26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: Taky cítíte ten strach?

Já strašný. Jak se popularita hnuti ANO zvedá, jak se Babiš stal nejpopulárnějším politikem, jak by teď asi ANO vyhrálo volby... Jak se Sobotka nedokáže rozhodnout, jak se cokoli...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.4.2014 15:19

Re: Nezapomeňme však na starém rčení.

Ano! Nevím proč bych měl věřit člověku, kterému očividně nestačilo např. 100 milionů, že mu bude stačit pár miliard a že ty další bude získávat poctivěji než ty předchozí!

J. Lufinka 18.4.2014 15:08

Nezapomeňme však na starém rčení.

Toto rčení hovoří o vztahu člověka k penězům, který má pouze dvě polohy. Nemajetní stále říkají, že peníze nemají a majetní stále říkají, že jich nají málo. Pravdivost tohoto rčení potvrzuje rozvrstvení bohatství mezi lidmi na naší planetě.

J. Kratochvíl 18.4.2014 14:43

Re: ---

Byl bych hodně opatrný s tvrzením, že v drtivé většině jsme na tom lépe než před r. 89. Já to spíš vidím, že drtivé většině jsme na tom stejně a je zde hodně lidí, kteří jsou na tom mnohem hůře, minimálně těch cca 600tisíc se svými rodinami si moc vyskakovat nemůže.!!!! Tak opatrně s těmi tvrzeními.

J. Hejna 18.4.2014 13:58

Re: ---

(Babiše jsem nevolil.)

Ještě stálo za to zmínit, že v osmnáctém století jsme neměli televizi (naštěstí).

P. Čech 18.4.2014 13:54

Re: Pánové jsou trapní

Trapný jste Vy, pane Boleslave. Pokud neumíte nic jiného než ostouzet lidi, raději mlčte. Pokud vím, tak soud ještě nerozhodl ve věci Stb minulosti pana Babiše. Pokud nerozhodne, bude pan Babiš v této věci nevinný. Víte vůbec co to je presumpce neviny? Asi ne.O tom konfliktu zájmů je to stejné. V konfliktu zájmů je totiž naprosto každý politik a to zejména v České republice. Ono totiž zájmy politiků a jejich politických stran jsou    v  ž  d  y   v zásadním rozporu se zájmy občanů státu. To je zásadní konflikt zájmů a ne vlastnictví Agrofertu panem Babišem.

J. Kostelanský 18.4.2014 13:52

Re: Ufff, svatá prostoto

Môžete to brať tak či tak. Faktom je, že v obore, kde Babiš podniká, sú dotácie poskytované relatívne priehľadne. To po prvé.

Po druhé: ak chcete niečo v štáte zmeniť, a zvlášť, ak chcete zmeniť spôsob, akým štát narába s financiami daňových poplatníkov, tak jednoducho MUSÍTE vstúpiť do politiky a hlavne do exekutívy. Žvaněním na diskusných fórach ako je toto, zmeníte veľký trt. Ak chcete v politike len KRADNÚŤ, tak založíte politickú stranu, ktorá bude pre vás robiť veľký biznis, ale vy zostanete utajený v pozadí. Ak by Babiš chcel v politike primárne kradnúť, tak to nebude robiť ako blbec vo funkcii ministra. Alebo si myslíte, že je taký blbec? Ako je však potom možné, že tento "blbec" dokázal vybudovať také obrovské impérium?

A po tretie - niet človeka v Českej republike, ktorému by viac dívali na prsty a na to, čo robí, ako je Babiš. Opozícia by ho najradšej upálila zaživa a Sobotka tiež nie je z neho dvakrát nadšený. To, čo by na inom politikov bez problémov "zhorelo", z toho by sa u Babiša vyrobil megaškandál.

Aj z vlastnej skúsenosti viem, ako to pri vstupe do politiky chodí. Firmy sa prepíšu na dcéry, synov či bratov a FORMÁLNE je všetko v poriadku. Eldorádo k tunelovaniu štátu je tým otvorené. Presne podľa štýlu Bruselu - nie je dôležité, ako to je v skutočnosti, ale ako to je na papieri. Ak by ste si nevedeli spomenúť, druhou možnosťou pri vstupe do vysokej politiky je, že ministrovi kamaráti a známi si narýchlo založia eseročky a tie hneď začnú "vyhrávať" jednu verejnú zakázku za druhou.

