6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

GLOSA: EU-disident Klaus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
estetik 27.11.2008 10:36

Re: L S

Frsi,nam je celkem take jedno co a jak je pod Tatramy.     Tak sa opitaj  estetik

honzak 22.11.2008 18:09

Re: L S

synku, ty máš nějaký problém, že? Zkus psychouše, třeba ti to pomůže.

frsi 22.11.2008 20:19

Re: L S

hochu! Nevím,zda jsi gramot,nebo negramot,ale jak už jsem  prve zdělil,že je mi 63! Chocholouška jsem zatím nepotřeboval,akorát mne zlobí žaludeční vředy. Možný,že ty máš problém s tím,že si nemůžeš najít holku,ale to rozchodíš!

Budíš. 23.11.2008 10:31

Re: L S

Všichni hlavní představitelé ODS se vznášejí na vlnách svých demagogických příznivců. Bez nicch by nebyli na postech. Ti budou volat a´t žije ODS ať žije Topolánek tak dlouho, až nedostanou v parlamentních volbách už skoro žádné hlasy.  Ani tehdy jím nedojde, že měli místo nesmyslnného skandování žádat změny a zamyslet se v čem dělalo ODS chybu. Jsem volič pravice a je mi líto, že se ODS dostává do průšvihu díky touze po moci a vlastní nevědomosti.

frsi 23.11.2008 11:53

Re: L S

konečně jeden rozumnej názor! Já také  vždy volím pravici,ale po každé jen KAN! Všichni ti mladí hoši,kteří jen papouškujou názory toho starýho popletence,věřím že to ještě rozchodí,ale až opravdu dostanou jen pár procent a komouši jim udělají tu pravou demo,co jsme zažili my,tak snad dostanou rozum!

Budíš 23.11.2008 18:48

Re: L S

Díky za příspěvek. Souhlas.

janoryna 22.11.2008 11:35

nevím, jestli je lepší

být vesvazu evropských socilaistických  republik nebo ruskou autonomní oblastí čechija ruské federace - adminisrativním střediskem budou karlovy vary (rusky karlsbad). rusů je tu teď víc než za komunistů.autor asi máspolečně s panem prezidentem blíže k rusku.

Fleischer 22.11.2008 11:56

Re: nevím, jestli je lepší

Evropa bude socialistická, pokud bude socialistická většina členských států EU. Česká republika bude socialistická (bohužel) po příštích volbách. Alespoň tomu nasvědčují průzkumy vřejného mínění.

Fleischer 22.11.2008 11:06

Suverenita?

Evropskou unii potřebují i velké země (Německo, Francie), protože jsou ve srovnání s Čínou, Indií, Ruskem a dalšími vlastně úplně malými státy.

Evropskou unii však hlavně potřebují malé středoevropské státy (Česko, Slovensko, Maďarsko a další), protože ty se obávají právě toho, aby se jim nevládlo z Berlína nebo ale také z Moskvy! Kdo by pomohl sice suverénnímu, ale vojensky naprosto bezvýznamnému státu? Evropa, NATO nebo USA? Evropy se bojíme, USA jsou daleko. Spojené státy se v současné době angažují po světě. Co by se stalo, kdyby u nich opět převládl izolacionismus? Nebylo by to poprvé v historii. Jakou suverenitu mají jednotlivé severoamerické státy? Vadí jim, že část své suverenity předali do Washingtonu? Vadí jim to politicky nebo snad ekonomicky?

televizní divák 22.11.2008 12:12

Re: Suverenita?

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce. Lidé ohrožení chudobou : ČR 6 =, Německo 11 %, USA 18 %. 

Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy .Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární společnost (viz Evropská sociální charta) a vychází z reálné ekonomické situace. Bohatší jsou přesto mnohdy zvýhodňováni.

jarda 22.11.2008 12:29

Re: Suverenita?

co tím chceš říct ? Nebo jenom ťukáš na klávesnici ?

Pete Brich 22.11.2008 13:35

Choroba z televizního záření

TELE;-D;-D;-D

PB

Kolombo 22.11.2008 14:58

Re: Suverenita?

nečum tolik na televizi, způsobuje to demenci! :-D

A.S. Pergill 22.11.2008 15:06

Re: Suverenita?

Problém je, že EU v současném pojetí není nic jiného než pokračování expanze Němců z doby Hitlera "jinými prostředky". Proto budu spíše fandit těm, kdo budou sypat písek do EUrosoukolí a hrách pod nohy EUrohujerů.

Fleischer 23.11.2008 7:23

Re: Suverenita?

Němci mají v EU podíl obyvatelstva (a tedy i voličů) 17,5%, spolu s Rakušany (to jsou také Němci) to je 19,2%. I při absolutně demokratickém rovném hlasování (Lisabonská smlouva, stále ještě zvýhodňuje malé země) se snad nedá mluvit o možnosti expanze Německa. Spojovat dnešní Německo s Hitlerem je poněkud slabomyslné.

zoch 22.11.2008 10:48

Reminiscence

Je příznačné,že se pod tuto slátaninu propojenou trapnou pózou nikdo nepodepsal.  Asi to psal Klaus nebo jeho dvorní čmáral Jakl.

