18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

AFÉRA: Doufám, že prezident Pavel Fremra do ÚS nejmenuje

Můj otec byl ve vykonstruovaném politickém procesu odsouzen v roce 1949 na doživotí a v krutých podmínkách komunistických lágrů strávil 14 let. Je proto jasné, že já zásadně odmítám jmenování Roberta Fremra jako soudce Ústavního soudu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 9.8.2023 14:50

L. Novák 9.8.2023 12:12

8-o KOMUNISTICKÁ JUSTICE:

https://www.totalita.cz/vysvetlivky/justice.php

M. Hoblík 9.8.2023 8:40

Jmenování pana Fremra do funkce ústavního soudce bude správné rozhodnutí! Kdo nikdy nebyl v KSČ, ať dál postává ve frontě na sociální dávky a nadává na komunisty...

L. Novák 8.8.2023 23:51

Soudce emigrantů věděl, že porušuje mezinárodní pakt, tvrdí historik

Hostem Ptám se já byl ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Ladislav Kudrna. Videozáznam...

...Podle Ústavu pro studium totalitních režimů bylo za tento čin v komunistickém Československu odsouzeno přes 110 tisíc lidí, což z nich činí nejvíce pronásledovanou skupinu obyvatel. ÚSTR teď přezkoumá i Fremrovo působení v tehdejší justici.

„Lidé, kteří se neskutečně ušpinili s tím minulým režimem a způsobili neštěstí, respektive rozhodli v neprospěch často nevinných lidí, podle mého názoru nepatří na Ústavní soud,“ řekl ředitel ÚSTR Kudrna. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-historik-o-fremrovi-kdo-se-uspinil-minulym-rezimem-na-ustavni-soud-nepatri-235183

[>-]

E. Novotny 8.8.2023 23:25

Hlavne necchapu lidi, kteri v tom komunistickem binci touzili studovat a delat pravo, kdyz tam zadne nebylo.

Z. Linda 8.8.2023 23:37

Madam, žlučí a vztekem se zalykáte!! Váš majetek zde v České republice vám již nikdy nevrátí!!

J. Ticháček 8.8.2023 20:42

Víte Vy všichni?

Já s tím soudcem mám také problém. Stejný, jaký jsem měl se současným presidentem.

Jenže také mám problém sám se sebou. Něco o břevnu ve vlastním oku, kamenech a vině, a zejména narážím na pradávný problém s vinou a vykoupením.

Je to dávno. Tehdejší děti se stali prarodiči. Mezitím několikrát od základů změnily svůj přístup k životu, k morálce, k tomu co je a není správné. Nakonec různí současní aktivisté bojují proti tomu, co pracně vybojovali jejich rodiče.

Helejte, soukromě mám s těmi lidmi nějaký problém, ale ten je opravdu můj. Veřejně bych to nechal plavat. Někteří z tehdejších puberťáků mají pravnoučata. Je to dávno. Po mnohem kratší době spolu sedávali v hospodách vojáci všech možných stran z druhé světové, vzpomínali na doby, kdy se jeden druhého snažil zabít a největším problémem začalo být, že někdo blbě zaparkoval a nepřítel nemohl zajet na dvorek.

Pojďme to zkusit.

P. Sura 8.8.2023 19:08

Problém je v tom, že se v této společnosti těžko bude hledat tolik jiných - křišťálově BEZCHYBNÝCH. Jsou profese, kde se každý kdo je vykonával před Listopadem nějak zamazal od strany. Ale ty profese se vykonávat musely, aby stát vůbec nějak fungoval. Je srandovní představa, že bychom tenkrát byli všichni disent, byli za to zavření a tudíž by nikdo nepracoval.

V. Petr 8.8.2023 20:20

Ústavních soudců je patnáct. A patnáct právníků, lteří se nepodíleli na komunistických perzekucích by se snad v celé zemi najít dalo!

T. Hraj 8.8.2023 16:45

Já myslím, že poradci Pavla informovali, že má Fremr tuto minulost. Zapoměli mu ale říct, že je to špatné.

Jak se v tom má chudák Pavel-hlavně-v-klidu vyznat?

