18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

GLOSA: Taky cítíte ten strach?

Já strašný. Jak se popularita hnuti ANO zvedá, jak se Babiš stal nejpopulárnějším politikem, jak by teď asi ANO vyhrálo volby... Jak se Sobotka nedokáže rozhodnout, jak se cokoli...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 18.4.2014 9:19

Re: Já bych byl s tím nadšením opatrný

Slovo "crew" zde, myslím není na místě. Bylo by lepší použít český výraz.  Ono totiž v angličtině znamená nejen posádku (lodi), ale i sebranku. A to už se myslím pro příznivce hnutí ANO nehodí. Jinak s Vámi souhlasím, že je třeba nějakou dobu vyčkat, zda hnutí ANO bude vykonávat to, co je v koaliční smlouvě a i v prohlášení vlády. Tedy, zda bude iniciovat a ve spolupráci s koaličními partnery a hnutím Úsvit schválí v parlamentu zákon o obecném referendu. Pokud toto neučiní, potom mám zato, že skončí stejně jako politická strana VV.

P. Švejnoch 18.4.2014 9:09

Já bych byl s tím nadšením opatrný

přinejmenším ještě nějaký čas. Máme asi půlrok po volbách, a půl roku po volbách to ještě i Vítek Bárta vypadal jako učiněný spasitel. A to schéma jeho "činnosti" (či činnosti VV) bylo v podstatě shodné se schématem činnosti ANO - mediálně dobře prodaní kostlivci ve skříních minulých ministrů, personální rošády a podobně. Reálných výsledků politiky ANO zase tak moc vidět není (a samozřejmě vzhledem k uplynuvšímu času ani být vidět nemůže).

Takže si počkejme ještě alespoň další půlrok - pak uvidíme lépe, čím nás pan Babiš a jeho crew ve výsledku obohatí či ochudí.

Článek samotný je hloupoučká agitka s mizerným slohem i gramatikou. A nebo se možná autor snaží sám před sebou obhájit, proč volil tak, jak volil... :-)

P. Čech 18.4.2014 9:01

Re: Pretty Woman po česku?

To není víra, pane Halašto, to jsou fakta.

P. Čech 18.4.2014 9:01

Re: :)))))))))))) Obávám se, že i přímá demokracie je iluzí

Přímá demokracie není iluzí. Reálně existovala v 5. století před n.l. v Athénách ve Starém Řecku Jako produkt jistého pana Périkla, který byl opakovaně volen za jejího představitele. Tuto přímou demokracii nakonec zahubila válka se Spartou a tyfová epidemie, jíž podlehl i samotný Périkés. Já ovšem nejsem zastáncem tohoto typu demokracie. Zastávám názor, že v dnešní době je lepší demokracie zastupitelská ovšem nikoliv ta naše, která vlastně zastupitelskou není. Jediná zastupitelská demokacie, která pouze s malými problémy efektivně funguje je ta, která je praktikována ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Právě tam je naplňováno to základní, co v jiných t.zv. zastupitelských demokraciích zcela chybí. Mám za to, že aby mohla být demokracie obdařena nějakým přívlastkem (zastupitelská, parlamentní, sociální, lidová či jakákoliv jiná), musí být již především demokracií jako takovou, tedy vládou občanů se vším všudy. Pokud takovou je, což znamená že v dané zemi vládnou občané a ne nějaké jejich spolky, teprve potom je možno uvažovat o tom, že tito občané se zčásti zříkají své moci a pověřují jejím výkonem své, opravdu svobodně zvolené zástupce - fyzické osoby. Pověřují je přímo, nikoliv přes opět nějaké spolky. Tito zástupci se občanům také přímo ze svého zastupování odpovídají.  Takovou, skutečně zastupitelskou demokracii preferuji a nikoliv demokracii přímou.

V. Halašta 18.4.2014 8:48

Re: Pretty Woman po česku?

Mnoho slov, žádná myšlenka. Jen víra.

V. Ondys 18.4.2014 8:33

:)))))))))))) Obávám se, že i přímá demokracie je iluzí

v souvislosti se socialistickým přerozdělováním, které neúprosně podráží samostatné, schopné, pracovité, slušné a poctivé a útočí na jejich osobní svobodu, bez které se demokracie neobejde.

P. Čech 18.4.2014 8:11

Re: Pretty Woman po česku?

Pan Babiš, ať je jinak jakýkoliv, je podnikatel. Podnikatel v pravém slova smyslu a nikoliv "podnikatel", za jakého se považuje a také je státem považován každý švec či jiný OSVČ. Ono totiž existuje krásné české slovo "živnostník". Nevím proč státní úředníci a právníci vymysleli sousloví  "osoba samostatně výdělečně činná". Živnostník je pojem jednoznačný a všem srozumitelný. To, že se po roce 1989 stal podnikatelem každý hejhula, který s oprávněním OSVČ sedí v pokladně supermarketu je jen trapné a zakládá to jen na problémy.  Je to totiž podobné jako s pojmem "nezaměstnaný". Máme u nás cca půl milionu nezaměstnaných. Je to pravda ve smyslu vnitřního významu tohoto pojmu?   N  e  n  í  . Nezaměstnaným je totiž každý, kdo není v nějakém zaměstnaneckém poměru. Tedy i každý podnikatel či OSVČ. I pan Babiš je nezaměstnaný. Je však podnikatel, protože podnikal. A docela mu to šlo, což mu mnoho ovčanů závidí a podle not ČSSD a KSČM rozvíjejí  jeho dehonestaci.

V. Halašta 18.4.2014 7:49

Pretty Woman po česku?

