20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: Czexit

Jeho příznivá chvíle nastává. Vnější okolnosti mu stále viditelněji nahrávají. Brání mu jen nemístná ustrašenost plynoucí z občanské, tedy politické nedospělosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 21.1.2020 14:58

Do Evropy určitě ano, ale patří určitě do EU?

Připomínám: původní příspěvek obsahoval slova "myšlenka jednotné Evropy bytostně je správná". Takže přeformuluju: patří Rusko do (politicky) jednotné Evropy? Neříkám rovnou, že ne, jen tím nechci komplikovat debatu o bytostné správnosti myšlenky jednotné Evropy.

P. Aron 21.1.2020 11:57

Přesně tak !

V. Církva 21.1.2020 13:02

S tou nejednotností je to zajímavý názor. To co popisujete historie potvrzuje. Nakonec i Kolumbis pracující pro Španělsko byl Janovjan. Porsche pak měl československé občanství a Von Braun... No radši halt.

Napsal bych to ale jinak, určitá centralizace tu byla. Třeba Svatá Říše Římská nebo papež. Evropu sjednocovala idea křesťanství. A samozřejmě především v nebezpečí vznikaly pakty. Proto NATo stejně jako nějaké EHS mi smysl dává.

A ještě jedna věc Čína jednoznačně těží i ze své velikosti. To v době globalismu a heomadné výroby je výhodou. Proto při jednání s Čínou, USA i Ruskem by mohlo být nějaké jednotné společenství výhodou.

Takže skončím u svého oblíbeného decentralistického systému, který dostatečně dobře funguje i bez centra, ale centrum mu určuje Pouze jednodušší a základní úkoly. Nakonec je dnes moderní i termín mikromanagěent. Což je negativní pojem pro šéfy co strkají prsty do čeho už nemají.

Z. Lapil 21.1.2020 14:16

Když to dokonale rozvrtáme, dostaneme se k myšlence, že menší celky mohou své pravomoci delegovat výš. Opačný postup je diktatura, byť možná se zvoleným diktátorem (Gottwald), a ta nemívá dobré výsledky. V politice ani v konstrukční kanceláři.

Nakonec i ten chlap s krumpáčem a s lopatou svobodně rozhoduje, jestli jámu bude kopat z toho nebo z onoho konce. Kdyby na to měl befél, existuje přinejmenším riziko, že bude oslňovat sluníčko a on překopne nějaké nečekané potrubí.

J. Jurax 21.1.2020 13:52

Až na to, že myšlenka jednotné Evropy je bytostně nesprávná.

P. Brich 21.1.2020 10:48

Jede se dál vyjetými kolejemi! Nejdříve se "nezávazně" podepíše nějaký dokument a za nějaký čas se jeho naplnění vymáhá spřátelenou evropskou soudní stolicí.

Nejdříve se odstraní vlaječky na stole v tzv. euparlamentu, potom se přestanou hrát hymny a vyvěšovat vlajky při mezinárodních sportovních utkáních v rámci EU, pak při státních návštěvách a dovrší se to jedinou nařízenou ohvězdičkovanou fanglí za zpěvu Ódy na radost.

Babička vám nevyprávěla pohádku O Smolíčkovi?

P. Aron 21.1.2020 10:59

Jen dva prstíčky, jen co se ohřejeme hned zase půjdeme ! Obávám se, že tu pohádku už dost lidí nezná nebo zapomnělo.

Tak by alespoň mohli vědět, co to je Overtonovo okno.

V. Církva 21.1.2020 13:18

Jo s těmi soudy to je taky kapitola. Když máte zákonů i mezinárodních dohod příliš, nutně si budou protiřečit. A to je stav, který jednoznačně v EU máme. Pak vlastně vzniká "soudcokracie".

Našeýsudy pak nerozhodují volení politici ale nezávislé soudy. Nezávislé dnes znamená především nezávislost na zdravém rozumu a spravedlnosti (jen idiot může po ilegálním proniknutí na území EU vyžadovat povinnost státu k azylovému řízení, když za plotem ještě nemuseli). Takže jsou ty nezávislé soudy samozřejmě závislé na modernistické universalistické ideologii, která se po dlouhém pochodu institucemi dostala na vrchol.

L. David 21.1.2020 10:20

Stále četnější známky agonie Brusele nám dávají naději, že nebudeme muset podstoupit bolestivou cestu rozluky s bruselskými oligarchy (včetně nějaké Jourové), ale ten EU domeček z karet se již brzy zhroutí tíhou své neschopnosti!

