27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Taky cítíte ten strach?

Já strašný. Jak se popularita hnuti ANO zvedá, jak se Babiš stal nejpopulárnějším politikem, jak by teď asi ANO vyhrálo volby... Jak se Sobotka nedokáže rozhodnout, jak se cokoli...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.4.2014 22:05

Re: Nezapomeňme však na starém rčení.

Ono by se ale mělo taky nahlas říct, že ne každý, kdo zbohatl, je grázl a měl "papínky". Protože existuje celá řada lidí, ne snad až tak bohatých a ne tak mediálně profláknutých, co zbohatli zcela čistě, jen svými nápady, využitím příležitosti a pílí. Třeba Ivo Lukačovič, zakladatel Seznamu. Nebo Eduard Kučera a Pavel Baudiš, zakladatelé ALWIL Software, dnes AVAST Software.

B. Rybák 20.4.2014 9:01

Re: Nezapomeňme však na starém rčení.

Přesně tak! A ty počáteční zisky (postavení) měl pan Babiš (stejně jako pan Janeček, Telička...) měli díky postavení svých "papínků" v elitní (v zahraničí působící) komunistické mafii!

J. Jurax 19.4.2014 16:08

Re: Pánové jsou trapní

No, a stal se vůbec kdy po sametu případ, kdy by byvší estébák v roli svědka potvrdil, že dotyčný byl skutečně vědomým agentem, jak je psáno v dochovaných dokumentech dotyčným případně i podepsaných?

J. Jurax 19.4.2014 16:04

Re: Nezapomeňme však na starém rčení.

No, ono je to tak, že velké peníze získávají další velké peníze víceméně legálně. Protože legalita se za zlomek těch velkých peněz dá koupit.

A jak vznikly ty původní velké peníze - jednak v popřevratových dobách, kdy se řeklo, že co není výslovně zakázáno, je povoleno, nebylo toho výslovně zakázáno dost, jednak kdo byl šikovný a pracovitý, měl příležitost, rozpoznal ji, dokázal jí využít, měl štěstí a nikde nenarazil, zbohatl. Taky legálně. A ovšem někdo i nelegálně.

J. Jurax 19.4.2014 15:55

Pozoruhodná naivita

"Mně jde o to, že tam není někdo jiný, někdo, jehož prvním zájmem by byl nějaký soukromý prospěch. Z toho, co zatím vidím, si myslím, že žádný prospěch nebo levota se tam přes pana Babiše nechystá."

A proč by tedy soudruh Bureš do politiky lezl?

V. Halašta 19.4.2014 13:54

Re: Pretty Woman po česku?

Nauc se cist ty.

V. Vaclavik 19.4.2014 9:47

Nejnaivnejsi ficura ceske politiky

"Ale všichni doufáme, že už těch peněz má tolik, že mu to za to stát už nebude"

Proto prostacci po revoluci nastavili odmeny politiku vysoko, aby nemeli potrebu krast... 

Proc je ten Agrofert tak velky? Nebyl by byval panu Babisovi stacil polovicni te dnesni velikosti? Proc potreboval aby byl velky jako je, kdyz by mel mit 'dost' pri pouhem zlomku jeho imperia?

Oh ta naivita naseho pana autora a volicu te podnikatelske strany a pomylenych obcanu vubec.

J. Vyhnalík 19.4.2014 0:36

Re: Ufff, svatá prostoto

Ty peníze by se daly využít na něco užitečnějšího, než na řepkovou naftu. Nota bene, když na výrobu 1 l ekvivalentu nafty, je potřeba 1,1 l běžné nafty.

Zbytečné plýtvání je koulí na noze celé ekonomiky.

Z. Lapil 18.4.2014 22:14

Re: Ufff, svatá prostoto

Je to povoleno ve smyslu, že vás za to neodsoudí, ale mám pocit, že bychom se velmi dobře shodli v morálním odsouzení člověka, který by sem začal psát vulgárně, přestože víme, že není v žádném zákoně ("podmínky diskuze" nejsou zákon) psáno "V diskuzi na NP se nesmí psát vulgárně". Přesně stejný mimozákonný důvod mám k nelibosti nad situací Babiš ministrem financí.

Asi začínám být echt konzervativec. Ono se už dávno říkalo Co je královo, králi, co božího, bohu. Jsem si pořád jistější, že naše existence se soustřeďuje na první půlku, i když jsme krále nahradili parlamentem, zatímco druhá půlka, nahrazená větou "To se nedělá" skomírá někde v minulosti. A že to je podstatná část našich problémů s muslimy, s Putinem i s námi samými. Vy chcete všeobecné mínění oficializovat referendem, mně by stačilo, kdyby se lidi chovali slušně sami od sebe. Obávám se, že naivní jsme oba :-).

