29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Našim putincům

Poslyšte slova pamětníkova! Bylo ráno dvacátého prvního srpna roku 1968, kdy americké tanky s bílým pruhem a pancíři rachotily po dlažbě českých měst. Lidé se slzami bezmoci v očích hrozili pěstmi a volali Ami, go home… Prosím? Co říkáte? Že to bylo jinak? Že to nebyly americké, ale ruské tanky s tím bílým pruhem, a uslzení lidé nekřičeli Ami go home, ale Jdi domů, Ivane?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mannheim 14.10.2014 7:20

Re: Buď se necháte novinami oblbnout

jojo, propaganda Kremlu = pro Mrázka další (a jediné jim prezentované) další pravdivé informace

P. Lenc 14.10.2014 7:53

Re: Buď se necháte novinami oblbnout

Jo pane Mrázku.Zapomněl jste na hlavy posílané v bedničkách.Psal jsem zde na Psu již jednou, že Putinova propaganda je naprosto vynikající, tak ji věřte dál.A hlavně si dávejte pozor na ty ukrajinské "fašisty".Mimochodem, v srpnu 1968 jsem byl také takový "fašista" jako jsou dnes Ukrajinci.A zůstal jsem jím, co se týče Rusů a Putina, dodnes.

P. Maleček 14.10.2014 5:54

Češi národ lokajů

Až na občasná vzepětí a pár procent jedinců jsou Češi národ lokajů toužících žít pod pevnou rukou vládce, jedno jakého. Jak se někde nějaký objeví hned se ozve lokajský syndrom a značná část Čechů po něm začne toužit.

To také znamená toužit po pohodlném byť chudobném žití v rámci pevně nalajnovaných pravidel bez nutnosti rozhodovat se a riskovat. A hlavně mít klid před tou ďábelskou svobodou, která přináší jen nejistotu a hlavně - óó hrůza možnost chyby, za kterou si můžu jen já sám.

No a tak, když teď Putin odkryl svou širokou ochrannou náruč tak se do ní Češi za nadšeného pištění jen hrnou. A kopou do Havla a do jeho otravné a nebezpečné svobody.

R. Gramblička 14.10.2014 8:38

Re: Češi národ lokajů

Jestli to nebude tím, že mají už dost stále pevněji se utahující náruče Bruselu. A pořád, pane Malečku, svorně s ostatními si odmítáte připustit existenci těch, kteří se v této kauze kriticky dívají na politiku  jak Ruska tak EU a házíte je do jednoho pytle s Putinovou pátou kolonou

Z. Rychlý 14.10.2014 9:48

Re: Češi národ lokajů

Já si chování českého národa v průběhu věků vysvětluji podobně. Není tím řečeno, že jsou lokajové všichni, ale většina národa opravdu lokajské chování má. Lokaj za pohodlí vymění část své svobody. Za bezpečné a bezstarostné živobytí klidně vymění svobodu rozhodování a zodpovědnost sám za sebe. Rozhodování je riskantní, můžu se splést a ponesu následky. Když za mě rozhoduje jiný, buď je to v pořádku a vyhovuje mi to, nebo to v pořádku není a můžu na ty blbce nahoře nadávat. Kdybych já ... tak bych ....

Smrádek, ale teploučko. Na prezidentské standardě by tohle heslo bylo mnohem pravdivější, než Pravda vítězí.

J. Heincl 14.10.2014 5:49

Buď jsme lidmi západu, nebo jimi nejsme.

Já se za člověka západu považuji a proto bych nechtěl žít v Rusku, ale ani na Ukrajině. Zaroveň ovšem nedokážu pochopit, proč máme mít za přítele násilnickou Ukrajinu, která je všechno jiné, jen ne stát západního demokratického typu. Upozorňuji, že nejsem žádný teoretik, co se týká Ukrajiny. Poměrně často tam jezdím, osobně jsem se setkal se stovkami Ukrajinců, slušně ovládám jazyk.

P. Boublíková 14.10.2014 5:56

Re: Buď jsme lidmi západu, nebo jimi nejsme.

Bingo.

Ostatně celá patálie s Ukrajinou začala naivním úsilím Evropy přičlenit kus divokého východu, Ukrajinu, zcela nesmyslně k Evropě.

J. Heincl 14.10.2014 6:08

Re: Buď jsme lidmi západu, nebo jimi nejsme.

