2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Zákon o státní službě

Jsme prý poslední, kdo ho nemá. Jenže co ten zákon přinesl ostatním státům EU? Kastování a dluhy. A také jisté voliče, kteří jsou zárukou neměnnosti systému, protože kdo by si přece řezal větev sám pod sebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 25.1.2014 13:32

Re: Pamatujme si,

Vrcholem Babišova humoru je, že ANO zavedlo povinnost lustračního osvědčení i pro asistenty svých poslanců. Ovšem jejich Otec Financovatel to dokládat nemusí. :)

P. Skřivan 26.1.2014 18:25

Re: Pamatujme si,

Otec financovatel to své napadl u soudu. Nebo se pletu ? Už je pravomocný rozsudek ?

M. Křápová 25.1.2014 15:42

Re: Pamatujme si,

A k čemu to zapamatování je? K ničemu. Při hlasování o fotovoltaice  byli proti pouze poslanci za ODS. Ti ostatní, kteří zvedli ruku "pro", nějakou zodpovědnost za veletunel nenesou. Na paměť a logiku občanů nelze spoléhat.

J. Šimek 25.1.2014 20:49

Re: Pamatujme si,

Senátoři ODS ale už tu ruku zvedli, tak to Vám to to hrdinství ODS pěkně pokazili :o)

M. Prokop 25.1.2014 21:17

Re: Pamatujme si,

Zdaleka ne všichni.

Takže raději nedokonalá ODS (a ještě lépe SSO), než pachatelé KSČSSD, lidovci, US.

M. Kosejk 26.1.2014 9:53

Re: Pamatujme si,

Hlasovalo 56 senátorů, proti byli pouzí dva a zdrželo se jich 13. Ten jeden hlas proti byl z ODS a 12 z 13, co se zdrželi, byli z ODS. Ale na Senátu ČR zase tolik nezáleží - v PS by byla ODS opět přehlasována, kdyby se to tam vrátilo.

M. Kosejk 26.1.2014 9:56

Re: Pamatujme si,

Jo, těch 56 senátorů hlasovalo pro! Tak jsem to myslel.

L. David 25.1.2014 12:51

Sen každého úředníka

Dejte mi stůl a židli, nějakou práci už si najdu!

M. Kosejk 25.1.2014 11:11

newspeak

Pokud se v souvislosti se služebním zákonem mluví o "odpolitizování státní správy", tak je to jen takový newspeak - ve reálu označuje plán na další omezení demokracie.

A údajné důvody? Voliči prý si volí blbce a zloděje, kteří by mohli nepochopit genialitu úřednictva - a mohli by chtít se státní správou něco dělat, tak z úředníků uděláme "nedotknutelné" (takový krásný případ záměny přičin a následků). Páč byrokrati prý ví nejlépe, co je pro nás dobré - tak jim vytvoříme jejich vlastní stát v našem státě, o kterém nám budou rozhodovat bez toho, aby jim naši volení zástupci kecali do práce.

A protože vznikne armáda nedotknutelných, tak nedoktnutelní udělají vše pro to, aby status quo ve státní správě zůstal navždy zachován. A pokud legislativní proces u tohoto poběží, jak se očekává, tak ty nedotknutelné nám vybere pan estébák Babiš a pan nikdy nepracující Sobotka. Paráda. :)

J. Www 25.1.2014 11:36

Re: newspeak

Myslím, že v mnohém máte pravdu. Ovšem, co je lepší ? Ministr, který sám nekompetentní, si přivede na ministerstvo houf kamarádů ( velice "demokratické") a napáchá paseku nevídanou.

Hlavní problém je v tom, že zákon schválený v Čechách, bude neuvěřitelný paskvil, který umožní neblahé důsledky, jak je popisujete.

Domnívám se, že zákon by měl zajistit profesionální běh ministerstva, to nemusí vylučovat právo ministra prosazovat svůj záměr, který by však, v žádném případě neměl být v rozporu se zákony, natož s ústavou.

Na to by měl dohlížet a upozornit "neodvolatelný" kompetentní úředník. Dal jsem to do uvozovek proto, že největší potíž ( u nás, jinde je to myslím vyřešené), bude ve stanovení statu tohoto úředníka.

M. Kosejk 25.1.2014 12:08

Re: newspeak

Kladete si tu otázku špatně. Píšete o nekompetentním ministrovi, který svou personální politiku napáchá paseku. Ale to je až důsedek něčeho jiného. (Proto píšu o příčině a následku). 

