1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

GLOSA: Léčba Klausem

Po celou dobu svého působení v české politice, jako aktivní politik i jako konsultant, jsem byl zastáncem Václava Klause. Dostalo se mi té cti, že jsem několik let pracoval jako jeho poradce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 8.10.2013 8:21

Re: Mýlíte se pane Haas, mýlíte...........

Pokud vyhraje volby ten vykvet volu a spodiny,tak se jeho pravda ukaze tak do roka

P. Čech 8.10.2013 7:34

Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

Byl a je sebestředným, namyšleným jedincem, neschopným pohlédnout na věci obecné jinak, než jak se někde píše.Ono život jde kupředu obvykle jinak, než jak píší mnozí t.zv. velikáni.. Jako zásadní omyl jmenovaného považuji jeho pohrdání občany a jejich vůlí a referendem a všeobčanským hlasováním, jakožto nástrojem k prosazování této vůle.. V.K. se mýlí v samotném chápání demokracie, kterou považuje za vládu nikoliv občanů (demos krates), ale nějakých, obvykle stranických elit, jejichž vůli se musí občané podřizovat a ji uctívat. Toto vše vyhřezlo na povrch při aktu dělení společného československého státu,  kdy za jeho vydatné pomoci zvítězoila vůle Pražáků, Žiliňáků a části Bánskobystričáků. Jsem stále přesvědčen o tom, že kdyby v oné době prosadil a nebo alespoň prosazoval vypsání referend v tehdejší ČR a SR, mohlo to dopadnout jinak. Šlo totiž o akt, který se bezprostředně dotýkal přímo každého občana ČSFR a každý občan měl přinejmenším právo se k tomu také přímo vyjádřit. Skutečná vůle občanů k této věci byla odhalitelná opět pouze a jedině tímto způsobem. Zde Václav Klaus selhal, stejně jako selhal Edvard Beneš v roce 1938 a 1948.Bohužel, všechna tato selhání jsou fatální a nelze je ničím ospravedlnit a z demokratických pozic ani pochopit.

P. Vítek 8.10.2013 7:49

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

v hlave se vam udelal kalciovy odlitek mozku.Uz asi nepomuze ani dalsi pravdive vzdelavani-to je zcela nepohyblive.Ale zkuste to:treba clanek Fistejna o lidovem hlasovani,nebo cokoliv od nejakeho odpurce.Vy fakt nevidite zadny argument proti referendu?Zkuste jmenovat aspon jeden.A jednu dobrou vec,co udelal Klaus.

P. Čech 8.10.2013 8:01

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

Ono záleží na tom, z jakých pozic se na referendum díváme. Pokud budu posuzovat tento fenomén z pozic diktátora, najdu argumentů proti němu velmi mnoho. Z pozic stranických zaslepenců taktéž. Z pohledu demokrata a občana mne žádný takový argument nenapadá.  Jednu dobrou věc(možná dvě) Václavu Klausovi musím přiznat. Jeho silně kritické vystupování vůči Evropské unii a možná i jeho podporu jiného volebního subjektu než je politická strana. K tomu, abych si mohl udělat názor na referendum a všeobčanské hlasování nepotřebuji číst články nějakých pánů Jefimů Fištejnů. Naprosto stačí vidět, jak tento systém efektivně funguje ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Jak je občany těchto zemí využíván a uznáván, jak přispívá k bezproblémovému fungování států a hlavně, jak jsou občané těchto států na  ně hrdí a pyšní. Toto vše na rozdíl od téměř všech států jiných, kde tyto instituty zavedeny nemají.

J. Heincl 8.10.2013 8:17

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

Souhlasím. Proti dobré, byť obtížně prosaditelné myšlence, se vždy najde hromada argumentů, proč to nepůjde.

P. Vítek 8.10.2013 8:26

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

Na to se nelze divat z ruznych pozic-podivat se na to musite se selskym rozumem.Az ten clanek najdu-poslu.

Rozboura vam totalne vas nazor,ale nebojte se,je to cista logika,obrovska znalost(i Svycarska)-proste matematicky dukaz dolozeny historii,ze to je cesta do pekel.

