29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Děkuji, nechci!

Asociace děkanů lékařských fakult České republiky, takto dětský neurochirurg, patolog, kardiolog, kardiochirurg (spolužák z gymplu), onkolog, ortoped a nefrolog, tedy skupina lékařů, kteří také nejsou odborníky v epidemiologii nebo infektologii, leč všichni jsou zcela závislí na penězích ze státní kasy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 9.10.2020 9:54

Na této infekci je vidět, o co především lidé stojí: není to svoboda, ale bezpečí.

Není to poprvé: již dříve jsem psal, že těmto lidem bylo lépe za komoušů. Škoda, že tenkrát byly banány dražší než brambory či jablka...

P. Vychodil 9.10.2020 10:36

No, jsou tací, kteří tu svobodu obhajují, těm se pak nadává "chřipečkáři", "rouškofobové", atp. Je ovšem otázkou, nakolik diskutéři, zuřiví zastánci tvrdých opatření, reprezentují celý "ovčín". Pocit bezpečí je ovšem iluzorní, kdo chce být v bezpečí, ať nevylézá z postele - no a i tam jej zastihne infarkt...už jsem se zmínil jinde, ať tito zastánci bezpečí nevycházejí z domu, vzdají se práce...

prožil jsem téměř 40 let za komoušů, teď nějakých 30 za kryptokomunistů/korporátních fašistů/kapitalistů/EU sociálních inžinýrů (nehodící se škrtněte)...tož srovnávám nesrovnatelné...

V. Pavelka 9.10.2020 11:41

Jak to bylo za komančů , všichni do tělocvičny, injekce ,rybí tuk a bez diskuzí,!

P. Moravčík 9.10.2020 10:46

Nižšie diskutujem s pánom Haškom, a napadlo ma ešte niečo. Jeho lekár sa vyjadril o karanténe u pozitívneho. Skúsme takto - videl ste určite film Pozor, vizita! Je to niečo obdobné, človek, ktorý evidentne nosičstvom netrpí, ale môže ohroziť iných. Brušný týfus má tiež veľmi nepríjemné vedľajšie následky - prinajmenšom abscesy v orgánoch, je to vlastne septické ochorenie... Nikto skrátka o potrebe karantény neuvažuje. Karanténa pri týfe však nemá taký dopad (pár ľudí s nosičstvom) ako s koronavírusom, ktorý sa šíri oveľa rýchlejšie, v prenášaní je síce oneskorenejší ako chrípka, ale oveľa zákernejší, mortalita je oproti chrípke pomerne vysoká, dopady na zdravie u vyliečených tiež nevzbudzujú bohvieaké nadšenie a hlavne sú to tisíce (ak nie státisíce) infikovaných. Tu je problém čo urobiť s takou masou, a ja to rozhodovanie naozaj kompetentným nezávidím. Ale ak si niekto myslí, že jeho sloboda vyváži smrť iného, ktorú svojím fanfarónstvom zavinil, nepatrí medzi civilizovaných ľudí. Okrem tých, ktorým sa život chorobou zmenil na sústavné utrpenie, si každý rád ešte nejaký ten deň života užije, aj keď ráno nemôže rozchodiť stuhnuté kĺby, nemôže si dať fazuľu na kyslo, lebo ho trápi žlčník...Človek si nakoniec zvykne aj na ten život;-).

P. Vychodil 9.10.2020 10:54

já jsem zastáncem, umřít kdykoliv, hlavně zdravý. Se.. na život na přístrojích, omezeních, stálého utrpení. Jsem přívržencem euthanasie.

P. Moravčík 9.10.2020 10:59

V určitej situácii by som proti eutanázii nebol ani ja. Stačí, keď si spomeniem na smrť mojej mamy.

V. Pavelka 9.10.2020 11:48

Staří Řekové si lehli do horké koupele a otevřeli si žíly ,jednoduché , účinné spolehlivé a čisté?!

V. Kučer 9.10.2020 20:49

Jeden kamarád který ležel na smrtelné posteli pravil, člověk by měl být pořád fit a pak najednou skončit.

V. Církva 9.10.2020 21:15

Eutanásie není smrt bez přístrojů. Jinaknejsem příznivcem umělého udržování dlouhověkosti s miliony prášků, jenže po Covidu19 mají někteří vážné následky, přitom by jinak měli ještě 10..20 let poměrně kvalitního života.

