16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
karel-smichov 5.5.2009 12:19

Re: Podle mě...

Potvrdit,že patříme do Evropy se nechce ,ale prachů nám můžete

posílat  VÍCE !8-o>-

Pete Brich 5.5.2009 12:13

Také se tomu divím. Lisabonská smlouva je právně neplatný dokument, tak proč je kolem tolik ruchu.

Nejspíš proto, aby se na to zapomnělo.

PB

Pete Brich 5.5.2009 12:07

Už jen to, že se jedná o právně neplatném dokumentu nazvaném Lisabonská smlouva - Irové ji zamítli - jasně říká, že tu o žádné právo, natož Ústavu, vůbec nejde.

PB

Fleischer 5.5.2009 11:56

Re: demagogické polopravdy pro naše nacionalisty

Němčina ani francouzština tu nebude. Ale i tak by to bylo lepší než ruština!

Vlastimil 5.5.2009 11:56

Lisabonská smlouva projde, Klaus prohrál

Hospodářské noviny mají seznam senátorů, kteří smlouvu ve středu podpoří. Vztahy ODS s prezidentem se ještě zhorší.

Před hlasováním, které bude sledovat celá Evropa, se zdá být rozhodnuto. HN zjistily, že je dnes v Senátu nejméně 49 senátorů, kteří chtějí ve středu hlasovat pro Lisabonskou smlouvu. A to je přesně ústavní většina, kterou smlouva pro schválení potřebuje.

Potřebné hlasy chce dodat minimálně sedm senátorů ODS, která se jinak staví k Lisabonu víc než odtažitě. Ti se přidají ke 42 senátorům, kteří chtěli pro reformu EU hlasovat už dřív. "Podle mých informací bude pro smlouvu hlasovat víc než sedm senátorů ODS," říká navíc šéf senátorského klubu ODS Jiří Stříteský.

Mirku Topolánkovi se tak povede ještě před odchodem z vlády trochu napravit pošramocenou pověst Česka v unii, kde všichni kromě Irska smlouvu schválili. "Pokud Lisabonská smlouva projde, bude to znamenat, že jsme neztratili pud sebezáchovy," řekl HN vicepremiér Alexandr Vondra.

F. Čech 5.5.2009 11:50

Vy jste Františku snad hluchý a slepý trouba

Což nevíte, že kromě angličtiny, kterou už mluví celá Evropa a celý svět jsou všechny ostatní pokusy o mezinárodní dorozumívací prostředek pasé? A to platí o esperantu, němčině i o francouštině. Němci už to dávno vědí a s každým Němce do 40 let se dnes domluvíte  anglicky. Francouzi to ještě nepochopili, ale je to jenom jejich chyba a jejich jazyk zůstane, bez ohledu na jejich sebestředné ambice mimo Francii a její bývalé kolonie jen doménou hrstky snobů a frankotfilních estétů! Vylezte sem tam ze své hospody a podívejte se do dnešního světa ať jste konečně trochu v obraze! Teď už to jde - na rozdíl od časů na které asi pořád rád vzpomínáte!

JJ 5.5.2009 11:33

Re: Tak teď jste se prozradil soudruhu Zemane

Mozna si mysli, ze by pro nas bylo lepe byt mimo EU. Pak bude prirozene i proti LS. Ma na to pravo a ma pravo tento nazor prosazovat. Dokonce to i vyse tvrdite, ze CR muze pri LS z EU vystoupit ...

F. Čech 5.5.2009 11:32

Re: Lisabonská smlouva bude mít podobný dopad,

A zapomněl jste ještě Bitvu na Moravském poli a Bitvu u Lipan.

JJ 5.5.2009 11:30

Re: Myslím, že rozpory by měly být vyjasněny

EU referenda nezakazala, Irsko je toho prikladem.