Z. Linda 8.8.2023 23:39

;-D Je snad už dementní?

K. Křivan 8.8.2023 16:27

"..tady byl nějaký právní řád, podle tohoto právního řádu opuštění republiky bylo trestným činem.."

Za Protektorátu (za Heydrichiady), tady byl nějaký právní řád, podle tohoto právního řádu opuštění Protektorátu bylo trestným činem (a nejen to,)

Soudce Fremr, by měl být souzen a potrestán stejně jako v květnu 45 byli trestáni němečtí soudci. Smrtí !

K. Křivan 8.8.2023 16:39

To se ale mělo stát už v roce 1990. Nemusela to být zrovna smrt, to by bylo příliš rychlé a tím humánní, ale ona by se alternativa našla.

L. Novák 8.8.2023 15:34

Už po půl hodině práce bylo jasné, kolik uhodilo, říká archivář k Fremrovi

Jaké případy přesně za komunismu soudil prezidentský kandidát na ústavního soudce Robert Fremr, zjišťoval v minulých dnech historik a archivář Petr Kreuz. Ke sporným rozsudkům se podle svých slov dostal velmi rychle.

Za zhruba dva a půl roku - od dubna 1983 do listopadu 1985 - vynesl mladý soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Robert Fremr celkem 105 rozsudků nad emigranty, při kterých bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům 145 osob. Z toho 141 lidí v nepřítomnosti, 4 obžalovaní si rozsudky vyslechli osobně v soudní místnosti. Všichni byli po revoluci rehabilitováni.

To je výsledek relativně krátké rešerše, která v minulých dnech na popud některých senátorů proběhla v Archivu hlavního města Prahy. Práce měla ověřit, nakolik si Fremr, který je kandidátem prezidenta Petra Pavla na ústavního soudce, zadal s bývalým režimem.

„Věnoval jsem se tomu dva půldny, přičemž jeden půlden společně s mým kolegou. Už ale po půl hodině práce bylo jasné, kolik uhodilo,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv historik a archivář Petr Kreuz.

Prezident Petr Pavel po zveřejnění nových informací Fremrovo jmenování odložil. Chce celou záležitost ještě jednou zvážit. „V reakci na poslední velice emotivní diskuze ohledně nominace a schválení doktora Fremra k tomu přistupuji s vážností a zodpovědností. Nechci situaci lámat přes koleno a uspěchat to,“ uvedl Pavel po dnešní návštěvě Ústavního soudu v Brně.

Později odpoledne ještě doplnil, že je třeba vidět dobový kontext. ... ... (pokračování na odkazu)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-uz-po-pul-hodine-prace-bylo-jasne-kolik-uhodilo-rika-archivar-k-fremrovi-235159

L. Novák 8.8.2023 11:36

Dobtře napsaáno. Díky za článek!!!

P.S.: Že bude v alejích nablito, se dalo očekávat... :-P

P. Brich 8.8.2023 11:29

A proč by neměl jmenovat? Pětikolka a její sponzoři už jsou ve stadiu, že po volebních vítězstvích, která jim darovali voliči s vypláchnutými lebečními dutinami, už jenom dobírají přidružené a vedlejší úřady a funkce. Cesty nejsou ještě plně vyčištěny, takže občas šlápnou do lejna, které tam užiteční idioti zapomněli. Vše časem napraví. Pávek a Fiala - to bude ještě zábava!!;-D

L. Netolická 8.8.2023 15:15

RvRvRv!!

D. Laurencikova 8.8.2023 9:55

General Pavel mel rict: "„V době, o které se bavíme, tady byl nějaký právní řád, podle tohoto právního řádu opuštění republiky bylo trestným činem a ten byl posuzován naprosto shodně všemi soudci, kteří tady soudili trestní právo. Myslím, že bychom to měli vidět v tomto kontextu. Ale nechci se bavit o jednotlivých případech, protože s jejich detaily nejsem seznámen,“.

Nerekl tedy nic jineho, nez to ze Femr jednal V SOULADU S PLATNYMI ZAKONY, so what! Tak jednali i soudci za Treti Rise, jakepak zlociny - platne zakony to byly, nebo ne? Odkud bere autor nadeji, ze prezident Pavel tohoto cloveka do US nebude jmenovat??