V. Církva 21.1.2020 10:30

Bohužel to tak vypadá. Po posledních volbách do EU žádné sebereflexe, a navíc výhra Zelených (takže ani sebereflexe občanů Západu). EU samozřejmě nezbývá než sebereflexe a radikální změny nebo rozpad.

J. Vintr 21.1.2020 10:39

Sám od sebe se určitě nerozsype. Ta křehkost je jen zdánlivá. Dokud všichni poslouchají, tak mají moc a když budou důsledně postupovat salámovou metodou a metodou rozděl a panuj, tak jim zřejmě žádná vzpoura nehrozí.

I. Mertl 21.1.2020 10:12

Jen politický filosof nebo úplný hlupák se může domnívat, že v dnešní době totální ekonomické a politické provázanosti může samostatně a dlouhodobě úspěšně prosperovat malá země s průmyslem závislém na vývozu do bohatších zemí, navíc stále ještě zoufale podfinancovaná a se slabou vědeckovýzkumnou základnou. Co s tím naděláte, filosofe? Nejspíš by nás po nějaké době čekal bankrot a možná i pohlcení nějakým gigantem. Takže díky Bohu za Evropskou unii, i se všemi jejími chybami.

Z. Lapil 21.1.2020 10:20

To nebude dobře. Švýcarsko není v EU a na bankrot nevypadá, Řecko je v EU a je to jeden velký bankrot.

I. Mertl 21.1.2020 11:48

Pozice Švýcarská je mimořádná, daná geografickými podmínkami (kdo by se do těch hor dral), historicky i ekonomicky (finančnictví je dáno tradicí i důvěrou, při případném napadení se ztratí důvěra i základ ekonomiky země). Zrovna tak Norsko s ropnými a plynovými zdroji je specifický připad. Řecko je prostě Řecko, jeho ekonomické kvality/nekvality nejsou dány EU, naopak díky EU se z letitého srabu hrabe.

J. Vintr 21.1.2020 13:03

Pozice státu není daná ani geografickou polohou ani množstvím nerostného bohatství. Pozici státu vytvářejí VÝHRADNĚ JEHO OBČANÉ!!!!

I. Mertl 21.1.2020 13:14

Ano, ale nejen oni. Zrovna tak, ne-li více, jeho ekonomika, její výkonnost a pružnost. Čili ne výhradně občané, skoro díkybohu, v našem případě.

V. Petr 21.1.2020 21:05

No jo, ale ta ekonomika závisí především na jeho občanech, pokud ovšem není likvidována mocensky jiným státem!

J. Vlček 21.1.2020 10:25

Coby Československo, nyní Česko, jsme ještě nikdy nebyli mezi evropskými státy na chvostu. Existovali jsme před EU, budeme existovat i po EU, to si pište, pane Mertle.

V. Církva 21.1.2020 10:26

S tím bych snad i souhlasil a proto myslím, že na Czexit není doba. Myslím, že stav naší ekonomiky jste vystihl přesně a ještě pár desítek let se to nezmění.

Jsem možná ještě trochu naivní, ale donedávna jsem si říkal že EU je reformovatelná. Po posledních volbách mám pocit, že Západ nejen neprocitnul ale bude ještě houšť. Na EU se valí Zelenorudá klimalarmistická multikulti diktatura dle Orwella.

Myslím, že opuštění EU by ekonomicky bolelo dnes i za pár let. Ale pořád je možnost udělat to chytře jako si to nastavili Švýcaři, nebo Nevada když povolila vedle Kalifornie casina. Pak by se na tom dalo i vydělávat.

Ale hlavně, pokud půjde o život s islamizací, ekošílenstvím a propadem Evropy, je nutno riskovat i brutální ekonomický propad ČR. Zatím v té fázi nejsme, zatím migranty odmítáme..

A. Forman 21.1.2020 10:46

Ten nářek a bědování považujete za přesné vystižení naší ekonomiky ?? Čím déle potrvá agonie smíšená se šílenstvím v EU, potažmo ve Francii a Německu, tím budou dopady bolestivější.....

V. Církva 21.1.2020 10:57

Jde o to, jak se na to díváme v čase. Dnes ještě jsme ekonomicky, technologicky i kapitálově za EU. Pokud to povedou jak to vedou souhlasím s těmi dopady, pak nemá smysl skákat se sebevrahy.

