tomu pouze přivandrovalci, vetřelci a kolonisté, kteří se musí ve všem přizpůsobit a podrobit původním obyvatelům, tedy pánům v zemi; rovnoprávnost mezi Čechy a Němci nemůže tedy vůbec existovat, neboť Němci nemají vůbec žádná svoje vlastní práva... Jestliže se Němci Čechům nepodrobí, pak se musí vyhnat pryč ze země a pobít, neboť jen Češi sami mohou a smějí vládnout v této zemi.“

T. Krystlík 8.1.2022 16:28

Protokol z postupimské konference (smlouva žádná neexistuje!) nemá právní váhu, takže Češi mohou činit v této věci, co libo. Vyhnání domácích Němců za hranice není výsledkem WW II - jako první navrhl vyhánění domácích Němců sám o sobě E. Beneš 15. 9. 1938 a to zcela konkrétně (s počty a okresy).

J. Chaloupka 8.1.2022 16:27

Dodnes by nám měli být vděční. Poslali jsme je do SRN.

P. Princ 8.1.2022 16:26

Nechte mocnosti mocnostmi a neodklánějte.

T. Krystlík 8.1.2022 16:22

Pane Breii, než se pustíte do diskuse, tak si ověřte fakta. Ten neinformovanec, který napsal výchozí článek o debatě v BRD, evidentně neví, že policejní sbory a ochrana zemských hranic v Německu (BRD) patří a patřila pod jednotlivé federální země BRD. Federální policie (Bundespolizei) vznikla až v roce 2005 a je určena k hraničním kontrolám, k ochraně spolkových úřadů, k ochraně BRD před terorismem, náhražkou za drážní policii. V té době byly cedule s nápisem Landesgrenze všude již desítky let vztyčeny a to nejen na cz-hranicích. Jejich výměna by silně zatížila rozpočty jednotlivých spolkových zemí. Dále. V roce 1949 musel někdo převzít závazky za Německou říši, tak co se divíte!

V. Petr 8.1.2022 16:18

Přesněji, jsou to úvyhy novinářů, kteří odhadují představy britské vlády a to z konce r. 1938.

H. Lukešová 8.1.2022 16:15

Proto mě trochu vytáčí texty pana Krystlíka, který srovnává sudetoněmecké padlé s šoa, tj. likvidací židovského obyvatelstva. Jedná se téměř o texty na úrovni "osvětimské lži". Ti Židé byli většinou neozbrojení civilisté, nevinní lidé, neprovinili se vůbec ničím, kdežto ti sudetští Němci byli vojáci, bojovali ve válce, byli ozbrojení, mohli se bránit...

V. Petr 8.1.2022 16:15

Jedná se o články v novinách. Uvádím to proto, že to už tenkrát někoho napadlo a nebyli to Češi. V Postupimi to už Britové požadovali oficiálně, jsou z toho zápisy.

V. Petr 8.1.2022 16:10

Paní Lukešová, částečně pravdu má, pokud bere jen území Protektorátu. Počet zavražděných českých Židů je znám poměrně přesně, je to asi 78 000 osob. Počet zavražděných slovenských Židů se udává číslem 60-80 tisíc, kolik zavražděných pocházelo z Podkarpatké Rusi, kde bývala před válkou početná židovská komunita nevím.

Ti mrtví sudetští Němci padli na frontách WW2 za svého "Vůdce..."

H. Lukešová 8.1.2022 15:25

Podotýkám, že československých obětí bylo kolem 330 000, z nich 270 000 tvořili českoslovenští Židé. Z československých Židů přežilo WW2 krásných 10%. Říkali to v ČT v dokumentu "Příběhy 20. století", 3. řada. Stojí za to zhlédnout. Dokument se dá stáhnout z Uložto...

A když jsme také u výročí, tak 20.1.2022 bude kulaté 80.výročí (20.1.1942), co se Němci sešli na konferenci ve Wansee a naplánovali "Konečné řešení židovské otázky". Ty Židy, které se nepodařilo usmrtit na východní frontě u takových míst jako byl Babij Jar a spousty dalších, či nezemřeli v ghettech pohltily plynové komory v Osvětimi/Březince. Chápu, je to již historie, ale zapomínat by se nemělo.

Š. Hašek 8.1.2022 15:22

Důležitá poznámka!

Š. Hašek 8.1.2022 15:21

Celý zítřek se tím budu zabývat a potom zavolám Rakušanové.

H. Lukešová 8.1.2022 15:20

Ne, nemluvíte pravdu. Československých obětí bylo 300 000, z nich 270 000 tvořili českoslovenští Židé. To říkali v ČT v dokumentu "Příběhy 20. století". Z československých Židů přežilo WW2 jen 10%.

Š. Hašek 8.1.2022 15:19

Jste tak blbej, že nám zkoušíte namluvit, že mezi šoa a voliči Hitlera v Sudetech není žádná souvislost? Žádná?

