26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

FINANCE: Druhý důchodový pilíř je z papíru

Kampaň, která má nalákat klienty do fondů tzv. druhého důchodového pilíře, nabývá už skoro zoufalých rozměrů. Do televizních reklam na záchranu operace se zapojil už i cirkusový slon, partička komiků a další estrádní rekvizity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 7.6.2013 18:22

Re: Demografický vývoj je OK.

Tak tohle si mysleli už holandští dělníci v 19. století, když ničili stroje ve strachu, že nebude třeba lidské práce. Opak se ukázal pravdou. Ale někteří se téhle zcestné teorie drží pořád. I když se vždy ukázalo, že čím vyspělejší technologie - tím více lidí je celkově na práci potřeba. Tam, kde by dříve stačil obyčejný podnikový servisák - tam dnes potřebujete celou řadu specializovaných firem.

P. Vaňura 7.6.2013 21:15

Evropský stát potřebuje Evropany, tj křesťany a Židy aby

vůbec existoval. Když si do Evropy natahá muslimy, zavedou tady chalifát! A moderní vojenské technologie, které přeceňujete tomu nezabrání. Zvláště ne v rukou blbů, kteří vládnou EU!

Stát MUSÍ podpořit porodnost u běžných lidí (NE partazitů), nebo se zhroutí!

J. Jurax 8.6.2013 13:53

Re: Demografický vývoj je OK.

Mýlíte se ve všech třech bodech. Bohužel vysvětlování by bylo nadlouho ...

M. Kosejk 7.6.2013 17:13

Re: Proč se rozčilujete? Brání vám snad někdo

Nevím, proč se při životě pořád drží ta fáma o nějakém komunistickém důchodovém fondu. Pravá reálná příčina 17.11.1989 byla ta, že celý systém krachl po ekonomické stránce.

A o zbytku toho, píšete, můžu jen říct, že jste nepochopil ani ň, z toho, o čem mluvím.

M. Pernický 7.6.2013 15:23

Re: Proč se rozčilujete? Brání vám snad někdo

  Pane Kosejk,mnoho příznivců druhého pilíře ,straší ty,které chce nachytat demografickým vývojem. Ví někdo z kompetentních,jaká bude situace za 10, 15 avíce let?Jsou zpracované studie,politiky a prosazovatelé druhého pilíře samozřejmě přehlížene,kde pracovat budou ti nejvzdělanější,bude to několik desitek procent populace,produktivita bude na dnes neuvěřitelné hodnotě,ojiné méně sofistikované práce bude rvačka. Velkým tématem bude jak zajistit sociální smír pro zbytek obyvatelstva,už dnes se jeví jako problém co s lidmi, kteří mají hodně volného času,a inklinují k nezákonné činosti.

M. Kosejk 7.6.2013 17:16

Re: Proč se rozčilujete? Brání vám snad někdo

Ježíš, to se říkalo už před cca 40 lety, že brzo bude pracovat jen hrstka lidí.

E. Sevrát 7.6.2013 15:24

Re: Proč se rozčilujete? Brání vám snad někdo

V tom máte pravdu,věřit státu ať v prvním "státním" či v druhém,či třetím pilíři je zoufalost,samozřejmě nikdy,nikdo vám nic nezaručí,doba pionýrského tábora,kdy jste vždy vyfasoval Tatranku či Horalku , bez ohledu na své zásluhy již naštěstí skončila.

V. Novák 7.6.2013 15:40

Zajímavé, jak "obratně" citujete.

Ocitovat půlku tvrzení - a z toho cosi vyvozovat... Zvláštní...

Píšu, že VĚŘÍM STÁTU VÍC, NEŽ NĚJAKÉ BANCE.

Vy věříte bankám víc - no prosím... Vaše věc... Já viděl padnout IPB, pár dalších se taky poroučelo v Česku, pojištovnu Morava, pár zdravotních pojišťoven... Pak taky celkem hodně bank, které nepadly jen díky zásahům státu - u nás v 90. letech, v Americe nebo  Irsku nedávno - a taky banky, které vkladatele odvkládaly - třeba na Kypru. Ještě jsem ale neviděl fond, který by dokázal ochránit peníze před inflací.

Ale vy klidně věřte. Neberu víru jehovistům, neberu ji ani vám. Nikdy bych si to nedovolil.

M. Kosejk 7.6.2013 18:29

Re: Zajímavé, jak "obratně" citujete.

