29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 10.11.2008 15:34

Re: Já jsem proto, těm zelenejm jednou vyhovět!

Kouskem podnětného si přeci jen Ládíku přispěl. On ten pračlověk lovem se živící měl při úspěchu v lovu ERoEI cca až přes 20 - a tak zajásal a rozmnožil se. Pak ale vybil vše v širém okolí.... a zase se mu družina scvrkla... Posléze ho nouze naučila pěstovat obiloviny - efektivita byla malá ale na druhou stranu bylo možno skladovat, čím víc rukou tím víc se jich uživilo... Dušičet tedy začlo přibývat... Přihráli mu i vykoumané technologie... doba kamená přešla v železnou... ERoEI rostlo ... Jak se dostal ke zdroji nafty a uhlí - vyskočilo až ke stovce! Jupííííí!!!! Investujme!!!! Tím se na fosilech rozjela kola dnešní civilizace. Zásoby se ale tenčí a dušiček chtivých krmě i dalších požitků zatím neubývá. Ti co budou mít jednou "energeticky úsporné bydlení a způsob života" - např Ládíkem navrhovaná bezpečná jeskyně - budou ve výhodě. Ostatní - raděj nedomýšlet.  Asi tak.:-/

Ladislav N :-))) 10.11.2008 16:19

Re: Já jsem proto, těm zelenejm jednou vyhovět!

Ale tímhle žvástáním na NP si žádnou jeskyni se zateplením nepostavíš. ;-P

Stredocech 10.11.2008 14:46

U jaderné energie nebude NIKDY problém energetické návratnosti,

pokud se v horizontu 100 let přejde k množivým reaktorům. Civilizaci ohrožují mraky primitivů, hrnoucí se do Evropy z Třetího světa, ale to je úplně jiný problém.

para 10.11.2008 15:03

Re: U jaderné energie nebude NIKDY problém energetické návratnosti,

Jo Stedočechu. Množivé reaktory by určitě pomohli - pokud tedy budou mít energ. efektivitu alespon o trochu vyší jak ty stávající. Takový neběhá zatím ani jeden. Jinak je to rovněž cesta slepá.:-(

pumprlidentlich 10.11.2008 13:46

Re: Já jsem proto, těm zelenejm jednou vyhovět!

"dokonce skripta jsem si k JE znovu koupil"

trapnější to už být nemůže. Jak se ty skripta jmenují? Kurz fyziky Mgr. Kuchtové? Co jste se v těch skriptech dočetl? Jak se jmenují a autor? Citujete části textu? Které? Odkazy na callu, greenpace a jihočeské matky?

V těch skriptech jsou smajlíci?

Čím víc se budete přesvědčovat o své genialitě, tím to bude horší. Doporučuji změnit životní styl a třeba se to zlepší.

para 10.11.2008 19:59

Re: Já jsem proto, těm zelenejm jednou vyhovět!

Jo Pumprde na změně životního stylu usilovně pracuju. To je dobrej typ pro kde koho. A kdo nebude chtít bude posléze muset.... viz gaf Ch. Halla. ;-) A ta skrypta " JE" napsali F. Klik a J. Daliba. ČVUT 2002. Mohu jen doporučit. R^

Jenda 10.11.2008 21:48

Re: Já jsem proto, těm zelenejm jednou vyhovět!

Jeste by to chtelo skripta na cestinu. Zkuste si zjistit rozdil mezi slovem "typ" a "tip". Ostatne "skripta" jsou take cizi slovo a v tech jak znamo pravidla o psani i/y jaksi neplati.

Wlasta 10.11.2008 11:36

vážený autore

nechci se zelených z....ků zastávat, ale z hlediska horního zákona je převedení zásob z bilančních do nebilančních odpisem zásob. A odpis zásob ve své podstatě znamená, že v nějaké evidenci na MŽP, MPO a v Geofondu dojde ke změně několika čísel. Tomu uhlí ani jiné surovině to nijak neublíží. Nezmizí, nepřestěhuje se k sousedům, akorát jako pštrosi budeme tvrdit, že když to nevidím tak to neexistuje.

petr 10.11.2008 11:05

Zloděj křičí chyťte zloděje

Jura Jurax 10.11.2008 10:56

No,

jen další doklad škodlivosti Zelených. Jeden z mnoha!

