9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 11.5.2007 14:32

Re: mimochodem, informace od pramene

Pouze jsem upozornil na utajovanou skutečnost, že bezfosfátové prášky jsou obecně horší, než prášky s obsahem fosfátů. To může být vysvětlení, proč se s jejich zaváděním nespěchalo.

atd 11.5.2007 14:31

Pan Hanzlíček na něco zapomněl

1- poplatky za znečišťování mají stejné sazby za tunu vypouštěné škodliviny od r. 1992. Jaké byly tenkrát ceny a platy? Proč zvýhodňovat největší znečišťovatele zrušením poplatků?

2- bursíci chtějí zdanit spalování uhlí občany, napadlo někoho čím budou tito topit pokud nemají přívod zemního plynu? Asi  jako zbohatlíci si pořídí za státní dotace tepelná čerpadla( dosud největší blbost SFŽP po přímotopech z let devadesátých). Pokud někdo mluví o dřevu- pak vězte, že dřevo má vyšší emise tuhých látek z tuny než uhlí. A taky umí pěkně v kotli smrdět

krmič 11.5.2007 14:30

Re: Re: Re: Zelené daně jsou nesmysl.

Ne, ale dubový muž psal v poslední větě, že se nevykoupeme. Tak jsem mu nezištně poradil. Zapomněl jsem, že je moje rada zbytečná, protože on má samozřejmě na zahradě bazén.

Stredocech 11.5.2007 14:27

Jenže by to šlo vyřešit výstavbou jaderných elektráren, které CO2 nevypouštějí

To, že se vůbec v EU objevují plány na výstavbu uhelných (nebo v Rakousku plynových) elektráren svědčí o tom, že celá kauza "skleníkový efekt" je humbuk a to dokonce bez ohledu na to, nakolik k němu skutečně dochází.

aby 11.5.2007 14:24

Re: odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

to by se ti líbilo aby někdo platil eko daň z uhlí a všichni ti přispívali na tvoje topení plynem

Honza z podhůří 11.5.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

Je mi jasné, že tvrdit že zavedu ekologickou daň na uhlí a její výnos dám na podporu (dotaci) úroků z úvěrů na snížení spotřeby energie je blbost, neboť čím víc lidí změnu provede, tím míň bude zdrojů na dotaci úroků (navíc úvěr musí být dlouhodobý, aby to mělo smysl). Tím přiznávám, že nevím. Neznám ani dopady snížení spotřeby na ekonomiku, které by byly v případě, že by došlo ke snížení spotřeby tepla z uhlí v domácnostech a náhradu za dražší plyn (pokud vezmu analogii snížení spotřeby vody, vedlo jen ke zvýšení ceny, takže náklady rostou plynule dál), tj. dopad snížení spotřeby energie může způsobit, že za mnohem menší množství budeme platit stejně, neboť "kola ekonomiky se musí točit dál". Hezký víkend.

Saša 11.5.2007 13:33

Zavedení ekologické daně na uhlí

prudce zvýší zájem státu na tom, aby uhlí bylo spalováno. Čím více se ho spálí, tím víc se naplní státní kasa a tím víc toho bude k rozšpidlání. Takže se možná začnou otevírat znovu i doly na Karvinsku.

Saša 11.5.2007 13:30

Te´d jste štěkl málo.

Chtělo by to aspoň dva řádky.

Saša 11.5.2007 13:28

Dřívější přísný zákaz DDT byl již výrazně zmírněn.

A nejen u nás. Důkazem toho je např. č. 400/2006 Sb., 40/2006 Sb.m.s., 94/2005 Sb.m.s.

DDT je již znovu v určitých případech a malých množstvích přípustné. Lidskému zdraví totiž neškodí.

Celosvětově se jeho výroba rovněž uvolňuje a začíná být znovu užíván v boji proti spavé nemoci i malárii. Tolik tedy mé informace. Vy sám ovšem nemáte informace žádné. Jen poštěkáváte.

