25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Czexit

Jeho příznivá chvíle nastává. Vnější okolnosti mu stále viditelněji nahrávají. Brání mu jen nemístná ustrašenost plynoucí z občanské, tedy politické nedospělosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 21.1.2020 13:22

Zkuste někam, kde existuje hraniční kontrola, jet bez papírů. Nikdo se s vámi nebude ani bavit. A když vás chytnou na území cizího státu bez dokladů, tak skončíte nejspíš ve vazbě. Proč se tahle pravidla naprosto ignorovala u hordy lidí, kteří se násilím drali přes hranice? Jen proto, že jich bylo moc najednou? Takže zákony platí jen pro jednotlivce, ale když se dá víc lidí dohromady, můžou si dělat, co chtějí? Je naprosto jisté, že ti lidé věděli, že je pustí do Německa (tedy že nikdo nebude vyžadovat respektování zákona) už když v Turecku lezli do těch gumových člunů. Někdo jim to musel říct a taky jim poradit, aby zahodili doklady. Zastavit to šlo jednoduše i bez střílení. Kdyby ty, co vylezli z moře, sebrali a šoupli do nějakého detenčního tábora a dali jim jasně najevo, že dál se nedostanou. Všichni měli mobily a určitě by tu zprávu dali těm, kteří se na tu cestu teprve chystali.

Zrovna tak je protizákonné udělovat těmto lidem v Evropě azyl. Azylová pravidla jasně říkají, že člověk má právo požádat o azyl pouze v první bezpečné zemi, do které se dostane. A tou Turecko je.

Z. Lapil 21.1.2020 14:26

V podstatě nejsme ve při. Ony ty zákony nejsou úplně blbě, problém je, že jich je poslední dobou tolik, že se v nich nikdo nevyzná a všichni na ně kašlou.

Jedině že nevěřím na to pozvání. Můj argument: prvních pár set/tisíc lidí nebyl problém, takže se kdekdo na zákon "nepropustná hranice" vykašlal. Když se hnuly deseti a statisíce lidí, už to zastavit nejde bez střelby natvrdo. Což se nelíbí ani mně, natož novinám, pro které je každá mrtvola zlatý důl. Nemluvě o tom, že celá EU nemá tolik pohraničníků - je jedno, jestli policajtů nebo vojáků, aby obšancovali hranice

J. Jurax 21.1.2020 14:48

Máte tedy dvě možnosti - vzdát se nájezdníkům bez odporu a být humánní (v podstatě současný stav) nebo se postavit na odpor a nelze-li jinak, i střílet.

J. Vintr 21.1.2020 15:48

Ještě k tomu, co jsem napsal výše. Říká se, že Merkelová otevřela německé hranice (samo o sobě dost podivné, že to mohla udělat bez souhlasu ostatních politiků) pod psychologickým nátlakem při pohledu na záběry davu těch chudáků, jak se tísní před německou hranicí. Jenže ti chudáci museli k té německé hranici projet z Řecka minimálně přes pět dalších států. A všude je bez problémů pustili. To by žádný z těch statů zaručeně neudělal, kdyby nemel jistotu, že mu tam nezůstanou a že je do toho Německa skutečně pustí. Takže jim to musel někdo předem oficiálně potvrdit.

Z. Lapil 21.1.2020 16:10

Ony existují fotky zoufalých davů i z jiných hranic, a to je ještě na pevnině, kde stačí rozdat chleba a stany, ale co teprve fotky fotky přeplněných člunů, ty už neukecáte, zvlášť když se dotyční prohlašují za trosečníky - ty musíte nechat vylodit okamžitě. Nakonec jim třeba i prokážete, že žádní trosečníci nejsou, ale co s tím?

Takže když vám tvrdí, že jen procházejí, tak nakonec vyměknete a pustíte je dál, protože povinnost chránit hranice Schengenu (zase - jak? Střílet?) je jedna věc a bližší košile než kabát druhá. A na vracení musejí být dva: ten, kdo vrací a ten, kdo přijímá. Dotyčný vám může 100x tvrdit, že je (třeba) Syřan, ale když Sýrie řekne "toho chlapa neznám, dokažte mi to, jinak ho neberu", stejně vám zůstane na krku.

Žádný zvací dopis hledat nemusíte, prostě se to stalo.

J. Vintr 21.1.2020 18:37

Jak jsem napsal, ty první stačilo moc nekrmit a zacházet s nimi přiměřeně tomu, že porušovali zákony. To ostatní by to už ani nezkoušeli. Jenže tady byl a stále je záměr natahat jich sem co nejvíc.

