7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Už zase rušení Benešových dekretů?

Pokoušet se znovu a právě v této době oživovat diskusi kolem tzv. Benešových dekretů je příkladem absolutní politické slepoty a ignorantství ze strany těch, kteří s touto myšlenkou opětovně přicházejí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.1.2022 15:04

No a?

Mohl být kupříkldu za Rakouska v českojazyčných oblastech úředník neznalý němčiny?

A když se to obrátilo a vlád a věcí našich se navrátila do našich, herrenvolku se to dotklo?

J. Jurax 9.1.2022 15:24

... našich rukou ...

Š. Hašek 9.1.2022 15:32

Paní Rybnická je ujetá/bere to šmahem. Kvůli nižšímu platu zve Hitlera do Žatce.

Všude je něco. Ve všech vícejazyčných oblastech narazíme na definovaný požadavek jazykových znalostí.

A ví se, jak němečtí poslanci tropédovali Badeniho jazykové zákony, protože s "tou českou hatmatilkou nechtěli mít společného"!!! A tak přiložili polínko na jazykové třenice první republiky. A jak si potom "modifikovali" historické hranice.

I průměrně chytrému měšťanovi v Chomutově mohlo být jasné (rok 1937), kam to směřuje. Kam to směřuje i jeho voláním Heim ins Reich a volbou (tajnou !!!) Henleina!

Jak se mohli čílit, když se jim to splnilo? Formu splnění jim určil Hitler.

H. Rybnická 9.1.2022 16:07

Jenže ten starorakuský účedník nebyl za svoji neznalost jazyka nebo dokonce pouze nedokonalou znalost mobován, nebo dokonce propuštěns za účelem zvýhodnění česky mluvících úředníků z vnitrozemí. (v německojazyčných oblastech nemuseli ani hovořit německy) tak jak to zřejmě okázala československá veřejná správa první republiky..

J. Jurax 9.1.2022 17:57

No, on ten starorakouský úředník němčiny neznalý prostě nebyl, neboť se jim nemohl stát. Vy jste fakt argumentačně kouzelná ... :-)

Co myslíte, bylo lze mít v ČSR úředníky neznalé češtiny, potažmo slovenštiny?

Mohl by se dnes tam u vás v Germánii být státním úředníkem někdo, kdo neumí německy? Umí dnes všichni němečtí úředníci ve čtvrtích či sídlištích s převahou tureckého, potažmo muslimského obyvatelstva turecky, arabsky, paštůnsky a čertvíjak ještě?

P. Diviš 9.1.2022 18:02

Je to marný, je to marný, je to marný ... :-p

T. Krystlík 9.1.2022 16:33

Mohl. Úřadům v mocnářství bylo ponecháno na vůli, jakým jazykem se budou mezi sebou dorozumívat. Úřední jazyk v Předlitavsku neexistoval.

J. Jurax 9.1.2022 17:58

No, nemohl.

T. Krystlík 9.1.2022 23:40

Jste blb?

J. Jurax 10.1.2022 12:37

Ne. A Vy?

P. Diviš 9.1.2022 15:06

Co je na tom divného? Umět státní jazyk je kvalifikační předpoklad, umět další výhoda.

H. Rybnická 9.1.2022 15:59

Divného je státní jazyk. nucený i v ryze německojazyčných oblastech. Nebo jste již někdy slyšel že ve Švýcarsku existuje něco jako státní jazyk?

P. Diviš 9.1.2022 18:04

Není k nám blíž Německo, než Švýcarsko?

Už jste někdy slyšela, že by tamnímu úředníkovi stačilo mluvit a psát jen kupříkladu lužickosrbsky?

Š. Hašek 9.1.2022 18:18

Je vidět, že o jazykových požadavcích na (různé) zaměstnance ve Švýcarsku víte prdlajs.

Zaměstnanec (který potřebuje úředně komunikovat, nikoliv tedy myčka nádobí), tam musí prokázat "schopnost komunikace v dalším/dalších jazycích", kde se bude pohybovat. Komunikaci.

Z toho plyne, že pokud bude na jednom fleku, tak se vlastně značná část problému přenese na protistranu. Ale iniciativě a premiím se meze nekladou.

Ani strojvůdce projíždějící celým Švýcarskem nemá čtyři státní jazykové zkoušky.