Zelení jsou zemští škůdci a s jako takovými by s nimi mělo býti naloženo! ;-€;-O(Y)

para 10.11.2008 11:48

Re: No,

A nejsou  Juro větší Zemští škůdci fanatici a zaslepenci všeho druhu? Např i ti co hlásají či dokonce prosazují zavedení různých typů společenských vin a trestů?! Nepřipadáš si tak alespon občas?;-)

Jura Jurax 10.11.2008 13:09

Re: No,

Nepřipadám, milé para, nepřipadám ;-D;-D i když Vám nějak moc nerozumím ... mohl byste trochu rozvést ono zavedení různých typů společenských vin a trestů ...

A nejsou  Juro větší Zemští škůdci fanatici a zaslepenci všeho druhu? Jistěže jsou - a Zelení tam arciť patří, neboť charakteristika fanatiků a zaslepenců jim sedí jak Jandák na hrnci. A zase ještě - prosím, větší než co?

A mimochodem, jistě Vám neušlo, že Vám vykám - to je taková zdořilostní konvence mezi dospělými lidmi, co se neznají a nebyli si dosud představeni ... ;-)

para 10.11.2008 22:00

Re: No,

No dobrá pane Juro Juraxi - přiznávám, že mi lecos ujde - i to Vykání od Vás jsem nějak dosud přehlížel - nepřehlížel jsem Vaše názory - to asi byla hlavní chyba. Budu se snažit Vám Vykat - nebo se Vám spíše vyhnout.  Byt píšete, že jsem pro vás milé para...  tak je Vám možná dost nemilé co píši.  Někdo zde  sice nadhazoval, že ti co se hlásí svým nikem to tu berou otevřeně a  kamarádsky...  a tak si tykají.... Obecně to vykání na de facto anonymním serveru ale nebrání v obhroublostech, osočování či lživosti a demagogiích všeho typu a tak to jaksi přispívá k frašce tohoto jinak důstojného postoje. Máte ale naprostou pravdu, že se neznáme a že není důvod Vaše přání nerespektovat.

Petr Kiebel 10.11.2008 15:08

Re: No,

...a to si jako představujete jak? Insekticid? Nebo cyklonB?

DARK RAVEN 10.11.2008 15:57

Re: No,

Neefektivní plýtvání a takový fuj slovo s B ste použil a ani to nejni enviromental friendly . Pravej Zelenej Khmer by použil větrem hnanej masomlejn následně solarní sušárnu a nakonec poctivou zvířecí silou hnanej lis na pelety.R^ 

Snílek 10.11.2008 9:42

je mi líto

občanů žijících nad zásobami uhlí v podzemí.Sám mám rodiný dům a nedovedu si představit jeho zbourání a eventuelní přestěhování.Ale existuje tzv.celospolečenský zájem.Nezbývá nám nic jiného než vydolovat  uhlí a modlit se aby v dostupné době byly nalezeny nové zdroje levné energie.Prodleva v budování dalších jaderných zdrojů může být smrtící ranou v naší energetické soběstačnosti.V jednom se zelenými souhlasím je třeba šetřit energie,pitnou vodu,recyklovat suroviny.Ale Homo Blbiens je tvor nepoučitelný podřezává si větev na které sedí.Zdá se mi že devastace morálky jde ruku v ruce s devastací přírody ale všechno  má své hranice.I naše pýcha s jakou se nazýváme Homo Sapiens.

para 10.11.2008 10:18

Re: je mi líto...

Jo souhlas Snílku.R^ Situace je ale bohužel celosvětově podobná těm "občanů žijících nad zásobami ..." Ekonomicky jsme totiž  jako technická civilizace vyrostli nad zásobami fosilů.  Ty se ale kvapem tenčí a tak je ohrožen náš samotný základ. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich To co vznikalo miliony let Homo S. prakticky spotřebuje už za jeho dvě generace. Bohužel zatím nemáme vůbec žádnou náhradu s ekvivalentním EROEI a tak nás nejspíš čeká drastická společenská změna. Viz Kašík Vesmír 9/2008 nebo http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall.

krmič 10.11.2008 10:37

Re: je mi líto...

Existuje nějaký diskusní příspěvek nicku para (parapsycholog? paranoik?) ve kterém by se nevyskytovala magická zkratka EROEI? :-)

para 10.11.2008 10:45

Re: je mi líto...

