29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

DŮCHODY: Prezident Pavel nepodepsal důchodovou (ne)reformu

Prezident Petr Pavel přijal premiéra Petra Fialu a dlouze s ním diskutoval o tak zvané důchodové reformě. Nepodepsal zákon schválený vládní většinou a vznikají tak údajně „velké problémy“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 2.9.2023 10:00

Mnozí žerou dodnes.

P. Dvořák 2.9.2023 10:28

Jeho demokratické cítění je velice obtížné rozeznat, protože se to táhne z peněženky. A peníze, jak známo, nesmrdí.

M. Krčmář 2.9.2023 9:15

Nebýt tam pan Kocáb ale vy,tak tady máme ruský tanky dodnes.

P. Dvořák 2.9.2023 10:18

Žvásty. Vaše i Kocába.

M. Pantlíková 2.9.2023 10:23

Anebo ty vaše? Pane (nez) Dvořáku? ;-O

P. Dvořák 2.9.2023 10:34

"Souška učka" se nám do toho zamotala ;-D

M. Krčmář 2.9.2023 13:10

A hlavně vaše!

M. Grundmann 2.9.2023 10:54

S tímto názorem nesouhlasím. Ve společnosti je nejtěžší se dostat k moci, nikoliv moc vykonávat. Samotný výkon moci je v podstatě jenom zanedbatelná část starostí každého politika. Pan Kocáb byl hlavně talentovaný v tom nejdůležitějším, jak se dostat k moci. Řešit nějaké tanky už byla jenom hračka. Nejen pro něj, ale i pro rozhodující většinu jiných lidí, kteří by byli na jeho místě.

J. Majzlík 2.9.2023 13:04

Typově bych p. Kocába řadil spíše mezi zasloužilé osobnosti, pro které je prioritou dostat se k mikrofonu nebo před jakýkoliv přístroj, sloužící k obrazovému polapení pokud možno historického okamžiku. S mocí si lidé jeho typu, jak dosvědčují letité zkušenosti obvykle nevědí rady.

B. Liborek 2.9.2023 2:16

Jsem rád, že i voliči pětikolky a další jeho fanoušci/nynky prozřeli/y. Nakopat vám a z rozběhem;-D

T. Kohout 2.9.2023 4:46

Obávám se, ještě určitě neprozřeli. To bude chtít silnější meducínu. Ovšem, jak říkal klasik, "je třeba učit masy na jejich vlastních zkušenostech". A to byl praktik, ne politolog!

M. Kocián 2.9.2023 6:11

Na a až prozřou, co udělají - zvolí si spasitele Babiše? A to pomůže? Fakt?

Možná by pomohlo přestat donekonečna omílat, kdo koho volil, a podívat se, co by mohl udělat každý z nás. Možná málo, ale i to je víz než čekání na mesiáše.

R. Langer 2.9.2023 6:22

Proč by měl někdo něco dělat, když politici tak pěkně slibují, že všechno udělají za nás! A pravda, je to vidět! ;-D

M. Kocián 2.9.2023 6:34

Lidé jako vy jsou pro ně hotovým požehnáním.

R. Langer 2.9.2023 6:20

Ale kdepak, nebuďte naivní... :-(

M. Kanda 2.9.2023 7:52

Docela zvláštní pojetí demokracie. Vy opravdu chcete kopad do lidí za to, jak volili?

M. Grundmann 2.9.2023 1:49

Vláda Andreje Babiše byla bohužel ještě horší než vláda současné koalice. Babišova vláda přijala v době covidu ta nejhorší makroeknomická opatření, jaká bylo možné přijmout. V době poklesu produkce ekonomiky Babiš naprosto chybně začal do ekonomiky peníze pumpovat. Zrušil superhrubou mzdu, zvýšil platy učitelům, výrazně navýšil důchody. Vést podobnou politiku v době lockdownu je tragická chyba, za kterou platíme dnes drahotou a vysokou inflací.

Za tyto tragické chyby zaplatíme dlouhodobým poklesem růstu české ekonomiky. Ekonomové jsou podle mě příliš optimističtí, když počítají s obnovením hospodářského růstu jako obvykle příští rok. Ale nemůžeme se na ně zlobit, používají chybné modely, které neberou ohled na organické složení kapitálu v ekonomice. Používám starý Marxův termín, jehož obsah komunisti nikdy nepochopili, a který je zevšeobecněním podobného termínu v teorii Adama Smithe. Adam Smith z 18. století by odhadl růst české ekonomiky pravděpodobně lépe než současní ekonomové.

T. Kohout 2.9.2023 4:49

A za kolik mrtvých prý osobně mohl! Nebylo jich 35.000 nebo tak nějak. Aspoň jeho tehdejší opozice to říkala a pořádala různé sleziny na toto téma na náměstích a pláních.

T. Diblík 2.9.2023 7:49

Pořád se mi vrací záludná otázka. Je ekonomie vůbec věda?