Důležité je, jak se takový ministr na takové ministerstvo dostal. A dostal se tam tak, že ho nominovala strana (tedy lidé jako my, jen angažovaní v politice) na základě toho, že strana dostala důvěru voličů (tedy dalších lidí, jako jsme my).

Opět se budu opakovat, když napíšu, že demokracie není sexy, je pomalá a neefektivní, ale je to tak a nic lepšího neexistuje - tak se držme jejich pravidel - a postupně pracujme na zlepšení české stranické politiky. A to nepůjde jinak, než že lidé budou aktivně vstupovat do standardních demokratických stran - a zbytek lidí bude volit racionálně. Všecho ostatní jsou jen populistické a antidemokratické zkratky, které vedou do řiti.

A ještě jedna věc - etika nejde nařídit, ta se tvoří postupným vývojem společnosti. A rozhodně etice liberální demokracie nepomůže, když lidé nebudou ochotni se pod svoje názory podepsat svým vlastním jménem - jak na naší i-netové žumpě bývá často pravidlem. A neberu řeči typu: "Co záleží na jméně?!" Záleží! Pokud někdo není ochoten spojit s názorem své vlastní jméno, tak si za tím názorem asi nestojí. A pokud je jen takový srab - a bojí se - tak ať je tiše.

J. Www 25.1.2014 12:56

Re: newspeak

Jen na vysvětlenou. Pod touhle značkou (jistě to není jméno), jsem léta psal na "Zvířetník". Nikomu to nevadilo, v té době (kdy byl Zvířetník součástí NP), to bylo běžné).

Napsal jsem tam desítky povídek a byly pěkně přijaty.Protože se Zvířetník na NP vrátil, vrátil jsem se k téhle značce.

A pane Kosejk, je to zrovna tak anonymní, jako podpis např. Novák.

Znám ve svém okolí, několik Nováků, proč bych měl z možného blbého příspěvku podezírat zrovna jednoho z nich ?U Www to prostě nejde.

A k věci. Otázku nekladu špatně, krátká minulost samostatného státu svědčí o nekompetetních ministrech, kteří zcela demokraticky napáchali skutečně paseku a připravili stát, resp, občany o miliardy.Dobře formulovaný služební zákon,tomu může z velké části zabránit.Ovšem, pokud vše nahlížíte optikou zákonů (jejich kvality) ČR,nebezpečí, Vámi popsané tu jistě je.

M. Kosejk 25.1.2014 13:11

Re: newspeak

Krátká minulost našeho státu hlavně svědčí o obrovském posunu v kvalitě života, v HDP na hlavu, v naději dožití vysokého věku, v možnosti spotřebitelského výběru, ve svobodě občanů... Vlastně všechny meřitelné parametry kvality života občanů se výrazně zlepšily. Mluvit o "pasece", kterou údajně spáchala naše demokratické politika, je směšné.

Respektive - bylo by to směšné, kdyby tohle národní škarohlídství nebylo krutě zneužíváno pro antidemokratické cíle - viz např. agent Bureš na ministerstvu financí. 

A k tomu jménu: Já se prostě jmenuji Martin Kosejk - a nevím, proč bych měl psát pod nějakou značkou. I když mě tedy moc netěší, že kompletní moji adresu a telefon už vlastní agent Bureš - díky mé registraci na NP.

E. Tocháček 25.1.2014 13:29

Veliký souhlas.

Jsem hluboce přesvědčený, že zdaleka nejvíc másla na hlavě za současný stav naší společnosti máme my voliči. Bez osobní politické angažovanosti významné části společnosti to prostě dopředu nepůjde. Představa, že jednou za 4 roky obětujeme 20 min. času na cestu do volební místnosti a pak si už můžeme nárokovat, že nám kdosi zařídí chod společnosti podle našich představ, je v lepším případě naivní ale mnohem spíše obyčejná lenost. A politici ( a ve stínu za nimi stojící různé zájmové skupiny ) rychle vycítí jakého volič mají před sebou a okamžitě se přizpůsobí. Zatím ještě stále tu není větší síla než my voliči, ale s tímto naším postojem to už nemusí být na dlouho.

M. Kosejk 25.1.2014 18:05

Re: Veliký souhlas.

Zrovna včera jsem učinil (marný) pokus vysvětlit jednomu pánovi, že primární problémy české politiky jsou dva: 

1) p¨Personální nenaplněnost standardních demokratických stran, protože mediální svět celé dlouhé roky vyvolával v lidech pocit, že politika je špína, se kterou se "slušný" člověk nemá zabývat.  2 Nekompatibilnost demokracie s mediálním světem.