Lájoš B. 11.5.2007 13:24

Re: mimochodem, informace od pramene

1/ Pardon, ale moje reakce na vás se týkala životního prostředí a vy do mě chemickotechnologickými vlastnostmi fosfátových pracích prášků.

2/ Snížení životnosti prádla ? No a co ? Ten Čínský šmejd za šetrnější zacházení rozhodně nestojí.

Lájoš B. 11.5.2007 13:17

Re: Re: Re: Proveďme to jako Řekové.

Francie a Německo, to máte pravdu, ale snaží se to napravit a ne to brát jako vítězství vyčuranosti nad ostatními.

K těm elektrárnám nemám dostek informací, ale mimo jiné odhaduju, že nespolehlivost Ruska s dodávkami ropy holt vyvolává závažné reakce.

Lájoš B. 11.5.2007 13:14

Re: Re: Re: odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

1/ bavme se ve stejných řádech

2/ ty dotace zmizej ze stejných důvodů, co jsem už napsal

Stredocech 11.5.2007 13:14

mimochodem, informace od pramene

Bezfosfátové prací prostředky mají při jinak analogickém složení horší prací vlastnosti než prášky s fosfáty a dochází u nich k větší inkrustaci prádla v důsledku obsahu změkčovadel na bázi křemičitanů.

A teď něco přísně tajné - zlepšení pracích účinků lze obecně dosáhnout přídavkem alkálií, což se ale projeví snížením životnosti prádla, protože alkálie poškozují bavlnu.

Stredocech 11.5.2007 13:09

Re: Re: Proveďme to jako Řekové.

No, ostatní státy EU dávají dostatek příkladů, ony ty kritéria porušily i Francie a Německo a také se nic nestalo.

Co říkáte nejnovějšímu německému plánu na masivní výstavbu uhelných elektráren, který byl zvřejněn krátce poté, co němeká kancléřka v rámci EU prosazovala snížení limitů na emise CO2 (Německo jich má poměrně dost zdědilo je po NDR, NÁM ale totéž uznat nechtějí - myslím výchozí stav k roku 1990).

Lájoš B. 11.5.2007 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Ekologické daně v režii plynové lobby.

A ty jsou ? Prosím o link.

Stredocech 11.5.2007 13:04

Re: Klasický případ správného myšlení

Probkém je v tom, že zelení raději podpoří prolomení limitů těžby uhlí, než dostavbu Temelína.

Stredocech 11.5.2007 13:01

Hitler se dostal k moci demokratickou cestou za pomoci voličů,

kteří nebyli schopni domyslet kam povede ideologie, kterou si mohli sami přečíst v Mein Kampfu. Dnes většina lidí nedokáže domyslet, kam povede zelená ideologie, kterou lze např. najít v knihách J. Kellera, vydávaných hnutí Duha. Tam ty "venkovské komuny," resp. "bioregiony s fyzicky náročným zemědělstvím" opravdu najdete.

Lájoš B. 11.5.2007 13:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelené daně jsou nesmysl.

Proč vstoupil v platnost zákaz prodeje pracích prášků s fosfáty v ČR v platnost až loni ? V čem spočíval ten fígl s dobrovolným zasíráním životního prostředí ? Tady chemická lobby skončila, ale ta ochranná ruka nad tím, jak masivně to házej zemědělci na pole, ta jim bohatě stačí.

oakman 11.5.2007 12:58

Klasický případ správného myšlení

Předvedl dnes pan starosta Jiříkova, když podpořil prolomení limitů. Sice ne v Jirkově, tam uhlí není, ale v Jiřetíně, kde o tom nechtějí slyšet. Důvodem má být "specifikum hornické práce" a problémy s rekvalifikací. Opět se ukazuje, jak dokázanou nerekvalifikovatelnost horníků mohou lokální břídilové zneužít. Koláček zřejmě panu starostovi slíbil odtěžit místní romské ghetto.