Pro nás by mělo být ale příznačné,že chybí podpis autora. Něco to připomíná.....

Budíš 22.11.2008 10:07

Romáci chtějí emigrovat

Navrhuji zřídit krajská poradenská střediska, aby věděli jak vycestovat, kde budou přijaty, jaké výhody  z jejich rozhodnutí plynou, v které zemi chybí pracovní síla atd. Nenechme naše spoluobčany vycestovat bez těchto informací. Pokud budou v zahraničí nespokojeni budou zbytečně utrácet vlastní finance za cestu zpět a vznikne  každému, v již tak tíživé situaci v Česku značná osobní škoda.

Honza II 22.11.2008 10:48

Re: Romáci chtějí emigrovat

ale ne jako Červeňákovi v Ústí n/L.......návrat si budou hradit sami a na nové bydlení nemají nárok!!

Budíš 22.11.2008 11:12

Re: Romáci chtějí emigrovat

Je třeba, aby stát jejich požadavek na vycestování akceptoval a koordinoval.Není možné, aby v jednom týdnu vycestovalo do jednoho státu třeba 30000 lidí. Tomu se okamžitě každý rozumný stát bude bránit. Je třeba všechny státy zatížit přibližně stejným (únosným) počtem přistěhovalců. Pak je nutné okamžitě zrušit sociálky pro nepracující. Bezpracný příjem peněz je podraz na občany, jelikož je stát uměle zařazuje do škatulky chudých, zbytečných a nepoužielných lidí.Má-li být takové vycestování účinné, je také nutné zrušit dětské příspěvky. Ať má každý dětí kolik jich uživí, třeba 20 a kdo je neuživí nebude tak početnou rodinou. Jedná se tedy o soubor opatření, na kterém je třeba pracovat a je třeba ho přijmout vážně a odpovědně.

Martin 22.11.2008 11:22

Re: Romáci chtějí emigrovat

Ale to si potom v cizině budou myslet,že tady žijí samí podobní exoti.Pak se nedivím Sarkozimu,že nás přirovnal k rumunum......:-D

Budíš 22.11.2008 11:30

Re: Romáci chtějí emigrovat

Nebudou si to myslet. Romové jsou v celém světě- znají jejich etniku.

Starý pes 22.11.2008 9:43

disident

Ano, souhlasím s tím, že pan Klaus, ostatně jako kdokoli jiný, může svobodně vyjadřovat své názory na cokoli. Na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že jako prezident by měl reprezentovat zájmy státu a že jeho diplomatické aktivity by měly být v souladu se zahraniční politikou země. Pan Klaus to samozřejmě dobře ví, ale velmi rád provokuje. Podle mne je naprosto nevkusné, aby spojoval oficiální zahraniční návštěvy se svými soukromými akcemi. Působí to přinejmenším naprosto rušivě, když se nejprve setká s irskými vládními představiteli, a pak po večerech jako "disident" bojuje proti EU. Ostatně to, jakým způsobem přijal označení "disidenta EU", mě dost pobavilo. V jednou rozhovuru s novináři prohlásil, že Václav Havel býval svého času také disidentem, tak tedy že on, Václav Klaus, bude nyní disidentem EU. No možná, že se (po Havlově vzoru) nechá i na pár let zavřít a v koutu své cely začne psát scénář k novému filmu "Profesor Klaus".

Je až komické, že téměř ti samí lidé, kteří vehementně odmítají referendum o radaru, by uvítali plebiscit o LS a nechali rozhodnutí na "hlasu lidu". Je snad nějaký rozdíl mezi oběma referendy? Podle mě ne. O otázkách bezpečnosti státu, které mohou ovlivnit jeho budoucnost na desítky let dopředu, nelze hlasovat v referendu. To samé ale platí i pro LS. A upřímně, kolik lidí ví o LS víc, než jen to, že se podepisovala v Lisabonu?

P.S.Zajímalo by mě, jak autor článku přišel na to, že většina obyvatel EU je proti LS. Že by tajné informace od zpravodajské kliky disidentského podsvětí? ;-)

A.S. Pergill 22.11.2008 9:57

Re: disident

Přijetí LS jednoznačně není v našem zájmu, v podstatě nás staví do podobné role, jakou jsme měli v letech 1939 - 1945 (naše míra suverenity by byla menší než v době, kdy jsme byli členy "tábora míru a socialismu").

Protože zcela odlišná smlouva o přistoupení k EU byla schvalovaná referendem, je logické, pokud smlouva, která ji v řadě případů zásadním způsobem mění a v řadě vysloveně neguje, by měla projít schvalovacím aktem stejné nebo vyšší právní síly (a nad referendem ani na stejné úrovni jako referendum žádný takový akt jednoduše není).