Diskutovat o LS je velmi dobre, vysledkem muzou byt ty vazaci zakony, ktere zabrani jednomu cloveku prenest to EU kompetence. Jeste bychom meli dostat obdobnou vyjimku jako maji Polaci ohledne lidskych prav. Usetrilo by to hodne zle krve se Sudetaky. Neschvaleni LS neni realne, nastoupilo by cestu CR mimo EU a na to nemaji strany dnes mandat.

F. Čech 5.5.2009 11:30

Tak teď jste se prozradil soudruhu Zemane

Teď vám konečně vyčouhla sláma z bot! Takže i za samotným vznikem EU stojí  podle vás"čísi" vámi blíže nespecifikované, ale podle vás jistě protičeské, zájmy. Takže vám vážený soudruhu vůbec nejde o Lisabonskou smlouvu, ale zpochybňujete přímo i výhody samotného členství v EU pro Česko! Doufám, že si toto vaše dvouřádkové přiznání přečte co nejvíc diskutujících, aby věděli s kým mají tu čest!!!  

JJ 5.5.2009 11:25

Re: Honzovi

Jde to, nikoli ovsem snadno. Jinak celkem souhlas, je pro nas lepsi EU s pravidly, nez Evropa bez previdel.

F. Čech 5.5.2009 11:24

Honzovi.

V Lisabonské smlouvě je obsažena možnost vystoupení z EU. Pokud se budete po přijetí LS cítit v EU tak strašně zotročen jak se domníváte můžete lobovat za vystoupení a příp. i pro vstup např. do ruského Společenství nezávislých států!

F. Čech 5.5.2009 11:19

Honzovi

Proberte se Honzo. Jak mohou mít stejné postavení např. Lucembursko a Británie? To by se pak Británii nyplatilo tozdělit se formálně na Anglii, Skotsko, Wales, Severní Irsko, Falklandy atd. a měla by při vaší pivní sebestředné logice třeba sedminásobné zastoupení. Uvědomte si člověče kolik lidí kdo zastupuje a nepokládejte Česko za střed zeměkoule! A mimochodem z EU se dá podle Lisabonské smlouvy kdykoli po jejím přijetí snadno vystoupit. Takže nás tady nestrašte vy hospodský tlučhubo!

F. Čech 5.5.2009 11:12

Autor se opracdu dojemně stará o to, aby nedošlo k destabilizaci Česka

Největšími nepřáteli EU, eura a Lisabonské smlouvy jsou bolševici všech odstínů - tzn. včetně Klause, jehož názory se s názory KSČM v otázkách mezinárodní politiky shodují téměř stoprocentně. Pokud má autor článku pan Zeman obavy o destabilizaci Česka tak ať se zabývá známými firmami, které tuto destabilizaci Česka jak vnitřní tak zahraniční permanentně obstarávají. Ať se zabývá KSČM, Dělnickou stranou, Klausem, Paroubkem, Tlustým a Bémem a neuvádí tady jakési právnické kličky proti LS pro zmatení čtenářů, přičemž dobře ví, že pokud je některá z těchto kliček relevantní chopí se jí Klaus se vší svou vehemencí a z EU nás "vysvobodí". Bude to ovšem podobné vysvobození jako "osvobození" z rukou Rusů, kdy Schornerovu armádní skupinu Střed posléze vystřídala Střední skupina armád SSSR - obojí ze sídlem v Milovicích!  velký problém to nebude -  opuštěné Milovice zatím pořád hledají využití a Rusům chuť na své bývalé kolonie neslábne!

Karkul 5.5.2009 10:50

Re: Nu, jistě víte, pane Zemane, že co právník, to právní názor ...

Li se nemýlím, docentem je již od šedesátých let a  vždy se nimral v každém slovíčku textu, což může být často záslužné, a proto pochybuji, že autorovi nesdělil, jakou odhlasovanou větou může senát toto  dostat do souladu se zamýšlenou ratifikací.  Současně bych upozornil, že prezident je trochu jinou osobou, než líčí bulvár a že si zřejmě přečetl ústavu... a  dobře si uvědomuje, že nepodepsání něčeho ústavně odhlasovaného se by se rychle měnilo na jeho odvolání , neb potřebná vlastizrada by zde asi byla jako na talíři.

