3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

DOKUMENT: Stanovisko IVK k situaci v Afghánistánu

Šokující, pro mnohé překvapivý vývoj v Afghánistánu – bleskurychlý debakl západní intervencí (v čele s USA) udržované afghánské vlády a triumfální vítězství islamistického hnutí Tálibán – je potvrzením dlouhodobého stanoviska, které IVK k tomuto konfliktu a naší účasti v něm zastává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 17.8.2021 7:52

Talibán tedy obdržel dobře vyzbrojenou moderní armádu podle vzoru NATO.

/intervenční sbor? kampak ?

M. Hoblík 17.8.2021 8:04

Vycvičenou a vyzbrojenou USA!

R. Meišner 17.8.2021 7:33

naprosto pravdivý popis situace od IVK. ---jak chcete čehokoliv dosáhnout v zemi, kde každý lže, kudy chodí? a je úplně jedno, jestli patří k Talibánu nebo těm druhým...

P. Dvořák 17.8.2021 8:26

Talibánci u nás nejsou a "těmi druhými" jste myslel koho?

R. Langer 17.8.2021 9:06

A vy žijete v jaké zemi? 8-o

P. Kmoníček 17.8.2021 9:11

Proč zařazujete Taliban do Česka, Meišnere ?

J. Krejčí 17.8.2021 7:30

Demokracie nevítězí vždy a všude, prohrává bitvy ale vyhrává války. Za cenu obrovských obětí. Příklad Německa i Japonska to dokládá a tam musely USA nadiktovat demokratickou ústavu zfanatizovanému obyvatelstvu. Teď se o to pokusily znovu ale ještě včas poznaly, že zaostalá společnost není pro to zralá a stáhly se. Měly to udělat včas před léty i ve Vietnamu. Jenže to byl ještě SSSR a hrozil schlamstnout jižní Asii. Korea je důkaz, že jen někdy je to úspěšné díky geniální strategii generála Mac Artura, ale stojí to za to. Zajímalo by mě, proč se Vietnamci nehrnou od nás do tak těžce a draze vybojovaného sjednoceného Vietnamu ?Když někdo nechce za sebe bojovat, proč to dělat za něj ?Posměváčky od Klausů neberme vážně.

T. Hraj 17.8.2021 8:39

Ty úspěšné příklady jsou nejen velmi staré, ale mají také společnou jinou podstatnou věc. V Německu i Japonsku došlo k úplné porážce a ponížení nepřítele. V takové situaci nejen můžete diktovat podmínky co by vítěz, ale odejmete také nepříteli aureolu neporazitelnosti a sebevědomí.

P. Hák 17.8.2021 9:32

Ehm... víte, jak dopadla MacArthurova ofenzíva v Koreji, že? Pravda, čínská intervence byla v tom momentu nečekaná, ale McArthurův záměr po obsazení napadnout Čínu by k tomu stejně vedl. Mc Arthur si prostě v Koreji ukousl příliš velké sousto.

Jeho nápad rozpoutat jadernou válku byl už jen třešničkou na dortu ztráty soudnosti u někdejšího velkého stratéga.

P. Hák 17.8.2021 9:33

...po obsazení Severní Koreje...

J. Moravec 17.8.2021 7:19

Jako z “Rudého práva”.

R. Langer 17.8.2021 9:08

Hm, tam Talibáncům také nefandili, to máte pravdu. Vy jim fandíte? :-P

S. Ševeček 17.8.2021 7:15

definice:

Struktura nově budované České protilidové armády - námezdný expediční sbor bojující ve vzdálených konfliktech

M. Džmuráň 17.8.2021 7:04

Bravo Mr President

R. Holub 17.8.2021 6:03

Proc nenazvat (vetsinu?) Afgancu primitivy, kteri nejsou schopni se chovat aspon trochu civilizovane? Jak rikal nedavno p. Kechlibar, jsou ve stadiu jako kdyz Premyslovci vyvrazdovali Vrsovce atd. Amerika (Bush) za tech nekolik tisic zavrazdenych (nejenom) Americanu, ustedril temto podlidem (ano ze Saudske Arabie ale to neni dulezite) trest. Byla chyba snazit se bejt hodni, a vybudovat tan Popperovu "otevrenou spolecnost", volby atd. Mluvit o (americkem) imperialismu je nesmysl. Neco museli udelat. Co meli, podle IVK udelat? Rozsekat je a odejit. Ja si to myslim taky, ale to by bylo kriku! Zli Americani atd...

K. Šubrt 17.8.2021 6:50

Vy si myslíte, že "primitivové" v Českém Absurdistánu nejsou?

Jsou a je jich čím dál zím víc, stačí se stačí otevřít oči a mysl a uvidíte je na každém kroku, Jsou potřební a žádaní týpky jako je V Klaus, Zeman, Okamura, Volný, Bobošíková, Filip, Babiš atd.......si na nich staví kariéry..........!!!!

V. Církva 17.8.2021 7:11

Tak primitivové a dogmatici (islamističtí, progresivističtí, a jak jsem si musel přiznat, dokonce i zastánci klasického liberalismu) jsou na celém světě a možná i ve většině. Co se týká politiky, v ČR existují i takoví ignoranti co volí Piráty a nezajímá je že i Fiala z rádoby pravicové ODS spolupracuje s multikulti TOP09 a neodmítá povolební spolupráci s AntiFa = Piráty...