Babiš takého "oblbováky" robiť nechce. Jednoducho chce, aby bolo jasné, kto je majiteľom firmy. Sám na seba si tým pletie bič, ale práve preto mu dôverujem.

M. Moravcová 18.4.2014 13:48

Re: Ufff, svatá prostoto

legální to je, jenže si vyloboval ( docela by mě zajímalo, koho podplatil, kdo pro to hlasoval se ví)v parlamentu tu legálnost. Že mu z každého kloupeného litru PHM platíte 2 koruny Vám nevadí? Že máme republiku zasviněnou jeho řepkou, vám nevadí? Kdysi řekl, že jeho firmy platí ročně 3 miliardy daní. Ale 10 miliard získají na dotacích. To se mu to podniká, když mu to platíme.

M. Kosejk 18.4.2014 12:59

Re: ---

a : závislÁ :)

M. Kosejk 18.4.2014 12:58

Re: ---

oprava: na téhle vlně idiocie

M. Kosejk 18.4.2014 12:56

Re: ---

No přesně ta téhle vlně idiocie Babiš surfuje. Prostě si uplácal imaginárního panáka, kterému přisoudil všechny negativní vlastnosti - a pak prohlásil, že on je jiný. No, on Andrej Babiš v tomhle systému dokázal pohádkově zbohatnout na odvětvích, která jsou přímo závislé na politicích - a teď tvrdí, že s tím systémem neměl nic společného. A vy mu to žerete.

Ale hlavní věcí je, že od roku 1989 v životech drtivé většiny lidí došlo k obrovskému kvalitativnímu posunu k lepšímu. Někdo to ale nechce vidět a bude hovořit jen o zlodějinách (skutečných i vymyšlených) - a pak umožní takovému hajzlovi s totalitárním myšlením, jako je Babiš, aby se chopil moci.

J. Boleslav 18.4.2014 12:51

Pánové jsou trapní

a Vy na hlavičku, pokud jste jako spásu v politice volil vyčůranou estébáckou stvůru, s konfliktem zájmů jako hrom.

J. Schwarz 18.4.2014 12:40

Re: ---

Pokud demokratická politika spočívá v tom, že se demagogové s holými řitěmi a prořízlými hubami dostanou "nahoru" aby si tam nakradli / odhlasovali si platy a prebendy / a tak se do konce života napakovali, pak děkuji, nechci. To ať raděj  vládne / pokud je tněco takového vůbec  třeba / někdo, kdo už v balíku je a více si nakrást mu netřeba. Kdyby takový člověk byl navíc i schopným podnikatelem, byl by důvod se domnívat že bude mít zájem i na udržení svobodné společnosti, té společnosti která umožnila jeho vzestup. Protože by byl sám schopný nehrozilo by příliš že se uchýlí k manipulacím a represi aby si moc, peníze a vliv udržel protože se dokázal prosadit i ve svobodné soutěži.

Z. Lapil 18.4.2014 12:38

Re: Ufff, svatá prostoto

Svatou prostotu na Vás, pane Kostelanský. Když už dotace jsou (nelíbí se mi to, ale prostě jsou), je úplně v pořádku že je pan Babiš využívá. Problém mám od okamžiku, kdy se stal politikem, notabene ministrem financí: dotace využívá a zároveň (spolu)rozhoduje o jejich přidělování. Může být osobně naprosto čestný člověk, ale na takovém místě nemá co dělat, stejně jako - řekněme - nemá výrobce zbraní co dělat ve vedení armády. To, že to není zakázané, není argument.

Není-li první, není to omluva.

P. Čech 18.4.2014 12:37

Re: V Aténách byli demokrati jen svobodní muži.

