30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Gentleman 17.10.2006 16:46

Ondřeji, Ondřeji...

nezlob se, ale tvoje pohrdání moravskými víny a vychvalování vín zahraničních je póza. Kromě toho, že ti uniklo, že jsou i znamenitá vína česká (ano, i v Čechách se pěstuje víno), mi není jasné, jak jsi došel k závěru, že chilská, kalifornská či australská vína jsou jaksi automaticky vynikající či dobrá. Zejména na do 100 korun, o nichž ve své výzvě mluvíš. Počítej se mnou: pěstování, zpracování, lahvování, dovoz přes ocenán (pardon: to přece jen asi ne, spíše dovoz tankerem, resp. vínerem do německého přístavu), lahvování, všeliké skladování a překládání... To je ale FAKT dobrá cena.

Vína kromě toho, že jsou chutná a nechutná z hlediska obsahu těch či oněch látek, jsou také dobrá či nedobrá s ohledem na to, kdo ho pije, kdy, v jakém rozpoložení. Chuťově unifikovaná čilská aj. vína v cenové hranici do 100 korun jsou dobrá pořád stejně. Proto věřím, že bys je poznal a do té sázky s tebou nepůjdu.

Deguster 31.10.2006 18:43

Re: Ondřeji, Ondřeji...

Ještě doplním k reakci Gentlemana. Pane Neffe, jak máte dobrý web, tak s tím vínem vám to ulétlo. A pořádně. To, že kupujete víno v obchodě, je vaše věc. Vy kupujete a vy pijete. Proti gustu žádný dišputát. Každý pije to, co mu chutná. Ale v obchodě kupovat? Předpokládám, že tedy ne v místě, kde jsou uložené láhve s vínem, které  je temperované na konstantní teplotu a vlhkost a bez přístupu světla. To jsou totiž jedině ty správné podmínky. Vína se kupují tak, že se jednoduše "okoštují" a pak objednají. Jinak to je však v běžném obchodě. Tam jsou vína uložena v regálech, kde na ně působí všelijaké vlivy.  A nikdo neví, jakou mělo cestu do regálu, kde všude leželo, nebo se s ním mlátilo.To potom je úplně jedno, jaké víno koupíte.  Pro laika však je rozhodující cena. Jihoamerická vína pod hladinou 100 Kč, ale i česká, nemohou být z hlediska kvalitativního hodnocení na vyšší hranici , na úrovni vín predikátních. Protože chilská vína v kategorii do 100,00 Kč nemají skoro žádné kyselinky, více chutnají, než česká vína, která kyselinek mají dost. A to samé platí i o francouzských vínech. A proto nejsou také horší. Prostě vám tato vína asi nechutnají.

Dále předpokládám, že hovoříte o vínech z modrých odrůd. Proto vám z českých vín doporučím ochutnat třeba takový pozdní sběr z oblasti Velkých Pavlovic, nebo z Valtic. Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon, Frankovku atd. Je sice fakt, že pod 100,- Kč je nekoupíte, ale o to víc budou lepší. Takže na zdraví.

Pama 16.10.2006 23:30

Koštování vína

Za hluboké totality jsme v rámci jakéhosi kolektivního pracovního výletu vyrazili poznávat krásy Moravy. Kromě hradů a zámků jsme navštívili i vinný sklípek. Hned v úvodní části se nám dostalo ponaučení jak rozeznávat rů§zné druhy vín. Do té doby to pro mne byla španělská vesnice. Ne, že bych se tím pádem stala vínaznalcem, nicméně od té doby kupuji vína jinak. Takové víno přívlastkové, či barikované, o slámovém ani nemluvě,  má skutečně opravdu jinou chuť než ta ostatní. Ale abych se vrátila k meritu věci. Už v úvodní části sklípku nastala rychlá ochutnávka jednoho vína za druhým. Jednomu z mých kolegů shodou okolností vlétla do úst drobná moucha kyselka a tak začal chrlat a plivat. Majitel sklípku to pochopil po svém. Všichni jsme si odváželi nějaké to vínko přímo od zdroje a odborníka, ale víno našeho kolegy bylo opravdu jiné. On ho totiž považoval omylem za odborníka, když tak při ochutnávce prskal. A to je fakt, nekecám...

Vojta 13.10.2006 11:35

Nedostatek ...................

Vaše příspěvy jsou v poslední době nějaké řídké. Docela mě to mrzí, neboť jsem je vždy rád četl, podobně jako knihy od Vás a Vašeho tatínka. Zajděte někdy s Iris na " Ameriku" , která se cestou lesem nachází asi tak 30 minut lehké chúze od Vašeho bydliště ve Zvoli (jestli nevíte kudy, rád poradím). Upozorňuji Vás ovšem, že Iris bude mít nebezpečného  soupeře, našeho trhače, který úspěšně soutěží v komáří váze s gramáží cca  1800 (je to pitomeček jorkširskej a kluk jak Brno). Nic, to byl jenom pokus o vtip. Nicméně cesta lesem by se Vám jistě líbila a při Vašich možnostech a schopnostech si jistě dokážete najít, kde jsme.