V. Kučer 21.1.2020 22:36

Na druhé straně zbavit se nežádoucích migrantů není po technické stránce velký problém. Vyjde to mnohem levněji než postavit jadernou elektrárnu. Obojímu brání současná ideologie. Energiewende nás vyjde mnohem dráž než multikulturalismus. Ideologie se dá změnit, záleží na voličích.

P. Aron 21.1.2020 12:54

Hezky to tady říká Igor Chaun.

Jak se chovat vůči muslimům, kteří nerespektují naše náboženství, zvyklosti a kulturu. Procházka Igora po poutním místě Mariánka první podzimní den, 23. 9. 2019. A vyprávění konkrétní zkušenosti.

https://www.youtube.com/watch?v=N9H5zxuSyCE&t=20s

Z. Lapil 21.1.2020 14:03

Příležitostně se podívám, díky.

Odpověď na otázku, jak se chovat proti muslimům, kteří atd. úplně neznám. Vím ale, že není rozumné považovat je za organizovanou armádu pod jednotným velením. Na takovou armádu lze, zhruba řečeno, namířit děla a začít vyjednávat. Na dav je taková taktika nepoužitelná.

J. Jurax 21.1.2020 15:02

I na dav lze namířit děla nebo aspoň kulomety. Ale vyjednávat s davem lze obtížně, to máte recht. Zvlášť když ten dav vyjednávat nechce a neumí, ale chce dosáhnout svého, je podporován pátou kolonou neschopných a zbabělých politiků (za všechny reichskanzlerin Merkel) a všelikých zrádcovských "humanitárních" aktivistů a v neposlední řadě proimigrantsky "humanitárně" a oficiálně politicky korektně zpracovaným veřejným míněním (naštěstí ne u nás).

I. Mertl 21.1.2020 9:52

Musíte se víc snažit, milý Vlčku. Zatím je Vaše šance na czexit nulová, kdo by pak Babiše dotoval? Vy sám?

P. Aron 21.1.2020 11:47

Souhlas !

M. Valenta 21.1.2020 9:01

Czexit se jen tak konat nebude. Češi jsou experti na vyčkávání. Vyčkávají s Eurem, vyčkávají s elektromobilitou, se stavbou atomovky, s rekonstrukcí penzijního systému, ......., zkrátka, jen žádné riziko. Jediná Vaše šance autore spočívá ve změně toku peněz. Pak možná se Babišovo Česko sebere a zmizí.

R. Langer 21.1.2020 9:36

No, možná se dočkáme toho, že se to sesype jako domeček z karet. A možná to čekání nebude trvat ani moc dlouho. ;-)

P. Neubauer 21.1.2020 9:44

Taková "menší" krize, proti které byla krize z roku 2008 zakašláním tento moloch rudozeleného neomarxismu spláchne jako domeček z karet;-D;-D;-D

J. Zima 21.1.2020 21:38

Na vyčkávání s eurem není nic špatného, naopak euro jen prohlubuje závislost států na EU. Rovněž vyčkávání s elektromobilitou je nanejvýš v pořádku, neboť je to nic neřešící drahý nesmysl. Jen s tou reformou penzí by se mělo pohnout. Je ale otázka jestli to má smysl. Se současným balíkem peněz se toho moc nového vymyslet nedá.

D. Polanský 21.1.2020 8:56

Spíš vycházím z toho, že co se v dějinách neosvědčí, skončí. Ovšem pro czexit zatím nevidím extra důvody. Škoda, že je filozof neuvedl. Uvedl jenom všeobecně známé jakési obecnosti.

J. Hanzal 21.1.2020 9:16

Jen tak namátkou ty obecnosti - igelitky, biopaliva, omezování držení zbraní, ekoterozizmus (ty různé větrníky, slunečníky atd.), a to jen nanovýčet všech těch zběsilostí z Brusele omezující svobodný život.

P. Neubauer 21.1.2020 9:45

R^R^R^

J. Vintr 21.1.2020 10:05

Podívejte se na video, jak na zasedání "europarlamentu" nějaká Němka seřvala volené zástupce občanů evropských zemí, když nechtěli poslechnout příkaz odstranit ze svých stolů vlaječky států, které zastupují. To vám řekne víc o tom, co je EU ve skutečnosti zač, než všechny oslavné kecy, co se o ní píší.

J. Kočí 21.1.2020 8:46

Konečně jsem pochopil, co je to politický filosof. A kdo že ho má na výplatnici?

A. Forman 21.1.2020 8:57

Opravdu jste něco pochopil ? ..... A znáte Akademii věd ?