Přesně to jsem zde už někde psal. Ona totiž skutečná demokracie ve společnosti jiné než přísně občanské ani vzniknout nemůže. K tomu je však bezpodmínečně nutno taxativně vyjmenovat v nějakém oficiálním dokumentu (nejlépe zákonu) výčet těchto občanských povinností a výčet občanských práv (nejsou to práva lidská, ta definována jsou) Obdaření občanů občanskými právy je nutno podmínit plněním občanských povinností. Tedy konkrétně, občanskou povinností je odvádění daní např. z příjmu. Neplní-li některý občan tuto a nebo kteroukoliv jinou občanskou povinnost, ztrácí automaticky nárok na občanská práva vč. práva volebního, práva na sociální dávky a pod.

P. Čech 18.4.2014 12:26

Re: Pretty Woman po česku?

Žádná kritika Nečasovy vlády (lépe řečeno Kalouskovy vlády) není přehnaná. Tato vláda totiž pokazila, na co sáhla. Za reformy vydávala něco, co se skutečnými a potřebnými reformami němělo společné vůbec nic. Ona totiž jediná reforma, která je nezbytně potřebná pro tento stát je reforma státní správy. Taková, která zruší zbytečná ministerstva, jichž je v současnosti 10 (slovy deset). Reforma podle vzoru např. Nového Zélandu, viz  http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx

P. Čech 18.4.2014 12:19

Re: Já bych byl s tím nadšením opatrný

Pokud by to bylo či snad bude referendum podle švýcarského vzoru, tedy bez stanovení jakéhokoliv kvóra pro jeho platnost, pokud by jeho výsledky byly platné tak, jak jsou platné volby do pslanecké sněmovny, potom to může přinést zásadní zvrat v našem společenském zřízení a to pouze směrem ke skutečné demokracii. Ono totiž rozhodnutí odborníků a nebo většiny občanů je a bude    v  ž  d  y   lepší než rozhodování politiků, kteří nota bene zastupují opět vždy pouhou menšinu občanů a to naprostou menšinu.

K. Frauknecht 18.4.2014 12:14

Fakt mi to hlava nebere!

Každý politik, který se na toaletě v restauraci náhodně srazil s podnikatelem je v podezření z korupce a tady?

A poblouzněný dav přikyvuje a spokojeně vrní.

Že mi to hlava nebere je můj problém, já vím, ale váš to bude taky!

K. Frauknecht 18.4.2014 12:05

V kontextu s ANO

chápu "crew" jako "personál". Což, podle všech dostupných informací, plně odpovídá realitě :-).

J. Chaloupka 18.4.2014 10:52

V Aténách byli demokrati jen svobodní muži.

Všichni ostatní tj. cizinci, ženy a otroci neměli žádná práva. Svobodný muž musel být občanem, a jen občan mohl žít morálně, tedy využívat svá práva, ale také odpovědně sloužit obci. Možná bychom si mohli z těch dob vzít zejména to, že neexistují práva lidská, ale občanská, která zároveň souvisí s občanskou povinností. Leccos by se vyřešilo.

P. Švejnoch 18.4.2014 10:52

Re: Já bych byl s tím nadšením opatrný

Já si naopak myslím, že slovo crew je na místě. A to dokonce i v případě, že by primárním překladem slova "crew" byl výraz "sebranka" - což ovšem ani zdaleka není.

J. Chaloupka 18.4.2014 10:44

Opravdu mě baví představa, že Babiš prodá Argofert,

peníze dá do špajzu a bude se chodit na ně koukat. To je zřejmě Sobotkova představa. Představa blbečka, co nikdy nebyl živ jinak, než z našich peněz. Jestli Babiš neudělá opravdu velkou chybu, tak bude příštím premiérem. Kalousek měl šanci, dnes jen mele hubou. Netuší, že je to jeho i všech ostatních labutí píseň. Kdyby Sobotka měl trochu v hlavě, tak se s Babišem spoji. Ale bohužel má jen na to ušetřit si s poslaneckých náhrad. O skutečném podnikání opravdu nemá ani stín znalosti.

V. Halašta 18.4.2014 10:44

Re: Pretty Woman po česku?

