27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
wbgarden 2.10.2008 19:07

Tohle je třeba neustále opakovat evropani

Lahůdka v podání ekofašismu zde:

text

Loki_F 2.10.2008 18:58

> para: Několik poznámek

1) Husy jsme spolu nepásli, takže jsme si, netykali, netykáme ani tykat nebudeme. Slušně vychovaný člověk nikomu netyká, pokud k t nebyl vyzván; dělají to pouze nevychovaní spratci...

2) Patrně máte nějakou potíž se čtením textu: můj nick je Loki_F, což je z úcty k nositelce tohoto jména. V poslední době se tu objevuje někdo, kdo si tento nick přivlastnil, ale se mnou némá nic společného.

3) Již vícekrát mi padl zrak na Vaše výplody v diskusích pod různými články (namátkou: Klaus, Metelka, Ač atd.), do kterých s neuvěřitelnou drzostí (podobně jako jste to udělal dnes odpoledne pod komentářem hufv(a)) opisujete názory druhých, kterým jste uvěřil. Vám zjevně vlastní názor chybí. Vy máte pouze víru.

4) Nemám potřebu ani důvod s Vámi komunikovat, to Vy mně nemáte co nabídnout! Lidé jako Vy jsou nepoučitelní... };+)

PetrH 2.10.2008 18:49

Re: Re: zelení nemyslí, to je ideologie

Máte dobré argumenty. Plně v tradici "Čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné". Myslím, že každého uvažujícího člověka hned přivedou na vaši stranu. Možná byste to mohl zhudebnit.;-D

Surfer 2.10.2008 18:46

Wind power

  Když už jsme u těch alternativních zdrojů, na Wattsově webu je kouzelné video, vřele doporučuji shlédnutí. http://wattsupwiththat.com/2008/09/25/wind-power/

D.M. 2.10.2008 18:34

Re: Protože se planeta neotepluje,

Hlupacku, zmena klimatu se tomu rika proto,ze nekde teplota vzrozte, nekde klesne, nekde mnozstvi srazek vzroste, jinde klesne atd. ... Uz tomu rozumis?

D.M. 2.10.2008 18:31

Re: zelení nemyslí, to je ideologie

Pepiku ty jsi ale prostacek postizeny linearnim pohledem na svet!! Jsi k smichu ;-D

mueller 2.10.2008 18:25

V jedne knizce o Pattonovi byla veta,

jak pote, co jim oznamili nejakou neprijemnou zpravu, americti "soldiers were quietly sobbing", a ja jsem marne premital, jakto, ze misto nadavani vzlykali, nez mi to doslo.

J.M. 2.10.2008 18:16

Re: O co Vám vlastně pane Hrbek jde?

Milé para, to že tomu nerozumíte a tak v tom článku vidíte agitku, neznamená, že pan Hrbek nemá pravdu. Ale ta pravda je vám nepříjemná, protože vám bere část vašich jistot. Ale zkuste si ten článek ještě jednou přečíst, bez zaujatosti a třeba už v tom tu agitku neuvidíte.

honzak 2.10.2008 18:11

Re: Re: pro informaci Hozáku - co o mě víš? ... že mi posíláš do světa ...

to je směšné, jachacha! Mně je 57 pryč, občas jsem i po Evropě byl. Socialismus poznám dost dobře. A ten melounům trčí z bot jako příslovečná sláma.

Argumentace IPCC má pro mě stejnou váhu, jako měla RVHP. Ostatně je to jen technologicky vyspělejší spolek stejných týpků.

J.M. 2.10.2008 18:09

Souhlas

Dík za fundovaný článek, který by mohl alespoň některým zeleným trochu si ujasnit své pobloudilé postoje. Ale většina zelených nemá na to dostatečné vzdělání.

para 2.10.2008 18:08

Re: Dioxid uhlíku a nejen ten...