V. Němec 8.10.2013 8:40

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

A máte představu, kolik referend se ve Švýcarsku odehrává na úrovni města a kantonu a kolik na úrovni státu???

Takže pokud chcete do našeho právního systému naroubovat jeden švýcarský prvek přímé demokracie, ale zbytek nechat "po staru", říkám hovadina, nesmysl. Ale pokud navrhujete změnit celý systém podle švýcarského vzoru, jsem pro.

P. Čech 8.10.2013 11:23

Re: Nejen k druhému odstavci nutno něco doplnit.

Odjakživa tvrdím, že celý systém je špatný a že je třeba jej od základu změnit. Počínaje vypracováním nové ústavy, přechodem na jiný volební systém a zejména zavést odpovědnost každého vůči všem a to bez jakékoliv výjimky. Samozřejmě naroubování jednoho prvku švýcarského systému na náš jinak špatný systém je nesmysl a přinesl by více škody než užitku. Je třeba komplexně převzít celý švýcarský systém a ne stále žvanit, že oni mají jiné občany, že oni ten systém mají již 200 let, že by u nás nefungoval a podobné nesmysly. Je to totiž typicky český přístup k věci. Jakmile se objeví něco pro Čechy neznámého, ihned se vyrojí množství rozumbradů, tvrdících že to nemá v Čechách obdoby, že to je zde nevyzkoušené, že Češi mají jiná specifika, že to tady nemůže fungovat a pod. Místo toho, aby Češi něco zkusili, raději žvaní coby kdyby. A také proto jsou tam, kde jsou.

V. Mlich 8.10.2013 10:10

Referendum bylo tehdy zbytečné

Stačilo se chvíli dívat o Silvestru na televizi, jak Nový rok vítali Slováci. Oni to prostě potřebovali, mít aspoň chvíli pocit samostatnosti, aby vzápětí upadli do ještě hlubší závislosti na Bruseli, dokonce si musejí půjčovat, aby skrze euroval dotovali riskantné sázky německých bankéřů. Ale nás to čeká taky, jestli se nám nepovede vyjednat trvalou výjimku na zavedení EURa...

P. Čech 8.10.2013 11:26

Re: Referendum bylo tehdy zbytečné

Pokud si utváříte názor na věci obecné podle toho, co nám vnucují média a jejich novináři, potom nemá valného smyslu s Vámi diskutovat. Jste mimo realitu, stejně jako všechna média, která vycházejí pouze z emoční stránky jakékoliv věci a nikoliv z rozumu.

P. Vítek 8.10.2013 13:23

Re: Referendum bylo tehdy zbytečné

Pane Cech ja taky nenecham rozhodovat male deti,jak udelat operaci.

Jsou dva smery-pryc od statu a ke pod sukne ke statu.Toto dodrzet je odpovednost politiku,vsechno ostatni ridi podlehajici odbornici.Lidi nemaji prece cas promyslet, jestli atomovou elektrarnu nebo vetrniky

P. Čech 8.10.2013 15:13

Re: Referendum bylo tehdy zbytečné

V tomto konkrétním případě by si na to měli čas udělat. Jde totiž o jejich zemi, o jejich životní prostředí a právě toto je případ, kdy by občané měli rozhodovat v referendu. Je zde totiž třeba zjistit většinovou občanskou vůli a tuto následně nastolit. Ono totiž nechat takováto rozhodnutí na politicích z důvodu lenosti přemýšlet je velice lákavé a snadné. Potom ovšem následné nadávání  na špatná rozhodnutí, nota bene učiněná naprostou menšinou, je mimo mísu. Takovýto přístup k věci je hodno ovčana a nikoliv občana.

