27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Ruští vědci prostě světovou špičkou jsou

Prezident Miloš Zeman má od svého ruského protějšku Vladimira Putina slíbenou dodávku ruské vakcíny Sputnik proti covidu-19, uvedla dnes večer CNN Prima News. Ruského prezidenta o ni Zeman podle televize požádal dopisem po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Certifikace vakcíny by prezidentovi stačila od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 4.3.2021 1:48

Mimochodem, proč by ".měli být očkování Sputnikem jen ti, co chtějí být či se nebojí být očkováni právě touto vakcínou, když naopak vláda jasně deklarovala, že v případě těch ostatních vakcín ze Západu je takový výběr zakázaný, a ovčan dostane prostě tu vakcínu, která na něj prostě zbude.

Popřípadě, jak se nyní i opatrně přiznává který typ vakcíny politici do jeho očkovacího místa "přidělí". a ještě musí být rád, že na něj zbude?

P. Zeman 4.3.2021 6:48

Odmítnutí typu vakcíny není od věci. Důchodci po masáži na webu houfně a pro mě nepochopitelně odmítají AstraZenecu. Osobně bych se třeba Sputnikem taky očkovat nenechal. Více než za vakcínu, která nás má údajně spasit ji považuji za propagandistickou munici. A i kdyby ji nakonec SÚKL urychleně schválil, uvidím za tím nitky, za které tahá ruský hradní šváb (ovšem kdo ví, kdo vodí jeho. Na autonomní činnost to již dlouho nevypadá).

R. Langer 4.3.2021 9:00

Zajímavé, pod úvodníkem mi všichni psali, jak se na očkování třesou, a že už se ho nemohou dočkat... ;-)

P. Hatina 4.3.2021 9:01

Ty dvě věci spolu souvisí. Důchodci houfně odmítají AstraZenecu, protože - podle informací z medií, nebyla pro jejich věkovou kategorii dostatečně otestována.

Ale to samé musí udělat SUKL u Sputniku, prověřit (a dostat na to podklady) , že byl dostatečně otestován a na kterých skupinách. A teprve pak by mohl dát doporučení zda se u nás může používat. Bez toho a jenom na Zemanovo přání to skutečně neudělá.

Mimochodem, v čem je taky sranda, pokud by u nás byl používána nějaká vakcína jako neschválená, tak jí zdravotní pojištovny nebudou proplácet. A to bude teprve mazec, až půjde o prachy,,,;-D

P. Moravčík 4.3.2021 9:44

Skoro 50% slovenských učiteľov odmietlo dať sa zaočkovať vakcínou AZ, pretože pri prvej vlne očkovania bolo toľko nepriaznivých vedľajších účinkov, že to zvyšok odstrašilo. Plus pochybnosti s účinkom proti juhoafrickej mutácii, plus problémy so stanovením správneho dávkovania, plus prerušenie testovania, plus neistota s použiteľnosťou pre vyšší vek... Možno naozaj Rusi spúšťajú podpásový útok, aby presadili svoju vakcínu, faktom však je, že tých problémov má AZ dosť.

L. Turek 4.3.2021 0:35

Už se tady opakuji: naprostý souhlas.

Sputnik V (je to blbý název) je z ověřených vakcín srovnatelně účinná, jako obě vakcíny na geniálním principu modifikované mRNA dr. Karikó z Philadelphie, původně z maďarského Szegédu, tedy BioNTech/Pfizer z Mohuče (Mainz) i bostonské ModeRNy. Za si dotyční zaslouží Nobelovu cenu.

Sputnik V na bázi lidských adenovirových vektorů je ale snáze škálovatelný, snáze distribuovatelný, snáze skladovatelný, a tím pádem řádově dostupnější a levnější - a funguje.

Jen pro úsměv: zatímco Oxford/Astra-Zeneca v USA nebyla registrována, teď tam byla schválena vakcína Jansson (Dánsko)/Johnson&Johnson, jež byla testována coby jednorázová - a má zhruba dvoutřetinovou účinnost.

Inu, vakcína od J/J&J je přesně totéž, co první dávka vakcíny Sputnik V, obé na bázi lidského adenoviru 26 - a opravdu překvapivě má stejnou účinnost jako první dávka Sputniku, cca 65%.

U Sputniku V je druhá dávka na bázi lidského adenoviru 5 - a po druhé dávce má Sputnik V účinnost nad 90% a tedy srovnatelnou s ModeRNou i BioNTech/Pfizer - za cca 5 až 10 % jejich ceny.

Sputnik V (už ho teda mohli taky nazvat Putin F, jako forever) je dosud z ověřených vakcín jednoznačně nejlepší na trhu.

Prof. MUDr. L. Turek

F. Brabec 4.3.2021 2:41

J&J is 100% effective in preventing hospitalization and death, to myslím je daleko nejdůležitější měřítko. Že je snáze aplikovatelná (jedna dávka, skladování, apod) hraje velkou roli mimo hlavní civilizační centra.

L. Novák 4.3.2021 6:04

:-) R^ [>-]

V. Prochoda 4.3.2021 6:07

Tak mi vysvětlete prosím, proč se Rus nepokusil Sputnik registrovat v EU. A to, že se nepokusil, berte, jako fakt. Jinak 92 procentní účinnost Sputniku deklaruje pouze ruská strana. Tak, jak to tedy je ??

P. Dvořák 4.3.2021 6:31

Nejlogičtější vysvětlení je to, že nějaká EU, která na ně vyhlašuje sankce, je Rusům u pr.....

J. Lukavsky 4.3.2021 7:31

"EU, která na ně vyhlašuje sankce, je Rusům u pr....." no nejsem z oboru, ale jsem domnivatelem, že žádost o schválení musí žadatel podat písemně, doporučeným dopisem se všemi nezbytnými přílohami. Takže nejdříve je nutno zjistit co všechno musím doložit, pak to 3x zkontrolovat a pak... poslat..... na správnou adresu. Skoro určitě se to nedá dělat tak, že s flaškou vodky přijdu za nějakým picmochem, snad v Bruseli, šoupnu mu ňákej papír a flašku - je je to Běto! A že ten picmoch to hodí do koše neb Stolychnaja mu nejede! J.L. end

L. Novák 4.3.2021 7:45

Kdo je vlastně ten, co o něco žádá? My potřebujeme vakcínu od Rusů, když je jí nedostatek, a nebo se Rusové snaží prosadit se svými (nedostatkovými) vakcínami na zahraničních trzích chráněných certifikačními překážkami? :-P

J. Svoboda 4.3.2021 8:10

Rusové nemají zájem o 500 miliónový trh bohatých zemí? Fakt, smerfe?

Pěkný den.

L. Novák 4.3.2021 8:39

A ty to víš, a nebo to tady jenom obchcáváš svými žvásty jako obvykle? Rv

J. Svoboda 4.3.2021 8:08

Při půl miliardovém trhu, který na to má prachy? Jste ftipný :)

Pěkný den.

P. Moravčík 4.3.2021 9:49

Deklaroval to, tuším, The Lancet. A načo by to Rusi propagovali? Už tu bol použitý príklad: "Kupujte iPhone 12!" Zbytočná reklama, ak sa k tomu nedostanete. Záujem je väčší ako ruské výrobné kapacity. To samo o sebe je veľká reklama.