Radar je technická záležitost v rámci vojenské spolupráce, podobně jako třeba naše mise v rámci NATO. Na ni stačí schválení o nižší právní síle (druhou věcí je, že na referendum odpůrci radaru nepřistoupí, protože ty jejich "dvě třetiny obyvatel proti" jsou pouze výsledkem jakéhosi obskurního průzkumu na pár stovkách členů jejich organizací).

Saul 22.11.2008 10:11

Re: disident

Mistře Pergille, to co jste napsal je velice přesné a velice logické. Když se podívám na mnohé z těch již v diskusi uvedených názorů, uvědomuji si, že uvádět velice přesné a velice logické argumenty je, bohužel, velice marné. Snad takové argumenty budou uznány v době, kdy se (jak se obávám) zjistí, že Klaus měl pravdu a že nám vládnutí z Bruselu vyhovuje stejně málo, jako dříve vládnutí z Vídně, Berlína nebo Moskvy. Pak ovšem už bude poněkud pozdě.

sokol 22.11.2008 12:26

Re: disident

Vidím, že nikdo z Vás si nechce připustit, že my si vládnout neumíme.

A pokud už mi má někdo jiný vládnout, tak určitě budu raději, když to bude EU, nebo USA.

Rusko určitě nikoliv.

káma 22.11.2008 14:01

Re: disident

R^R^R^

Starý pes 22.11.2008 15:24

Re: disident

Tvrdit, že po přijetí LS se z hlediska státní suverenity ocitneme v Protektorátu, je naprosto scestné. Nebo si snad myslíte, že do vedení státu budou dosazeni proevropští "kolaboranti" a nad samosprávnými orgány budou dohlížet nadřazené evropské instance? Bezpečnostní politika našeho státu je už dávno ovlivňována členstvím v NATO. A co se týče zahraniční politiky, tak stát naší velikosti má asi dvě možnosti. Buď bude vést skutečnou samostatnou a suverénní (avšak zcela bezvýznamnou a neefektivní) zahraniční politiku, nebo ji částečně podřídí nějakému většímu celku, ve kterém se bude snažit uhájit a prosadit svá stanoviska. A argument euroskeptiků, že celou EU řídí Kameradschaft Francie a Německa, opravdu neberu.

Já sám nezaujímám nějak jednoznačný postoj "pro" nebo "proti" LS. A je mi upřímně jedno, zda by o LS měl rozhodnout parlament, či zda by mělo být vyvoláno referendum. V obou případech by ale občané měli být informovánio tom, "co to ta zatracená LS vlastně je". Bohužel, žádnou seriózní otevřenou diskuzi na toto téma jsem ještě nezaznamenal. Místo toho se pojem "Lisabonská smlouva" stal symbolem. Odpůrci ji démonizují a zastánci v ní snad vidí něco, čím není.

A.S. Pergill 22.11.2008 10:02

Re: disident

Seriózní průzkumy, prováděné renomovanými agenturami, ve většině zemí EU nacházejí odpor vůči LS mezi 55 a 65 procenty. Proto také EU vydala direktivu, že LS mají schvalovat snadno manipulovatelné parlamenty, což se nepodařilo příznivcům LS naplnit v Irsku, kde mají schvalování podobných smluv referendem natvrdo zakotvené v ústavě.

Druhou věcí je, že samotný postup autorů a zastánců LS si vysloveně vyžaduje její neschválení, protože spolek, který se snaží měnit pravidla během hry, když se ta nevyvíjí podle jeho očekávání, si nezasluhuje žádnou důvěru, natož předání nějakých nadstátních pravomocí.

Klaudius 22.11.2008 15:01

Re: disident

Aspergille, snadno manipulovatelný parlament? A co masa voličů, ti se nedají manipulovat? Domnívám se , že daleko jednodušeji, viz např. poslední volby do krajských zastupitelství-stačily sliby jako zastavíme zdražování, zrušíme poplatky. Stejné to bude v referendu. 2 roky měli odpůrci LS čas(o kterých se domnívám, že ji četli) napsat lepší variantu.

Vašek 22.11.2008 10:22

Re: disident

Obecně lze se Starým psem souhlasit s výjimkou referenda,které u LS má úplně jiný význam.Tato smlouva výrazně omezuje státní suverenitu,což cítí všechny národy Evropy.Pokud by se konala referenda,nikde by smlouva nebyla schválena.Myslím si,že politici navrhli znění,ke kterému Evropa ještě nedospěla,zkrátka evropanství je dosud prázdný pojem a navíc škodí nadměrný byrokratismus Bruselu se svými direktivami,které si nedovolí ani federální vláda USA vůči svým 5O státům.Naproti tomu radar je nafouknutá prkotina,která vadí jen těm,kteří neradi vidí nějakou spolupráci s USA,tj.zejména oficiální i skrytí komunisté.Vojenských základen jsou po světě stovky a nikde nepřišli na to,že by se měla konat referenda,protože ke ztrátě suverenity v souladu se smlouvami(navíc jsou vypověditelné),nedochází.