2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Zákon o státní službě

Jsme prý poslední, kdo ho nemá. Jenže co ten zákon přinesl ostatním státům EU? Kastování a dluhy. A také jisté voliče, kteří jsou zárukou neměnnosti systému, protože kdo by si přece řezal větev sám pod sebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.1.2014 19:28

Re: Autor má naprostou pravdu

A ještě si dovolím dodat zdánlivou maličkost. Pokud systém vlády a moci politických stran nad občany, vycházející z diktátu ústavy je podpořen volebním systíémem, který opět diktuje občanům - voličům, že musí do moci zákonodárné volit politické strany, pokud takto zvolené politické strany získají ovládací moc, pomocí níž ovládnou následně moc výkonnou (vláda) a moc soudní, nestojí jim potom již nic v cestě k moci absolutní. Přesně to máme  nyní u nás a vymyká se tomu pouze přímo volený prezident a jeho některé pravomoci, vyplývající také z ústavy. Právě proto a pro nic jiného chtějí politické strany ústavně omezit prezidentské pravomoci tak, aby jim nemohl znesnadňovat cestu k úplnému ovládnutí všeho, co ve státě existuje. Jde jim o to, učinit z prezidenta cvičenou opičku, která se hýbe tak, jak ony tahají za nitky. Z křiku a činů politiků to je jasně vidět a osobně se divím, že to nevidíte také. Možná Vám v tom brání vaše přesvědčení, že občané jsou hloupí a že je jim třeba vládnout. Nejlépe že musí být ovládáni samozvanou elitou , byť občany nesvobodně zvolenou, "elitou", vzcházející z oněch politických stran.

J. Charvát 25.1.2014 22:46

Re: Autor má naprostou pravdu

Pane Čechu, Vaše úvahy sice začínám chápat, ale jste poněkud mimo. Vy - jak říkáte - nejste proti politickým stranám, ale představujete si pod nimi generátory vizí, ne součást systému řízení společnosti. Pak ale máte na mysli spíš cosi jako "think tanks". Aby se spolek mohl nazývat politickou stranou, musí být nadán možností účastnit se na řízení společnosti. To jest výsledek vymýšlení vizí realizovat. Pokud by převodovou pákou realizace měla být všelidová referenda, byl by systém řízení společnosti ještě těžkopádnější, než ten zastupitelský, a navíc by stejně nevedl k optimu, protože ony ideje, o nichž by lidé hlasovali, by se k nim dostávaly přežvýkané a přecezené novinářskými interprety, a zde by se uplatnily různé vedlejší zájmy a manipulace, jimž prostě nelze zabránit - obzvláště v situaci, kdy média jsou zčásti státní (tzv. veřejnoprávní a tedy politiky kontrolovaná) nebo soukromá (a tedy motivovaná zpívat písně svých živitelů). Jak by se asi angažovaný občan pídil po objektivních informacích? Kolik takových nadšenců v populaci je? A jak dlouho by to lidi bavilo, kdyby je co měsíc stát otravoval s další várkou zákonů a obecních vyhlášek k nastudování a odhlasování? Nakonec by hlasovali jen ti přímo zainteresovaní (tj. zase ve svém subjektivním zájmu) a šílenci, pro něž by to bylo zvráceným koníčkem. Ten výsledek bych nerad zažil, ale snad to nehrozí. Obávám se, že i kombinace pánů Sobotky s Babišem má naději na smysluplnější výsledky legislativních procesů, neb bude přece jen korigována parlamentním systémem. Tedy oněmi volenými zastupiteli, kteří sice také většinou nejsou žádní lumeni, ale jakýsi inteligenční standard ke svému zvolení přece jen musí předvést.

P. Čech 26.1.2014 11:02

Re: Autor má naprostou pravdu

Vážený pane Charváte, otázky, které zde nastolujete jsem si kladl také. Jsou regulérní a mají svůj smysl. Veškeré pochybnosti, které z nich vyplývají, jakkoliv jsou objektivní jsem ztratil po účasti na konferenci o švýcarské demokracii, kde přednášeli politici kantonu Sant Galen a profesoři zdejší university. Diskuse se rovněž zúčastnil švýcarský velvyslanec. Tito všichni zcela jednoznačně a vyčerpávajícím způsobem ozřejmili fungování jejich systému, systému, za kterým naprostá většina Švýcarů stojí a podporují jej. Systému, který především objektivně funguje a to na rozdíl od systému našeho či kteréhokoliv jiného evropského. Své námitky a pochybnosti, stejné jako zde máte Vy, jsem tedy opustil, a to z toho důvodu, že zastávám m.j. názor v tom smyslu, že pokud někde objektivně dobře funguje jakýkoliv systém, musí při dobré vůli fungovat i jinde. Lidé jsou totiž přinejmenším v Evropě víceméně stejní a mají stejná či velmi podobná přání a požadavky. Mluvím o lidech obecně, nikoliv pouze o ovčanech - příslušnících stád politických stran (lidech bez vlastního názoru, schopných pouze papouškovat názory svých stran). Zde podotýkám, že systém ve Švýcarsku objektivně fungující neznamená v žádném případě referendum každý měsíc. Není tam totiž žádná přímá demokracie, nýbrž skutečná demokracie zastupitelská. Oproti našemu systému a většiny systémů v ostatní Evropě tam však politické strany nemají přímou moc nad občany, nýbrž přřímou moc mají buď občané a nebo jejich svobodně zvolení zástupci - fyzické osoby a nikoliv politické strany. Politické strany se samozřejmě účastní řídícího procesu ve státě, ovšem pouze s hlasem poradním. Jejich názory a vize musí s konečnou platností zavést a schválit buď občané sami a nebo jejich zástupci v zákonodárném orgánu. Tedy opět nikoliv politické strany. A o tom to všechno je a proto jsem to zde napsal.

