2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

DOKUMENT: Stanovisko IVK k situaci v Afghánistánu

Šokující, pro mnohé překvapivý vývoj v Afghánistánu – bleskurychlý debakl západní intervencí (v čele s USA) udržované afghánské vlády a triumfální vítězství islamistického hnutí Tálibán – je potvrzením dlouhodobého stanoviska, které IVK k tomuto konfliktu a naší účasti v něm zastává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šebek 17.8.2021 4:08

Takže shrnuto do jedné věty to zní : Afghánský lid zvítězil. Tvrdá slova. To se líbit nebude.

F. Brabec 17.8.2021 2:26

Stale nevim, co Klaus rika, ze USA mely pote co na ne zautocila Al Quada z Afghanistanu o 9/11 udelat. Zrejme nic.

L. Polehla 17.8.2021 2:58

USA ať si dělají co uznají za vhodné, ale ať do toho netahají svoje vazaly z NATO!

J. Krásenský 17.8.2021 4:41

Al Quada ze Saudské Arábie.

J. Vintr 17.8.2021 0:10

I když názory pana Klause většinou beru, tenhle článek je canc, jako by ho psali v Kremlu. Jak přili na to, že Afghánci mají ty středověké fanatiky z Talibánu rádi? Těch hrdlořezů, pro které není problém kvůli mstě vyvraždit celou rodinu a k tomu ještě zvlášť sadistickým způsobem, se Afghánci jednoduše bojí. A bohužel západ je těch fanatiků nedokázal zbavit, protože nebylo dost politické vůle s nimi důsledně bojovat. Vojáci by to jistě zvládli, ale nesměli.

I. Teren 17.8.2021 1:04

Je problem, ze v tzv. "zapadnych" krajinach bola zrusena povinna vojenska sluzba. Takto mnohi nemaju " skin in the game"( nemaju co stratit ?). Ich synovia uz neriskuju, ze pojdu zbavovat fanatikov v dalekej zemi. A ich rodicia nebudu chodit preberat cinove rakvy so svojimi ratolestami. Na to si kazdy stat najme par zufalcov - zoldnierov.

J. Pavelka 17.8.2021 9:33

No za války ve Vietnamu povinná služba byla, za první světové války také...a ty masakry nebyly menší...Jak vypukne válka, jde vše stranou....

K. Machala 17.8.2021 2:47

Souhlas se vším. Intervence přišla od bin Ládina, tč v Afghánistánu za 1. Vlády Talibů. Ne naopak od USA. Taky většinou s VK souhlasím a taky mi tohle přijde jako canc z Kremlu.

J. Huml 17.8.2021 3:15

Jake tedy reseni a spravny postup nabizi Think Tank VK? Co tam znovu poslat udatnou armadu RSFR jak uz se stalo? Podle meho nazoru, za kazdou cenu zamezit sireni metod totalitni vlady nevedomosti a nasili za hranice Afganistanu. Naslouchejme lidem, jako je Khalid Hosseini.

J. Krásenský 17.8.2021 4:19

Není opravdu jasné, nakolik mají Afgánci rádi "ty hrdlořezy z Talibanu", ovšem ukázalo se, že je mají podstatně raději, než bratrskou pomoc z USA a NATO. Raději, než zkorumpovanou a korumpující kolaborantskou vládu. Také hodnoty, které vracejí mudžáhidové jsou jim bližší, než hodnoty, které jim přinesli spojenečtí vojáci a které učili i jejich děti.

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/afghanistan-alkohol-nemecko-vojaci_2106110726_pj

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odvezte-si-svoje-pivo-vzkazuji-afghanci-nemecke-armade-157144

J. Vintr 17.8.2021 9:26

Američani byli vždycky svině. Třeba sebrali Němcům jejich milovaný nacionální socialismus a na pásech tanků jim vnutili pro ně naprosto cizí demokracii. A totéž provedli i Japoncům, jejichž tradiční a všemi Japonci milovaná samurajská kultura byla té vnucené americké demokracii ještě mnohem vzdálenější. Kdyby nebylo přítomnosti americké okupační armády, lidé obou těchto zemí by se jistě vrátili k jejich původní domácí kultuře. A taky to znásilnění domácí kultury v obou zemích vedlo k rozvratu společnosti a bídě ve které se ty země potácejí dodnes.....