A hlavně si na to nezvou a nevolí Henleina, madam!

T. Krystlík 9.1.2022 17:24

Není to kvalifikační předpoklad. Maďarsko se zcela vymyšlenou maďarizací Slovanů: podle zákona z roku 1924 směl se stát státním úředníkem v oblastech s více než 20 % národnostní menšinou i člověk neznající maďarsky! To v ČSR možné nebylo.

H. Rybnická 9.1.2022 14:24

Interpelace senátora E. Teschnera a soudr.26.2.1936

V jednotlivých odvětvích oboru finančního, zejména v berní službě, ozývají se stížnosti do toho. že jsou úředníci německé národnosti pro nepostačitelnou znalost státního jazyka od let kvalifikováni >méně uspokojivě< nebo dokonce neuspokojivě<.U převážné většiny těchto takto kvalifikovaných úředníků možno nyní konstatovati, že s výjimkou posudku o státním jazyku všechny ostatní body kvalifikace vesměs jsou vyplněny posudky >dobře< a >velmi dobře<.Tedy jen posudek o jediném bodě kvalifikace působí na celou kvalifikaci, že se jeví jako >neuspokojivá<.

Celková kvalifikace >méně uspokojivě< nebo >neuspokojivě< stanovena byla a je zajisté jen pro takové úředníky, jejíchž služební výkon neodpovídá určitému průměru nebo jejichž důvěryhodnost lze bráti v pochybnost.. Nepostačitelná znalost státního jazyka pří kvalifikaci jinak vesměs >dobré< neb dokonce >velmi dobré< nemůže a nesmí samotná také působiti tak, aby všeobecnou služební schopnost některého úředníka tak daleko snížila a úředníka tak těžce poškodila, jak se to dnes skutečně děje.

Že toto tvrzení je správné, dokazuje skutečnost, že většině těchto úředníků přes nepostačitelnou znalost státního jazyka ponecháno bylo ve velkém rozsahu a po celá léta obstarávati důležité a zodpovědné úřední úkony a že to také bezvadně činí.

Z následků zmíněné diskvalifikace nepostihuje však úředníka žádný tak těžce, jako ten, že nepostoupí do vyšších platových stupnic, obzvláště v době, kdy platové poměry státních zaměstnanců všeobecně jsou uznávány nedostatečnými. Na vyloučení z postupu do vyšších platů nemůže býti nalezeno více nežli na 3 léta.

Jestliže tedy i za disciplinární přečiny účinek trestu zkrácení platu zůstává omezen na 3 roky, pak nelze pochopiti, proč při lehčím zajisté případě diskvalifikace, kterou beze vší pochyby možno označiti za spornou, při jinak dobrém konání služby nastati má časově neomezené opatření trestní.

H. Rybnická 9.1.2022 13:13

Jo a tuhle ten Jaksch ještě dodává: 30.2.1930 parlamentní debata

Nakonec ještě slovo o situaci našeho divadla. Nemáme námitek proti tomu, že se dostává v letošním státním rozpočtu vyšší dotace českému Národnímu divadlu. Avšak poukazuji na to, že naše venkovská divadla jsou ve stejně těžké tísni. Jsou postižena nejen všeobecnou divadelní krisí, nýbrž i nepříznivými zeměpisnými poměry, s nimiž musí počítati. Máme velká průmyslová území, jako na př. průmyslové západní Čechy, kde se v území Karlových Varů nemůže po celou zimu konati divadelní představení; v létě se hraje pro hosty lázeňské. Žádáme, aby trochu umění a osvěžení bylo poskytnuto i našim dělníkům. Proto žádáme, aby se dostalo zvýšené péče i našim venkovským divadlům, aby nám tak bylo pomoženo povznésti kulturní úroveň obyvatelstva a země.

Shrnuji: Němečtí sociální demokrati šli do vlády s poctivou vůlí pracovati, zejména v oboru školství, v oboru kulturním. Dejte nám možnost tuto vůli uskutečniti. Neházejte nám do cesty malicherné překážky. Podaří-li se nám uvolniti zde jednou cestu pro přátelskou spolupráci národů, podaří-li se nám učiniti dobrý počátek v oboru školství a kulturní politiky, jsem přesvědčen, že činnost této vládní většiny nepřejde v dějinách tohoto státu beze stopy. Ve směru formálním prohlašuji, že budeme hlasovati pro tuto rozpočtovou kapitolu. (Potlesk.)