REX 5.5.2009 10:27

Víte pane Zeman,

že Ti kteří nejvíce brojí proti LS se Vám na Vaše paragrafy při první příležitosti, kdy se jim nebodou hodit  do krámu, vykašlou. Mistrem je v tom náš pan prezident.

JJ 5.5.2009 10:17

Re: Nepodstatne klicky

No, chtit muzeme.

Co se tyce vzniku, tak jsme si odhlasovali vstup, tam si myslim, ze je vule a zajem obcanu celkem jednoznacna.

Honza II 5.5.2009 10:10

Podle mě...

by se LS neměla schvalovat do té doby,než bude dojednáno naprosto rovnocenné postavení všech členských států. Tak,jak je to postavené dnes (výhody jen pro 3-4 státy),to je právní i ekonomická diskriminace. Jaký diktát by nás čekal po schválení za dva roky si neumíme ani představit.Proto,co se LS týče,souhlasím s V.Klausem.

Anonym 5.5.2009 10:08

Re: Nu, jistě víte, pane Zemane, že co právník, to právní názor ...

Pane Zemane, nějak se míjíme. Já se neptal Vás, nýbrž přispěvatelky, která nijak nespecifikovala postavu tajemného ústavního právníka.

Že to Vy máte opřeno o něco jiného než o zeď je jisté. Pokud si všimnete mých diskusních příspěvků, tak Vás pouze hájím, zatímco Vy na mne reagujete jako na svého odpůrce.

A musím Vám říci, že mě Grónský na PF UK učil a že si jej od té doby velice  vážím. Byl v mé době jediný, který se vyznal i v čínském státním právu. (Ačkoli to sem nepatří, vážím si jej nejen kvůli jeho odborným vědomostem, nýbrž i pro nezanedbatelnou dávku smyslu pro humor, kteří jiní ústavní právníci, alespoň podle mých zkušeností, dost postrádají).

Přesto bych si rád přečetl jméno onoho tajemného ústavního právníka, který je s Vámi (a Doc. Grónským) v rozporu. Třeba se nám přispěvatelka svěří!?

JaS 5.5.2009 10:00

Re: ...

Myslíte? Není náhodou právnická řeč (i v článku, i v LS) schválně nesrozumitelná, aby se dala vysvětlit tak, jak se vyčůránkovi zrovna hodí? Na to Vám asi slovník nepomůže! 

Anonym 5.5.2009 9:58

Re: Myslím, že rozpory by měly být vyjasněny

Domnívám se, že mezi námi není sporu. Ale referenda zakázala sama EU, resp. o jejich nekonání rozhodla. To není menšina, to je diktát úřednického Bruselu.

Bohužel se domnívám, že názor na LS není v ČR tak vyhrocený jako názor na radar. Takže by referendum také nemuselo nic podstatného ukázat....

Nevím, statistické údaje jsem již dlouho neviděl.

Jan Zeman 5.5.2009 9:56

Re: Nu, jistě víte, pane Zemane, že co právník, to právní názor ...

Doc. Dr. Ing. Ján Gronský Csc. - učí na katedře ústavního práva.

Jan Zeman 5.5.2009 9:55

Re: P.S.:

Máte naprostou pravdu, že to, jak ÚS rozhodl otevírá prostor pro další žaloby - jedna z absurdit na kterou jsem chtěl upozornit, stejně jako na ní upozorňoval již prezident ve svém vyjádření, což mám pocit je také vaše dílko. Znění nálezu skutečně předepisuje zákon o ÚS, říká se tam:

§ 71e "Nález a jeho právní následky" odst. 2:

"Dojde-li Ústavní soud po provedeném řízení k závěru, že mezinárodní smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem, rozhodne nálezem, že ratifikace mezinárodní smlouvy není v rozporu s ústavním pořádkem." - žádný takový nález - že by ratifikace té smlouvy nebyla v rozporu s ústavou - ani byť vzdáleně, ÚS nevydal. Nejedná se tedy o nález o němž hovoří §117b odst. 4 jednacího řádu Senátu, ani o rozhodnutí, o němž hovoří čl. 87/2 Ústavy. Sám říkáte, že je zákonem o ÚS ten ÚS vázán a že jej nemůže zrušit - pak ovšem moc nechápu, že nevidíte, jak se jím vůbec neřídil a jak ho prakticky zrušil svým výkladem za pomoci judikátů. Máte samozřejmě pravdu, že v nálezu se nacházejí i různá skandální odhalení politických názorů ÚS na ústavnost v ČR, nicméně blbost lze bohužel asi jen těžko právně napadat.

5.5.2009 9:45

Lisabonská smlouva bude mít podobný dopad,

jako měly jiné neblahé dokumenty v naší historii: Obnovené zřízení zemské, Háchova žádost o ochranu a protektorát Říše, Moskevská dohoda o dočasném pobytu.

Jan Zeman 5.5.2009 9:32

Re: Myslím, že rozpory by měly být vyjasněny

Myslím, že právě ti, co jsou v menšině, by se měli podřídit většinové vůli voličů, ne zakazovat referenda.

Jan Zeman 5.5.2009 9:30

Re: Nepodstatne klicky

Naopak, myslím, že zcela oprávněně můžeme chtít, aby EU čekala, zvláště když se podíváme, čí zájmy za jejím vznikem a prohlubováním integrace stojí.

Anonym 5.5.2009 9:29

Myslím, že rozpory by měly být vyjasněny

Jsem bytostným odpůrcem LS. Ale vím, že demokracie s sebou přináší i situace, kdy se ti v menšině musí podřídit (co by asi také měli jiného dělat, že?!)

Jenže to neznamená, že by nemělo být až do poslední minuty o věci diskutováno. Domnívám se, že by se oba tábory měly až do konce vzájemně přesvědčovat, a to bez nadávek či hrubostí z kterékoli strany.

Některý z předchozích přispěvatelů hovoří o hysterii odpůrců LS. Možná to není hysterie, ale obava z nevratného a podle jejich názoru nesprávného kroku. Kdo dnes může říci, že to nebo ono v mezinárodní politice se ukáže za 50 let jako správné. Asi nikdo.

A volání lidí po rozhodnutí v referendu je neúčinné. EU totiž zakázala ve všech státech(vyjma Irska, které má povinné referendum v ústavě)  ratifikaci na základě výsledků referenda (možná to také o něčem svědčí).

Jan Zeman 5.5.2009 9:27

Re: Stoupencům Lisabonské smlouvy bach nedoporučoval nutit prezienta k podpisu

No takto horké bych to neviděl, za velezradu lze když už soudit pouze prezidenta. Ale Senát by si měl uvědomit, že Ústavní soud vzal věc trochu moc od podlahy a nezabýval se oprávněnými připomínkami prezidenta k jednotlivým článkům LS, ani nevydal nález tak, jak mu předepisuje zákon, a naopak do toho montoval naprosto politické výklady, které nemají s právem nic moc společného - takže je to dost nedostatečné na to, aby to Senát mohl schválit.

Cricket 5.5.2009 9:08

Jasně

A co se dá vyjádřit jasně, se dá vyjádřit i nejasně.  

JJ 5.5.2009 9:06

Nepodstatne klicky

bud bude mit LS podporu Ustavni vetsiny, nebo ne. To je podstatne, zbytek jsou zastupne obstrukce tech, kteri byli prehlasovani.

Co se tyce postoje pana prezidenta, klickuje a zdrzuje. Podepsat nemusi, sesadit nelze, ale zatim muze doufat, ze LS neprojde v Irsku ci narazi na problem v Nemecku. Cim dele cekame, tim vice zacina jit o otazku, jestli byt v EU, nebo mimo. Je ovsem mozne, ze budemem muset cekat, az tomuto prezidentovi skonci mandat a prijde novy. Ale nemuzeme chtit, aby na to cekala i EU.