Krmiči pokus se alespon odhadnout co pro nás v důsledku znamená ignorování fyzikálních resp. spec. termodynamických zákonů oproti nerespektování zákonů společností suběktivně stanovavaných. Nebo si alespon pročti odkazy co uvádím a oponuj je. Třeba Ti pak / jak Tě opozoruju/ začnou všechny fyzikální zákony vadit.:-(

dino 10.11.2008 11:15

Re: je mi líto...

Používání zkratek jako záhadného zaklínadla patří do diskusní praxe mnohých. Asi doufají, že se při spatření neznámé zkratky ostatní leknou... ERoEI je zkratka "Energy Returned on Energy Invested", přičemž mezní hodnota této bezrozměrné veličiny je rovna 1 (kolik energie vydám, tolik jí dostanu zpět - říkává se tomu perpetuum mobile). Pro reálnou hodnotu ERoEI (menší než 1) je zhusta rozhodující, jakou technologií (primitivní, vyspělou) příslušnou energii získáváme. Vypovídací hodnota samotného čísla bez posouzení v kontextu je sporná. Proto považuji za rozumné investovat do rozvoje technologií v energetice.

para 10.11.2008 11:28

Re: je mi líto...

Dino máš to asi malinko popletené. Ta zkratka energetické návratnosti je používána ve smyslu těžby energetických surovin. Junkni na odkazy co jsem již uvedl nebo alespon na http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI a snad mi dáš ALESPON za pravdu, že o to čemu se říká  "perpetuum mobile" je malinko jiná parketa. Do rozvoje technologií je rozumné investovat - to jo - jen to samo o sobě jak se zdá to v žádném případě nebude stačit na krytí propadu potenciálních možností energetiky který nás čeká. A právě to nejlépe ilustruje onen pojem ERoEI v grafu Ch. Halla. ;-)

dino 10.11.2008 12:00

Re: je mi líto...

Popletené nejspíš ne - vy jen uvádíte speciální případ: těžbu. To perpetuum byla nadsázka, o problému fakt tuším i z jiných zdrojů než z wikipedie:-D. A propad energetického potenciálu? Fajn - co s tím?

Jenda 10.11.2008 18:38

Re: je mi líto...

Ekonomicky jsme jako technicka civilizace vyrostli nad zasobami kovovych rud. Nejdriv med a cin, pozdeji zelezna ruda. Jeste v dobe pary pochazela vetsina energie z drivi (treba prepracovaneho do podoby dreveneho uhli), zasoby fosilnich paliv zacaly byt dulezite v prubehu existence te technicke civilizace. A prestanou byt dulezite tak jako prestaly byt dulezite zasoby pazourku.

To co tahle civilizace nemuze, je zastavit se a zacit se pokouset "trvale udrzitelne" prezivat porad s tim samym.

Jura Jurax 10.11.2008 10:59

Re: je mi líto

Ale Homo Blbiens je tvor nepoučitelný podřezává si větev na které sedí.

To máte pravdu. A existence Zelených, duhatců, dětí země, grýnpísáků, arnik a podobných zelených žab na pramenech je toho důkazem.

para 10.11.2008 11:04

Re: je mi líto

Juro J. předkládáš dosti suběktivní tvrzení o důkazech. Nesedíš tím tak trochu sám sobě na prameni poznání?;-)

Jura Jurax 10.11.2008 11:11

Re: je mi líto

Jakéže to subjektivní tvrzení o důkazech předkládám? Komu? 8-o

para 10.11.2008 11:15

Re: je mi líto

No přece sobě Juro - vždyt Ty tomu co zde píšeš věříš!;-)

Šumavák 10.11.2008 11:39

Proč by nevěřil?

Kdo lezl ve velice vzácné, cráněné lokalitě s nenahraditelnými druhy v Brdech po stromech?

Jura nebo zelení magoři?

para 10.11.2008 11:53

Re: Proč by nevěřil?

Šumaváku kdo až tam lezl to opravdu nevím.. lezou tam po břiše ponejvíce vojáci.... - někteří i motorizovaní... a když Vás po břiše lezoucího civila dopadnou na "dopadové ploše" ... nedopadne to s vámi o možná mnoho lépe jak s Rosnatkou na kterou dopadne granát... - taky "poletíte".;-)

honzak 10.11.2008 13:13

Re: Proč by nevěřil?

byli to blbečkové "ne základnám". Aby bylo úplně jasno.  Dopadové plochy u Dolní Padr´tského rybníka se léta nepoužívají, takže bohužel sestřelení těch zmetků nehrozilo.