Pan Babiš byl podnikatelský predátor. Nevytvořil žádný podnik ale za nejasných okolností z nejasných peněz se zmocnil podniku svého zaměstnavatele. Pak dále skupoval a prodával další podniky, spolu se zeleným lobbingem to pěkně navyšovalo jeho jmění.

Pak se ale pan Babiš zamiloval do naší reopubliky a když viděl, jak ji všechny politické strany rozkrádají a huntují, tak ji jde na pomoc. Někdo mu nevěří? Někdo snad nevěřil Richardu Gerovi opravdovost jeho lásky?

P. Čech 18.4.2014 7:44

Re: Ufff, svatá prostoto

Využívání státních a evropských dotací je zcela legální, pane Vyhnalíku a to na rozdíl od zlodějny a již ani neskrývaného kradení peněz ze státního rozpočtu politickými stranami a mnoha jejich straníky. Na tomto systému státních a evropských dotací je totiž postavena sama existence Evropské unie.. S dotacemi stojí i padá.  Tedy, využívání těchto dotací není mic nelegálního či nelegitimního, pouze lidé jako Vy, kteří těchto dotací neumí využívat toto jiným závidí a snaží se je dehonestovat. Neříkám, že se systémem těchto dotací souhlasím, nicméně musím uznat že na rozdíl od stranické zlodějny a některých socialistických , t.zv sociálních dávek, vyplácených státem zdravým lenochům, něco je.

P. Čech 18.4.2014 7:35

Re: Babiš robí politiku tak akú ľudia očakávajú

To je ta "volná soutěž" podle čl. 5 naší ústavy, pane Kostelanský. Odporný boj o moc ve stáítě a nad jeho občany bez jakýchkoliv pravidel a hlavně bez jakékoliv morálky mezi jednotlivými aktéry (rozumějte politickými stranami). Správně jste poznal, že voliči to vidí a cítí a chovají se podle toho.

P. Čech 18.4.2014 7:31

Všichni jsou zoufalí????

To je přesně ten novinářský projev, který není vůbec pravdivý. Ve smyslu obsahu článku jsou zoufalé pouze politické strany, jimž hnutí ANO "odebralo" voliče. Politické strany, část jejich členů a jejich ovčané. Nikdo jiný zoufalý není a chcete-li, odhaduji jejich počet na nejméně 70% voličů. Straníci (všech politických stran), politologové a ovčané politických stran si budou asi muset uvědomit, že systémům, založeným na vládě a moci politických stran zvoní hrana. Ony si to sice stále ještě odmítají uvědomit, ovšem začínají kolem sebe kopat, jako ona pověstná kobyla. To také něco naznačuje. Děje se to sice v rámci naší "volné soutěže" podle čl.5 ústavy, nicméně ukazuje to mnohé. Politickým hnutím jsme začali a k k vládě občanů přes politická hnutí směřujeme, ať se to mnohým líbí či nikoliv. Pod pojmem "mnozí" rozumím oněch 30% ovčanů, kteří ve své lenosti žijí pod křídly politických stran a z nichž pouhá část z tohoto úkrytu i tyje.. Ta druhá část pouze nepřemýšlí a o tom to je.

J. Kostelanský 18.4.2014 7:25

Re: Ufff, svatá prostoto

Ak si myslíte, že je to také jednoduché - robiť biznis len na využívaní dotácií, tak prečo to nerobíte aj vy tak? Alebo vám v tom bránia "vyššie morálne princípy"?

Ak by dotácie v EÚ vôbec neexistovali, Babiš by na tom len zarobil. Jednoducho by stali výrobky jeho firiem v zahraničí konkurencieschopnejšími.

To, že v EÚ existuje systém dotácií, kde si každý lobista snaží urvať z európskych fondov čo najviac, je holý fakt. Čo má Babiš asi tak robiť? Veľkoryso povedať, že on dotácie odmieta a nechať svoje firmy skrachovať? A tisíce ľudí poslať na dlažbu? A tým uvoľniť priestor firmám zo Západu, ktoré problém s akceptáciou dotácií nemajú?

Skúste o tom chvíľu objektívne porozmýšľať. A najvhodnejšie by bolo, keby ste skúsili rozbehnúť svoj vlastný biznis. Najlepšie s pomocou štátnych dotácií. :-) :-)

J. Kostelanský 18.4.2014 7:15

Babiš robí politiku tak akú ľudia očakávajú

Babiš robí presne takú politiku akú (nielen) jeho voliči očakávajú. Vyhýba sa "žvanění kvůli žvanění" a postupne robí veci, ktoré voličom sľuboval. Neútočí na iných politikov len kvôli získaniu pár percent popularity.

To sú 3 základné veci, ktoré si volič na politikoch všíma. Ale "štandardné" strany sú už tak "štandardné", že tieto primitívne jednoduché princípy nedokážu a ani nechcú pochopiť. Či je to ľavica či pravica, tak sa domnievajú, že voliči si najviac všímajú a oceňujú ich žvanění v médiách... Odmietajú akceptovať, že voliči sa dajú získať aj inak než len demagogickými a oblbovacími kecami...

P. Dvořák 18.4.2014 3:08

Re: Ufff, svatá prostoto

Což nijak neodporuje myšlence článku, že z něho ti naši dosavadní bruselští "řešitelé problémů" dostali strach, neboť je reálné nebezpečí, že část pramene vyschne a část bude odkloněna.

:-))

J. Vyhnalík 18.4.2014 2:57

Ufff, svatá prostoto

Podnikání pana Babiše je a od samého začátku bylo založeno na využívání státních a evropských dotací výhod. Pro jejich dojení už mu nestačil lobbying přes politiky v parlamentu, ale došlo mu, že potřebuje být jedním z nich a pokud možno moci problémy řešit přímo v Bruseli.