J. Holiš 8.10.2013 5:54

Léčba nejen Klausem, ale i Nečasem

Plně souhlasím s názorem Z. sohorova  na VK, vždy patřil k těm nejhorším politikům, které tato republika měla. Ješita, prospěchář, který viděl jen sebe a jen on měl patent na rozum, rád by poučoval celý svět. Vyvrcholením jeho politického rozhodnutí bylo vyhlášení amnestie svým příznivcům mezi které nepočítám drobné kriminálníky, kteří se dostali na svobodu, ale ty, kteří rozkradli tuto republiku, zpronevěřili miliardy korun a ožebračili poctivé občany, kterým zůstaly jen oči pro pláč. K této amnestii mu dopomohla nedokonalá Ústava ČR a rovněž konání, nyní již bývalého premiéra pana čistého Nečase, po kterém neštěkne v současné době ani pes. Zato budeme na Nečasovu vládu dlouho vzpomínat, než se vyhrabeme z marasmu a dluhů do kterých nás svým" moudrým vedením" spolu se svým nejlepším MF Kalouskem dostal.

Z. Sohorova 8.10.2013 7:52

Re: Léčba nejen Klausem, ale i Nečasem

Plne s Vami souhlasim,ale co udelal VK jako prezident ? Jak se  ke vsemu spatnemu stavel? Branil zlodeje at uz slovem,tak i cinem v nejlepsim prohlasil ze je z toho smutnej,ale na prezidenta  to bylo zatracene malo.Tak ze ve skratce pro CR neudelal tento jesita vubec nic snad spatne veci ktere se daji jen tezko napravit VK byl  a dokonce je pro CR zkaza

H. Gene 8.10.2013 20:21

Re: Léčba nejen Klausem, ale i Nečasem

Tobě dobře hrabe... :D :D :D

P. Vítek 8.10.2013 8:19

Re: Léčba nejen Klausem, ale i Nečasem

Jedini vinici vsech prasaren jsou "stare struktury"-komunisti,stbaci,spolupracovnici s Ruskem,udavaci,drbny z ulicnich vyboru,jejich novinari,media....,kteri tady vladnou nepretrzite az do ted(tech par zelinaru , kolotocaru a zlodejicku,co se pridalo pak,je nepodstatnych).Ze se jim nezakroutilo krkama a byli dokonce pusteni do statni spravy je nase nejvetsi chyba.Je to vina ci?Klause?Co mohl udelat v koalicni vlade?Snazil se zprivatizovat a pustit sem konkurenci(banky musely zatim financovat krachujici podniky a jejich privatizaci zabranili Lidovci(!)ne Klaus).Coz je jedine,co tem bestiim mohlo paradoxne v konecnem dusledku uskodit(i kdyby to cele zprivatizovali oni)

A tady ten rozvrat normalniho uvazovani lidi a polarizace,co je ted-to musi mit na svedomi nekdo v pozadi,kdo vsechny ty novinare,diskutery,hlasatelky a dezinformatory mezi lidmi,kdo to vsechno koordinuje.Neni jinak mozne tak rychle zlikvidovat Cunka,Bartu,staryho Bendu,Necase,Julinka,Horaka,...spoustu slusnych a statecnych lidi.

J. Heincl 8.10.2013 5:43

Někteří idé jsou nepoučitelní

a nedokáží pochopit nebo možná nechtějí vidět, že se ODS změnila ze strany středopravé (pod vedením V. Klause) ve stranu zlodějskou, a to od nejvyšší úrovně až do úrovně základní. Tím nechci tvrdit, že ostatní parlamentní strany jsou lepší. Dokazují již dostatečně dlouho, že jsou všechny stejné.

J. Veselý 8.10.2013 6:44

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

Jako zlodějská byía již založena...

J. Heincl 8.10.2013 7:35

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

Nedá se to vyloučit. Myslím si však, že v ODS alespoň zpočátku nějaké ideje byly. Ale možná  je to tak, že podle sebe soudím tebe.

P. Čech 8.10.2013 7:42

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

ODS byla stranou zlodějskou od svého vzniku, kdy v jejím vedení vystupovali lidé jako P. Čermák, Klak, Dyba, Kočárník,  Macek, Stráský a jim podobní. Bylo jich dozajista hodně, kteří si ze stranických pozic, nikoliv prací, dopomohli k velkým majetkům.ODS nebyla nikdy středopravou stranou, podle mezinárodních měřítek byla a je stranou levicovou. Ryze pravicová strana v ČR nikdy neexistovala, stejně jako strana středopravicová.