Naprosto souhlasím. Jen bych napsal ".. zcela nesmyslně k EU." Mám totiž za to, že ztotožnění EU s Evropou je jednou z fint bruselských komisařů. Já osobně jsem pro Evropu svobodného obchodu, ale jsem proti byrokratické EU svobodu, nejen ekonomickou, potlačující.

P. Boublíková 14.10.2014 6:09

Re: Buď jsme lidmi západu, nebo jimi nejsme.

A ještě bych přičinila jednu poznámku: v době rozpadu SSSR a vzniku dnešní Ukrajiny ještě existovalo Československo a tedy možnost vrátit kus bývalého československého území, Podkarpatskou Rus, Stalinem anektovanou. Myslím, že to nikoho na Ukrajině nenapadlo ani ve snu... Ukrajinci jsou ti poslední, kdo by si měl stěžovat, že je Rus oškubává o území. Je to stejná svoloč v bleděmodrém...

L. Křivan 14.10.2014 9:49

Re: vrátit ... Podkarpatskou Rus

A k čemu by to bylo dobré ?

J. Babička 14.10.2014 4:49

věčný Kipling

LET it be clearly understood that the Russian is a delightful person till he tucks his shirt in. As an Oriental he is charming. It is only when he insists upon being treated as the most easterly of Western peoples, instead of the most westerly of Easterns, that he becomes a racial anomaly extremely difficult to handle. The host never knows which side of his nature is going to turn up next.      

"Mělo by být jasně pochopeno, že Rus je příjemný společník, než si zastrčí rubášku do kalhot. Jako Orientálec je okouzlující. Avšak pouze tehdy, pokud trvá na tom, aby byl považován za nejvýchodnějšího ze západních národů místo za nejzápadnějšího z východních, jinak začíná být jeho etnická anomálie těžko zvládnutelná. Hostitel nikdy neví, která strana jeho povahy se projeví příště."(Rudyard Kipling v úvodu příběhu "The Man Who Was".

J. Babička 14.10.2014 4:44

poznámla

Rusko jiz neznamená komunismus: znamená jen, stejně jako dříve, podstatně méně svobody a civilizace než Západ. Pokud do ruského pytle spadneme znovu, pak to bude důkaz, že všechny ty Mnichovy a Únory a Srpny nebyly náhoda, že je to nevyhnutelný osud národa, který si nevidí přes horizont definovaný hrotem nosu.

S. Prosek 14.10.2014 5:32

Re: poznámla

http://www.youtube.com/watch?v=ulM_zpgJ2vc

J. Babička 14.10.2014 7:24

Re: poznámla

Dík

L. Křivan 14.10.2014 7:08

Re: Pane Babičko, velice se obávám,

že islamizovaný Západ bude velice brzy znamenat žádnou civilizaci a žádnou svobodu. Pak bude nacionalistické Rusko mít mnohem víc civilizace a svobody než Západ.

J. Babička 14.10.2014 7:26

Re: Pane Babičko, velice se obávám,

No očekávat od ruska svobodu a civilisaci, to vám nemůže nikdo zabránit. Dokonce ani ne české komunistické straně,která to také očekává.

L. Křivan 14.10.2014 7:39

Re: Pane Babičko, velice se obávám,

že islamizovaný Západ nebude mít ŽÁDNOU svobodu a civilizaci. Pak bude ta trocha ruské svobody a civilizace víc než budeme mít třeba v Londýně nebo Malmö.

Č. Ludvík 14.10.2014 3:35

Kde se to v lidech bere?

Kde se v některých lidech bere ten odpor ke všemu demokratickému, ta nenávist k USA, EU, NATO a zároveň bezmezná víra v Rusko a jeho polodiktátora? (Nebo už celodiktátora?) Mnozí z nich se rekrutují z řad voličů Miloše Zemana, obdivovatelů Václava Klause a všechny spojuje nenávist k Václavu Havlovi. Rádi používají pojmenování "pravdoláskaři", "eurohujeři" a v poslední době mají ze všeho nejraději označení "fašisti". To je úplně uchvátilo a stalo se naprostým hitem. (To se kremelské propagandě opravdu povedlo.)

