14.6.2024 | Svátek má Roland


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGO, 10.10.2006 13:51

Re: A už je to tu zase

pan Neff především zůstal pražákem, enom sa přepóloval.

Zdravím Vás .   Jeník - vína ctitel.

krmič 10.10.2006 13:50

Re: Za Hradcem začíná Asie

Čtete málo. O moravských vínech se tady už psalo a hojně diskutovalo víckrát.

Zuzana 10.10.2006 13:39

Re: znatelný posun

Peňasol.

watson 10.10.2006 13:37

Re: Biovíno

Děkuji.

honzak 10.10.2006 13:24

nevěřím tomu, že

vychvalované Chilské, Australské, Kalifornské  a jiné exotické sqosty jsou dováženy v lahvích. To by flaška nestála 120, ale 3x tolik. Proto piju Bulharská vína, kde je pravděpodobnost lahvování v zemi původu podstatně vyšší.

aida 10.10.2006 13:09

Re: No nebylo to od pana Nefa pěkné

U nás v Albertu měli pro změnu nedávno Beaujolais nouveau z roku 2000. ;-)

Yarda 10.10.2006 13:08

Re: No nebylo to od pana Nefa pěkné

S tím burčákem si vzpomínám na epizodu z doby kdy se jezdilo na strojírenský veletrh do Brna jako na národní pouť a byla tam spousta stánků s burčákem. Jednou jsem jeli na podnikový zájezd na jarní veletrh (pro nepamětníky - veletrh spotřebního zboží, koukání pro normální lidi) a někdo z účastníků zájezdu řekl na celý autobus, že se těší na burčák;-D;-D;-D;-D

Yarda 10.10.2006 13:03

Re: Jen tak

To mi připomíná epizodu z knihy "Jak jsem vyhrál válku";-D

MOL 10.10.2006 13:02

No nebylo to od pana Nefa pěkné

takhle se nechat nachytat od rozhlasáků. Však kdo dnes dělá rozhovory s lidmi? Redaktoři sami mezi sebou. Tak ať to nesvádí na nějaké strýce. Ať si klidně pije čilské, když neumí najít lepší, on sám se rozhodl, že pro něj je dobré dost. Dobrého vína je dost, ale pro někoho je ho opravdu škoda. Zlobit se na to, či urážet se, nemá cenu. Lépe je se polepšit. Já jsem z hor (doslova), ale když o mě mluví ten co mě vzal posledně do sklepa a dal mi ochutnat, tak říká "a hned poznal, že jsem tam dal ty ušlechtilý kvasinky, pacholek. Už to dělat nebudu.";-D

A na přilepšenou jeden moravskej o pražácích (povídal mi soused):

"Byl jsem tudle v Praze a představte si, prodávali tam archivní burčák! Nejstarší měli z roku 1993! Lidi to brali jak blbý! "

rambi 10.10.2006 12:42

Jen tak

To takhle přišli pražáci do sklípku pro víno, a že prý chtějí to kvalitní, ba dokonce nejlepší. Vinař otevřel všechny soudky až na dva a  začla degustace. Nic z toho jim nebylo dost dobré a tak si nechali otevřít ony dosud nenačnuté sudy a v nich to bylo. Druhák jakým se na moravě vyplachují bečky. S nadáváním jak je onen vinař chtěl ošidit odjeli s plnými demižony.  Viděno osobně v jihomoravské Blatnici a potvrzeno mnohými dalšími vinaři. A protože se to stává pořád, dělí se víno na "pro pražáky" a to ostatní. Ono, být pražák neznamená že automaticky musím rozumět světu a vínu. Až v Austrálii a NZ nebo i v Chille zjistí, že existují nějací pražáci . . .  .

LJG 10.10.2006 11:52

Re: Morava je velká a doba i kvalita vína se mění

To abych se měnila v detektiva, protože u moravského vína mi nechutnají tak 3 lahve ze 4 - prostě já tu "kyselinku" nemusím.

I když jednou sem byla pozvaná - a to bylo vínečko výborné - oni snad ti moravší vinaři opravdu první jakost vypijou, druhou vyvezou, třetí nabízejí v obchodech a pak se diví, že se pošklebujem.

Když nemám čas dumat a pátrat sáhnu po francouzském.

Citizen 10.10.2006 11:43

Re: "Kvalita" argumentace

Blbci nevim, ale vycurani jsou!