J. Charvát 26.1.2014 12:17

Re: Autor má naprostou pravdu

Děkuji za vysvětlení. Myslíte to dobře. Nicméně trvám na tom, že všechny národy nejsou stejné, Češi nejsou Švýcaři. Jako příklad Vám připomenu drtivé vítězství socialistů v krajských volbách, kdy občany utáhli na slibu 30 korun příspěvku na návštěvu lékaře. Dost to kontrastuje se švýcarským referendem, které, tuším, odmítlo větší zdanění bohatých. Prostě, ještě s tím referendem laskavě počkete, ještě pár set let musíme dostávat rozum.

P. Čech 26.1.2014 14:28

Re: Autor má naprostou pravdu

Na obranu svých názorů předkládám jednu skutečnost. Mám několik známých, kteří po 68. roce emigrovali do Švýcarska a byli tak konfrontováni s jejich systémem. Byli to Češi jako já či Vy.  Pakliže se chtěli stát jejich státními příslušníky, museli pochopit jejich systém a přizpůsobit se mu. Toto jim trvalo cca 3 měsíce až max 1 rok. Toto podotýkám jen na obranu mého názoru, který neříká nic jiného než že "všechno jde, když se chce". Není to tedy tím, že my jsme Češi a oni Švýcaři. Je to tím, že oni chtějí a my nechceme. Zde je však nutno opět se ptát proč nechceme. "Nechceme " proto že "nevíme" a proto, že nám to není dovoleno naším systémem, který si drze říká demokratický, ikdyž ke skutečné zastupitelské demokracii má neskutečně daleko.

J. Vintr 25.1.2014 3:07

Je otázka

jestli je lepší, když kradou pořád ti samí, nebo když se střídají. V tom prvním by se dalo třeba čekat, že ten kdo už má dost nakradeno, bude krást méně. V tom druhém by se zase dalo předpokládat, že než se ti noví rozkoukají, tak jim to kradení tak nepůjde. Ovšem v tom prvním případě může platit, že s jídlem roste chuť, v tom druhém, že v zavedeném systému se člověk nepotřebuje moc rozkoukávat.

M. Kosejk 25.1.2014 4:58

Re: Je otázka

Proboha, nekoukejte na všechno jen optikou boje proti korupci - to už je snad česká úchylka.

Sledujte ten opravdu základní fakt: Váš volený zástupce nebude moci odvolat ani totálně neschopného klíčového úředníka. Vytvoří se "stát ve státě", který bude skoro nezávislý na vůli voličů a a jejich demokratických zástupců. Prostě takový "moderní zákon bruselského typu".

P. Lenc 25.1.2014 8:43

Re: Je otázka

Lépe to napsat nešlo.Ale i když to píšete "polopatě", mnozí tomu stejně rozumět nebudou.

J. Kulheim 25.1.2014 8:51

Re: Je otázka

Krást by se nemělo, ale kradlo se , krade se a krást se bude. Tak je to od počátku vzniku civilizované společnosti. Korupce se porazit nedá dá se jenom omezit. Krade se tam, kde se rozděluje cizí majetek. Kdo to myslí s omezením korupce vážně, požaduje omezení socialismu.

Jestli se krade v ČR víc nebo méně než jinde nevím, ale myslím, že je to všude stejné. Přímo úměrné přerozdělování cizích peněz.

P. Zeman 25.1.2014 10:43

Re: Je otázka

Hmmm. Má nakradeno a bude méně krást... Máte pocit, že zloději někdy mají dost? Spíše bych řekl: "S jídlem roste chuť"

I. Dekyský 25.1.2014 2:55

V první řadě

nesmí mít osoby závislé na státním rozpočtu, tedy i státní zaměstnanci volební právo! V opačném případě můžete vymýšlet

tisíce zákonů ročně a nebude to nikdy nic platné.

J. Šejnoha 25.1.2014 0:47

ano, ale

Máte pravdu s tou výměnou klíčových úředníků a  dosazením loajálních současné vládě.

A právě tyto loajální suočasné vládě  zákon o státní službě  "zabetonuje"  navěky  na jejich postech bez  ohledu na morální a odborné kvality.

J. Šejnoha 25.1.2014 0:48

Re: ano, ale

To patří pod příspěvek  pana Panského.

T. Pansky 25.1.2014 0:34

Zavery autora jsou logicke, jenze ... V Cesku nam ODS a CSSD

... sveho casu predvedly neco jineho: dohadovaly se, ze vitez si dosadi ministry a druha strana namestky.  A tak se rozjel obrovsky kolotoc, ve kterem se tocily vsechny statni firmy nebo statni pozice.  To je naprosto neprijatelne.  Jenom proto, ze se zmeni sef, nemusi se menit jeho podrizeni.  Zmente je, paklize neplni sve funkce.  Zakon o statni sluzbe by tomu mel zabranit, kdy se vyhazuji zamestnanci, aby se udelalo misto pro zname z politickych priznivcu.  Zaroven by v tomto zakone mel byt zakaz protestu: statni zamestnanci nemohou stavkovat (takto to maji uzakoneno v nekterych zemich; obcane se nemohou stat rukojmi pri nepracoveni policie nebo jinych statnich zamestnancu - takze udelat to lze a to prijatelne).