5.7.2024 | Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje


Diskuse k článku

BYDLENÍ: Lituji, je to jinak

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 25.6.2024 7:10

Předpokládám, že to myslíte jako ironii. Jinak byste se přece tak blbě ptát nemohl, ne? ;-)

F. Navrátil 25.6.2024 7:08

Je zde přímá úměra. Čím více peněz cpe fialová vláda do začleňujících neziskovek, tím více vyloučených lokalit vzniká a tím více se vyplácí sociálních dávek pro nefachčenky.

Z. Lapil 25.6.2024 7:06

Otazka je, ma-li vláda bydlení vůbec řešit.

Z. Lapil 25.6.2024 7:04

Docela by mě zajímalo, jak to ta neziskovka dělala, že je "prostě vystěhovala". Totiž- pokud vím, tak součástí problémů je skutečnost, že najemniky "jednoduše" vystěhovat nelze. Tedy - lze, ale není to jednoduché.

M. Pecina 25.6.2024 6:35

Tak proč nebydlíte "všude jinde" nebo se nesnažíte, abyste měl plat jako "všude jinde"? :-D

P. Hatina 25.6.2024 5:58

Btw, ono nějak nemá smysl rozebírat co řekl pan prezident na svých spanilých jízdách. Protože, to je trik odkoukaný od amerických politiků, že když někam jedou tak si předtím přečtou výcuc sepsaný svými poraděnky, co tam mají říct, aby to vypadalo že se o tu lokalitu zajimají Dokonce ti schopnější politici se tohle umí naučit i o konkrétních lidech, se kterými se tam mají setkat;-)

Nicméně ono to řešení sociálního bydlení i pro sociálně vyloučené existuje, zkoušeli ho v Brně, s jednou docela schopnou neziskovkou. A ten princip je jednoduchý, podmíněny pronájem s kontrolou.

Taková sociálně slabá rodina dostane v nájmu byt. Chová se tam slušně, žádné problémy, sláva. Začne dělat problémy, ta neziskovka co jí má pod kontrolou -to s ní řeší, sice za ní může i zaplatit škody, ale , chce od ní vědět důvody proč (jednou může ujet každej), Podruhý už se s tou rodinou nebaví, ale rovnou jí vystěhuje, a dá šanci někomu jinýmu.

Seznamy zájemců kteří chtějí bydlet slušně ale taky se chtějí chovat slušně mají dlouhé, a uspešnost takv vysoká - ale není to pro každýho. Ale taky je to piplačka, spousta nepříjemnejch jednání a podobně.

Takže, pokud by se tohle zavedlo po celé republice a ošetřilo právně, aby do toho nemohli kecat lepšoidi, když je budou zase stehovat pryč, tak by to fungovat mohlo, ale pomalu, pro celé ty menšiny z vyloučených lokalit je to na několik generací.

Nicméně v čem je další big problém, v Brně se to dělalo se staršími byty, které ještě město vlastnilo, z dob socialismu. Ale stavět ty bytové domy dneska fungl nově, za dnešní ceny, s rizikem že je budou ničit, a bude nutně je brzo a často opravovat (stavební a servisní práce taky dneska drahý)

tak to už nezaplatí nikdo..

J. Ošlejšek 25.6.2024 5:54

Ano i na tomto je vidět, že máme ne chytrého prezidenta a ne schopnou vládu řešit dostupnost bydlení, natož pak vylouč̣ené lokality a jejích obyvatele.

F. Žůrek 25.6.2024 5:47

Přátelé, dnes je to tak, že každá věc je úmyslně a složitě... zamotaná. (Značně složitá..)

Můžete si naspořit peníze? Nemůžete. Banky dnes nejsou jako kdysi byly spořitelny. Naspořit si peníze na skromný domek... To je přece již od počátku... velký problém! Protože inflace vás ... odrovná...

A tak na místo toho ... Mít peníze v bance lidé raději... shrabují nemovitosti a byty ... a pronajímají je ... za "zvýšené" nájemné a mají kšeft!

A takovéto potom již obecné... "kšeftování" velice často není vůbec poctivé... v našem postkomunistickém (a možná i v kapitalůistickém).

A na tom potom... společnost ... krachuje. Tak tomu je!

Slušnost a poctivost ze společnosti mizí...

Ale někdo si to již... také... uvědomuje... Patrně Maďarsko a možná již také... Slovensko... (A můžete si jim... posmívat...)

A raději již končím...

R. Langer 25.6.2024 5:33

Problém není ve vysokých nájmech, ty jsou v podstatě standardní, problém je v třetinových platech za stejnou práci než všude jinde. To se pak tvoří HDP! :-P

V. Mokrý 25.6.2024 5:26

:-)

V. Mokrý 25.6.2024 5:25

Kde asi novodobí svazáci, udělali po " sametu " chybu, co ?

K tomu datumu byly byty i státní, městské, podnikové - téměř vše bylo prodáno/privatizace byl cíl, bez ohledu na výsledek, že !

A dnes málokdo začne stavět tak, jako dělali rodiče Husákových dětí, navíc při té současné byrokracii.

K. Novak 25.6.2024 3:47

Kdyz platy stavebnich delniku nedosahuji vyse lokalnich najmu, nelze cekat boom vystavby. Vysoke najmy zatezuji celou ekonomiku.

T. Kohout 25.6.2024 2:34

To je ovšem "filozofický problém". Buď budete mít určitá "ohraničená ghetta", nebo tento životní styl rozprsknete po celé zemi, do každé ulice, bloku. Pán z "lidovců" to onehdá vyřešil tak, že je vystěhoval za město (Vsetín, tuším). Pak byla mediální bouře, tu ustál, pak měl jiné problémy, ty nakonec taky ustál a nyní po x letech (cca 15) se zase dere nahoru. A jak ten jeho původní nápad? Nyní do toho kibicuje i pp PP. Uvidíme. Soudný den je ještě daleko, zdá se.