26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: Ruští vědci prostě světovou špičkou jsou

Prezident Miloš Zeman má od svého ruského protějšku Vladimira Putina slíbenou dodávku ruské vakcíny Sputnik proti covidu-19, uvedla dnes večer CNN Prima News. Ruského prezidenta o ni Zeman podle televize požádal dopisem po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Certifikace vakcíny by prezidentovi stačila od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hoza 4.3.2021 8:21

Jj, to je laps, co poškodil jméno ruských biochemiků na staletí dopředu.

V. Prochoda 4.3.2021 6:03

Není zvláštní, že jsou pochyby kolem ruského "požádání-nepožádání " o registraci v EU. Detaily důležité nejsou. Jde pouze o fakt, že oficiální registrace ze strany výrobce "Sputniku V" nepřišla. Ptejme se proč. Jestli je vakcín dobrá nebo špatná - to bych neřešil, protože tomu rozumí málokdo. Jsou to adorizanti Ruska schopni pochopit ?

V. Církva 4.3.2021 6:53

Ano, je to divné, že si to nenechali zaregistrovat, ale dle informací co prosakují nemám problém se Sputnikem nechat naočkovat. Na rozdíl od AstraZeneca, která snad na jihoafrickou verzi nemá.

Samozřejmě kromě politických důvodů je možné, že má sputnik nějaké vedlejší účinky, nebo je ta účinnost nesprávně definovaná.

Přesto s čínskou vakcínou bych problém měl. Jednak nás do toho dostali, jednak už vydělali na respirátorech a testech a jednak je čínské vše kam se podíváme a Číňané jsou komouši. To mi vadí.

R. Gramblička 4.3.2021 7:03

Co jsem já slyšel, Rusové se snažili již před několika měsíci o registraci vakcíny, ale narazili na neochotu a liknavost únijních orgánů. Čert aby se v tom vyznal. Každý si bude tvrdit něco jiného a občane, dohledej si sám, jaká je realita

J. Svoboda 4.3.2021 8:00

Vy prokazatelně lžete a google vás usvědčí za sekundu.

Pěkný den.

R. Gramblička 4.3.2021 8:41

Že by potíže s pochopením psaného textu? Můžete snad nějak prokázat či vyvrátit, co jsem slyšel (viděl, četl...)?

Z vaši strany manipulace jako obvykle :-P

slunce v duši a světu mír

J. Vrabec 4.3.2021 9:24

Slysel jste to od pavlacove drbny z ulicniho vyboru ? Ty uz od prevratu nemaji vahu !EU

R. Gramblička 4.3.2021 9:30

nene, v rádiu, pavlačovy drbny rád přenechám vám

L. Novák 4.3.2021 5:59

Ještě že nám funguje ta "Neviditelná ruka trhu" a v nabídce konkurujících si výrobců si můžeme vybrat. ;-) "Centrální nákup" je blbost od samého začátku, ať už o ní mluvil Babiš, a nebo se snaží něco podobného zavést v EU.

R. Gramblička 4.3.2021 7:07

Přesně tak. Každý by měl mít možnost si vybrat, jakou chce a stát, když už ho tu máme a do všeho se plete, by mněl zajistit, že jich bude od různých výrobců dost

J. Svoboda 4.3.2021 8:01

Babiš měl na výběr co a kolik si u EU objedná. Dopadlo to jako vždycky ... zase blbě.

Pěkný den.

R. Gramblička 4.3.2021 8:09

Což jen přispívá k mému přesvědčení o zbytečnosti a škodlivosti státních ouřadů

R. Vacek 4.3.2021 5:51

Dobrovolnost je fajn. Aspoň se k vakcíně dostanou snáze ti nerizikoví, kteří by jinak čekali hoooodně dlouho.

A ti ideově pevní jako ten ideolog z "evropských hodnot", který raději hrdinně padne na covid, než by se nechal očkovat ideologicky závadnou vakcínou, si počkají na kapitalistickou vakcínu.:-)

J. Svoboda 4.3.2021 8:02

To napište, až bude mít Sputnik certifikaci.

Pěkný den.

R. Vacek 4.3.2021 8:46

Lepší je nebýt mistrem improvizace ale už předem počítat s dobrovolností a tedy šancí pro nerizikové.

L. Písařík 4.3.2021 5:07

Rusové nechtějí Sputnik registrovat v EU. Co kdyby se prošvihlo, že vakcínu někde okopírovali? Nebyl by to první případ.