J. Vintr 9.10.2020 12:13

Podle toho, co jsem našel o "obyčejné" chřipce, tak se odhaduje, že při každoroční sezónní epidemii se s virem setká 15 až 20 procent populace a zemře něco mezi dvěma až deseti tisíci lidí. O tom, kolik jich bývá v nemocnicích a kolik bývá vážných případů, které vyžadují intenzivní lékařskou péči, jsem žádné údaje nenašel, ale dá se předpokládat, že to bude proporční k výše uvedeným číslům. A to všechno zkoncentrováno do poměrně krátkého časového období. Rozdíl je kromě toho, že jde o nekolikanásobně vyšší čísla než u covidové "pandemie", hlavně v tom, že nám je nikdy nikdo necopal pod nos ze všech médií a nedělala se žádná masová opatření, která by postihla celou populaci a ekonomiku.

P. Moravčík 9.10.2020 13:25

Áno, len ten problém je, že ten nešťastný COVID nie je sezónnou záležitosťou. Druhá vec je, že reštrikčné opatrenia znížili jeho výskyt a podobne aj u chrípky. Na chrípku zomrelo v tejto sezóne v ČR len zhruba 50 ľudí - oproti 1500 v predošlých rokoch. Ak by sa neboli prijali reštrikcie, mohli sme porovnávať relevantné čísla. Takto to, žiaľ, nejde a môžeme len extrapolovať - s obrovským rizikom, ktoré zo zovšeobecňovania vyplýva.

A. Poláková 9.10.2020 13:54

Hezky jste to shrnul,podepisuji se.

P. Vychodil 9.10.2020 10:49

ještě jednu poznámku.

za komoušů byli čtenáři komunistických tisků vzdělaní ve čtení mezi řádky. Bohužel tato schopnost za 30 let vymizela. Tudíž dneska jsou tací, co věří ve slovo boží (pardon - slovo "nezávislého tisku"), pak tací, co věří pouze v teorie konspirace, no, obecně se obávám, že zdravého rozumu ubývá...:-(

J. Jurax 9.10.2020 11:42

Nesouhlas.

Lidem jde o bezpečí i svobodu. A ovšem váží, za co to bude a hledají mezi obojím rovnováhu. Ta je jednak individuální a jednak v čase proměnná.

V. Petr 9.10.2020 20:10

Pokud chce někdo v rámci "svobody" ohrožovat můj život, mám plné právo ho v sebeobraně zastřelit!

P. Moravčík 9.10.2020 9:49

Autor môže hovoriť len sám za seba. Dobre, on je zodpovedný. Ale na jedného Štěpánka je desať ďalších, čo si myslia, že ich nikto obmedzovať obmedzovať nebude. Na Slovensku sú najviac postihnuté Dunajská Streda s okolím, Kysuce a Orava. Dnes som zachytil v správach, že ich to tam absolútne netrápi a po zákaze veľkých spoločenských akcií (svadby, pohreby, krstiny) ich miestni chytráci operatívne presunuli do Poľska a Maďarska a spoločné stretnutia do súkromných priestorov. Spoliehať sa na dobrovoľné rešpektovanie situácie, ohľaduplnosť a zdravý rozum je v našich končinách supernaivita.:-/

Š. Hašek 9.10.2020 10:08

Za cca šedesát let jsem byl já, škola, rodinka, spoluzaměstnanci .... postižen mnohokrát.

I mého lékaře fascinuje to, že pokud někomu najdou stopy vira v krku - tak ho šoupnou do izolace! Pokud by toto naznačil u zkoušky z epidemiologie (je stár cca 60 let a taky se ze všeho nepos....), tak ho profesor vyhodil a ještě by si uplivl, kdože to študuje!!!

Zkráceno.

Laskavě si uvědomme, že každý člověk je přímo chodící sbírkou virů, bakterií, plísní, číhajících rakovin, zánětů ...... . Ti gauneři se i dokonce chlubí, tím, že "vykoumali", že ten vir se zabydluje v každém druhém úplně jinak!! No ..... jako chřipajzna, že! Od blbě v žaludku až "pocit přeražených kostí", klíďo bez horečky a zakašlání jednou za odpoledne. Chřipajzna, zajímavá nemoc. Naštěstí o ní zřejmě můj imunitní system něco ví.