To možná primitivní je. Nicméně v Afghánistánu se primitivismus spojuje s extrémní zaostalostí a agresívním Islámem. Tak zaostalá kultura se nedá srovnávat ani s voliči Pirátů. Nicméně, můžeme to o Afgháncích napsat, ale smát se jim asi ne. Kdybychom vyrůstali po generace v něčem takovém, asi bychom nebyli jiní. Nakonec Afghánci mají jazykově blíž k nám než Arabům a mají podobně jako my nějaké ty Árijské geny. Teda, ne že by byly jak říkal Hitler, lepší než třeba ty Balkánské, ale je tu určitá příbuznost.

V. Církva 17.8.2021 7:13

Tak nazval bych je muslimy. Ono to není jen o tom, že jsou dějinně v době našich Přemyslovců. Evropa se po christianizaci postupně humanizovala a sjednocovala. Především to první v Afghánistánu tak nemá ani šanci začít.

P. Hák 17.8.2021 9:35

R^

O. Seliger 17.8.2021 4:47

Pád dvojčat trojčat týden po pojištění proti bum bum samolety za účasi synků Saudů jasně Bushovi jr. vytýčil osu zla a všechny nepřátele největší a nejlepší demokracie. První z nich vyjmenovaných byl ten lotr Saddám s Irákem s atomem a pak jásající Ládin v komplexu Bora Bora v Afganistánu. Kdysi největší kámoš, protože díky US senátorovým financím a US raketkám lehce pastevci kosili CCCP vrtule a tankány. A až Gorbi řek honem pryč. Ále pak žádný finanční vděk a pomóc za uvolnění přístupu k nerostům. A že jich je. A pak řach dvojčat trojčat. A to slavné " nakopem jim prdele". Přesto, že Gorbi radil ne ne ne, ty masakry trvaly dvacítku. A nekončí nikde. Jo, kam se poděla ta trvalá svoboda....bohužel někteří vyvolení trpí ztrátou sebereflexe.

P. Strop 17.8.2021 4:32

Stanovisko.

Ke konzervativnimu mysleni vzdy patrila urcita porce sebereflexe a kritickeho mysleni. Bohuzel se zda, ze think tank IVK o tyto schopnosti rychle prichazi. Misto nazoru prezentuje stanovisko(?), misto argumentu a analyz si cechraji ego/aga neznami autori. Trapne redi text pripominkami o tom jak to uz davno a mnohokrat rikali. A v dalsich textech budou narikat nad tim jak je ta pravicova fronta v Cesku slaba a jejich prispevek nedoceneny.

J. Krásenský 17.8.2021 4:57

Pamatujete jak při druhé válce v zálivu president Klaus vyjádřil skepsi k "vývozu demokracie na pásech tanků" ?

R. Langer 17.8.2021 5:39

Takže dřív to neříkali? 8-o

K. Šubrt 17.8.2021 6:25

Trapné, populistické a zavádějící.[>-] EU [>-][>-]

I. Dvořák 17.8.2021 4:11

Vladimír Vladimírovič musí být spokojen. Sázka na Klause i Zemana byla terno. Naštěstí pindy obou géniů dnes již nikdo nebere vážně. Jeden je k smíchu a druhý k politování.

J. Krásenský 17.8.2021 4:34

Hlavně že víte, na kom si vylít svou zahořklost.

Takto to dopadnout muselo, protože jsme neuměli odejít včas. Nejlépe po porážce talibanu nebo po zničení tora bora nejpozději po zabití bin ladina.

Odchod amerických vojáků nebyl důstojný ( https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/afghanistan-bagram-usa-armada_2107071021_pj ) a předznamenal události v Kabulu posledních tří dnů. Je to tak okatě ostudné, až člověka napadá, zda vrchní velení armády USA nechtělo "namydlit presidentu Bidenovi schody". Žel, dnes jsou k smíchu armády USA i NATO, Biden i vláda USA. A biden je k politování, což je vzácnost, protože masivní volební podvody, díky kterým se dostal k moci, soucit vylučují.

I. Dvořák 17.8.2021 16:02

Jako generál po bitvě jste zralý na vyznamenání. Možná, že Mildovi na hradě nějaké zbyde.

J. Krásenský 17.8.2021 22:47

O skutečném stavu v Afganistanu jsem slyšel nejpozději před deseti lety, když jsem byl na besedě s vojákem naší mise. Českým vojákům doporučovali mluvit mezi sebou česky mimo základnu, rozhodně ne anglicky, aby byli ve větším bezpečí. Přesto chodili mimo základnu ozbrojeni ostražití a v počtu, který zajišťoval alespoň minimální možnost obrany. Zkrátka pro afgance jsme a byli jsme okupanty, ať se zaštiťujeme těmi nejpřitažlivějšími hesly.

K. Šubrt 17.8.2021 6:40

Bohužel, jsou tací pro které Klaus i Zeman jsou stále samou láskou k sežrání, Považuji chování genia z IVK za součást jeho předvolební přípravy na "třetí" termín, což pro psychopata jeho formátu a situace ve které se naše společnost nachází za pro něj typické a předvítatelné.

R. Langer 17.8.2021 9:10

Hm, u vás to bude už diagnóza, co?

Vážně si myslíte, že Václav Klaus bude kandidovat na prezidenta? Odkud jste spadl? ;-D