H. Rybnická 9.1.2022 13:11

Hovoří poslanec Jaksch parlament CSR 30.2.1930

Musím ještě mluviti o kapitole, která je bohužel velkou překážkou dohody národů tohoto státu v oboru školství, to jest o školství menšinovém. Je vlastně zbytečno konstatovati, že my jako mezinárodní sociální demokrati nestavíme se zásadně proti zřizování menšinových škol, naopak my přejeme každému českému dítěti, aby bylo vyučováno ve své řeči mateřské. Avšak samozřejmě požadujeme i pro své děti v menšinovém území menšinové školy. Proti čemu se však bráníme a musíme brániti s veškerou silou, to jest zřizování škol vysloveně odnárodňovacích. Jsme přesvědčeni, že v tomto směru je již překročena přípustná míra. Mluví-li se o kapitole menšinového školství, bojuje se při tom s momenty národnostními. Líčí se to tak, jako by zde byly oprávněné národnostní požadavky na jedné straně a národnostní šovinismus na straně druhé. Chci uvésti několik fakt, jak se z menšinového školství nedělá otázka národnostní, nýbrž spíše obyčejný obchod

Ve Starém Hamru založena česká škola menšinová, ač tam nejsou české děti. Ale založení bylo umožněno tím, že byla za tamní místnosti nabídnuta činže mimořádně vysoká pro tamní poměry. Za obyčejnou světnici bylo placeno ročně 5.000 Kč nájemného, za posluhu 2.000 Kč, přitom bylo nájemné zaplaceno na tři roky předem. Tutéž místnost měla německá škola, když byla přestavována, i s posluhou za 700 Kč ročně. Vidíme tedy, že náklad byl zdesateronásobněn. V Dolní Huti je jedno české dítě; pro tuto menšinovou školu byla najata světnice za roční nájemné 6.000 Kč, německý učitel platí za tutéž světnici ročně 600 Kč. V Pleši není žádné české dítě. Tam se koupí dřevěná chata za 30.000 Kč, která má podle tamějších poměrů ceny snad 15.000 Kč, je adaptována týmže nákladem, a to jenom proto, aby tam příslušný propagátor menšinové školy mohl postoupiti na místo školníka. Zjišťujeme-li takové případy, musíte nám přiznati, že nejsme při tom vedeni momenty národnostními.

J. Vlček 9.1.2022 13:20

Paní Rybnická, nechte si svá školení pro svá vnoučata, nás tu školit nemusíte. Vaše záliba šťourat se v odeznělé historii, na níž jste se coby Sudeťáci nevalně podepsali hlavně vy sami, může zajímat možná právě vaše vnoučata. Tady už s tím nikoho nedojmete. ;-)

H. Rybnická 9.1.2022 14:00

Pane Vlčku vnoučátks nemám, takže budu muset i nadále školit Vás, i když Vám to nevoní. Budte si muset bohužel zvyknout. Můžete svírat pěsti v kapse nebo cenit zuby jen musíte dávat pozor aby se Vám vztek nerozšířil do mozkových blání. Mohlo by to být nebezpečné.Ale vězte soudruhu: Vaším vztekem se nárámně bavím. A ráda přidám. :-):-):-):-):-)

Š. Hašek 9.1.2022 14:12

Was hat das Wort -soudruhu- bedeutet?

Zdáte se mi poněkud vykolejená. Zkuste Geriavit, nebo odstředěné vlažné mléko.

Vytáhnout v souvislostech s desítkama milionů mrtvých po celé Evropě, zavražděných Němci, najednou nějakou fakturu z ministerstva školství Masarykovy republiky - to dokáže jen chovankyně z Dobřan.

A hlupáky poznám sicher i podle toho, že "při řešení trojčlenky za Husáka/dnes" - ihned vytáhnou slovo soudruh a partajní legitimaci.

Nikoho neškolíte. Dáváte pouze opakovaně najevo, že matematika/logické myšlení - to Vám nikdy nešlo.

J. Vlček 9.1.2022 14:15

Paní Rybnická, právě proto, že nemáte vnoučata, proto nemáte jiný smysl života, než se šťourat v blbostech.