M. Grundmann 2.9.2023 10:00

Podle mě určité vědecké aspekty může mít. Mám však pocit, že se kvalita vědecké úrovně v ekonomii v posledních desetiletích výrazně snížila. Makroekonomické myšlení, jehož představiteli byli Smith, Ricardo, Marx či Keynes, je dnes na velmi nízké úrovni, pokud se vůbec dá o makroekonomickém myšlení hovořit. A úroveň makroekonomického myšlení u nás je ještě horší než je průměrná úroveň v zahraničí, Češi ustrnuli kvůli komunismu v myšlenkách 19. století a navíc o tom ani nevědí.

Na současných ekonomech je typické, že nedokážou předpovědět žádnou krizi. Proto tvrdí, že je to nemožné a že to nikdo nedokáže. Jsme v situaci, kdy obyčejný, prakticky uvažující člověk dělá lepší ekonomické předpovědi než nejlepší ekonomové a jeho předpovědi jsou i často správné. I to je důvodem, proč jsem tak kritický k vysokým školám humanitního typu. Někdy mám pocit, že jsou hlavním zdrojem dezinformací ve společnosti podobně jako Karlova Univerzita před husitskými válkami. I to mě vedlo k závěru, že za husitské války může otec vlasti Karel IV, který univerzitu založil.

L. Žaloudek 2.9.2023 10:35

Jenže ekonomie se hrdě od univerzitního vzdělání odděluje. Má svoji vlastní školu, a nejen u nás.

T. Diblík 2.9.2023 12:16

Děkuji za obšírnou odpověď. Jen dvě poznámky.

Od doby studií jsem měl za to, že nejméně od dvacátého století je věda činnost založená na důkazech.

A ještě včera bych nevěřil, že otevřu Kapitál, III. díl, oddíl druhý, kapitola osmá a násl. :-)

Zdraví T.D.

M. Grundmann 2.9.2023 12:39

V době studií jsem také uvěřil, že je věda činnost založená na důkazech. V přírodních vědách to asi platí. V humanitních vědách to bohužel pravda velmi často není. To jsem ale zjistil až později. Člověk má v mládí tendenci řadu věcí učitelům nekriticky věřit. Dnes si naopak myslím, že jsou školy společně s rodinami hlavním zdrojem dezinformací.

J. Jurax 2.9.2023 15:55

Mluvte za svou rodinu ... :-)

T. Diblík 2.9.2023 16:17

Ve vědách přírodních to platí. Tak bychom těm humanitním mohli říkat jinak, když v nich neplatí podstatná charakteristika. Alchymie se prý označuje jako tradiční věda. Tak by se humanisté mohli přidat. ;-)

T. Diblík 2.9.2023 16:43

Můj táta říkal, že za husitské války mohl Karel IV., který rozmazlil svého syna. Připomínal, že při korunovaci „Chlapeček se rozplakal, a plakal tak velmi, až zesral celý oltář,“ (Beneš Krabice z Veitmile). A od založení do Kutnohorského dekretu uplynulo víc, než padesát let.

M. Grundmann 2.9.2023 17:16

Profesoři Karlovy univerzity vyvolávali nepokoje svými kázáními proti odpustkům. Nechápali, že se jednalo o pouhou metodu vybírání daní od obyvatelstva. Navíc o bezbolestnou metodu, kdy si daňový poplatník není vědom, že vlastně nějakou daň vrchnosti platí. Sám bych řekl, že to byl vynikající způsob zdanění a že profesoři včetně Husa byli při své kritice úplně mimo.

Podobné metody se používají dodnes, když se nemluví o zdravotní nebo důchodové dani, ale o zdravotním a sociálním pojištění. A i dnes tato metoda funguje, řada lidí věří tomu, že platí nějaké pojištění.

T. Diblík 2.9.2023 18:14

Ano, ale kdyby nebylo Dekretu kutnohorského, to vyvolávání nepokojů by nešlo tak od ruky. A problém tedy nejspíš nebyl v existenci Univerzity, ale v její špatné správě.

Ty metody jsou špatné. Špatné jsou proto, že uvádějí v omyl.

J. Joudová 2.9.2023 0:56

„...dříve stačilo jen mediální obvinění a politik se měl pakovat, a i když to pak později třeba i vyhrál, v politice byl vyřízený.“

A tak by to jako podle vás mělo obecně fungovat? (Pospíšil není zdaleka můj favorit, naopak, a nemám nejmenší důvod se ho zastávat.) Ale když si novinářská svoloč zamane některého politika zlikvidovat, tak má podle vás univerzálně uspět?

T. Kohout 2.9.2023 4:53

A co Vondra? Už se zase prodral zpět. A říkal, že národ už má znovu chuť na Vondru. "Národ" pozapomněl a kdo umí, ten umí. Je holt zpět, zase rozdává rozumy a vystavuje se na plakátech. Je to prča! Snad ho i zvolí do Evropy, ale jen té "rozumné".