Njn, kvalitni film takovyhle pribeh neunese, protoze by mu nikdo neuveril.

E. Sevrát 18.4.2014 10:28

Re: Pretty Woman po česku?

Už úroveň filmů,které zřejmě sledujete hovoří za vše.

R. Langer 18.4.2014 10:19

No jenom počkejte,

až ten Babiš bude u moci doopravdy. Možná se potom nebudete stačit divit. Ale rád bych se pletl.

R. Hroza 18.4.2014 9:58

souhlas

Ac jsem ANO a Babise nevolil, musim ted s nim i s clsnkem souhlasit. A taky dik, ze uz to konecne nekdo rekl. A Aston, at se treba po...

Z. Švrček 18.4.2014 9:45

Re: Ufff, svatá prostoto

probůh, v tom je taky velká část tragédie, že i ti, kteří jasně chápou nesmyslnost a všekřivící dopad regulací a dotací, po nich volají, i když vědí, že bez nich by to šlo ne-li lehčeji, tak určitě s lepšími výsledky pro všechny. Způsob uvažování "nelze-li lumpárnu porazit je nejlepší se k ní přidat" mi připadá příliš mafiánský a na lidi, kteří jej praktikují, je třeba si dávat obzvláště velký pozor.

Z. Švrček 18.4.2014 9:40

Re: Já bych byl s tím nadšením opatrný

Myslím, že skutečně nešlo o příznivce a voliče, ačkoliv by to na ně sedělo - další hlasy poskytnuté pod dojmem velkých nadějí, ale bez dostatečného rozmyslu. Ve mně budí způsob (ne)uvažování českých voličů skutečně velmi nedobré pocity, hraničící s obavami. Chraň nás ruka páně před referendem, to by to teprve dopadlo!

M. Kosejk 18.4.2014 9:38

---

Z tohoto článku cítím hlavně ducha Bakalova vydavatelství. Když už nemůžou obhájit obrovský střet zájmů, ve kterém je Andrej Babiš, tak alespoň útočí na ty, co na ten střet zájmů upozorňují. Jsou chvíle, kdy doufám ve vyšší spravedlnost, protože většina českých novinářů si za svoje chování zaslouží usmažit se v pekle.

A mimochodem - Začínám chápat mechanismy, kterými se Hitler dostal až na kancléřský post, i když všichni měli ložené, kdo je Hitler a co chce (poznámka: nesrovnávám Babiše s Hitlerem, ale srovnávám mechanismy likvidace demokratické politiky).

V. Halašta 18.4.2014 9:32

Re: Pretty Woman po česku?

Fakta jsou něco jiného, ne když z někoho padají slova bez významu jako...

Faktem je, že mluví o úsporách a přitom rozhazuje a plánuje rozhazovat. Faktem je, že mluvil o velkých úsporách, které najdou na ministerstvech ale ty se nekonají. Faktem taky je to, že ke spolupráci s ČSSD jej přinutila jeho populistická kampaň, založená na přehnané kritice nepopulární Nečasovy vlády. Kampaň stejná, jako bylo jeho podnikání. Kampaň čistě pragmatická, žádné srdce, žádná víra v ní není.

A když nestačí napovědět - ano, může být mesiášem, ale jak je to pravděpodobné? Asi jako příběh Pretty Women v reálu. O tom byl můj první příspěvek.

Z. Švrček 18.4.2014 9:24

Pane Vilde,

kroťte své středněprojektové nadšení, abyste se uchránil možného realizačníhoi vystřízlivění, kdy se budou hledat viníci, trestat nevinní a odměňovat nezúčastnění, jak už to tak v životě chodí. Chcete zkrátka mít pořádek, to chápu, ale i nedávná historie nám ukazuje, že lidé kteří chtěli mít pořádek za každou cenu, věnovali svoji důvěru a svůj hlas lidem, kteří je nakonec přivedli do těžkého průseru (dříve Hitlerovi, pak komunistům, nyní v celé EU socialistům). Zdá se, že jsme v tomto nepoučitelní a zapomínáme, že "historia magistra vitae est".