O. Musil 4.3.2021 5:35

Babiš ve svém svěřenském listu tvrdí, že Rusové o registraci u EMA nepožádali, protože sami mají vakcíny málo. A že by si Sputnik (a nejspíš i čínskou vakcínu, o kterou teď prosí Zeman) mohly kupovat firmy pro zaměstnance. Víceméně se tedy splňují tvrzení skeptiků - Sputnik je možná dobrá vakcína, ale nějaké milionové dodávky čekat nemůžeme. Mimochodem jsem nedávno četl něco o nějaké další ruské vakcíně z Čumákovova institutu, ale od té doby už žádné další info...

P. Zeman 4.3.2021 6:54

Máte recht. O samotnou vakcínu možná nejspíš vůbec nejde. Ostatně až by náhodou byla už k disozici, bude přeživší zbytek státu již důkladně promořen desátou vlnou :-P. Ale vážně - dělám si srandu (doufám). V té době už budeme nejspíš přehazovat západní vakcíny vidlemi. Roušky a respirátory jsou toho po roce důkazem.

V. Církva 4.3.2021 7:01

Myslíte jako atomovou bombu, nebo motor do MIGu 15? Jenže to už bylo dávno. Do kosmu se dostali před USA, od koho dle Vás kopírovali? Co Novičok, je taky okopírovaný?

Je vidět že Rusko neznáte. Rusku se nedá věřit že vyrobí dost vakcín, asni že splní závazky, ale ruští matematetici fyzici, ale i sw experti a pravděpodobně i chemici a zdravotní výzkum (praxe nic moc) jsou skutečně na úrovni.

Co se týká hromadné výroby, schopnosti vyrobit lidem spotřební zboží, tam jsou na tom Rusové skutečně špatně? Částečně kvůli své namyšlenosti a nepřizpůsobivosti.

L. Písařík 4.3.2021 17:26

Neznám, byl jsem na různých místech pracovně skoro 2 roky. A viděl, jak prostí občané jásali, když byl oznámem výbuch největší nukleární bomby na světě.

J. Bárta 4.3.2021 8:09

A proto oznámili jako první, že už mají vakcínu ;-D

L. Písařík 4.3.2021 13:27

Příklad: Asi nemůžete pamatovat okopčený ruský Konkordskij, příliš daleko v Paži tenkrát nedoletěl, škoda životů posádky. Je rozdíl mezi oznámit a mít použitelnou vakcínu s certifikací.

J. Jurax 4.3.2021 15:10

I pamatuju, nicméně Tu-144 nebyl kopií Concorde.

Pouze podobně vypadal, což bylo dáno podobnými zadávacími podmínkami, úrovní technologií té doby a aerodynamikou.

P. Moravčík 4.3.2021 19:23

A uzavrelo sa to ako chyba posádky. Išlo myslím, o zahltenie motora palivom pri riskantnom manévri. Alebo niečo podobné.

R. Langer 4.3.2021 8:58

Máte nějaké chybné či zastaralé informace. :-P

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusky-fond-evropska-lekova-agentura-prijala-zadost-o-registraci-sputniku-v-40350520

L. Písařík 4.3.2021 13:20

Nemám žádné informace, proto se ptám.

P. Vychodil 4.3.2021 10:13

neokopírovali, spíše naopak..., podobnou technologii použili již pro vakcínu Ebola, 2015...teď někteří výrobci začali s podobnou cestou pro covid...

R. Polášek 4.3.2021 3:53

Naprostý souhlas.

Až na ty "vyrobené" prvky.

Ttyo prvky defakto nejsou vyrobené, ale objevené, protože příroda v systému, který v tomto vesmíru "provozuje" , prostě tyto chemické prvky má.

Ono vyrobení těchto prvků někde v urychlovačích je jen berlička k jejich bližšímu zkoumání, protože tyto prvky v přírodě vznikají zřejmě pouze při nějakém obrovském nahromadění energií, jako je výbuch supernovy a velice rychle se uplně do posledního atomu, takže mimo tu vybuchující supernovu se prakticky nikde nenacházejí. Proto je tady na zemi musí vyrobit, aby šly zkoumat.

V budoucnu pak možná budou vźnikat častěji při procesech energeticky podobných těm výbuchům supernov. Třeba v nějakých fůzních reaktorech či fůzních vesmírných motorech, pokud lidstvo překoná nebezpečí zpátečníckých destruktivních ideologií, jako jsou fanatická náboženství nebo zelený aktivismus a bude se rozvíjet dál a bude expandovat ke hvězdám.

P. Dvořák 4.3.2021 5:04

Než někdo bude expandovat, měl by být očkovaný.

R. Gramblička 4.3.2021 7:20

To jen stejné tvrzení, jakože DDT, teflon, hodinky či tyčinka snickers nebyly vyrobené, protože je příroda má na nějakém seznamu možných věcí. Nalézt můžete jen věci, které ve vesmíru reálně existují. Ty ostatní musíte vyrobit. Takže ano, transurany byly vyrobené