27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

DOKUMENT: Matěj Stropnický píše Lipavskému o Drulákovi

Vážený pane ministře, v uplynulých měsících jste se prostřednictvím Vám svěřeného ministerského úřadu opakovaně pokoušel dehonestovat prof. Petra Druláka za jeho veřejně přednesené názory na téma války na Ukrajině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 18.10.2022 15:24

Vážně? A kdo podle vás ty problému pojmenovat umí? Fiala? O řešení ani nemluvě. ;-D

A. Renjascu 18.10.2022 16:37

Na rozdíl od oněch údajně pravicových ekonomů chápe, že ty chybějící peníze jsou právě ty, které se ve zcela rekordním množství, které nemá obdobu v celé EU vyváží z ČR. A problémem nejsou jen nějaké dividendy. Také chápe, že jedinou cestou je přestat být závislou ekonomikou (dříve se tomu říkalo kolonie) a že bez změny směřování se to samo nestane.

P. Diviš 18.10.2022 16:54

Vyváží z ČR? Jak?

A. Renjascu 18.10.2022 21:09

Těch způsobů je samozřejmě více. Prvním jsou klasické dividendy, které mnohdy pochází z firem, které stát prodal jen kvůli hamižnosti pár politiků. Klasickým příkladem je 30% poddil v ČEZu, rafinerie v Litvínově a Kralupech, plynárenské společnosti, vodohospodářství, lihovary jako byla třeba Becherovka a samozřejmě banky. To tvoří cca 250 mld ročně.

Dalším problémem je vlastnictví firem, které mají sídlo v daňových rájích a zde dominují Nizozemci s cca 45%, potom Lucembursko s cca 25% a samozřejmě Kypr a cca 15%.

Dalším způsobem je samozřejmě systém matka - dcera, kdy dcera prodává zboží s minimálním ziskem a navíc matka účtuje dceři "marketingové" služby, kam se schová kde co.

A posledním velkým způsobem vysávání ekonomiky je vytvoření podmínky pro globální firmy k monopolnímu obsazení trhu. To se samozřejmě děje skrze korumpování místních politiků, bez kterých by to nešlo (To platí i pro prodej kritických firem jako ČEZ, rafinerie, vodohospodářství, plynárenství). Tak došlo k tomu, že máme největší prodejní plochu na obyvatele a nejvíce čerpacích stanic na km. Žádný pokus české firmy dostat se mezi tuto "společnost" firem nedopadl úspěšně, ačkoliv za tím byl poměrně silný kapitál, ale globální firmy, kterým otevřete dokořán trh konkurovat můžete. No a ještě mužem připočíst stupidní podmínky vstupu do EU spojené s odlišným (čti méně výhodným) způsobem dotací. No a výsledek je destrukce "domácí" produkce a vývoz kapitálu cca 500, ale teď již možná už 600 mld ročně. To jsou ty peníze na důchody a nikoliv nějaké měsíční úspory, které klidně za pár let sežere inflace či odchod do důchodu v době, kdy se lidé sotva vyhrabou z postele, natož aby celý den hákovali.

A. Renjascu 18.10.2022 21:10

Pikantní je i výnosnost investic v rámci EU

Jedno investované euro v Německu, Itálii či Francii vynese cca 2,25 € zisku, na Slovensku cca 5,5 € zisku, v Polsku cca 8,5 € zisku, ale v ČR je to 10,7 € zisku! Samozřejmě je to důsledek toho, že jsme zcela nejotevřenější ekonomikou EU, částečně hloupostí, částečně neznalostí, ale většinou zkorumpovaností a hamižností politiků.

P. Sura 18.10.2022 17:22

S tím jděte za Zemanem. Ten dával "investiční pobídky" na výroby kterých se jinde potřebovali zbavit, jen aby mohl machrovat, jak zatočil s nezaměstnaností.

A. Renjascu 18.10.2022 18:00

A co to na situaci mění, od té doby uplynulo dvacet let a bylo dost času s tím něco dělat, ale místo toho následoval další výprodej kritické infrastruktury a firem. A Zeman? Proč ho máte potřebu sem tahat, myslíte, že fandím levičákům?

A. Renjascu 19.10.2022 10:23

...Jedno investované euro v Německu, Itálii či Francii vynese cca 3,25 € zisku, ...