S pozdravem ráno moudřejší večera přeji dobrou noc a odcházím na lože.

V. Ondys 18.4.2014 21:16

:))))))))))) Naše soudy jsou na tom v mnoha případech stejně

jako vrah rodičů, který se dožadoval soucitu s tím, že je sirotek, pane Čechu!

P. Čech 18.4.2014 21:12

Re: Ufff, svatá prostoto

Proč? Vždyť pouze jinými slovy říkám totéž jako pan Pavel Kohourt ve vašem odkazu. Zejména souhlasím s posledními dvěma větami pod nadpisem "Nikdy nezaplatili". Všechno to ovšem vychází z poměrného volebního systému při volbách do poslanecké sněmovny a do zastupitelstev Krajů a obcí. Pan Kohout si to velice dobře uvědomuje a proto také napsal knihu "Úsvit.Kritika politického systému a návrh nové Ústavy pro Českou republiku". Doporučuji tuto knihu přečíst. Osobně k ní mám jen jednu připomínku a to je co říci.

V. Ondys 18.4.2014 21:11

:)))))))))))))))))) Vy máte dojem, pane Čechu

že je u nás málo udavačů, že k tomu veřejně ponoukáte ostatní? Myslím si, že za to berou plat i s výsluhou jiní, kteří to pokládají za své poslání.

P. Čech 18.4.2014 21:02

Re: Ufff, svatá prostoto

Ale je to argument, pane Lapile. Celý náš systém je postaven na tom, že co není zakonem zakázáno, je obecně povoleno. Zde nehodnotím zda je to dobře či špatně. Prostě to tak je.

P. Čech 18.4.2014 20:59

Re: Pretty Woman po česku?

ASI JSTE ŠPATNĚ ČETL, ANEBO JSEM SE NE DOSTI SROZUMITELNĚ VYJÁDŘIL.  HÁJIT NEČASOVU,LÉPE ŘEČENO kALOUSKOVU VLÁDU, TO JE TO POSLEDNÍ CO BYCH CHTĚL. TATO VLÁDA BYLA TOU NEJHORŠÍ KOMBINACÍ (MYSLÍM LIDI, NE STRANY) KTERÁ MOHLA NASTAT. NEČASEM POČÍNAJE PŘES KALOUSKA A SCHWARZENBERGA A Ž PO BÁRTU. O PANÍ PEAKE NEMLUVĚ. Současnou vládu neobhajuji, protože zatím neměla možnost cokoliv provést. Uvidím časem, zda jediný smysluplný bod jejího programu bude naplněn. Mám na mysli bod, hovořící o schválení ústavního zákona o obecném referendu.

V. Halašta 18.4.2014 20:39

Re: Ufff, svatá prostoto

Meleš totální nesmysly

http://www.penize.cz/ekonomika/244016-nas-ucet-za-komunismus

V. Halašta 18.4.2014 20:35

Re: Pretty Woman po česku?

Je docela těžké diskutovat s někým, kdo mává reformou podle Nového Zélandu aby hanil Nečasovu vládu a obhájil tu současnou. Trochu schizofrenie, co.

Abych někomu řekl po lopatě, co tím myslím (ostatní, mimo p. Čecha, nemusí číst):

Reformu podle Nového Zélandu těžko použít v Evropě, přesněji v EU. Ale směr je jasný, méně státu.

Tento směr vždy držely vlády ODS (a TOP09). Nečasova vláda k tomu přidala první náznaky některých pořebných reforem. Většinou nepopulární kroky, které spolu s krizí, spolu s cíleným uvolňováním rukou vyšetřujících orgánů a taky spolu s poklopcem pana premiéra vedly k jejímu pádu.

Vlády socdem šly téměř vždy opačným směrem - zvyšovaly zdanění a sekaly dluhy. To říkají tvrdé data.

V. Ondys 18.4.2014 19:08

Re: :)))))))))))) Obávám se, že i přímá demokracie je iluzí

Omlouvám se, zamotal jsem to já, nicméně si myslím, že se socialistickým přerozdělováním nemůže fungovat ani ta preferovaná Vámi...

P. Čech 18.4.2014 18:38

Re: Pánové jsou trapní

Víte co ve to presumpce neviny, pane Patkoši? Vinen není nikdo ničím, pokud mu soud vinu neprokáže. Pokud je někdo uveden v nějakých sporných seznamech, není to důkaz viny. Teprve potom, až soud rozhodne, že někdo je v seznamech uveden oprávněně, teprve potom bude vinen. Znám několik lidí, které soud očistil a prohlásil uvedení jejich jmen v seznamech Stb za neoprávněné. Pokud soud nerozhodne, jeví se mi podobné štvanice na lidi přinejmenším za odsouzeníhodné hony na čarodějnice, srovnatelné s protižidovskými pogromy.