1)  Co se týká toho prvního, pokusím se vysvětlit v bodech. a) Vysoký počet členů v politické demokratické straně minimalizuje hlasovací váhu partikulárních sobeckých mocenských zájmů. b) Strana s vysokým počtem členů marginalizuje nejradikálnější ideologické platformy, které nebývají v zájmu většiny voličů dané politické strany - a strana je nevyhnutelně donucena učinit shodu na základních politických postulátech, které naopak bývají i v zájmu většiny voličů. (poznámka: v současné PS jsou pouze 3 standardně demokraticky řízené politické strany: ČSSD, ODS, KDU-ČSL.)

2) Co se týká toho druhého bodu, tak tam řešení nevidím. A na mediokracii, která reprezentuje zkratkovitost a bulvárnost, jednou (brzo) dojedeme. Zkuste si třeba přečíst zápisky tak "úspěšných" diktátorů, jako byli Caesar, Napoleon, Hitler... A zaměřte se na to, co si mysleli o svém lidu - protože se úžasně shodují na tom, jak lid je lehce manipulovatelný. Ostatně - tyto techniky manipulace a moci pěkně shrnul i sám Machiavelli. A to v jejich době nebyla mocná manipulativní média v každém obýváku a na každém počítači. Tak na lid obecný nemůžete být až tak tvrdý. Vlastně jsem nedávno napsal i toto: "Demokracie může fungovat pouze za předpokladu, že démos má své skutečné a uznávané elity, které svoji autoritu dávají ve prospěch demokracie a svobody. U nás se děje absolutní opak - a tzv. elity štvou lidi proti demokracii i svobodě. A otázkou je, jestli naše "elity" jsou skutečně elitami."

M. Kosejk 25.1.2014 11:08

newspeak

J. Šimek 25.1.2014 10:47

Chbybí důležité drobnosti.

Stání zaměstnaci v zemích se služebním zákonem stávkují, mají pěkné platy a dovolenou, ale taky míň kradou a už vůbec ne ve prospěch do funkcí vysílajících partají. Pokud, dle odhadů minimálně 30% lidí na ministerstvech a státních institucích, omezí okrádání státu, pak se jejich výhody bohatě vyplatí všem.

J. Jehlík 25.1.2014 11:09

Re: Chbybí důležité drobnosti.

Příležitost si něco přikrást výška platu ani délka dovolené neodradí.

J. Kulheim 25.1.2014 15:46

Re: Chbybí důležité drobnosti.

".....mají pěkné platy a dovolenou, ale taky míň kradou a už vůbec ne ve prospěch do funkcí vysílajících partají..."

To se už stalo nebo se to stane v budoucnosti? Kdo na takového něco mohl přijít a jak?

S kradením nemá výše platu ani délka dovolené nic společného. Platí to, že příležitost dělá zloděje.

J. Šimek 25.1.2014 20:41

Re: Chbybí důležité drobnosti.

No ale hrozba ztráty definitývy dělá divy.

J. Kulheim 25.1.2014 21:25

Re: Chbybí důležité drobnosti.

Byl bych rád, když budete mít pravdu.

Cituji."Nejefektivnější systém státní správy, který by mohl sloužit jako ochrana proti takovémuto šílenství, vymysleli už před více než dvěma tisíci lety v čínském císařství. Nikdy nebyl překonán – a nikdo na Západě se ho, zřejmě pro jeho přísnost, nikdy neodvážil ani napodobit. Stál na třech zásadách: – Státním úředníkem se mohl stát jen člověk, který prošel sítem velmi tvrdých, naprosto anonymně posuzovaných písemných kvalifikačních zkoušek. – Státní služba měla velmi tvrdá pravidla výkonu a jasný kariérní řád, závislý na pravidelném hodnocení.

Třetí a nejgeniálnější zásada: Nadřízený, který navrhl povýšení svého podřízeného úředníka, byl za jeho výkon zodpovědný až do konce svého života – a až do těch hrdel…

Obzvláště v oblasti veřejných zakázek je neúnosná míra korupce zakotvena přímo v systému zákonů, pravidel a pravomoc".

P. Čech 25.1.2014 8:26

Zákon o státní službě.