J. Krásenský 17.8.2021 11:54

Nebojte se, jednou vám to dojde, když už i naše veřejnoprávní média mluví hlasitě o zkorumpované afgánské vládě i o tom, že právě proto nemá oporu u afgancu.

A nesouhlasím s vámi. Spojené státy nejsou svině, jsou velmoc, která má své zájmy. Někdy jim vyjdou, jindy nevyjdou. No a v tom Afganistánu to nezvládly.

J. Vintr 18.8.2021 0:01

Asi jste s těmi Američany nepochopil, že to je ironie.

J. Nevrkla 17.8.2021 9:20

Taky si myslím, že přinejmenším mají Afghánci Talibance raději než západ, který považuji za okupanty. Rychle a poslušne předání zbraní a moci Talibancum to dosvědčuje. Nedávno o tom dobře promluvil arabista Pelikán na CNN, rozumí tomu.

P. Hák 17.8.2021 9:39

Taliban vedl gerilovou válku. Ta se nedá efektivně vést bez podpory obyvatelstva, přeinejmenším na venkově.

Rychlý rozpad afghánské vládní armády a ukazuje, že se obyvatelstvo s režimem nastoleným USA neidentifikovalo, přestože ekonomicky z něj těžilo.

Zda mají Táliby skutečně "rádi", netuším, ale určitě se jich nebojí natolik, aby byli ochotni zvednout zadek a začít se bránit.

J. Vintr 17.8.2021 11:25

Ta podpora obyvatelstva se dá jednoduše získat tím, že toho, kdo vás nechce podporovat podříznete, nebo sprovodite ze světa ještě krutějším způsobem i s celou rodinou před očima ostatních. Ti si pak sakra rozmyslí s vámi nespolupracovat. Když si pak mají zvolit mezi spoluprací se západními vojáky, od nichž jim v případě nespolupráce nic podobného nehrozí a mezi spoluprací s talibanskými hrdlořezy, je volba naprosto jasná. A to, že se nebránili talibáncúm vycházelo jednoduše z nevíry, že by proti těm fanatikům mohli trvale vyhrát, když se to nepodařilo ani západním vojákům. Logicky očekávali z jejich strany méně mstivosti, když se jim vzdají bez boje.

P. Hák 18.8.2021 0:05

Terorem nedosáhnete podpory, ale pasivity. Pasivitou ovšem neporazíte nejsilnější armádu světa...

Varšava se v bezvýchodné situaci bránila několik dní, dokonce dvakrát. O tom, jak dlouho se bránil třeba Leningrad, ani nemluvím. Jenže to jsou případy, kdy lidé bojovali za sebe... Reakce dobyvatele byla/byla by brutální.

V jednom ale máte pravdu. Lidem v Kábulu chybělo to nejdůležitější - víra. Dá se umřít za národ, za rodné město, za svobodu. Za dolar a za LBGT+ je ale ochoten zemřít málokdo... A pak máte pravdu v tom, že očekávali mírnější jednání po kapitulaci. No a právě o tom mluvím - že se vlády Talibánu většina nebála až tak, jak nám média sugerují.

J. Vintr 18.8.2021 2:40

Co myslíte pasivitou? To, že Američanům nepráskli, kdo je příslušník Talibanu? To, že si Talibán mezi mladými muži mohl vybírat koho chtěl a udělat z něj svého bojovníka? To, že mohl z kohokoliv pod pohrůžkou že mu vyvraždí celou rodinu udělat sebevražedné ho atentátníka? Talibanu se báli Afghánci moc. Jenže většina z nich před těmi hrdlořezy neměla a nemá kam utéct. Takže jim nezbývalo a nezbude než se přizpůsobit.

