17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Barevní bílí koně

Kdo je to „bílý kůň“ v ekonomice, se obecně ví. Ale oni existují i „bílí koně“ v politice, u nás spíše pletí „barevní“. Ačkoliv v současnosti probíhající „proces“ na základě politické žaloby o to, zda může studentka-nestudentka nosit na hlavě na zdravotnické škole „hidžáb“, tedy zahalení hlavy, je právě ukázkou využití “bílého koně“ s tmavší pletí v politickém klání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 7.11.2016 7:51

Re: Namátkou několik jmen, jejichž nositelé

ANO!

J. Fridrich 7.11.2016 6:42

Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

Dnes za jedna, pane Vlk..

Ze světa odchází ZDRAVÝ LIDSKÝ ROZUM, smysl pro vnímání REALITY, znalost a poučení z Historie - a přichází IRACIONALITA. Velký podíl na tom má nadprodukce levicových " intelektuálů " z universit a vysokých škol Západních zemí..

Přibývá lidí kteří věří zcela přihlouplým konspirativním teoriím, čtenářů Blesku, sledovačů primitivních seriálů a stupidních reklam v televizi, odmítačů očkování svých dětí a naopak příznivců rodit děti v obýváku a pod.....

J. Anděl 7.11.2016 9:15

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

Souhlasím.

A abych nebyl tak strohý, zafilozofuju si. Zákeřné totiž je, že tohle není v pravém smyslu iracionalita. V dřívějších dobách si lidé byli vědomi své iracionální stránky. Nesnažili se ji potlačit, ale kontrolovali ji pomocí mýtů, pověstí, rituálů a náboženství.

Moderní levice však toto vše zavrhla a přišla s Rozumem. To, co sledujeme, je rozum chorobný, rozum vymknutý z kloubů, rozum rozežraný, rozmazlený a hyperaktivní. Pověstná kavárna není blbá, je přemoudřelá.

Pro někoho to bude znít jako slovíčkaření, tak se omlouvám, ale tak třeba to někomu smysl dávat bude.

Z. Lapil 7.11.2016 13:00

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

Skoro mám chuť nesouhlasit s "kontrolou iracionálna pomocí mýtů...", ale jinak mi to dalo dobrý smysl. A kavárna nikoliv blbá, nýbrž přemoudřelá - to mám za dokonalé shrnutí. Díky.

Terry Pratchet: "Mysl měla tak ostrou, že hrozilo, že se o ni sama pořeže". Citováno hodně přibližně.

R. Langer 7.11.2016 14:19

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

A tak do neznámé vody jste nelezl, protože vás mohl stáhnout vodník pod vodu, a netoulal jste se sám po poli, aby vás neodnesla polednice. To je ta "kontrola iracionálna pomocí mýtů", nic jiného. Dnes si ovšem každý myslí, že žádný bubák neexistuje, a když ho pak ve skutečnosti někdo pozve ze Somálska (či z jiné pr*ele), pak se nestačí divit. Ale to už je pozdě. ;-)

Z. Lapil 7.11.2016 15:25

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

Tak tohle mě nenapadlo. Hypotéza "vodník" je přece racionální. Při bližším pohledu nedostatečná (pod neznámou vodou přece existuje dostatek známých nebezpečí, proč přidávat další) ale nikoliv mimorozumová. Takže trvám na svém: řešit racionální bahno či spodní proudy pomocí iracionálního vodníka, to můžu použít ještě tak na děti. Na dospělé pouze za předpokladu, že dospělí věří ještě dospělejším (šamanům; nebo Starcům, chcete-li), než jsou sami, a pasují se tak do role dětí neschopných (neochotných) chápat rozumem. Kritické myšlení se tomu říká, a mám to za dobrý vynález.

Nápad: Stalin byl esencí zla z takového přístupu, to je z předpokladu neomylné autority. Pohádkový dědeček esencí dobra.

Pozor: součástí racionálna je neznámo: věci padají vždycky dolů. Nikdo neví, proč. Naopak" skutečnost, že "to" nikdy nikdo to neviděl, není racionálním důkazem neexistence "toho".

Iracionálno v příspěvku jsem pochopil "na freudovský způsob": jako všelijaké apriorní strachy a "všichni vědí". Určitě má tato iracionalita vliv na mnoho mýtů, ale nemyslím si, že by s nimi někdy (před Freudem, řekněme) někdo vědomě pracoval v rozsahu ovlivňujícím společnost.

J. Babička 7.11.2016 3:33

ano

Dobrý článek.

J. Bruner 7.11.2016 2:29

a co zákaz islámu

https://www.facebook.com/www.stranaprav.cz/?fref=ts

J. Kovaříček 7.11.2016 0:27

Co jest podivné?

Skvělý a důležitý článek, díky autorovi. Není nám záhadné chování muslimů či cikánů,, ze zkušenosti je známo co od nich čekat. Podivné však je, že takový sociální škůdce, jakým je ombudsmanka s. Šabatová, může už tak dlouho vykonávat tuto funkci. Kdo je zodpovědný za její nastolení a udržování? A stejně tak celá ta parta škodlivých hlupáků a barbarů kolem ní. Jak správně píše pan Vlk, tito lidé jsou ohrožením demokratického řádu, který je v naší zemi zatím stále ještě jen velmi křehounkou květinkou.