J. Kočí 21.1.2020 10:26

Dobře, protože nechápete, přidám vysvětlení. Autor si myslí, že bude lépe odejít z Unie. Tento hypotetický krok by uvrhnul Česko do bídy (minimálně dotace z EU, nadto administrativní a celní překážky). Kdo má zájem na tomto kroku. Česko? Nebo je tady další vysvětlení, kdo má zájem na oslabení Unie? Kdo by rád měl uprostřed unie svoji základnu? Ano, správně Rusko, Čína. A tam jsou asi ty zdroje, které přispívají panu akademikovi na jeho "vědecké" objevy "v zájmu nás všech".

J. Zima 21.1.2020 11:09

Ukončení dotací by nezpůsobilo vůbec nic. Rozdíl mezi příspěvkem ČR a dotacemi (včetně zemědělských) je cca 50 mld. ročně. Z toho odečtěte 2-3 mld. na byrokracii, 40 mld. na podporu tzv. alternativních energetických zdrojů a 10% tj. 5 mld. se rozfrcá na nepotřebné hovadiny typu cyklostezek, takže nula od nuly pojde.

Celní překážky nebudou, pokud ČR bude členem ESVO, které má s EU dohodu. Jen se o něco zvýší administrativa. Pár tisíc lidé, co dělají v EU se bude muset asi vrátit, když nedostanou pracovní povolení, ale pokud o ně zaměstnavatel stojí, tak jim ho vyřídí stejně jako třeba ve Švýcarsku nebo v USA.

Zisky ale budou zejména do budoucna podstatně větší. Nebudeme pod zelenorudým diktátem směřujícím k energetickému kolapsu. Nebudou nám nuceny nesmyslné elektromobily a emisní povolenky na CO2. Nebudeme pod stálým tlakem na přijímání muslimských primitivů, ani nebudou mít možnost se nekontrolované přesouvat přes hranice. Nebudeme napadáni za přátelské vztahy a podporu Izraele. Nebudeme pod tlakem politické korektnosti a uchováme si svobodu slova. A to všechno za to stojí.

J. Kočí 22.1.2020 9:37

Omlouvám se za pozdní reakci. Ale nedá mi to.

1. Nevím, kde jste vzal číslo 50 mld. I kdyby to byla pravda, rozhodně to pomáhá a hlavně už pomohlo i přes všechny negativa, které zmiňujete. Je to z české strany velmi nefér. Něco jako "mouřenín pomohl, mouřenín může jít". Myslím, že se blížíme k bodu, kdybychom mohli začít vracet, co jsme dostali. Např. Balkán je šíleně podfinancován. A ještě jednu věc, víte že Irsko má státní svátek den, kdy se stalo Irsko plátcem do EU. A tam se nainvestovaly hodně velké prostředky. Narozdíl od Čechů si to uvědomují a chtějí to vrátit. Pro Čechy zcela nepochopitelné.

2. EU je postavena na čtyřech svobodách. Souhlasím, že se dají některé dost dobře nahradit. Ale třeba za přístup na společný trh si nechává EU platit, viz Norsko nebo Švýcarsko. Jsme tak bohatí, aby se nám to vyplatilo? Členy ESVO je Švýcarsko i Norsko.

3. Představa, že se budeme mít lépe, protože si budeme vesele znečišťovat je úsměvná. Jak to srovnáte s masivní podporou elektromobility v Norsku a Švýcarskými ekologickými zákony? A myslíte si, že by nám to EU dovolila?

4. Nepřijímání uprchlíků, svoboda slova atd. Přijímají se snad uprchlíci? Omezuje zde někdo svobodu slova? Je to o diskusi

A. Forman 21.1.2020 12:16

Ale no tak, opatrně s tím Ruskem, jsme členským státem NATO. A žádná bída se konat nebude. Naopak, EU, potažmo Německo s Francií se chystá k monumentálnímu vyčerpání finančních zdrojů v členských státech EU, ani se tím neskrývají. Nástrojem je zelené běsnění.

P. Lenc 21.1.2020 9:34

Ještě že jste takový "pochopitel"...;-D

P. Neubauer 21.1.2020 9:46

bohužel, bohužel;-D;-D;-D

Z. Lapil 21.1.2020 9:54

A není to jedno, s tou výplatnicí? Nebo se stanete horším řidičem jen proto, že ze svého auta přesednete do služebního, čímž vás někdo začne platit?

J. Ježek 21.1.2020 8:42

Kéž by! Ovšem záleží na tom, zda czechzit našemu protektorátu Böhmen und Mähren Angelina říše dovolí. Aby si kolonie vyskakovala nebývá zvykem strpět...