P. Hák 18.8.2021 10:19

Bavili jsme se o tom, že Afghánci se ve válce s Talibanem až tak neangažovali, když se Američané stáhli.

Já napsal, že Talibán musel mít podporu obyvatelstva, když vedl úspěšnou gerilovou válu.

Vy jste naznačil, že to bylo proto, že se báli teroru ze strany Talibanu.

Já odpovídám,že teror Talibanu by mohl vést k pasivitě obyvatelstva, ale že pasivitou by Taliban nevyhrál - potřebovali aktivní podporu. Partyzánská válka musí být "lidová" (byť samozřejmě ne absolutně), jinak neuspěje. Lidovou partyzánskou válku vedli třeba Španělé proti Francii ("guerilla") nebo Bělorusové či Jugoslávci proti Němcům.

J. Vintr 19.8.2021 2:40

Představte si, že si terorem vynucovali podporu civilního obyvatelstva i partyzáni působící za druhé světové války na našem území. Setkal jsem se před lety s člověkem, jemuž partyzáni zabili oba rodiče, protože jim nechtěli dát potraviny.

P. Hák 19.8.2021 10:46

Tady nebyla lidová partyzánská válka. Pořád mluvím o měřítku, o masovosti.

Navíc nikdy nezastrašíte všechny, vždycky se někdo postaví na odpor se zbraní v ruce.

J. Vintr 19.8.2021 13:03

Afghánci neměli ani ten nejmenší důvod vést partyzanskou válku proti americkým a jiným "okupantům". Oni jim neudělali nic špatného, naopak je osvobodili od vlády krutých fanatiků. Bohužel ne natrvalo. Ty kecy, že Afghánci nestáli o demokracii, zcela vyvrací vysoká účast Afghánců na volbách. Přes výhrůžky Talibanu, ktetrý hrozil za účast ve volbách smrti a v mnoha případech ty hrozby i splnil.

P. Hák 20.8.2021 11:14

Tak to já neposoudím, zda měli nebo neměli důvod a jak to bylo. Ve fotbale se říká "ukázaná platí" - no a tady se ukázalo, že vůle k odporu je prakticky nulová. O motivech můžeme jen spekulovat, informace máme jen z médií (takže z hlediska pravdivosti krajně nespolehlivé).

P. Hák 18.8.2021 10:27

To si ti Talibanci vybírali terorem rekruty na území ovládaném Američany? A USA a spol. tomu nedokázali zabránit ani s podporou obyvatelstva, které toužilo po západní demokracii?

To mi nějak neštymuje.

Partyzánům musíte dodávat životní potřeby a PHM (OK, to se dá nakrást), ale taky munici a zbraně. To je ale NÁPADNÉ a při kontrolách se to dá odhalit. Afghánců spolupracujících s USA přece bylo mnoho, to jsou ti, jak je musíme teď přijmout. Některý z nich by to určitě Američanům řekl.

Mimochodem ty tlumočníky apod. bych sem vzal. Tak malý počet lidí určitě uživíme.

V. Hlad 17.8.2021 10:39

Pokud,podle Vás, tam vojáci (vojáci NATO nebo afghánští, kterých bylo 5x víc) nesměli bojovat s Talibánem, tak co tam dělali ? A jestli je mají rádi nebo se jich bojí je úplně fuk.

J. Vintr 17.8.2021 11:37

Vojákům bojovat proti Talibanu nedovolili politici. Těch důvodů, proč tomu tak bylo, je asi víc. Jinak Afghánistán nejde srovnávat s Vietnamem. Válečná technika od té doby udělala obrovský pokrok a v Afghánistánu nejsou džungle, kde by se mohli talibanci schovávat. Kdyby byla vůle, mohli by s nimi určitě zatočit. Ono by stačilo vybít jejich vůdce.