Prostě vůbec nevíte nic o systému zabezpečení fondů - a jen pindáte. A porovnáváte neporovnatelné.  A jisté je, že ve světě absolutně nic není jisté a garantovatelné. Ale věřit průběžnému systému je hloupost největší - ten negarantuje nic. A zajímalo by mne, co budou jednou žrát ti, co zůstanou jen na průběžném systému (a že jich bude).

J. Jurax 8.6.2013 13:19

Re: Proč se rozčilujete? Brání vám snad někdo

Argentina, Řecko ...

P. Boublíková 7.6.2013 17:10

Re: --

Pane Kosejku, podle mě nejde vůbec o to, že by se lidé druhého pilíře báli - vždyť velmi podobně se masově spoří ve třetím pilíři - ale pro většinu lidí je první pilíř výhodnějsí, neboť je solidární. (Nebo se jako výhodnější alespoň lidem jeví - mnoho z nich věří, že nemůže zkrachovat.) Jinými slovy, většina lidí (to jsou všichni s podprůměrnými příjmy) dostane relativně vyšší státní důchod, než by odpovídal jejich vloženým příspěvkům. (Slovy "relativně vyšší" míním vypočítanou částku důchodu, jinak kolik kdo ze systému vyčerpá záleží v první řadě na délce jeho života.)

M. Kosejk 7.6.2013 17:20

Re: --

Jo. Ale teď (a to už teď stát musí dofinancovávat platby ze SP).  Už teď je vidět, že průběžný systém třeba mojí generaci zajistí maximálně almužnu.

P. Vaňura 7.6.2013 20:53

Garance prvního pilíře je jakási funkčnost státu

Co se momentálně vybere se momentálně rozdá. Třeba aby nevypukla občanská válka.

Stát ale klidně může zkonfiskovat existující majetek, viz "měnová reforma r. 1953" nebo aktuální "řešení" bankovní krize na Kypru. Seznam fondů, které nebyly vytunelovány je u nás kratší, než seznam fondů, které vytunelovány byly. A to dokonce za účasti státu (fond JIA, který vytunelovala tehdy státní Česka spořitelna, která nad ním vykonávala PLACENÝ dohled. A za pomoci současného předsedy Ústavního soudu Rychetského!)

H. Grúbr 7.6.2013 12:50

V tomhle Jáklovi věřím

na sviňárny je odborník (amnestie 2013).

P. Vaňura 7.6.2013 11:55

Chcete vidět levárnu non plus ultra?

A dokonce tam, kde bych to třeba já čekal nejméně. Ve Velké Británii byly dividendy i akcií pro penzijní fondy osvobozeny od daně, Když se k moci dostal Toni Blair, tak tyto dividendy zdanil. Tím se milionům lidí snížil důchod...

M. Kosejk 7.6.2013 13:41

Re: Chcete vidět levárnu non plus ultra?

A ještě snadněji jde změnit výše vyplácených důchodů z průběžného systému. Ale hlavní věc je, že průběžný systém nevytváří žádné spoření - jen utrácí prachy dnešních pracujících za důchody dnešních seniorů. A protože už teď je pracujících na to málo, tak si na to stát musí půjčovat. A na důchody pro mou genaraci státu už nikdo nepůjčí, jestli to tak půjde dál.

V. Novák 7.6.2013 14:33

Rozhodně ne snadněji.

Možná "stejně snadno" - ale protože se to týká všech, můžou politici snáz narazit, než když zdaní nějakou skupinu.

M. Kosejk 7.6.2013 14:53

Re: Rozhodně ne snadněji.

Myslíte? :)) Tak proč prošla tahle důchodová reforma, když se prý tolik lidem nelíbí. Jak to mohli prosadit, co? :))) Stejně snadno by prošlo snížení důchodů, kdyby pro to byla většinová vůle v PS.

V. Novák 7.6.2013 15:59

Stejně jako prošlo v Anglii zdanění dividend.

A protože se to tolika lidem nelíbí, jak ostatně předvádějí i nevstupem do 2. podstavce (kdepak pilíř!, sloupek možná), tak je pravděpodobné, že to lidé vládním politikům dají v příštích volbách sežrat i s chlupama a současná opozice se vůbec netají - ba nahání body - tím, že celou "reformu" pošle k čertu.

Takže opravdu myslím...

BTW - ono Kalouskovi prošlo v parlamentu i snížení valorizace důchodů - a je na lidech, aby si na to za necelý rok za plentou vzpomněli. Nevzpomenou-li, mají smůlu.

R. Hroza 7.6.2013 10:47

pan Jakl, je moje krevní skupina, ale...