P. Čech 18.4.2014 18:32

Re: Nezapomeňme však na starém rčení.

Nikterak se nechci pana Babiše zastávat, máslo na hlavě má. Nicméně tvrdit, že peníze získal  nepoctivě je jižpřehnané z Vaší strany. Pokud máte důkazy, že peníze dotyčný získal nepoctivě, podejte na něj trestní oznámení. Pokud tyto důkazy nemáte, mlčte!

P. Čech 18.4.2014 18:29

Necítím strach.

Cítím dvě věci. Částečně naději a částečně rezignaci na věci obecné kolem sebe. To je to, co cítím.

M. Procházka 18.4.2014 18:20

Taky cítíte strach?

Mám také strach z troubů,kteří kvákají ódu na Bábiše.To sice není politik,ale studený psí čumák.Pisatel mu určitě dělá podržtašku a otevírá a zavírá dveře,kudy všemocný pán prochází a ještě mu k tomu hraje na harfu.

M. Kosejk 18.4.2014 18:16

Re: Pánové jsou trapní

Pane Patkoši, když dá soud přednost výpovědím estébáků před listinnými důkazy a logikou, tak Babiš bude moci tvrdit, že nespolupracovat vědomě, a že je evidován neoprávněně. A já bych si vsadil na to, že soud právě dá přednost estébákům před důkazy a logikou - tedy že Babiš ho vyhraje. Tak to chodí v postkomunistické justici.

Za podstatné považuji to, že nikdo by nemohl zastávat Babišův bývalý post, kdyby nespolupracoval s STB.

V. Patkoš 18.4.2014 17:56

Re: Pánové jsou trapní

Ale pane Čech, vy si to pletete. Babiš je vinný, je v seznamech spolupracovníků StB a o to se soudí. A dokud ten soud nevyhraje, a nejspíš nevyhraje, tak bude stále vinný a spolupracovník StB. Až pokud by ho vyhrál, tak by byl očistěn a mohl tvrdit, že nespolupracoval s StB.

P. Čech 18.4.2014 17:47

Re: Ufff, svatá prostoto

Rakousko před válkou nebylo s ČSR srovnatelné ani náhodou. Ovšem je důležité, jaké oblasti srovnáváte. Někde bylo na úrovni vyšší, někde nižší Měl jsem možnost srovnávat v roce 1969 a 1970. To už bylo Rakousko obecně na úrovni mnohem vyšší a to ve všech oblastech.I dnes je mnohem dál.

P. Čech 18.4.2014 17:42

Re: Ufff, svatá prostoto

Já mu žádné 2 Kč za litr benzínu neplatím, anžto žádný benzín nekupuji. Zkuste si porovnat  metry čtvereční, "zasviněné "řepkou s metry čtverečními zabetonované přírodní plochy, zaneřáděné brownfieldy, o něž se nikdo nestará, metry čtvereční skládek odpadu či jinak zaneřáděné plochy. Dozajista přijdete na to, že ta zlovolná řepka zaujímá plochu mnohem menší. My mu to platíme? Větší část těch dotací pochází z EU a menší část schválili naši t.zv. zástupci ve sněmovně. A včil mudrujte.

J. Kostelanský 18.4.2014 17:38

Re: Ufff, svatá prostoto

Problém je, že pravidlá pre biznis si v ČR ani na Slovensku nestanovujeme my, ale v Bruseli. Podnikateľ síce môže s týmito pravidlami nesúhlasiť, ale to je asi tak všetko.

Ak Babiš ako človek, ktoré reálne pozná situáciu, chce zlepšiť situáciu v ČR, čo má podľa vás robiť? Kritizovať niekoho, že robí niečo zle, je tá najjednoduchšia vec na svete. Navrhnúť alternatívne riešenie je kapánek zložitejšie.

Alebo by podľa vás bolo pre Babiša alternatívne riešenie robiť si ďalej svoj biznis a využívať vlastné médiá na kritiku všetkých vlád, ktoré sú práve pri moci? Alebo má predať svoje celoživotné dielo kvôli pár rokom v ministerskom kresle? Čo by asi tak mal podľa vás Babiš urobiť?