Ti gauneři udělají nakonec i z člověka bez protilátek "potenciáně nakaženého". Víte, jaká je chybovost testů? Víte, kolik v tom lítá peněz? Zamyslel jste se nad tím, kde se ty peníze berou a kdo je dostane/vyžere???

P. Moravčík 9.10.2020 10:28

40 rokov som pacoval ako klinický mikrobiológ v rutinnom laboratóriu, takže viem veľmi dobre koľko v tom lieta peňazí, určite mám podstatne presnejšie vedomosti o chybovosti testov (inak je naozaj až neuveriteľne nízka - mal som totiž celý čas skvelú spätnú väzbu od praktických lekárov), viem o situáciách, kedy treba test opakovať, a kedy použiť iný test na potvrdenie iného parametra - tak sa overuje test tzv. zlatého štandardu. Spochybňovať presnosť testov, medzi nimi vysokokvalitné testy PCR, spôsobom aký je v súčasnosti praktikovaný, mi mierne povedané, silne pôsobí na žalúdok. Už som si tu pretrpel nezmysly pána Stysa (biochemik?), tak sa nedivím, že tieto nezmysly kolujú medzi ľuďmi. Patria však do výbavy konšpirátorov, nie reálne konajúcich a uvažujúcich ľudí. Tie blbosti o tom, že testy PCR bežne reagujú aj s destilovanou vodou - no, ak ten test pripravuje neschopný a polovzdelaný blb, nič inšie ako blbosť z toho nevyjde. Verte mi, že keby testy ponúkali nezmyselné výsledky, laboratória by trpko zaplakali a skončili.

Samozrejme, že pre firmy je to žatva. Samozrejme, že je blbosť testovať hlava-nehlava, je blbosť udávať čísla pozitívnych (to je dobré tak pre epidemiologické prehľady). Pri inkubačnej dobe až 5 dní to však určitý význam preventívnej ochrany okolia má. Ten infikovaný (to neznamená chorý) začne vírus masívne vylučovať do okolia asi tri dni po jeho objavení sa v slinách. A to sa už dá využiť na obmedzenie, resp. pokus o zastavenie šírenia sa epidémie. Tí blázni z oravy a niekde od Košíc, boli pozitívny vo vyše 60% zúčastnených. Ak ste niekedy počul o oravskej svadbe, tak viete, čo sa tam deje. A tak polovica zúčastnených sú ľudia v rizikovom veku. Alkohol patrí k 10 hlavným pôvodcom výrazného poklesu imunity. Pri tých kvantách na svadbe by mala imunita klesnúť na nulu...No ale už je to dosť dlhé, tak zase niekedy;-)

Š. Hašek 9.10.2020 10:39

Pane Moravčíku,

samozřejmě, v laboratoři jsem nepracoval. Pouze a stále se "bráním poukazovaním" na stále platné znalosti profesorů v odborných knihách, konzultací s několika lékaři, zkušenostmi z osobního potkávání se s viry téhle skupiny za relativně dlouhé období desítek let.

Ta svatba je kapitolou sama o sobě .............

Je to podobné, jako když mládenec si vyleze na železniční vagon a dotkne se 25kV/50Hz. Dneska mu tělo končí u pupku ..... a plánuje "aktivní život" typu horolezce v Dolomitech. No nic, jen tak na okraj.

Problémem "naší virové společnosti" začíná být "přesun z roviny znalostí do roviny kšeftů a označování některých občanů jako odpíračů"!!! Dost ubohé.

Musím jít něco poševcovat, zatím nemám za dnešek vodfajfkováno nic.

P. Moravčík 9.10.2020 10:49

S mnohým z toho súhlasím... a šetrite sa s tým ševcováním, telesná únava a vyčerpanie tiež patria do skupiny faktorov, znižujúcich imunitu;-D.

V. Svoboda 9.10.2020 12:39

Ti odpůrci koronavirového šílenství ovšem neříkají nic jiného než Vy. Pirk: "... důležitá je duševní pohoda bez stresů a s dostatkem spánku. Pohyb na čerstvém vzduchu bez hadru přes ústa".