Myslím, že čas ještě nedozrál, ale bylo by dobré být na Czexit připraveni (Euro nebrat!, Muslimy nebrat!). Počáteční propad ekonomiky by byl dnes ale značný. I když máte pravdu, že z dlouhodobého hlediska bychom vydělat mohli. V globálním světě se dá obchodovat i s jinými zeměmi.

A. Forman 21.1.2020 11:29

trhu, obchodu apod. nikdo nezabrání, nejde to, to nezávisí na politických rozhodnutích, i když ta se snaží sebevíc zasahovat do všeho možného a křiví co mohou. A co je ta značnost propadu, máte nějaký výpočet, prognózu apod. ? Nemáte, že. Takže ta značnost je opravdu jen nějaký blíže neurčený pojem. Koho to může citelně zasáhnout až zlikvidovat, jsou firmy plně závislé na dotačních penězích. Z hlediska ozdravení ekonomiky ale není čeho litovat, když tyto neschopné a nekonkurence schopné firmy zmizí.

P. Aron 21.1.2020 11:01

Přesně tak. Dlouho jsem si také naivně myslel, že lze EU reformovat. Obávám se, že nikoliv.

A. Forman 21.1.2020 10:27

Díky Bohu za EU i s jejími chybami ?.... no pozdrav Pámbu....

P. Aron 21.1.2020 10:37

Víte vůbec něco o ekonomice a politice ? My jsme ekonomicky provázáni s tou hordou úředníků v Bruselu a Štrasburku ? Nebo s firmami v Evropě ? A k té spolupráci potřebují firmy ty úředníky nebo jim naopak ti úředníci překážejí ? Pan Bednář má naprostou pravdu.

I. Mertl 21.1.2020 14:04

Asi více než Vy, pane Arone, celou druhou polovinu své odborné kariéry jsem se ekonomikou v tržním i mezinárodním prostředí aktivně zabýval. Nejedná se jen o úředníky, ti zpravidla překážejí, ti blízcí určitě víc než ti vzdálení. Jen se pořádně a bez předsudků podívat!

V. Církva 21.1.2020 10:00

Čistě pragmaticky a reálně. Realita je taková, že jsme fyzicky v Evropě vedle Německa a nemáme kapitál. Zdá se že už máme nepatrně větší moc práva, než za zlatokopeckých mafánských 90 tek. Například Rath je po 7 letech zavřený. Je to sice nic moc, ale dnes už to není ani jinde v Evropě o tolik lepší. Jsme malý stát a není vůbec snadné se takto politicky i ekonomicky udržet.

Přesto jsou malé státy rovněž sousedící s Německem jako Švýcarsko, Lucembursko, které naopak skvěle prosperují. Švýcarsko má banky, Lucembursko rovněž ale tyje i z toho že je v unijní bezcelní zoně a nasadili malé daně. Ještě je samostatné Norsko, které má ale ropu.

Jinými slovy, pokud bychom chtěli udělat autorovi radost a odejít dnes z EU, museli bychom tu vytvořit nějaký Hong-Kong či Švýcarsko, velmi liberální, dobré místo pro obchod, kam by se nacucnul kapitál, a svobodní lidé. Obávám se že by tomu ale vadila 1)česká připodělanost být jiní 2) deformace komunismem v našich hlavách 3) úplatnost našich politických i podnikatelských elit 4)....

P. Brich 21.1.2020 11:18

Kapitál nemáme a mít nebudeme. Ten si odsud odváží Německo, Rakousko, ...;-(

Z. Lapil 21.1.2020 11:53

Zhruba tak.

Mně se víc než samostatný odchod, po kterém bychom byli ostrovem v moři, líbí představa odchodu koordinovaného v rozsahu na způsob V4. Možná politicky spoluzdůvodněno "bez nás vám bude líp".

P. Skokan 21.1.2020 9:59

Myslím, že základní nepochopení odpůrců EU je to, že EU není nějaká na nás nezávislá instituce , která něco "dělá". EU je společenství států a vše co dělá je výsledek diskuze mezi členskými státy. To jest naše případné vystoupení nic nezlepší, nezmění atd. Je to naprostý nesmysl, vycházející z mylného chápání EU jako něco "MY" a "ONI". Tak to totiž není. Podle mne EU má svoje mouchy, ale pořád je to lepší, než se stát obětí mocností jako Čína nebo Rusko, což by samozřejmě při samostatné existenci Česka hrozilo. Stačí se podívat, jak se Rusko nebo Čína snaží ovlivnit státy mimo EU. EU je budoucnost kontinentu a je to dobrý mechanismus pro spolupráci demokratických států na kontinentu.....