Luboš 10.10.2006 11:37

kvalitní víno ze supermarketu

Kvalitní víno ze supermarketu mi zní stejně jako addidas z vietnamské tržnice

aida 10.10.2006 11:03

Musím se moravských vinařů trochu zastat

Moc dobré mají třeba Stapleton+Springer z Bořetic - viz. http://www.stapleton-springer.cz/ a nebo Libor Veverka z Čejkovic - viz. http://pruvodce.vinnysklep.cz/index.php?clanek=624&menu=morava&sub=velkopavlovice - jenže u obojích láhev nestojí stovku, ale o dost víc. Zato se nespletete, vše je moc dobré.

Z Moravy 10.10.2006 11:00

Re: Re: Já sice

Buď budeme pracovat pro výrobce z jiných zemí nebo na to budeme dostávat od vlády sociální dávky :-D

Kdyby např. pan Paroubek dostal příležitost sestavit vládu, třeba se sem časem přesune nějaká textilka z Číny a tady v ní bude pracovat místní nepohodlné obyvatelstvo v 12 až 24 hodinových směnách pod vedením moudré sociálně komunistické vlády za pár peněz (Kč, EUR, Žen-Min-pi (Juan), ...?) měsíčně. Pohodlné obyvatelstvo bude brát soc. dávky. ;-)

aida 10.10.2006 10:57

Biovíno

dělají třeba Abrlovi z Pavlova, prý se docela dá, ale zatím jsem to nezkoušela.

Odkaz: http://www.bio-produkty.cz/biovino.html

hrozen 10.10.2006 10:47

neffe máš recht

já když vidím na pultu sci fi knihu od tebe nebo od světově uznávaných autorů a to kolikrát ještě za menší peníz tak taky neváhám ani pikosekundu a čtu svět R^

ptakopysk 10.10.2006 10:43

Re: Re: Re: Re: pane Astone Neffe...

no to Aussies dělají úplně běžně. On je pak ten barik hotový daleko dřív, takže je to i ekonomické. Odborníkovi to sice vadí, ale my laici si toho ani nevšimneme. A rozdíl mezi tím, jestli se vůně a příchuť louhuje ze stěny sudu kdovíjak dlouho (Francie) a nebo daleko rychleji z hoblin téhož...(Austrálie) myslíte že je až zas tak moc veliký?

ptakopysk 10.10.2006 10:39

Re: Re: Já sice

no bez vína přežijeme a stát se nezhroutí. To mě vskutku nedojímá. Ale dovozy dotovaného masa, mléka, cukru, obilí spolu se sankcionováním výroby těchto produktů našimi výrobci, takřka nevratná likvidace kvalitní orné půdy kvůli výstavbě skladišť a výrobních hal, generování houfů filosofů, sociologů a dalšího balastu, to mi dělá vrásky na lebce zrovínka tak jako vám...

rr 10.10.2006 10:33

ted piji jen australska - chilska maji o neco vic ankahoolu

Jacobs-Creek - Chardonnay - mňam mňam

ale uz jsem i na morave pil vyborne Chardonnay - jednou - a bylo drazsi nez ten JC

MaRi 10.10.2006 10:31

Re: Já sice

nerozumím výrobě vína, pěstování pšenice, výrobě spotřební elektroniky ani oděvů a dalších tovarů, jen nevím, jak budeme pořizovat to, co potřebujeme a chceme k životu, když všechny oblasti výroby přepustíme výrobcům z jiných zemí. Zač si to všechno budeme kupovat?

Karel 10.10.2006 10:31

Re: Re: Re: pane Astone Neffe...

Jo, to je vono. Přesně. Ty dobrý vína odkudsi jsou jednoznačně chemie. Nedávno byla přece aféra s australskym červenym, že do něj strouhali piliny z dubu a pak přefiltrovali aby chutnalo jako z pravých sudů. Jaká je kontrola u vín jako u ostatních potravin v technologickém procesu a ve složení. Event. v povinnostri udávat složení a použité konzervans?

enderv 10.10.2006 10:26

Re: Morava je velká a doba i kvalita vína se mění

Australska ani NZ vina nemaji ani cent dotace. Naopak, vinari tam maji obecne vyssi naklady + vino se musi dopravit pres pulku zeme coz taky neco stoji. A kdyz srovnam takovy White Hill pinot noir nebo Mesh riesling s vetsinou moravskych vin, tak vim co koupim.

Nerikam ze nejsou kvalitni moravska vina, jsou, ale svadet to na dotovane zahranicni vinare, to teda nevim... 

V.

ptakopysk barbar 10.10.2006 10:20

Já sice

já sice nejsem z Prahy, ale to, že se eventuálně na Moravě nebude dělat víno, mě nechává ledově klidným...

Z Moravy 10.10.2006 10:14

Morava je velká a doba i kvalita vína se mění

Je třeba rozlišovat mezi "moravským" a "moravským" vínem. Jsou vinařství, která prodávají v lahvích něco podobného jako levné krabicové víno ze zahraničí a jsou vinařství, která se zaměřují výhradně na kvalitu.