J. Majzlík 18.10.2022 16:43

Prvním krokem k napravení chyby v systému je její odhalení, ověření poznatku a její slovní nebo písemný popis. Ten první, nezbytný krok je před naší společností tak vzdálen, že jej vzhledem ke kulatosti planety není vidět.

F. Svoboda 18.10.2022 15:19

Vzpomeňte si, jak freneticky řvala spolu s odborářem tuším s. Dufkem na tribuně na Václaváku před cca 10 lety proti tehdejší vládě. Nebyla to věcná kritika s návodem na řešení ekonomické situace, ale vystoupení shodné s fungováním sprosté lůzy !!!

R. Langer 18.10.2022 15:25

No, však už se dočkali, mají přesně to, kvůli čemu řvali. Doteď jim to ale ještě nedošlo... ;-D

J. Kostelanský 18.10.2022 12:58

Diskuse by se paradoxně vůbec nemela točit kolem profesora Druláka, ale kolem Lipavského. Není to pan Drulák, který dělá něco, co není v souladu s Ústavou České republiky. Ale je to pan Lipavský. To je člověk, který se nikdy neměl stát ministrem zahraničí. Už jen proto, že nemá diplomatické vzdělání a zkušenosti s diplomacii. Pravděpodobně je dobrým odborníkem v oboru IT, ale to má k diplomacii hodně daleko...

Funkce ministra zahraničí by měla být vyvrcholením když už ne diplomatické, tak alespoň politické kariéry nějaké výrazné osobnosti. Pro Lipavského je to ovšem začátek, pominu-li to, že 4 roky byl poslancem v Parlamentu.

Mimo to Jan Lipavský nemá osobnostní předpoklady pro tuto funkci. Podle jedné definice je diplomacie umění poslat tchýni do pdele tak, aby se těšila na cestu... :-) Spor s panem Drulákem vnímám ne jako kompetenční spor, jak se to všude presentuje - tedy jestli smí nebo nesmí pan Drulák říkat to, co říká. Ale jako primitivní mstu nevyzrálého člověka a politika, který nedorostl na svou funkci. A jako správný bolševik chce s každým, kdo s ním nesouhlasí, pořádně zatočit.

Ministr zahraničí je mimo jiné šéfem všech českých diplomatů. Měl by se podle toho i vyjadřovat. Měl by tlumit nevhodná vyjádření českých politiků (např. premiéra Fialy, že Česko je ve válce). Ale on ne, on chce všechny mírou své nabubřelosti, bojového nadšení a hrubých vyjádření překonat.

J. Kostelanský 18.10.2022 12:58

Lipavský je už z generace, která si toho z dob pred Listopadem 89 moc nepamatuje (nar. 1985). Ukazuje se - a platí to nejen o České republice, že tahle generace politiků už často demokracii nechápe v původním smyslu slova, ale tak bolševicky. Máme většinu (boľšoj znamená v ruštině velký), a tak si můžeme dělat, co se nám zamane. Stejné je to i na Slovensku, kde k této generaci patří prezidentka Čaputová, premiér Heger, bývalý premiér a současný ministr financí Matovič. A také prodloužená ruka amerického Pentagonu na Slovensku ministr obrany Naď (nar. 1981). Všechno to jsou politici, kteří s velkým nadšením oklešťují občanské svobody. A čím mladší, tím méně úcty k demokratickým principům.

M. Valenta 18.10.2022 13:12

Jasně. Staří bolševici typu Zemana, to je Váš recept.

R. Langer 18.10.2022 15:26

Tvůj recept jsou mladí bolševici z Brusele, soudruhu, to už víme... ;-D

J. Majzlík 18.10.2022 16:56

Ti, kdož se mnou prožili všech deset změn státního uspořádání státu budou souhlasit, že v přelomových situacích tuhle figuru používají vždy všichni, kdož nenalézají přiměřených a únosných protiargumentů.

P. Diviš 18.10.2022 15:07

Lipavský se stát ministrem neměl, v tom souhlas.

Ale nepřičítal bych to tolik jeho věku, podobně, nebo i více blbnou i starší politici (viz třeba pod dopisem podepsaný Kavan) a najdou se i mladí a reální.