Co je to za lidi? Myslím, že je možné je zařadit do tří základních skupin. Do té první patří nepochybně staří komunisté, stalinisté, lidé kteří nemůžou zapomenout na staré časy, přesněji na "se Sovětským svazem na věčné časy". Při své senilitě si ale nevšimli, že z Ruska je kapitalistický stát a že vedoucí úlohu dělnické třídy nahradila vedoucí třída oligarchů a zkorumpovaných úředníků.

Do druhé skupiny patří mladí lidé, kteří, jak už to u mladých lidí bývá, potřebují mít nepřítele, být v opozici. Demokracie si neváží, protože v ní vyrůstali a považují ji za samozřejmost. A tak plnou silou kopou do USA, do EU... Nepřítel je jasný, je proti čemu bojovat. A Rusko je tak jiné, jistě lepší, to musí být náš vzor!

Do třetí skupiny podle mě patří různí radikálové, krajní pravičáci a náckové, kteří prostě a jednoduše obdivují velkého vůdce ovládajícího judo a jezdícího polonahého na koni. Diktátora, který vede zemi pevnou rukou a dělá si co chce. Diktátora, který má obrovskou moc.

Těch skupin je samozřejmě mnohem, mnohem víc. I když už nejsou tak početné. Jsou to lidé snadno ovladatelní, milovníci různých teorií spiknutí, lidé zapšklí ze svých neúspěchů, provokatéři... Je mi z toho smutno. Je mi smutno z lidí, kteří vykřikují něco o západní propagandě (naprosto nezávislé na vládách nebo přáních prezidentů) a přitom hltají ruskou propagandu (naprosto ovládanou zájmy Kremlu). Je mi smutno z toho, kolik lidí se nedokázalo poučit z historie.

V. Němec 14.10.2014 6:37

Re: Kde se to v lidech bere?

Nedá mi, abych vás neopravil. "Nácky " patrně rozumíte příslušníky Hitlerovy Nacionálně socialistické německé dělnické strany (NSDAP). Když se podíváte na název - socialistická a dělnická - myslíte, že jde o pravicovou stranu? Já vím, že se to učilo ve školách a dodnes tohle tvrzení mnozí šíří, ale pokud připustíme, že nacionalismus může být pravicový i levicový, tak nevidím jediný důvod, proč vydávat nácky za pravičáky.

J. Babička 14.10.2014 7:02

Re: Kde se to v lidech bere?

."Jsme socialisté, jsme nepřátelé dnešního kapitalistického ekonomického systému kvůli vykořisťování sociálně slabých, kvůli nespravedlivým mzdám, a protože kapitalismus hodnotí lidské bytosti podle bohatství a majetku namísto zodpovědnosti a výkonnosti.".... ."Co se plánovitého hospodářství týče, jsme stále ještě na úplném začátku a já si představuju, jaká je to krása budovat celoněmecký a evropský hospodářský řád." Adolf Hitler, oslava 1. máje v roce 1927

B. Hamáček 14.10.2014 8:01

Re: Kde se to v lidech bere?

Já bych NSDAP zařadil na levici . Jinak samozřejmě rozhádaná a rozdrobená Evropa samozřejmě vyhovuje Rusku . Proto podporuje všechna levicová a separatistická hnutí v Evropě a na světě. Co jiného byla za studené války všechna " Mírová hnutí" ,"Národně osvobozenecké boje " v Africe a J. Americe ? " Ne základnám" podporovali Rusáci , kdo jiný ? To jeho vedoucí u nás sami veřejně přiznali v ČT při nějaké diskusi. Život v demokracii není jednoduchý , ALE STOJÍ ZA TO !!!

J. Kanioková 14.10.2014 9:56

Re: Kde se to v lidech bere?

""Kde se v některých lidech bere ten odpor ke všemu demokratickému, ta nenávist k USA, EU, NATO a zároveň bezmezná víra v Rusko a jeho polodiktátora?""

Jo, jo, černá / bílá..

Buď a nebo..

Ta neschopnost chápat přečtené je šílená.. Kde čtete, že když s vámí někdo nesouzní, že to má jako vy - buď jen nenávist, nebo jen bezmezná víra.. ??? Buďte tak laskav a najděte mi v této diskuzi takový názor..

L. Severa 14.10.2014 13:34

Re: Kde se to v lidech bere?