čili poselství zní: Kvůli místním troglodytům budem dál pokračovat v devastaci prostředí. Pokud pohlédneme na kulturu "rekultivace", to co vzniká činností uhlířů je druhotná, neobyvatelná pseudokrajina. To vše a spokojenost pár tisíc homunkulů, ktří nejsou schopni či ochotni trávit život jinde než v kráteru.

Honza z podhůří 11.5.2007 12:58

Re: Re: odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

např. zrušením dotací do "větrníků" :-)

Lájoš B. 11.5.2007 12:54

Re: Tzv. ekologické daně jsou jen daňovou záminkou

Bohužel nejen ty ekologické.

NevericiTomas 11.5.2007 12:54

Re: Re: Re: Re: Ekologické daně v režii plynové lobby.

Mily Lajosi, sama EU si nechala ne tento "navrh" zpracovat posudek, ktery rika ze jsou to zcela vyhozene penize a ze podobneho "uspechu" lze docilit mnohem levnejsimi a tudiz efektivnejsimi prostredky.

Lájoš B. 11.5.2007 12:54

Re: Proveďme to jako Řekové.

Tak anarchistický návod tady fakt chyběl.

Lájoš B. 11.5.2007 12:53

Re: odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

Myšlenka jistě dobrá, ale při demografickém vývoji a stavu mandatorních výdajů se na to vezmou peníze kde ?

Stredocech 11.5.2007 12:52

Re: Zelené akce

To je totiž nádherná logika ekologické politiky. Nejprve se dají dotace pro přechod na čistší topení. Pak se prohlásí, že energií se musí šetřit a PROVOZ čistého topení se neúměrně zdraží (mimo jiné přechodem do vyšší sazby DPH). No a lidé se vracejí k uhlí či něcemu horšího, zatímco zelení vymýšlejí, jak elektřinu a plyn dále zdražit.

Pozor, na topení pevnými palivy mohou přejít nejen obyvatelé rodinných domků, ale i celé řady činžáků ve velkých městech (ač mají dnes dálkové vytápění), což se zatím neděje.

Lájoš B. 11.5.2007 12:48

Re: Byla to minulá eurooptimistická vláda. A protože ta doučasná potřebuje

Za zamyšlení stojí, že ve sněmovně překážejí hlavně komančové. To je největší problém současné politické situace v ČR. Bez nich by těch 6 poslanců Zelených byla jen taková sranda parlamentní anomálie.

Honza z podhůří 11.5.2007 12:47

odstoupení od spalování uhlí v lokálních topeništích

Opravdu bych uvítal, kdyby došlo k ústupu spalování uhlí (zlepšení ovzduší, snížení prašnosti v obci atp.). Moje zkušenost je taková, že změnou na plynový kotel a zároveň zateplením domu se náš výdaj za vytápění nezměnil, tj. zůstal stejný. Připočítat ale musím placené úroky z úvěru, díky kterému jsem změnu vytápění provedl (tj. tolik platím za "komfort"). Pokud by stát umožnil občanům výběr - buď si top uhlím, ale bude dražší (o ekologickou daň) nebo ti pomůžeme např. dotací úroků z úvěru, kterým provedeš opatření ke snížení spotřeby tepla a teď si vyber, bylo by to fér. Ale to jsem od nikoho z "bursíků" zatím neslyšel.

Stredocech 11.5.2007 12:44

Re: Re: Re: Re: Re: Zelené daně jsou nesmysl.

Kontrolní otázka. CO je nejvýznamnějším zdrojem znečištění nejen povrchových vod

1) fosfáty

2) nitráty

A co se proti tomu oficiálně dělá a na čí účet.

Lájoš B. 11.5.2007 12:43

Re: Ale Vy nedokážete vůbec nic.

Máte trefnou sebereflexi, blahopřeji.

Stredocech 11.5.2007 12:42

Byla to minulá eurooptimistická vláda. A protože ta doučasná potřebuje

hlasy zelených, nic dobrého od ní nečekejme.