Pokud je plyn v klidu a zvláště za velmi nízké teploty pak se zkutečně rozvrstvuje podle jeho molekulové váhy. V těch jeskyních takto vydrří ale jen tam, kde není pozvolna doplnován. I při běžné teplotě dává termická energie molekulám takové rychlosti, že se důkladně promíchají. Navíc termika promíchává vzduch až do výšky troposféry / 10 až 15km/. Ale i nad troposféru se svou termickou rychlostí postupně plyny dostanou. Nedostane se tam ale tak snadno vodní párakterá vymrzá. I kouř s komínů či sopek je molekulárně hmotnější a přesto se i s prachem může dostat i nad troposféru. V polárních oblastech či na horských planinách je vodní páry nejméně a proto tam tají ledovce a průměrná teplota tam stoupá nejrychleji. CO2 a další skleníkové plyny na rozdíl osd vodní páry nevymrzají a působí v atmosféře dlouhodobě v infračervené oblasti spektra. Sluneční záření dopadající na zem tuto zahřívá a podle její teploty a vyzařovacího Plankova zákona sálá zpět v infračervené oblasti. Tu část kterou nezachytí vodní pára pak může zachytit nějaký skleníkový plyn a to jsou prakticky všechny s většími molekulami. Spektrální charakteristiky mají různé plyny různé a tak se komplikovaně ovlivnují a doplnují v jímání vyzařovaného. Výsledkem je nová rovnováha v bilanci mezi dopadající a vyzařující energií ale s tím, že v nejnižších vrstvách teplota narůstá. Nebýt skleníkových plynů byla by průměrná teplota na Zemi o 33 stupnů nižší. CO2 se na tom podílí asi 8%. Asi tak.

josef krouman 2.10.2008 17:32

zelení nemyslí, to je ideologie

K tezím bych přidal další otázky: pokud oteplování existuje, je antropogenního původu? Dokážeme kvantifikovat lidský podíl? Množství energie ze Slunce dopadající na povrch Země je o 4 řády vyšší, než všechno, co člověk vyrobí. Z toho plyne, že změna sluneční aktivity o +/- 0.1 promile má na oteplení stejný vliv, jako by člověk zdvojnásobil/ zrušil výrobu energie. Nezapomeňme na politickou a ekonomickou rovinu celé záležitosti - vyvolání strachu je nejlepším způsobem, jak zavádět nepopulární opatření, která by jinak neprošla (kdo si dnes vzpomene na šílené krávy nebo ptačí chřipku - v budoucnosti možná přijde hadí kolika); firmy už čekají na oněch 60 G euro, plánované na podporu projektů napojených na GW. "Vědci" se těší na granty, pokud budou in-line s oficiální doktrínou, další lidé okolo "Panelu" také mají lehké živobytí - kafrat o něčem, co nikdo nedokáže vyvrátit/ potvrdit je velmi jednoduché.

A další nekonsistence je např v německém postupu: viděl jsem na silnicích, kde se dá jet minimálně 80 km/ hod. značky omezující rychlost na 60 s tabulkou "Luft rein halten". Zrušili/ pozastavili jaderný program a chtějí stavět uhelné (!) elektrárny. Gott mit uns! A tihle chtějí vládnout Evropě.

para 2.10.2008 17:22

Re: Re: No vidíte pane Hrbku - vy že hrajete fér?

To jsem tedy překvapen. Odkud máš ty zkušenosti oku? Mě se to z jeho článku takto nejeví. Možná má on nebo Ty víru, že dělá vše fér - tu má ostatně  V.K. asi taky. Mě se na Hrbkovi ale konkrétně nelíbí argumentování chováním jen vybraného úzkého výseku politického spektra naší zemičky jako by je to byli viníci problémů globálních. Ostatním cca 95% jen Čechů snad září svatozář?:-/

Ludva 2.10.2008 17:18

Vládní prohlášení

Vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků. To je hlavní příspěvek této vlády k energetice. Po nás potopa, jen když jsme u moci.

para 2.10.2008 17:07

Re: Re: Jediný problém vidím v preferenci silnic 1 třídy před dálnicemi

Ona ta logika boje má různé kořeny. Uživatel silnic to vidí jinak než jejich opravář či stavitel. Základní potíž totiž tkví v tom kdo za co zodpovídá a kdo co investuje a tedy s jak velkých prostředků lze vycházet resp kolik toho lze "otáčet".  Zjednodušeně: Stát má pod palcem Dálnice - okres Okresky. Poměr investičních prostředků je ten háček v "logice boje" různých zůčastněných.:-(

TBB 2.10.2008 17:03

Re: Re: GO

Na Klausovu tiskovku v Oregonu přišli 3 (slovy 3) novináři. Stalo se včera nebo předevčírem, ohlas poučeného novináře (USA - nikoli hradní mluvka) - přišel včera. Tak si to najděte na webu, nedělám si arcichlív všech výroků našeho lokálního Pánaboha. To je čtení ze zdrojů - a já jsem p. Klause sám a osobně viděl v akci asi 10x. Největší propadák byla Nomura, jeho dítě za 10 mld. nebo tak nějak a ukradený Prazdroj navíc.

josef krouman 2.10.2008 17:02

Re: některé názory jsou velmi rozumné,

a ještě zavést prohibici - veškerý chlast vzniká kvašením a je tedy zdrojem Co2

para 2.10.2008 17:00

Re: pro informaci Hozáku - co o mě víš? ... že mi posíláš do světa ...