Přesně!  Zajímavé je, že ani Euroskeptici nepřipouštějí  stín chyby ze strany EU. Jakmile si to někdo dovolí je okamžitě pasován na rusofila, nebo jak citujete p. Frýborta - nenávistníka. Himlhergot sám jsem si užil Rusů v roce 45 tak, že jich mám plné zuby a vždycky jsem obdivoval Ameriku, jak může někdo přijít s názorem, že ji nenávidím. Jak pana Frýborta uznávám (četl jsem jeho cestopis), tak tentokrát jeho článek považuji za neodjektivní,

M. Varadinková 14.10.2014 2:10

Buď jsme svobodnými lidmi nebo nejsme

A jsme-li, pane autore, měli bychom dopřát tu svobodu i těm ruskojazyčným Ukrajincům, kteří si odhlasovali, že nechtějí žít pod kyjevskou, násilně dosazenou, k nim nepřátelsky se chovající vládou, která na ně poslala své hrdlořezy.

Naše vlastní trauma z ruské okupace s tím přece nemá co do činění. Ruskojazyční Ukrajinci takové trauma nemají - ti mají naopak své historické (a teď opětovně potvrzené) trauma z ukrajinských banderovců.

Pokud se s takovými historickými traumaty nedokážete vyrovnat, jak potom můžete žít v Německu? Němci nás přece taky kdysi okupovali. A ruská okupace v roce 68 byla toho důsledkem, protože nebýt té německé okupace, nemusel by nás Stalin od Němců "osvobozovat" a nespadli bychom po válce do jeho zóny. Buďme rádi, že jsme se z té zóny vymanili a dopřejme totéž i těm východním Ukrajincům: aby se vymanili z pod nadvlády těch, kterým mají své pádné historické (a v současnosti opětovně potvrzené) důvody nedůvěřovat.

E. Vašátko 14.10.2014 2:20

Re: Buď jsme svobodnými lidmi nebo nejsme

Prima nazor, muzete me rici, mila pani, proc jsme tedy po valce odsunuli ze Sudet Nemce ? Vzdyt oni take chteli to same ?

P. Boublíková 14.10.2014 5:45

Re: Buď jsme svobodnými lidmi nebo nejsme

Šmankote, vy jste si ještě nevšiml, že odsun sudetských Němců je současnou politickou garniturou (nejen naší, ale i evropskou) považován za velkou chybu? Která by se možná měla odčinit...

Jinak stejně jako paní Varadinkouvou mě v článku nejvíc zarazily reminiscence na rok 1968. Co má společného vpád vojsk Varšavské smlouvy, jehož účelem bylo zarazit "kontrarevoluci" (aneb smést reformní komunisty), s úsilím ukrajinských Rusů o změnu územního uspořádání Ukrajiny?

J. Babička 14.10.2014 5:06

Re: Buď jsme svobodnými lidmi nebo nejsme

No před válkou se lidé jako  paní Varadinková, zastavali trpících němců, kterým ti zlí češi, nechtejí dát svobodu a lidská práva. Oni skutečně věřili, ze češi jsou nějací rozlíceni dravci, Je ovšen možné, že ta paní skutečnost ruského inperialismu zná a jen slouži propagandě  No a ruská propaganda potřebuje aby lide věřili, že ukrajinci jsou nějaké hyeny, jako se to podařilo německém propagandě o češích. Proto také odvádí pozornost od toho, že šlo použití vojenské síly k napadeni menšiho státu a porusení smlovy, kterou Rusko podepsalo. To že smlouvy jsou jen cár papíru jak to tvrdil Hitler a dnes Putin, klade otázku, dodrží li dalši smlouvu. O to jde a ne o nejakých právech menšiny, která se mohla vyjednávat mírovou cestou, viz Skotsko.

J. Kanioková 14.10.2014 0:55

Černá / Bílá..

Vytyčení nepřítele a společný nekompromisní postup

vůči němu byl vždy jedním z pilířů totalitního myšlení.. Kdo nejde s námi, jde proti nám..

Vy pravdoláskovci se bez nepřítele neobejdete.

J. Mannheim 14.10.2014 7:15

Re: Černá / Bílá..

kolik už jsem od vás četl nenávistných článků vůči EU, takže prosím, nejdříve vlastní práh, pak teprve štěkat po okolí

I. Tellner 14.10.2014 0:42

Skoro jste mě rozplakal.

Raději nečtěte diskuze pod německými servery (FAZ, Spiegel), aby se Vám ještě nepřitížilo.