M. Mucha 18.10.2022 17:15

Velmi výstižně popsáno R^

A. Renjascu 18.10.2022 20:31

Dobrý popis, takto jsem nad tím zatím nepřemýšlel

J. Koníček 19.10.2022 5:34

Co se Vám sem zčistajasna do diskuze o pomýleném propagandistovi Drulákovi plete Slovensko a Pentagon, Vy prodloužená ruko.

V. Kain 18.10.2022 14:57

Tak to dopadne vždy,když vůl dostane funkci.

M. Dvořák 18.10.2022 15:04

Srážka s volem je vždycky neštěstí.

P. Molík 18.10.2022 12:47

Současné vnitrácké kádrování se šíří jako nákaza i do ostatních resortů a vtírá se nám jako blecha do kožichu. Pochybuji o lidských kvalitách Lipavského, tedy pochybuji o jeho schopnostech posuzovat nezaujatě a zodpovědně situaci, která se vyhrotila až do extrémní podoby generující staronové existenciální potíže lidí, kteří nejsou politicky uvědomělí a fanatičtí jako například právě jmenovaný Lipavský. Matěj Stropnický je nepochybně inteligentní mladík, takže musel určitě vážit smysl a účel své apologie v prospěch Druláka, zejména když Lipavského uvažování a zejména konání je velmi jednostranné - a kdyby se narodil Lipavský o několik desetiletí dřív, tak by nepochybně byl horlivým prosazovatelem totalitních pořádků. Prostě nemá cenu psát tam, kde se nemůžu dočkat zodpovědného přístupu k mé snaze se zastat slušného člověka. Současná doba je z hlediska lámání charakterů a dalších lumpáren ještě více exponovaná než nedávná doba biĺakovských normalizátorů po okupaci v srpnu 68.

P. Diviš 18.10.2022 12:52

V názoru na Lipavského se celkem shodneme (alespoň něco), na Stropnického už moc ne a neznamená to, že pokud je pochybný Lipavský, není pochybný (ač jinak) i Drulák.

Ten váš závěr je naprostá pitomost, buďto tu normalizační dobu nepamatujete, nebo ji znáte jen z popisů komunistů. Se současností (ač k ní mám dost výhrad) je to zcela nesrovnatelné.

A. Renjascu 18.10.2022 21:55

Naopak současné doba velice připomíná atmosferou léta osmdesátá. Už to nebylo tak ostrý, ale šikana, cenzura a vyhazování z práce za názory zde stále byly.

J. Anděl 18.10.2022 12:20

Část lidí tady se pana Druláka zastává kvůli ideálu svobody slova a tam shledávám jejich postoj validní pro debatu, kde je hranice mezi svobodou slova a loajalitou k zaměstnavateli.

Jsou ale i jiní, kteří ho hájí pro konkrétní obsah, avšak kdyby veřejně propagoval třeba Lgbtq či gender vzdělávání ve škole, jako první by křičeli, že na to ve veřejné instituci nemá právo a že nám kazí děti a ničí rodinu. Tito jsou debilové a nemá cenu s nimi diskutovat.

M. Moravcová 18.10.2022 12:24

Petr Drulák je profesorem v oboru mezinárodních vztahů, v minulosti byl deset let ředitelem výše zmíněného ústavu, pak 1. náměstkem ministra zahraničí a poté velvyslancem ČR ve Francii. Ještě v letech 2018–2020 vyučoval jako hostující profesor na jedné z nejprestižnějších světových škol: Pařížském institutu politických věd (Science-Po).

Zaměstnavatelem je stát. Stát, je 10,5 milionu občanů. Ne Ministr , ne vláda. Ne úředník.

J. Anděl 18.10.2022 12:35

Díky za info, myslím, že to není v rozporu s mým textem

R. Langer 18.10.2022 13:09

No, ano, kdyby se vyjadřoval k LGBT či gender vzdělávání ve škole, asi by to bylo divné, ale vzhledem k tomu že se jako profesor v oboru mezinárodních vztahů vyjadřuje k mezinárodním vztahům, tak bych považoval za celkem směrodatné. :-P

J. Anděl 18.10.2022 14:14

Prezentuje to jako své osobní názory a tudíž je jedno, jestli se týkají LGBTQ nebo mezinárodních vztahů. V podobné situaci byl broukolog Konvička, který se vyjadřoval k islámu a ten s brouky, nepletu-li se, taky moc nesouvisí.