Nelíbí se Ti, že Ti "nezobu s ruky" ;-P A nebylo by od věci kdyby jsis po světě malinko zacestoval namísto mě? Víš hlavně Vám mladým takové stáže mohou hodně a včestraně prospět.;-) Ale s tou recyklací jsi se trochu trefil... párkrát už jse zubatý uklouzl.. a tak si ted života vážím tuplovaně a navíc mi moc zajímá jak je to v něm vlastně všechno zařízeno. Tak se už na mě nezlob, že se na stará kolena snažím věci přijít na kloub v rámci jakési soukromé univerzity tžetího věku na NP a tu a tam přitom odhalím něco co je Ti asi asi nemilé... ;-)

Forstmeister 2.10.2008 16:55

Dioxid uhlíku

Vždy jsem se domníval, že CO2 je molekulárně těžší, než vzduch (směs N2, O2 a jakéhosi dalšího "sajrajtu" nejenom inertních plynů), takže se drží při zemi, viz. psí jeskyně ve Španělích. Jak tedy CO2 vytváří skleníkový efekt? Zábrana zpětného tepelného vyzařování? Něco jako našincova duchna, držící střevní plyny a teploučko? Fotosyntéza nic neřeší? Že by chlorofyl nevyzrál nad "zelenými"? Rád se nechám poučit.   

TBB 2.10.2008 16:51

Re: Měl jsem na mysli Českou republiku, vím, že v Kalifornii to je skoro

No a pan Hrbek to taky nastiňuje - musíme umět energii "uskladnit". Takže nic proti ničemu - ale potěšil jste mě, že příspěvek není emotivní, ale fundovaný.

Historik 2.10.2008 16:48

Re: Re: Re: pro informaci

No, Američané měli v diplomatické řeči zkratku S.O.B. (son of bitch).

Historik 2.10.2008 16:46

Měl jsem na mysli Českou republiku, vím, že v Kalifornii to je skoro

obráceně. Pokud jde o Kalifornii, problém byl, že "volný" trh s energií vedl k likvidaci REZERVNÍHO VÝKONU, který nikdo nechtěl financovat. Cena se dokonce dostala na čas pod výrobní náklady, provozovateli se totiž vyplatí vyrábět, pokud cena je nad provozními náklady. Trh byl dále deformován tím, že maloodběratelům byla zaručena pevná cena. 20 let se v Kalifornii elektrárny téměř nestavěly. A pak najednou poptávka překročila nabídku a nastal okamžik pravdy, velkoobchodní cena elektřiny vylétla na pětinásobek ale to nepomohlo, když se to maloodběratelů netýkalo. A tak došlo na výpadky sítě.  Pak se urychleně budovaly elektrárny na plyn, neboť i když vyrábějí elektřinu dráže než uhelné a jaderné zdroje, na rozdíl od nich se dají postavit rychle. Podotýkám, že pan Bursík, který z mě neznámých důvodů (mohu se jen domýšlet) podporuje výstavbu plynových elektráren u nás právě na tento scénář hraje, když blokuje dostavbu Temelína. Jednou se totiž podřekl v televizi. Kde v takovémto případě budeme brát plyn a za kolik je ve hvězdách...

Byl o tom svého času krátce po kalifirnské krizi pěkný rozbor v týdeníku Euro, tam autor píše, že se při úvahách o trhu s elektřinou málo bere v úvahu fakt, že elektřinu NEUMÍME SKLADOVAT. Dovozuje, že věcně usměrňované ceny elektřiny, kdy si výrobce může do ceny započítat i udržování rezerv jsou přinejmenším  stejně dobré, než rádoby tržní experimenty (jako další příklad uvádí "trh" s elektřinou v Británii, který fungoval jen za předpokladu, že se ceny v delším časovém horizontu zprůměrují. Okamžitá cena elektřiny je v tomto systému v určitých momentech astronomická, až tisíce Kč/kWh).