Z kterého konkrétního vinařství jsou ta špatná vína? Zkoušeli jste např. někdy vína z vinařství Šmerák (http://www.smerak.cz). Jak konstatoval jeden známý - starý Šmerák prý byl vyhlášený patokář, mladý Šmerák je vyhlášený kvalitář. A řada moravských vinařství a sdružení vinařů se zaměřuje na vyšší kvalitu, protože mají podstatně menší dotace než vinaři z jiných zemí EU a jejich dotovaným vínům prostě nemohou cenově konkurovat, tak se snaží konkurovat kvalitou. Těžko se libovolné vinařství může dlouhodobě udržet pouze s laciným nekvalitním vínem, když podobné víno (ze zahraničí) prodávájí hypermarkety v krabicích 1l za 15 až 20 Kč. Je ale pravděpodobné, že se takové nekvalitní "moravské" vína pořád prodávají, když se objevují takovéto články. Ale nebojte, řada drobných vinařů už prodala své vinohrady a ani ti větší neví, zda a jak dlouho se udrží. Pokud místní vinaři zkrachují, pak se tady budou prodávat pouze dotovaná zahraniční vína a na vína z místní produkce už nikdo nebude nadávat, "moravská" vína prostě nebudou. Konečně snad budou Pražáci spokojení :-r

Xaver X.X. 10.10.2006 10:12

Naprostý souhlas s autorem !

Od té doby, co jsme se na vlastní chuť přesvědčili, že kromě Hořčáku, Svíčky a Pražského výběru existují skvělá vína ze zahraniční provenience za slušnou cenu, mají moravští vinaři po žížalkách, aby si z nás dělali prču. Však taky prskali, že nemůžou kšeftovat s matolinou. A musím uznat, že dnes je řada hlavně moravských bílých vín vyloženě skvělá.

jiný franta 10.10.2006 10:07

"Kvalita" argumentace

Dotčený pan Neff se rozepsal díky pořadu v rádiu. Jelikož pan Neff bydlí v Praze, rádio bylo s největší pravděpodobností také pražské a autor onoho humorného pořadu byl nejspíš také Pražák. Ale v důsledku tohoto geniálního řetezce pak přehlíživí a vyčuraní blbci jsou moravští vinaři. Co dodat ...

Nekuřák 10.10.2006 9:40

tak dlouho prudili, až se jim to vrátilo

Já Astonovi přesně rozumím. To, že každému chutná něco jiného, je bez diskuze. Jde o způsob myšlení a  chování moravských vinařů, jehož odstrašujícím příkladem byl ten rozhlasový pořad. Já a řada mých přátel jsme se také setkali s jednáním typu "to je pro pražáky dobré", "stejně prd poznají", v extrémním případě vám dají ochutnat něco jiného, než co vám prodají. A prodají vám patok nebo jak říká můj kamarád "zkvašenou moravskou lítost". Asi jsme měli smůlu nebo co, na takové podvodníky. Tak dlouho si dělali tímto způsobem blbou reklamu, až se pražáci nasrali a začali hlasovat nohama. Pak jsem někde v TV zachytil rozhovor s takovýmhle vykukem, an si stěžoval, že jim jde víno špatně na odbyt. Dobře jim tak, říkám já a kupuji zahraniční. A´t si ty své slitky nabouchají do ucha.

ptakopysk tápající 10.10.2006 9:34

Re: Re: Ehm,

teď se zeptám jako laik: Nebylo by možné, aby si francouzský expert zakoupil něco málo vinic v této lokalitě (třeba okres Znojmo) a začal s tím šlechtěním odrůdy sám? Nebo je v regulích EU, že vinice musí vlastnit domorodec, kterýžto pojem je definován v nařízení EU BFLMPSWZ/0842?

iF 10.10.2006 9:33

Za Hradcem začíná Asie

Tuhle přehlíživou nadutost jsem slyšel od pražáků a mimopražských Čechů už mockrát. Ale že by někdo uchopil jako klacek na moraváky jejich víno - to jsem si přečetl poprvé. Když se panu Neffovi nelíbí, co říkají moraváci (nejen vinaři) o pražácích, ať si znovu přečte svůj příspěvek a bude vědět proč. A na odlehčení - pětistupňová kategorizace vína: 1. pěkné  2. dá sa piť  3. dá sa piť svařené  4. nedá sa piť   5. nedá sa piť ani řiťů. Přeji všem dobrou ruku a smělý jazýček při výběru vína - lhostejno odkud.