P. Moravčík 9.10.2020 13:32

Áno, mám rovnaký názor. Ale vnútri budovy, kde sa koncentrácia vírusov zvyšuje, treba trochu zodpovedného prístupu. U nás obmedzený počet zákazníkov, rúška, dezinfekcia - je to trochu zúfalý pokus, ale aspoň aktívny postoj s určitým, možno len malým efektom. Nevšimol som si nejaký zásadný odpor. Ale čo robiť iné? Nechať to premoriť a nechať "nehodné vyscípat"?:-/ Inak sa dívať len na športové spravodajstvo - vlastne tam tiež samý koronavírus. Tak potom dobrú knihu, pohár červeného s dobrým syrom... a udržiavať pohodu.

A. Poláková 9.10.2020 13:58

Co se mně týče ,důvěřuji postupu Izraele a Švýcarska . Kromě toho mi připadá, že jste covid tak nějak mimoděk překonal, nechává to stopy i jinde než na plících.

J. Vintr 9.10.2020 9:41

Pan Prymula se prý chystá otestovat všechny. Zkuste počítat. Jeden test je pro "koncového zákazníka" za 1700. Krát 10 milionů je 17 miliard. I kdyby měl pan Prymula z těch testů, jejichž je hlavním propagátorem, jen pouhopouhé jedno procento provize, dělá to slušných 170 milionů. To už stojí za hřích ....

Š. Hašek 9.10.2020 10:20

Pokud nevyhlásí policejně vojenské stanné právo, tak se mu to nepovede. Tedy nevím, jak přivolá ty naše žoldáky z Asie a Estonska, poradí mu Pavel.

Ani to nejde. Nějak se nám nevojensky ukecnul.

Zkusme si hodit na milimetrový papír ten postup, počet občanů, inkubační dobu, co s těmi, kteří v krku "nemaj nic" (ale můžou to chytnout za tři hodiny, že), logistiku, chybovost, ........ koridory pro nakažené, nenakažené, vyléčené, rizikové, trasy azimutální ........ .

Prymula by byl asi výtečným velitelem marodky vojenské, i větší. Tam ležáci bez horečky leželi a choďáci s horečkou skládali uhlí (Bohumín 1978).

Je to gauner, poměrně chytrý.

Vystrašený poslouchač televize, který nedával dosti pozor ve škole, má "lékového" lékaře - ten je jen nebohou myškou proti kuně. Furt stejné.

Š. Hašek 9.10.2020 9:38

Tak nám to začalo!

Lékaři mnozí, praktičtí, z první linie jsou označováni za popírače! Občané, kteří si něco přečtou, jsou označeni za popírače/odpírače. V televizi a Lidovkách se rojí jak mravenci "odborníci", kteří se předhánějí v novoznalostech o viru, které získali za pět měsíců.

Můj lékař to studoval, já si něco přečetl, vira jsem měl za život asi třicetkrát (vždycky se choval značně potměšile, jednou krk, potom záda, potom "celková zmlácenost" ......), no, zalezl jsem do pelechu a kurýroval se.

Na tyhle viry se umíralo vždycky! I bez povelu toho lampasáka, co mě nyní poučuje. Byl jsem na vojně. Vojna má někdy hodně daleko k rozumu a vzdělání!!!

S. Rádl 9.10.2020 9:17

Jenže ono nestačí vyslechnout, ono se musí pochopit. K tomu prvnímu stačí uši, k tomu druhému musí mezi těma ušima něco být...

P. Zinga 9.10.2020 9:49

Takže Vy jste pochopil správně?

A. Pakosta 9.10.2020 8:55

Výborně, pane Štěpánku! Podepisuji každé Vaše slovo!

V. Cícha 9.10.2020 8:32

Dokonale sepsáno, situace je naprosto stejná i zde v Britské Kolumbii, zatím ale žádná smysluplná resoluce nebyla vypracována, alespoň o ni nevím. K tomu ještě šlamastika odjinud: Cína dala světu a hlavně Spojeným státům kromě již známých neblahostí, covid. A ten se stal téměř hlavním bodem předvolebních debat. A Xi se dozajista nemůže dočkat, až vyhraje Biden (doufám, že nevyhraje, navzdry všem trvajicím kulušárnám demokratů)