Forstmeister 2.10.2008 16:34

Re: Re: Re: Domnívám se,

Páchník hnědý (Osmoderma eremita), patří mezi zlatohlávky. Měří asi "tři cenťáky" a byv chycen, v obraně pořádně smrdí. Viz.: http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_druhy.php?cast=1805&akce=karta&id=17

honzak 2.10.2008 16:32

Re: Re: pro informaci

o "přiměřenosti hrubosti" můžeme diskutovat. Máte nějaký vhodnější název, který by stejně vyjádřil pocit strašného znechucení z toho spolku? Který krade moje i Vaše peníze? Já ne.

Ono totiž howno růží zvané smrděti nepřestane, že?  Ostatně přiřazení názvů věcem a dějům je jenom konvence. Bylo by zajímavé zjistit např. přes STEM, kolik % obyvatel používá termín "fekální vůz" a kolik "hownocuc":-D. On i diplomat dokáže řečí vázanou poslat svého protivníka do brusele, jen má jinou "tabulku" na přiřazení těch významů a jeho vystoupení trvá o řád déle.

honzak 2.10.2008 16:22

Re: Re: Domnívám se,

jako stanovit dobu lovu 01 - 12 (březí samice hájené)? Jsem pro! Kuňky by mohly posloužit jako vábničky.

Otázka - co to je "páchník"? V životě jsem to neslyšel, představuji si hodně smradlavého brouka.

Chris Kelvin 2.10.2008 16:20

Re: pro informaci

Nemám sice rád drzé lidi, co ostatním svévolně tykají, nepřiměřeně hrubě se vyjadřují a slovo diskuse jim mnoho neříká, ale s příspěvkem v zásadě souhlasím :-)

Forstmeister 2.10.2008 16:09

Re: Domnívám se,

Chraň nás pánbůh a zlé pryč. Tato parta by se neměla starat o nic ("to se nám to do všeho žvaní, když nám to daňový poplatník platí"). Zvěř jsou zákonem kategorizovaná zvířata, která jsou uvedena a podléhají zákonu o myslivosti (mají stanovenu dobu lovu, byť i "nulovou"). Momentálně se "zelená verbež" orientuje na kuňky a páchníky. Třeba problém rosnatky nebo břehulí je již opustil. Opustili i kauzu variety skokana hnědého z polabského luhu. Zelení jsou takový zvláštní spolek, který káže vodu a sám pije víno (viz. megalomanské národní parky a jejich zónování). "Hubit" je jako obecné škůdníky. Můj názor. 

TBB 2.10.2008 16:06

Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

Drsoni,

doporučuji Vám prostudovat si učebnici pro střední stavební školy z let 70-tých minulého století - tam se poučíte o tvrdnutí malty a dalších kulišárnách. Zbytek (pro vzdělanější) v jakýchkoli , na alespoň základní AN chemii zaměřených VŠ skriptech. Doufám, že víte, co je to AN a VŠ.

honzak 2.10.2008 16:03

pro informaci

v rámci úklidu jsem našel nějaké materiály Českomoravského svazu bytových družstev ohledně využití solární energie. Ve zkratce, pro SEZONNÍ solární ohřev TUV je na 4 lidi počítáno v IDEÁLNÍM  případě cca 6m2, pro CELOROČNÍ pak cca 9m2 (záleží na typu a úhlu nastavení).

Další zajímavost z praxe. BD Orlová postavilo na střechu 60m2 solárních panelů a ohřáli 1m3 TUV za cca 70,- Kč. Stejný barák bez soláru to zmáknul za cca 115,- Kč. Proč to píšu? SFŽP solární ohřev ZAKAZUJE  podporovat!!! Zato ti z/m/r/d/i podporují NESMYSLNOU fotovoltaiku.

Jděte melouni do brusele a ZŮSTAŇTE TAM! A vezměte s sebou hlavně toho paru, to je recyklovaný fučík a doufám, že se pro něj najde jeho komisař Bohm!

Antonín Hrbek 2.10.2008 15:58

Re: Jediný problém vidím v preferenci silnic 1 třídy před dálnicemi

Jako většina obyvatel jsem častý uživatel silnic I. třídy a vidím jejich katastrofální stav. Dálnice mají v současné době ze znační míry transitní funkci a máte pravdu v tom, že jsou relativně bezpečnější. Proto se mi zdá být logické bojovat za větší bezpečnost silnic první třídy.