ford 11.10.2006 7:37

koštování

Musím s panem Neffem souhlasit - když mne pozve do sklípku na Modrý Portugal známý z Břeclavi, vím, že piju VÍNO, když si tutéž "značku" koupím ve vinotéce, druhý den mne bolí hklava, mám pocit, že si v mých ústech nějaké ošklivé zvíře udělalo latrínu, atd.Když si (např. v PENNYMARKETU) koupím za 46 Kč sedmičku "Poems Of The World" s nálepkou lodi, původem z Chile a touž značkou, mám stejný pocit (a nulové následky) jako v břeclavském sklípku.Už vůbec nemluvím o kalifornských vínech, nebo třeba španělské Ricoje.Moravo ve vinotéce - SBOHEM !

terra 12.10.2006 14:19

Re: koštování

A ještě horší je, že  se vám tohle může stát i při "oficiální" firemní degustaci. To, co vám tam předloží, vy ochutnáte, vyhodnotíte a pečlivě si zapíšete (to se od sommeliera očekává), pak si koupíte láhev ve vinotéce - ročník, druh, deklarovaná kvalita, viničná trať, všechno stejné jako na tom vašem papírku. Jen ten obsah je nějak jiný, obvykle horší. Je zajímavé, že horší bývá především chuť - vína z vinoték bývají "prázdnější" a nepřišel jsem na to, jestli je to skladováním, dopravou, nebo vinou dodavatele....

aida 12.10.2006 16:40

Re: Re: koštování

Asi kombinace všech vlivů, o kterých píšete....

jiberg 11.10.2006 0:38

to se dost divím

..že tak inteligentní člověk jako p. Neff dovedl napsat tak naprostou hovadinu. Opravdu tedy platí, že píšu jen o tom, čemu rozumím a ostatní si nechám napsat od toho kdo tomu rozumí (pokud se tedy nechci zesměšnit, což se mu tímto parádně povedlo)..

Skopčák 12.10.2006 16:02

Re: to se dost divím

Hovadiny píšete Vy. Pan Neff má právo napsat článek o víně ,vinařích a vyjádřit svůj názor. Tak jako Vy i já.  Vínu Zdar.VV

Šárka 10.10.2006 23:12

Já já já jenom já.

Pane Neffe, jsem ráda, že mluvíte sám za sebe. Tolik zloby rozhodně není v Moravácích, hlavně u vinařů. Pokud vím, Praha se tváří, že je pupkem světa. Vaše nabobství se nechte tam u Vás a nepleťte do toho Moraváky. Konec konců si pijte sám, co chcete. Nic a nikdo Vám v tom nebrání.

vládík 11.10.2006 14:29

Re: Já já já jenom já.

Vždyť říká, že pije co chce. A nic mu vtom nebrání

Skopčák 12.10.2006 16:57

Re: Já já já jenom já.

VVVždyť říká, že pije co chce. A nic mu v tom nebrání.

Šerlok Homeless 10.10.2006 19:29

Bejvávalo. Možná.

Kupuju teď dům ve vinařském kraji. Prodávající mne pozval do sklípku okoštovat Víno bylo vynikající. Pak mne ještě vzal do "sklepa ve sklepě", kde měl archiv. Úplně něco jiného. A uvažuje, že archiv komplet prodá nějaké dobré pražské vinárně.

Takže nelze paušalizovat. Ovšem, kdo se chce levně ožrat aplským ryzlinkem, budiž mu přáno ...

J.G. Pašek 10.10.2006 20:39

Re: Bejvávalo. Možná.

Říká se, po druhé vypité číši můžeš servírovat levné . . . . normální nepijan už nepozná rozdíl . . .  .

J.G. Pašek 10.10.2006 15:58

Jó, to za ČSSR ve Velkých Žernosekách při vinobraní . . . .

nejdříve jsi se trochu nacamral tuzemským rumem a nebylo nad JZD Velké Žernoseky burčák . . . . kamaráda táta byl člen toho JZD a dostával kapalné naturálie  . . . . já jim tam rozbil pohovku a zvracel z okna kuchyně do záhonků . . .  což slepice ráno sezobaly.

Jay 10.10.2006 15:53

Bílá a červená vína.

Pan Neff zřejmě preferuje červená vína, a i když se u nás vyskytnou sem tam i vynikající, přece jenom na ně máme málo sluníčka, na rozdíl od Kalifornie, třeba. Nicméně bílá vína, jako RR, RB, RŠ, VZ, zejména z dobrých ročníků, bych vždycky vybral od nás, např. Znovín Znojmo (které australské víno se vyrovná Šobesu?).

Skopčák 12.10.2006 16:22

Re: Bílá a červená vína.

VVSouhlasím ,jen je třeba více osvěty. Anketa : Kdo z diskutujících (bez nápovědy) ví co je Šobes?Nezaměňovat za paroubkovské šábo,8-ošábovat ,Šibalové.

aida 12.10.2006 16:38

Re: Re: Bílá a červená vína.

