29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

DŮCHODY: Prezident Pavel nepodepsal důchodovou (ne)reformu

Prezident Petr Pavel přijal premiéra Petra Fialu a dlouze s ním diskutoval o tak zvané důchodové reformě. Nepodepsal zákon schválený vládní většinou a vznikají tak údajně „velké problémy“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 3.9.2023 11:04

Ještě bych si dovolil poznamenat, že "individuální požadavky na žáka" se prosazují i teď. Výsledek je, že čím dál tím víc dětí umí doslova kulové.

A nemyslete si, že umějí s počítačem. Zapnout hru na mobilu a posílat na TikTok video kamaráda, jak jí špagety, opravdu nejsou "computer skills".

Další věc je, že možná mladí lidé za pár let už nebudou potřebovat umět vůbec nic. Vše za ně vyřeší UI, oni si budou jen hrát. Jenže pak budou pro panstvo (lidské nebo strojové) zbyteční. Jasnozřivý Stanislaw Lem a jeho "Návrat z hvězd"...

Zatím to ale vypadá, že v konkurenci s pracovitými Asiaty nebo tvořivými východoevropany taháme s naším pojetím "desetileté dítě ví nejlíp, co bude za 20 let potřebovat" za čím dál tím kratší konec.

R. Langer 3.9.2023 15:21

Aha, technický analfabet, co? ;-D

V. Kučer 3.9.2023 8:55

Učitele potřebuje student matematiky a jazyků, vše ostatní se žák může naučit sám. V jednom kurzu nám instruktor říkal že učitel žáka nevede na to co má nastudovat.

P. Hák 3.9.2023 10:33

Problém je, že v praxi to nefunguje. Žák si bude raději hrát. Viz výše.

Jasně, u studentů (VŠ) to je jinak, to jsou dospělí lidé.

V. Kučer 3.9.2023 12:45

Máte pravdu, funguje to tak od střední školy. Učitel může být pro studenta hrozba, zkouší ho, dává mu známky a také ho může ze školy vyrazit. Student se musí šprtat hlavně sám.

P. Hák 3.9.2023 13:02

Ano, někdy ke konci střední školy se mladí lidé mění.

On učitel ani nemusí být vyloženě hrozba, ale je to prostě někdo, kdo jej kontroluje a vede. Asi jako když rodič koukne, zda si dítě vyčistilo zuby.

V. Kučer 3.9.2023 12:40

Oprava: Učitel žáka navede na to co má nastudovat.

M. Grundmann 3.9.2023 16:27

Jazyky a matematika jsou určitě předměty, které se učí nejobtížněji. Pokud na ně nemá žák nadprůměrný talent, Výsledky výuky ve školách tomu i odpovídají. Nové technologie mohou určitě zlepšit žalostný stav v těchto oborech. Jaká bude role učitele ? Ideální by bylo, aby se soustředil na ty činnosti, kde je jeho role aspoň v dohledné době těžko nahraditelná.

Netvrdím, že bych měl jasnou představu, jak by nová škola mohla fungovat. Z vlastní zkušenosti však vím, že je možné mnoho věcí podstatně zlepšit díky individuálnímu přístupu k žákům. Něco takového je však nad síly dnešního školství, nikoliv ale nad síly nových technologií.

V. Kučer 3.9.2023 17:51

Jazyk se nejlépe učí poslechem a hodně záleží na učitelovi jak to žáčkovi natluče do hlavy, nejlépe je začít už v mateřské školce, tam platí známé Komenského škola hrou. Mateřský jazyk nás učila matka a dále jsme se zdokonalovali poslechem rozhlasu a televize. Matematika je v podstatě také cizí jazyk, je univerzální a platí po celém světě.

M. Grundmann 3.9.2023 20:23

Pokud se jazyk učí nejlépe poslechem, nové technologie se na učení jazyka hodí velmi dobře. I obyčejná televize v cizím jazyce je možná lepší než učitel. Netflix by mohl přispět k učení cizích jazyků. Učitel by mohl být pouze doplňkem k takové výuce.

V. Kučer 3.9.2023 21:46

Na začátek je potřeba učitel aby vysvětlil základy gramatiky a výslovnost, dále je to jak píšete. Jsou výjimky, v TV vystupovala nedávno dívenka která uměla na 20 jazyků. Kdysi jsem se o tom bavil s našimi emigranty v Německu, když tam zdrhli neuměli nic. Jeden se naučil německy hlavně poslechem televize a za necelé 2 roky tam začal studovat na universitě, druhý zvládl perfektně němčinu až když začal žít s Němkou. Já jsem se začal učit francouzsky dle učebnice pro samouky, dospěl jsem ke druhé lekci a nechal toho. Ve francii jsem používal jedinou větu: Je ne parle pas français.

M. Grundmann 4.9.2023 0:07

Přesně tak to vidím taky. Učitel musí vysvětlit žákovi úplné základy gramaticky a výslovnosti, pak už příliš důležitý není. Sám jsem se naučil francouzsky během několika měsíců sledování francouzské televize. I německy jsem jednu dobu rozuměl velmi dobře díky televizi v němčině. V obou případech jsem ovšem znal úplné základy výslovnosti a gramatiky, na základě kterých jsem se pak mohl jazyk učit úplně sám.