P. Diviš 8.8.2023 10:26

A jste si jista, že " ten byl posuzován naprosto shodně všemi soudci, kteří tady soudili trestní právo"?

Prostě si to myslí, já konec konců také.

D. Laurencikova 8.8.2023 11:50

Vy citujete Petra Pavla a ptate se me, jestli jsem si tou citovanou skutecnosti jista? Ja jsem si jista hlavne tim, ze kdyby nejaky soudce nahodou sel proti proudu, tak dosoudcoval. Sel topit, prikladat do kotle, nebo zametat, rozumime? Na druhe strane, tim ze bylo opusteni republiky trestnim cinem (ergo nesmelo se z pozaplotu) dodali komunisti vlastne vetsine emigrantu azylovy duvod. Nikdo je nesmel poslat zpet, protoze by je v Ceskoslovensku zavreli. Muj muz s takovymi sedel pred odchodem do exilu. Nekteri se nechali nalakat na sliby beztrestnosti a pak jim jeste nasili s spionaz a udelali z kde jakeho honzika, ktery se provinil jenom tim, ze chtel ven, politickeho vezne!

P. Diviš 8.8.2023 14:12

Ta vaše pevná víra v neomylnost presidenta Pavla se mi moc líbí.

D. Laurencikova 8.8.2023 14:38

Jakou logikou jste z meho prispevku vyvodil "pevnou viru v neomylnost prezidenta Pavla?" Mne vubec nenapadlo o ni premyslet.

P. Brich 8.8.2023 11:37

Komunistický rozvědčík bude posuzovat míru morálního selhání komunistického soudce.

"A terazky mi povedzte, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom absurdný?“;-)

M. Švandrlík: Černí baroni

D. Laurencikova 8.8.2023 12:03

"Aha, no jo... Tak se mejte, soudruhu majore". ;-)

K. Křivan 8.8.2023 16:35

;-D ;-D ;-D !!

P. Brich 8.8.2023 11:43

Ne všichni soudci byli jako Freisler:

https://epochaplus.cz/roland-freisler-dostihl-hitlerova-krvaveho-soudce-bozi-trest/

L. Netolická 8.8.2023 15:19

Nemusí ho jmenovat také i proto, že lhal a ukázal se jako člověk nepevného charakteru. Jde o Ústavní soud.

D. Laurencikova 8.8.2023 15:40

General Pavel sam nejednou lhal a ukazal se jako clovek nepevneho charakteru. To nestoji v Cesku nikomu v ceste ke kariere.Rv

L. Písařík 8.8.2023 9:44

Kdyby pPP stál na této zásadě, musel by vykopnout polovinu státních úředníků, ti všichni se podíleli na podpoře toho zločinného systému. ? co měl dělat soudce, když ho k odsouzení zavazoval zákon? Odejít dělat kotelníka? Ne všichni to dokázali.

P. Hák 8.8.2023 11:43

Jenže ono to nebylo takhle dvouhodnotové. Obyvatelstvo se nedělilo na komunistické funkcionáře a kotelnický disent.

šedá zóna tvořilavětšinu národa.

D. Laurencikova 8.8.2023 12:14

Neni to tak, ze soudce k odsouzeni vzdycky zavazoval zakon. Soudce musel zakon a cin interpretovat tak, aby k odsouzeni doslo. Stacilo ostatne, kdyz "soud nabyl presvedceni", nebo "neni ve statnim zajmu"... Meho muze poslali na leta do zalare za to, ze chtel uplatnit svoje pravo na svobou pohybu zarucene mu ustavou a deklaraci lidskych prav... Nakonec z toho bylo az "podvraceni republiky" a "hanobeni naroda rasy a presvedceni"... a co ja vim, jake to paragrafy jeste. Musela bych to hledat. Muj muz jel po pulrocni vazbe a dlouhe prostestni hladovce k soudu PRESVEDCEN, ze ma pravdu, ze je v pravu, ze jim to tam ukaze v jejich vlastnich zakonech a ze se MUSI obhajit.... Vratil se az za sest let! V jakem stavu, to vubec nechcete vedet.