Školit můžete jen toho, kdo se školit nechá. Na mne vaše školení nepůsobí, i kdybyste přidávala nevím jak. Na to si musíte zvyknout naopak vy, a ne já. ;-D

P. Diviš 9.1.2022 15:10

Kladně lze hodnotit, že vnoučátek nemáte. Mohly by nastat obavy o jejich výchovu.

Zvyknout si na vaše výlevy není problém, lživé a tendenční glosy sem píše kdekdo.

Osobně tuto daň za svobodu slova považuji za přiměřenou, zakazovat je horší.

Š. Hašek 9.1.2022 14:02

Jste mimo. Voliči Henleina již neřešili školní budovy! Rozhodli se dát do služeb Hitlera! A činili se!

Řešit národnostní problémy v ČSR (Jaksch, 1930) vyhlazením, poněmčením, zotročením Čechů/Slovanů je svinstvo, které si nezaslouží slitování.

Opakovaně se mi zdáte argumentačně "ulítlá". Nechcete do toho zamontovat Přemyslovce?

Přestal se totiž řešit Jaksch, začalo -konečné řešení- milionů Židů, Slovanů, všech okolo Německa. A Vy tady s nějakou malotřídkou!!! Hlupačko!!! Nechcete řešit také fermež na okna školy v Rusové/Reichsdorf?

Můj otec byl obchodním zástupcem pro německy mluvící pohraničí. Schwarzeneberg (a Vy) se mu snažíte hodit na krk, že drzému obchodníkovi z Kašperka udělal jinačí cenu, než jinému v Domažlicích. A rozpoutal Lidice.

Udělal mu jinou cenu. Selbstvertändlich. Ten z Bergreichenstein vlastenecky zavolal do hotelu, že tady má Bémáka z Prahy, aby bylo obsazeno. Ten z Domažlic mu pokoj rovnou rezervoval. Oba mluvili Německy. Jeden byl skutr, druhý občanem ČSR.

Henlein z těchto prkotin připravil součást války, gauner. Západ mu na to skočil. A potom fňukal a bál se jít k soudu.

Opravdu se mi pozdáváte argumentačně hloupoučká.

J. Jurax 9.1.2022 15:20

Nojo, povražděné české četníky, finance i vojáky ještě před Mnichovem, rozbití republiky s důsledky předání nepoškozených zbrojovek a výzbroje pro čtyřicet divizí se všemi důsledky, taky Lidic, Ležáků, heydrichiády etc. sudeťákům neodpářete žádnými slohovými cvičeními.

Stačí se podívat na záběry z obsazování pohraničí, jak pánové v podkolenkách si málem vyřvali hlasivky a hajlující paže jim dřevěněly, kdežto frauen i mädchen v dirndlech vrhajíce květy po soldátech ve feldgrau učurávaly štěstím, že jsou konečně Heim ins Reich. Koneckonců odchod Heim ins Reich jim ani po konečném vítězství nebyl upřen; dokonce jim prý byl nucen, už nějak nechtěli, když už ten rajch nebyl.

H. Rybnická 9.1.2022 16:03

Všechno má svůj důvod pane Juraxi. tomu vyřvávání předcházela brutální střelba českého četnictva do německojazyčných dělníků, ketří po léta strádali nouzí a hladem, protože se československá vláda o své občany nedokázala alespon zásadně postarat. A dělníci si dovolili stávkovat, dokonce s povolením.

J. Jurax 9.1.2022 17:45

Léta strádali pochopitelně jen rasově čistí, němečtí dělníci, není-liž pravda? Jiných národností se krize samozřejmě vůbec nedotkla ... :-)))

P. Molík 9.1.2022 12:04

Benešovy dekrety jsou právně vyhaslé a i přesto nebo právě proto jsou neustále terčem zuřivé kritiky a politických sporů. Někdy mně připadá štvavá situace kolem tzv. Benešových dekretů jako dar z nebes pro různé epigony henleinovských štváčů. Kdyby Benešovy dekrety neexistovaly, tak by si je snad museli naši posseltovští přátelé a jejich kumpáni a protektoři na vyšších místech vymyslet.

T. Krystlík 9.1.2022 12:31

Hloupost. Nejsou vyhaslé, když se cz-soudy jimi řídí při určování, komu dnes patří majetek.

P. Diviš 9.1.2022 15:12

Neřídí. Jsou pouze datovým limitem.