K. Frauknecht 8.10.2013 8:21

Teď už je to za námi.

Už žádná zlodějna! Teď máme ANO!!!

:-))))))

J. Heincl 8.10.2013 8:24

Re: Někteří lidé jsou nepoučitelní

O pravicovosti či levicovosti poitických stran je vždy těžké diskutovat. Nejedná se  totiž o exaktní termíny s jednoznačnými kritérii, jaká jsou v přírodních vědách. Nicméně bych si dovolil tvrdit, že alespoň rétoricky byla ODS na naší politické scéně za V. Klause nejvíce napravo. Zajímalo by mě, proč nepovažujete za pravicovou stranu Svobodné. I když se jedná o malou stranu, její program je podle mě jasně pravicový.

P. Čech 8.10.2013 8:36

Re: Někteří lidé jsou nepoučitelní

Takovouto argumentaci nemohu přijmout, byť musím uznat že u nás byla ODS stranou nejvíce napravo. V tom případě bych totiž musel uznat také, že komunisté jsou nejvíce nalevo a nikoliv že jsou stranou zločinnou a opovrženíhodnou. Ono totiž novinářské škatulkování na levici a pravici je hodno minulého a nebo lépe předminulého století a je třeba je opustit a najít kritéria nová.

J. Heincl 8.10.2013 9:00

Re: Někteří lidé jsou nepoučitelní

Nenapsal jste, jestli považujete Svobodné za pravicovou stranu. Můžete mi odpovědět?

P. Čech 8.10.2013 14:50

Re: Někteří lidé jsou nepoučitelní

Ryze pravicovou stranou SSO není. Její program je téměř totožný s programem  hnutí  Úsvit přímé demokracie a proto si také myslím, že se k ní přiklonil pan Pavel kohout, který se rozešel s panem Okamurou. SSO považuji za púolitickou stranu středovou, když už jinak nedáte a požadujete pravolevé škatulkování. Já ovšem v takovýchto intencích neuvažuji.

J. Heincl 8.10.2013 20:27

Re: Někteří lidé jsou nepoučitelní

Děkuji za vyjádření názoru. Program Svobodných existuje podstatně déle než program páně Okamurův, to za prvé. Za druhé bych řekl, že program pana Okamury je říznutý levičácky, např. "Budeme vytvářet nová pracovní místa.", "Chceme zákon o prokazování původu majetku." Chtěl bych vidět, jak politická strana nebo vláda vytváří nová pracovní místa. Pokud ovšem nejde o nové úředníky. Zákon o prosazování původu majetku předpokládá, že každý bohatý člověk ja a priori podezřelý. Celkově na mě tento program působí, že ho někdo vystřihnul za odpoledne, aby vůbec nějaký program měl.

Jinak bych řekl, že si odporujete, když na jednu stranu tvrdíte, že v ČR není žádná pravicová strana a na druhou stranu odmítáte pravolevé škatulkování.

P. Vítek 8.10.2013 8:30

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

3/4 tech,co jste vyjmenoval byly v ksc

K. Filek 8.10.2013 9:26

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

Pane čech vy jste na to kapl.Všichni jsou zlodějí jen vy jste čistý jak lilie.Snad proto,že nic neumíte jen nadávát.

P. Čech 8.10.2013 15:05

Re: Někteří idé jsou nepoučitelní

Zásadně nenadávám, pane Filku, není to mým stylem. K nadávkám se uchyluje jen ten, kdo nemá relevantní argumenty.

J. Mrázek 8.10.2013 4:38

Vystoupil proti DIAMETRÁLNĚ ODLIŠNÉ ODS

Rozlišujte, prosím ! EU také byla před deseti lety jen mírně "postižena" socialisty, kdežto nyní je ve vleku událostí jimi spuštěných a nezastavitelně se řítících k centrálnímu průs--švihu. Opustil JINOU STRANU, ne ODS !