Učitel je tedy důležitý, ale jeho potřeba není systematická a ani není potřeba nějaká extra kvalifikace učitele. Základy výslovnosti a gramatiky může vysvětlit v podstatě každý, kdo daný jazyk aspoň trochu zná. Na takovou práci podle mě není potřeba osoba, která si nárokuje plat ve výši 130 % průměrného platu. V podstatě mi jde pouze o toto číslo 130 %.

J. Majzlík 3.9.2023 11:50

Do hodnoty vnitřního zadlužení státu je nutno započítat m. j. i stav infrastruktury, zanedbanost nemalé části domovního fondu, disfunkci České pošty, vylidňování venkova, zadlužení určité části domácností, jednotlivé nedostatky v oblasti zdravotnictví.

T. Diblík 2.9.2023 12:22

Rakouský státní bankrot 1811 se projevil měnou 1/5, bankrot ČSR 1/50. Jestli se moc nepletu.

M. Grundmann 2.9.2023 12:34

V roce 1811 byly měny vázány na zlato. Státy tedy neměly neomezenou kontrolu nad svými dluhy. Od 20. století už měny nejsou kryté zlatem a stát má neomezenou kontrolu nad svými dluhy, pokud si vše ovšem dobře zorganizuje. Dnes už měnová reforma podobná té komunistické ani není třeba, inflace je lepší řešení.

T. Diblík 2.9.2023 18:03

Jen poznámka. Jedna k padesáti. To by se inflace musela fest snažit.

R. Langer 3.9.2023 15:23

Vtipálek, co? ;-D

M. Kanda 2.9.2023 7:50

Litovat vládu nemá smysl. Ona ty výdaje navíc ze svého platit nebude. Uvědomte si, že když budou vyšší výdaje na důchody, musí se ubrat zase někde jinde. Pocítí to většina z nás.

P. Dvořák 2.9.2023 8:33

Velká slova, ó Moudrý Moudrý.

Zatím to ale vypadá, že ubírají na důchodech a aby se to nepletlo, ještě "většině z nás". I přesto, jak vidno, jsou lidi popletení.

P. Kmoníček 2.9.2023 9:04

Dvořáku, kolik Vám bylo ubráno na důchodu ?

P. Dvořák 2.9.2023 10:23

Průměrně inteligentní člověk pochopí, že nejde o ubírání ve smyslu zmenšování důchodů, ale o ubírání částek, o které by se bez toho ubírání důchody valorizovaly.

Stejně tak jako průměrně inteligentní člověk pochopí, že nejde o ubírání ve smyslu zmenšování mezd, ale o zmenšování reálné hodnoty mzdy, i když nominální hodnota roste.

J. Jurax 2.9.2023 15:59

Ano.

Průměrně inteligentní člověk pochopí, že nejde o ubírání ve smyslu zmenšování důchodů, ale o zmenšování reálné hodnoty důchodů, i když nominální hodnota roste.

L. Harvánek 2.9.2023 12:14

Důchod je jen určitá suma peněz vyplacená důchodcům. Ale když se za ni dá kopit mnohem méně než před nějakým časem, znamená to prakticky snížení důchodu. I když vy renomovaní ekonomové to nazýváte jinak.

R. Langer 2.9.2023 6:19

No, zase takové výhrady soudruh prezident neměl, jak je vidět... ;-D

T. Kohout 2.9.2023 4:43

Pospíšil je nový "národní hrdina". Prakticky samotný zarazil invazi Nětrebkové do Obecního domu. Fuj, to jsem si oddechl! Za to snad i dostane nějaký metál. Třeba Hrdina ČR, je-li takový. Kocáb vyprovodil ruské tanky a Pospíšil invazní pěvkyni!

P. Dvořák 2.9.2023 6:42

Dva nepatrné, přímo zanedbatelné rozdíly:

1) Tanky tehdejšího SSSR by odjely, i kdyby se do toho Kocáb vůbec nemotal. Což také kromě žvanění v televizi vlastně celou dobu dělal.

2) Pospíšil byl rozhodnutý i za cenu vlastního života zabránit vstupu imperialisticko - komunisticko - operním hordám na naše území. Na ukrajinskou ambasádu chodil pouze informovat o průběhu bojů.

V. Mokrý 2.9.2023 6:55

R^

R. Lávička 2.9.2023 8:09

Operní pěvkyně měla štěstí , ještě by ji kamarádi teplotechnika Pospíšila ukradli hlas. Voní jsou v těch ,,čórkách" fakt machři.

P. Kmoníček 2.9.2023 9:12

Že se nzúčastnil i vyhnání Vás zpátky do Ruska, ať jste nebo nejste ruský člen asijské hordy, svědčí o jeho demokratickém cítění, i když ho osobně nemusím.

P. Vychodil 2.9.2023 9:17

Kocáb vyháněl akorát hubou...a ovčani mu to žrali a měli jej za hrdinu...