Pane Jakl, já vím, že někdy stačí říci ono Cimrmanovské "tudy ne" a má to svoji cenu. Zvláště když nikdo vlastně neví co se děje a kam to spěje protož cíl je někde daleko.. Ale tak tedy "kudy ano?" když tudy ne?. Nebo to snad v tomto státě nikdo neví? A jak to potom má někdo v budoucnu udělat. Hodně se, podle mne, mluví o tom jak to nebude fungovat ale vůbec se nemluví o tom jak by to mohlo fungovat nebo jak to třeba dobře funguje jinde? Já myslím že IVK by v této věci něco udělat mohl protože na politické úrovni se vždycky najde důvod k "předběžné opatrnosti"?. Lehko je jen kritizovat...

P. Urban 7.6.2013 12:40

Pokud nevíme, co dál

pak je nejlepší držet se 1. pilíře. Je to nejlevnější varianta. Ano, bude mít problémy, ale ty se penzujních fondů dotknou také. Ale o tom už tady byla řeč.

J. Jurax 8.6.2013 14:23

Re: Pokud nevíme, co dál

Držet se prvního pilíře - tomu neutečete, zvlášť jste-li zaměstnanec a nemáte možnost si volit výši platby - ten Vás drží sám, Co z něj dostanete, až se dožijete důchodu, je věc druhá. Dnes je průměrný důchod nemýlím-li se mírně pod 11 000, medián kolem 9000...

Nejlepší je zajistit se sám! Cest je mnoho ... a prachy vražené do sociálního pojištění tiše oželet ... zvlášť vyděláváte-li i jen trošku nadprůměrně, tratíte na něm vždy, neboť solidarita ...

K. Luboš 7.6.2013 10:45

V podstatě všechny důchodové fondy jsou letadlo...

Teď jenom nabírají peníze a prakticky nic nevyplácejí. Počkejte ale, co se bude dít za takových 20 let, kdy se jejich příjmy z důvodu nízké porodnosti a stárnutí obyvatelstva drasticky sníží a nároky na výplaty naopak drasticky zvýší. Co asi nastane, až se všechny fondy budou snažit svá aktiva vyměnit za hotové peníze. Myslím, že ani nebudu překvapen.

R. Jonák 7.6.2013 9:05

Měl bych malou poznámku

Přiznám se, že jsem podmínky druhého pilíře nestudoval, protože vzhledem k mému věku se mně celá tato záležitost netýká, ale nedivím se, že se do tohoto druhého pilíře zájemci nehrnou mimo jiné proto, že si nemohou být jisti jak to dopadne po volbách, které se blíží. Již několikrát socani prohlásili, že pokud vyhrají volby, tak tento druhý pilíř zruší. Bohužel je značná pravděpodobnost, že oni ty následující volby vyhrají.

P. Boublíková 7.6.2013 9:25

Re: Měl bych malou poznámku

Ano, to je asi hlavní důvod nezájmu o druhý pilíř.

P. Vaňura 7.6.2013 10:31

Nevím, mě se druhý pilíř nelíbí už

z principu. Je téměř jisté, že do něj vložené peníze budou vytunelovány a příslušné fondy vyhlásí bankrot v momentě, kdy by konečně měly začít někomu důchod platit.

Kolik tunelářů bylo u nás zastřeleno? A co všechno bylo vytunelováno? To je kardinální otázka!

Z hlediska důchodce ale i občana je tu další problém, není totiž DO ČEHO investovat, investice jsou extrémně riskantní v porovnání s výnosy.

Pokud bych měl investovat do začínající firmy, kde je riziko krachu 1:3, musel by být úrok vyšší, než 50%. A takový úrok nikdo reálně nedá.

P. Boublíková 7.6.2013 10:46

Re: Nevím, mě se druhý pilíř nelíbí už

Tak to je zlé, já už spořím na penzi asi 15 let ve třetím pilíři u České pojiš´tovny, a se mnou v různých dalších bankách dalších 5 mio lidí. Velký tunel se nezadržitelně blíží :-)

V. Novák 7.6.2013 10:57

O nic pomaleji, než stále předpovídaný krach 1. pilíře.

ps - taky si platím, snad to pár let v důchodu vydrží.

K. Luboš 7.6.2013 10:39

Re: Měl bych malou poznámku

A Vy byste dal peníze do systému. který Vám negarantuje vůbec, ale vůbec nic? Budete platit třeba 40 let a pak  oni řeknou „Sorry, špatně jsme investovali.“ No a stát Vám řekne, že jste si měl ohlídat, kam dáváte své peníze. A bude vymalováno!

R. Langer 7.6.2013 12:39

Re: Měl bych malou poznámku

Asi tak, to je ten základní princip...