Štvou Vás, zákony ČR, že? Připomínají hnusnou minulost Němců, že? Rovněž připomínají zdravou reakci na "toho, kdo si začal". Drze a posléze vražedně začal! Takoví to mají odnést, šeredně. Aby se vědělo!

Pozoruji také, že často není řeč o Německu, nýbrž o "nějakém nacismu odněkud".

H. Lukešová 8.1.2022 15:18

Jak jste prosím přišel na to, že Češi plánovali vyhnání Němců již roku 1848? Tehdy ještě žádný samostatný český stát neexistoval. Vaše údaje mi vážně nic neříkají.

J. Brei 8.1.2022 15:18

Jasně že není řeč o šoa. Dějiny přece začínají až 8.5. 1945 a nemají s minulostí nic společného.

J. Brei 8.1.2022 15:16

Výsledky Postupimské konference, jejichž součástí byl i odsun (anglicky transfer) Němců z ČR, Polska a Maďarska do Německa, byly reakcí na druhou světovou válku a jsou součástí poválečného uspořádání vztahů v Evropě. ČR je nemůže sama zpochybnit, aniž by se vystavovala nebezpečí obvinění z narušování poválečných vztahů v Evropě. Pokud chce Evropa (a USA) tuto uzavřenou kapitolu znovu otevírat, musí to být jejich společné rozhodnutí.

Š. Hašek 8.1.2022 15:12

Tutově máte lepší nápad, dne 8. ledna 2022, odpoledne. Telefonicky to proberte s Pithartem a Schwarzenbergem.

Židé nebyli vyháněni, byli ...............

J. Brei 8.1.2022 15:11

Národnostní politika Československa vycházela sice z idey národního státu „Čechoslováků“, jehož systém měl mnohé nedostatky, Československo se přesto chovalo k menšinám na tehdy existující poměry vzorně, což doložily i předválečné výzkumy zahraničních organizací. Počet volených zástupců Němců v prvorepublikové správě, počet německých základních, středních i vysokých škol či vydavatelství a tím i knih v německém jazyce byl daleko široko v Evropě nejvyšší. Na územích, kde byla více než 20procentní menšina, byl druhým úředním jazykem jazyk menšiny. Národnostní menšiny mohly svobodně zakládat organizace a různé spolky. Vztah státu a občanů nestál na národnostním, ale na občanském principu. Je však třeba říci, že Němci se s Československem jako se svojí vlastí ve valné většině případů neztotožňovali (byť situaci mírně napomohl fakt, že míra svobody v zemi byla po roce 1933 ve srovnání s Německem nesrovnatelně vyšší); (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sudet%C5%A1t%C3%AD_N%C4%9Bmci )

Š. Hašek 8.1.2022 15:08

To mě wirklich uklidnilo, Krystlíku. Ty menšiny, většiny, počty úřední hajzla Franka. Z Karlsbadu.

Před popravou se projet (v autě, druhou třídou vlakem?). A vidět potom echt německý konopný provaz.

Furt mně jenom vrtá v makovici, jak se tady ti Říšští nadNěmci vocitli!!! A dirigovali popravy u Vltavy.

Rovněž mi nedá spát, proč Heydrich nechrněl někde doma, nechytal herinky v Ostsee a musel mocímermo někam do zámečku ku Praze. No, dostal to. Myslíte, že to byl z naší strany český terorismus???

S Váma to beru jako cvíko, povídání si s cihlou. Ale z cihel je nakonec alespoň dům ..............

J. Brei 8.1.2022 15:07

Myšlenka na vytvoření německého státního útvaru na území českých zemí nebyla v říjnu 1918 nová. Již v lednu 1918 vydali němečtí poslanci z Čech slavnostní prohlášení, v němž stálo:

"V nynější velké době, v níž rozhoduje se osud národů a v níž Češi chtějí využíti převratných sil válečných, aby rozbili rakousko-uherskou monarchii a dostali dva a půl milionu Němců v Čechách pod jho československého státu, žádáme my, představitelé německého národa v Čechách, aby byla zřízena samostatná provincie Deutschböhmen se všemi právními přívlastky a zřízením korunní země v rámci císařství rakousko uherského, a to bez jakékoliv závislosti na české části Čech...

Německý národ neustane, dokud neprovede konečné osvobození (svých soukmenovců) z nadvlády Čechů a - třeba i násilím - nezabrání zřízení československého státu, v němž by německý národ byl ujařmen... Za tím účelem žádáme ohraničení a sloučení německého území v Čechách a pro toto území všechna ústřední místa, úřady a instituce, které patří korunní zemi."