Vinice kousek od Popic u Znojma, prý se tam pěstovalo víno už za Římanů. Unikátní klimatické podmínky - jižní svah. A ten stánek někde uprostřed taky není k zahození. Ještě teďka vzpomínáme na tu decinku veltlínu, kterou jsme si tam po vyškarbání toho krpálu dali. Nejlepší víno na světě, aspoň ve vzpomínkách určitě.:-)

Skopčák 19.10.2006 21:35

Re: Re: Re: Bílá a červená vína.

VVDěkuji, mám to tam rád a víno miluji.VV

J.G. Pašek 10.10.2006 15:44

No jestli ta cena dobrého moravského vína 400 stovky za flašku . ..

nemá co dělat, že cena nové D5 dálnice byl nejdražší na světě?. . . . já si o tu facku zase koleduju. . . . .

www racek 10.10.2006 14:11

no jo, když se člověk od vinařů dozví

... tedy od takových se soukromým sklepem pro zpíjení pocestných ... že 2/3 jejioch vína je vyrobeno z rakouského moštu a že to jeho má jen pro sebe ... to víte.

ale z vinařských závodů a dosud fungujících družstev jsem vždy koupil velice dobré.

Jitca 10.10.2006 13:57

Ono je moravské a moravské

Koupit dobré moravské víno v obchodě za solidní cenu je opravdu těžké. Ale co mohu s klidným svědomím doporučit i nejlepšímu příteli, je víno od Ing. Františka Mádla z Velkých Bílovic. Jeho bílé víno je excelentní, a pokud si zajedete přímo k němu, tak i cenově milé;-)! Poprvé jsme ho ochutnali s manželem v útulné vinárně přímo ve Velkých Bílovicích. A tak, při další cestě, asi po půl roce, jsme se už pídili, kde sídlí, a koupili si domů asi 6 různých flašek. No, a když tam manžel projížděl posledně, přivezl si šest kartonů. Mňam. Obzvláště doporučuji pozornosti Ryzlink rýnský výběr z bobulí - opravdu VYNIKAJÍCÍ!!!

honzak 10.10.2006 13:24

nevěřím tomu, že

vychvalované Chilské, Australské, Kalifornské  a jiné exotické sqosty jsou dováženy v lahvích. To by flaška nestála 120, ale 3x tolik. Proto piju Bulharská vína, kde je pravděpodobnost lahvování v zemi původu podstatně vyšší.

ptakopysk 10.10.2006 14:03

Re: nevěřím tomu, že

věřte tomu, že se to sem vozí v nerezových tancích. Jinak by flaška stála tolik, že by byla neprodejná. Zlí jazykové tvrdí, že to víno do evropy vozej v prázdnejch tankerech, ale asi je to blbost, protože na tom víně žádný mastný voka neplavou...

olaf 10.10.2006 16:09

mastný voka na to nejsou

protože to berou těmi kohoutky odspodu a zbytkem pak zas ředěj ropu do zámoří.

ptakopysk 10.10.2006 17:05

Re: mastný voka na to nejsou

myslíte že tímto způsobem vzniká ropa typu brent?

tamten 11.10.2006 18:32

Re: mastný voka na to nejsou

tak už jsem pochopil, proč je Rudé moře. Protože tam při zpáteční cestě vezou červené víno a při čerpání holt trochu unikne do moře.:-D

v 10.10.2006 17:31

Re: nevěřím tomu, že

musis si precist na lahvi, kde je to PLNENO - BOTTLED IN . To ma na kvalitu podstatny vliv.

MOL 10.10.2006 13:02

No nebylo to od pana Nefa pěkné

takhle se nechat nachytat od rozhlasáků. Však kdo dnes dělá rozhovory s lidmi? Redaktoři sami mezi sebou. Tak ať to nesvádí na nějaké strýce. Ať si klidně pije čilské, když neumí najít lepší, on sám se rozhodl, že pro něj je dobré dost. Dobrého vína je dost, ale pro někoho je ho opravdu škoda. Zlobit se na to, či urážet se, nemá cenu. Lépe je se polepšit. Já jsem z hor (doslova), ale když o mě mluví ten co mě vzal posledně do sklepa a dal mi ochutnat, tak říká "a hned poznal, že jsem tam dal ty ušlechtilý kvasinky, pacholek. Už to dělat nebudu.";-D

A na přilepšenou jeden moravskej o pražácích (povídal mi soused):

"Byl jsem tudle v Praze a představte si, prodávali tam archivní burčák! Nejstarší měli z roku 1993! Lidi to brali jak blbý! "

Yarda 10.10.2006 13:08

Re: No nebylo to od pana Nefa pěkné

S tím burčákem si vzpomínám na epizodu z doby kdy se jezdilo na strojírenský veletrh do Brna jako na národní pouť a byla tam spousta stánků s burčákem. Jednou jsem jeli na podnikový zájezd na jarní veletrh (pro nepamětníky - veletrh spotřebního zboží, koukání pro normální lidi) a někdo z účastníků zájezdu řekl na celý autobus, že se těší na burčák;-D;-D;-D;-D