Alebo ešte inak: všetci nariekajú, aká je,resp. bola v ČR zúfalá politická situácia a ako "štandardným" politikom už nikto neverí. Kto by ale mal byť tým "spasiteľom"? Ako si predstavujete ideálneho človeka, ktorý pohne situáciu dopredu? Človek bez životných skúseností to asi byť nemôže. Zamestnanec, ktorý zarába len o niečo viac, než sú jeho splátky hypotéky a leasingu, asi tiež nie je to najšťastnejšie riešenie (pokušenie kradnúť je príliš veľké). Bohatý športovec, ktorý nemá žiadnu manažérsku skúsenosť, je tiež slepá ulička. Ako by mal teda podľa vás vyzerať ideálny politik? Ako hlúpy Honza, čo bohatú princeznú vyženil?

J. Vyhnalík 18.4.2014 16:50

Re: Ufff, svatá prostoto

Jste naprosto vedle. Dotace jsou pouze dalším stádiem korupce. Tam, kde chybějí objektivní kritéria rozhodování, jako je například efektivita, tam rozhodují kritéria jiná. Korupce je primitivní způsob, daleko účinnější je ovlivnění zákonů tak, aby bylo možné peníze z ekonomiky odčerpávat legálně. Jenom tím, že ovlivnil podíl povinného podílu bionafty v palivech (sám Babiš otevřeně přiznal, že to proloboval v PS), si zajistil roční zisk ve výši 10-15 mlrd.

Místo toho, aby o úspěchu v podnikání rozhodovali zákazníci svými peněženkami, kterými hodnotí přínos nakoupeného zboží pro jejich osobu, rozhoduje o něm schopnost napsat správnou žádost o dotaci, nebo dokonce přímo ovlivnit legislativu, která dotace rozděluje "podle zákona". To samé platí pro vědu, kdy místo vědeckého přínosu rozhoduje schopnost efektivně čerpat granty a podobně i v umění a dalších oblastech.

Místo reálného přínosu pro společnost rozhoduje schopnost sepsat žádost o dotaci a místo zákazníků rozhodují úředníci, kteří dotace rozdělují. Toto jsme tu už jednou měli, jmenovalo se to plánované hospodářství a fungovalo to celkem dobře. Hlavní vadou ovšem bylo, že rozvoj byl dlouhodobě zpomalován a když se systém zhroutil, smutně jsme se dívali, jak nám za pár desetiletí uteklo třeba Rakousko, které bylo před válkou s Československem srovnatelné a v porovnání s Českem dokonce zaostávalo.

J. Vyhnalík 18.4.2014 16:35

Re: Ufff, svatá prostoto

Představte si, že jsem už několik nabídek na práci jištěnou bruselskými dotacemi dostal a bylo to pro mne srovnatelné s tím, když mi kdysi na vojně nabízeli, abych "podepsal", nebo když mne přemlouval vedoucí odborného semináře na VŠ, abych vstoupil do Svazu československo-sovětského přátelství. I moje reakce byla stejná, úprk.

Dotace považuji za škodlivé a za jeden z hlavních zdrojů úpadku evropské ekonomiky. Pokud by ovšem Babiš zůstal u Agrofertu, bylo by jeho chování sice obecně nemravné, ale z podnikatelského pohledu logické. Ve chvíli, kdy se stal politikem, se situace zásadně mění v tom, že jeho hlavní prioritou by měl být prospěch občanů ČR a prosperita Evropy. Tím, že podporuje systém dotací toto zásadní způsobem porušuje, i když tím z krátkodobého hlediska získává, a to jak vliv, tak majetek.

O tom, co se má rozvíjet se opět rozhoduje centrálně, pouze stranické knížky nahrazuje eurohujerství.

M. Kosejk 18.4.2014 16:30

Re: ---

Problém je, že dneska se za chudáka považuje i majitel rodinného domu s moderní elektronikou v něm, který vlastní 2 auta a každý rok jezdí s rodinou na dovolenou k moři. Ale darmo to vysvětlovat lidem, mezi které evidentně patříte.

Z. Lapil 18.4.2014 15:53

Re: Ufff, svatá prostoto

Ale jo, vlastně máte ve všem pravdu, jenže co je to platné - vlk do čela stáda prostě nepatří. To, že se zrovna tenhle vlk chodí na krmit jinam a dokonce je tak čestný (nebo arogantní?), že se ani nenamáhá obléct roucho beránčí, nám dává naději, že nás sežere až ten příští. Jiný příměr - dáte-li jednomu z fotbalistů právo určovat pravidla fotbalu, je celá legrace v p.. jak to jen slušně... je po legraci :-), i kdyby to byl Viktor s Panenkou dohromady (žádný odpovídající Slovák mě momentálně nenapadá, je mi to líto).

Píšete jako člověk, který už v životě něco zažil, tak snad pochopíte, co myslím zvoláním: "To se přece nedělá!"