Zdroj: https://www.usti-nad-labem.cz/dejiny/1918-38/ul-6-2.htm

J. Brei 8.1.2022 15:07

A co plánovali Němci? Z prohlášení Němců žijících v zemích Koruny České a poslanců Říšské rady ve Vídni ze dne 21.1.2019, který deklarovali svojí snahu o připojení části českého území k Německu a Rakousku:

"21. října 1918 bylo ve Vídni v domě Dolnorakouského sněmu rakouskými Němci ustaveno Prozatímní národní shromáždění Německého Rakouska, na němž zástupce německých nacionálů z Čech, Hans Knirsch, prosazoval z důvodu "národních, sociálních a kulturních zájmů" státoprávní připojení Německého Rakouska v Německé říši.

Na základě předchozího jednání konalo se v Ústí nad Labem 27. října 1918 shromáždění důvěrníků německých Volksratů pro Čechy. Předsedající MUDr. Titta vysvětlil, že je nutné sjednotit snahy usilující o připojení tzv. Deutschböhmen k německé říši. Odmítl jakoukoli možnost soužití s Čechy. Po něm hovořil Hans Knirsch. Podal zprávu o činnosti německého národního shromáždění ve Vídni. Připojení německých oblastí Rakouska propagoval též prof. Zycha. Na závěr jednání odeslali účastníci shromáždění telegram říšskému kancléři princi Maxovi von Reden, jehož hlavní myšlenkou bylo, že Deutschböhmen je rozhodnuto spojit svůj osud na základě sebeurčení s osudem německého národa. Zároveň byla přijata proklamace k německému národnímu shromáždění, v níž se požadovalo zřízení provincie Deutschböhmen, která měla zajistit Němcům možnost zřídit si vlastní vládu."

Zdroj: https://www.usti-nad-labem.cz/dejiny/1918-38/ul-6-2.htm

M. Hoblík 8.1.2022 15:06

Vyhánění Němců nebyl dobrý nápad! Prohráli, zemřeli...

J. Brei 8.1.2022 15:01

Předposlední odstavec článku: "V Německu se však ohledně této smlouvy rozvinula spousta diskuzí, neboť v německé verzi pro označení hranice použit termín, který není používán ve smyslu státní hranice, ale hranice zemské mezi jednotlivými spolkovými zeměmi(!). Problém je umocněn, dáme-li si výše řečené do souvislosti s rozhodnutím ústavního soud Spolkové republiky Německo z roku 1949, který mimo jiné rozhodl, že Německá říše skončením druhé světové války nezanikla a že Spolková republika Německo je s ní právně identická. Takové rozhodnutí může mít v souvislosti s platností Mnichovské dohody do 15.3. 1939 v budoucnu pro Českou republiku jako nástupnický stát Československé republiky závažné důsledky, a to zejména z hlediska rozsahu státního území a státních hranic."

Asi jsme tedy četli každý jiný článek - autor tvrdí , že kvůli užití těchto pojmů se rozpoutala diskuze v Německu, nikoli u nás. Asi ti Němci neumí pořádně německy.

J. Brei 8.1.2022 14:55

Stále jste mi, paní Rybnická, neodpověděla, takže kopíruji:

"Německá strana po zrušení Benešových dekretů nevolá. V souladu s touto deklarací zaměřuje své vztahy do budoucnosti. Stejně tak česká. Proč tedy lidé, jako jste Vy, paní Rybnická, nebo jako je L. Rakušanová, máte stále a dokola potřebu toto téma, stejně jako téma transferu části sudetských Němců do Německa, vytahovat?"

Respektovat Česko-německou deklaraci je pro Vás zamlčování? A přestat se hrabat v minulosti a v souladu s Česko-německou deklarací hledět dopředu je také špatně?

Š. Hašek 8.1.2022 14:53

Velice zajímavé, Krystlíku!!! Nějak mě tedy přesadíte mimo tu Evropu (to chtěl i Adolf). Jste celkem primitivním přítelem prázdných vět.

1. "Evropa" určuje platnost zákonů ČR???

2. Celkem, být Vámi, bych se na Evropu vysrál, to je jen světadíl, zajímavý, až po Petrohrad a Nižnyj Novgorod. Taky polovina Istanbulu. Kam jste chodil do školy??? Do Hitlerjugend.

3. Též bych se vysrál na brusele (někde ještě též EU), poňádž to je barák, kde se řeší délka sirek, jestli zelí správně kyše, průměr rajčat a možnost pěstovat korkové duby ve Finsku. Taky to brusele má hadr a několik taktů staré, krásné hudby.

J. Hrdlička 8.1.2022 14:48

Anžto se to nijak neprojevuje. Zbožné přání některých přesvědčit Čechy, že Evropa neví, co předcházelo odsunu, ač to povětšině pocítila doslova na vlastní kůži, jsou mimo realitu.

T. Krystlík 8.1.2022 14:47

Není řeč o šoa, pane Hašku, nýbrž o zrušení dekretů presidenta republiky. Takže byste se měl pohybovat v rámci debaty, zda je zrušit nebo nezrušit, a když zrušit, tak tak učinit ex nunc nebo ex tunc.