Tento zákon, jakkoliv potřebný, existující v mnoha evropských zemích, pouze napravuje to, co by mělo vyplývat ze společenského systému. Pravá příčina, proč je vůbec zapotřebí není v tom, co je nám podsouváno, ale výsledkem a důsledkem špatného systému vládnutí v evropských zemích (v ČR obzvláště), kde vesměs vládne vždy menšina nad většinou občanů (netýká se Švýcarska a Lichtenštejnska). Systému vlády a moci politických stran nad občany zemí, absolutní moci těchto uskupení menšiny občanů, nad občany ostatními, kdy strany zcela ovládají moc zákonodárnou, výkonnou a soudní, kteréžto demokratické moci by měly být v rukou pouze občanů a ovládány pouze jejich většinou. Toť demokracie, vážení. V případě zavedení takovéhoto společenského systému ovšem netřeba zákona o státní službě.

Z. Bureš 25.1.2014 6:59

A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

......která má za prezidenta mstivého, prolhaného, komunistického alkoholika......která má za premiéra celoživotního papaláše, který v době největšího ekonomického růstu země prošustroval, co se dalo......která má za ministra financí udavače komunistického gestapa......která má za ministra zahraničí přesvědčeného marxistického demagoga......která má za ministra vnitra usvědčeného podrazáka......a která se do dnešního dne nedokázala za 24 let vypořádat se svoji komunistickou minulostí - a tudíž má parlament a senát - a potažmo i státní správu, justici, policii a armádu - přímo zaplevelenou demagogy, zlatokopy a komunisty !!!!

Tak co jiného lze očekávat od takového "materiálu" ???

P. Čech 25.1.2014 8:29

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

To vše, pane Bureši, není nic jiného, než důsledek jediné příčiny. Volebního systému podle zásad poměrného zastoupení a zákona č. 71/2012 sb, §56, odst.5.. Tyto dvě věci jsou pravou a jedinou příčinou toho, co zde vyjmenováváte.

J. Kulheim 25.1.2014 8:44

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Ty pochybné existence do parlamentu zvolili voliči. Je to obrázek stavu společnosti. Neomlouvejme se volebním systémem.

P. Čech 25.1.2014 8:50

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Uvědomte si, prosím, pane Kulheime, že v případě použití většinového, dvoukolového volebního systému do poslanecké sněmovny, by tyto "pochybné existence" nikdy zvoleny nebyly. Současný stav je výslednicí systému. Tak to je.

J. Kulheim 25.1.2014 8:56

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Mám obavu, že většina lidí volí ty, kteří jim víc slíbí ze "státní" kasy. Pro kolik % voličů je na nevyšším stupni hodnotového žebříčku svoboda? Mám velkou obavu, že počet takových lidí se neustále snižuje.

Volič přerozdělovacího státu je lehce manipulovatelný a má krátkou paměť.

J. Charvát 25.1.2014 16:23

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Pane Čechu, už to přeháníte. Takovou pitomost už fakt můžete napsat jenom Vy. Račte popatřit na Hrad, jakou existenci nám lidové masy zvolily Vámi adorovanou metodou přímé většinové dvoukolové volby. To Vám jako důkaz nestačí? Chtěl byste ještě dalších 281 podobných exemplářů v Palamentu, je jich tam podle Vás zatím málo?? Vzbuďte se konečně! (Sorry, nechtěl jsem na Vaše fantasmagorie již reagovat, ale teď jste mne fakt vytočil)

M. Stuchlik 25.1.2014 8:50

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Souhlasím, to není důsledek volebního systému. Například co je Zeman za darebáka se vědělo dávno a přesto si tupé stádo zvolilo takového magora za prezidenta.

Dokud lidi budou posuzovat kandidáty podle keců a ne podle činů, dokud se nezačnou zajímat o činy dotud budou volit užvaněné haj.zly a nic se nezlepší.

P. Čech 25.1.2014 9:08

Re: A jaké jiné zákony by měla přijímat země............

Pane Stuchlíku, prosím, přečtěte si  čl. 56, odst.5 zákona č.71/2012sb. Tento odstavec neříká nic jiného, než že 1 senátor je někým více než 1 poslanec a ten zas někým víc než občan. Odporuje tak nejméně dvěma článkům listiny základních práv a svobod. Musíte uznat, že v případě neexistence tohoto odstavce, který m.j. činí volbu nesvobodnou, by pan Miloš Zeman nikdy zvolen prezidentem nebyl. Volba byla s použitím tohoto odstavce nesvobodná, jako ostatně všechny naše volby s výjimkou voleb do senátu. Tedy, výsledek voleb není vinou voličů, ale systému. Voliči, pokud chtějí využít svého volebního práva a volí, musí volit tak, jak jim káže volební systém, nikoliv jejich svobodná mysl.