Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Jana 21.8.2007 7:54prosba Zuzko, našel by se v Kuchařce recept na bílý, lehký jako pírko chleba? Mohla by jsi uveřejnit recept. Děkuji |
Vizvary El 18.3.2007 10:04Díky za inspiraci Díky za připomenutí osvědčených receptů z dětství! Mám také "pomaminčinu" kuchařku z roku "cvaj" - ve slovenštině... K nadúrodě hlavkového salátu jiná varianta polévky: Na sádle (nebo na rozškvařené slanině) usmažit svetlou jíšku z hladké mouky. Zalít (přiměřeně) slabým vývarem z masa, zeleniny, nebo jen vodou - povařit, rozkvedlat v kysané smetaně (přiměřeně - kdo nedrží diétu, tak i 0,5l ) rovnou lžici hl. mouky a spolu povařit. Dosolit, přidat kopr - v případě čerstvého, přidat trochu octu. V případě zavařeného kopru v octu, dle chuti. Nakonec přidat natrhaný hlávkový salát - NEVAŘIT - jen tolik, aby salát trochu ovadl v polévce. V případě, že uděláte hustější variantu, dejte navrch sázené vejce, nebo karbenátek a máte "druhé jídlo". Dobrou chuť. |
alfa 17.3.2007 17:22fň Dobrý Maďar je mrtví Maďar. |
Jakub S. 17.3.2007 0:32Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají sikulský = székelygulyás. To byli, Sikulové či Sekelové, Maďaři, co kolonizovali ještě ve středověku část Sedmihradska - aby byli hrází proti zase jiným nájezdníkům, Kumánům... dodnes markantně odlišná, stále menší národop. skupina. Tím spíš, že od první války (kromě 39-45) pod Rumunskem. Upřímně řečeno logické ani spravedlivé to není. A dělalo se tam vše pro to, aby se asimilovali. Nejenom oni, je tam i patero dalších národností. Pardon, třeba to někoho zajímá, když ne, je dobře - ! |
šikula 17.3.2007 9:18Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají No, je to na webu, staci zagooglovat. |
MaRi 17.3.2007 10:34Re: Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají jo, stačí zagooglovat, ale zase se člověk tolik nepobaví |
Hanča 17.3.2007 16:10Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají Zajímá - a tak jsem trochu googlovala a vynašla jsem další verzi vzniku názvu székelyguláše. To prý jednou jistý Jószef Székely přišel do hospody těsně před uzavírací hodinou, takže měli jen zbytek perkeltu a zadělávané zelí. Ze zoufalství si poručil, aby mu to ohřáli dohromady a székelský guláš byl na světě. Fakt si nevymýšlím. |
Vizvary El 18.3.2007 10:17Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají Máte dost dobré znalosti.... Jste historik, etnograf? V Rumunsku žil maďarský historik - sociolog Edgar Balogh, psal i k dotčené problematice cca do 60-tych let 20. stol. Za Causeska žil v ústraní. |
Jakub S. 18.3.2007 22:23Kunsthistorik, posledních pár desetiletí překladatel. A vyznavač staré monarchie. I (ale nejen) z jistých rodinných důvodů. Zdravím. Tu Vaši variantu salátleveše velice rád taky brzo zkusím! |
Jakub S. 16.3.2007 23:42Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích: Jde o mou odpověď na zanin dotaz, kde budu mít páté vnouče, sestřičku (druhou) tohoto ustaraného pětiletého muže, jenž má na svých bedrech tolik starostí. A přibírá si další: V Počeunicích. A bude to nejspíš houčička, informoval mne můj informátor. Dyž já aue nevím dědo, že puý puo ni máma musí jet huozně daueko - a táta musí povád chodit do puáce, tak nevím... víš, mně napaduo.. ale nesměl bys to popuést - ! No já taky někdy něco nepopletu, neboj, kamošku - ! No... já teda nevím... aue nevím kdo jiný - puosímtě, stejně nemáš povád co děuat...nemohl bys ji douézt ty?! |
Petra. 18.3.2007 13:20Re: Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích: :-))) To je krása. Jak jste z toho vybruslil? |
Jakub S. 16.3.2007 23:15Ještě než si přečtu debatku: salátnici rozhodně zkusím - a mám hned pár blbých nápad, jak ji eště varírovat - třeba s kvarglema... |
Hanča 16.3.2007 22:04Zuzko, !! Maďarskou kuchyni jsem si užila v rámci jedné rodinné dovolené ještě za totáče. Ubytovaní jsme byli v Siofoku u místní rodiny a stravovali jsme se v restauracích - zaplatili jsme cestovce a dostali jsme jídelní kupony spolu se sáhodlouhým seznamem restaurací po celém Maďarsku, kde jimi bylo možno platit. Různě upravené ryby, smetanové omáčky, noky jako příloha, polévka Halászlé s kusy ryb - mňam ! Nesmím zapomenout na lángoše, ty miluju dodneška. A poprvé (a naposledy) jsem jedla studenou ovocnou polévku. Jen nikde na jídelníčku nebyl segedínský guláš . |
baty 16.3.2007 22:21Re: Zuzko, něco tomu podobného se v Hůnsku vyskytuje např. coby sikulské žebírko, ono je to v rámci staré monarchie těžký,významy se posouivaly, guláš je spíš ta gulášová polévka, ty dobroty z nejrůznějších mas se šťávou a často smetanou jsou perkelty(přehlasované o se mi nepíše) a ne guláše. A vřele doporučuju knížku spisovatele Torberga Teta Joleschová, jde to jiným časem a problémy, ale tohle v Uhrách kořenící vaření tam hraje báječnou roli. |
baty 16.3.2007 22:29Re: Re: Zuzko, jak to tam Zuzka autenticky píše podle babiččiny kuchařky, ten název je gulyášská polévka, tedy ta,co si ji vařej gylyáši.. Gulyáš totiž není jídlo ,ale řemeslo, poměrně vysoce v hierarchii pastevců postavený pastýř hovězího dobytka (v maďarštině to jde odspoda od pasáků vepřů přes ovce, hovězí až po panstvo od koní, to je jako u Inuitů s tím sněhem, který má moc odstínů, pastevecké původně národy zase precizněji rozlišují tady.) Takže to, čemu se u nás říká segedín, by bylo asi pod nějakým perkeltem. |
Hanča 16.3.2007 22:52Re: Re: Re: Zuzko, No vida, řeklo by se obyčejný guláš - a skrzevá něj se člověk dozví něco z historie hungárského národa. |
Jakub S. 16.3.2007 23:22Eljén, barátnöm - a eslipak víš, jak jsem tu přehlásku vyrobil: Hele - zkus si Alt + 0246. Fertyk! A třeba eremü? Hele - Alt + 0252. Dlouhý ovšem tady nejsou, o tym žádná. |
baty 17.3.2007 10:39Re: Eljén, barátnöm - Bú, mjé to dělá accent circonflexe, ale budu zkoumat dál, našla jsem to až teď, včera jsem šla nějak podivně brzo v jedenáct večer do betle. Hezký den,Jakube. |
Beda 16.3.2007 14:01MaRi šlo šlo (přišla jsem až teď) ... ale je fakt primitivní - tydíííííím... zpěnit cibulku, na to hodit mleté maso, rozhňahňat na kousky a obdělat, osolit a okořenit - přímo gulášové kuření, něco ostřejšího k tomu dle libosti, majoránka, česnek (neboo taky neee), chvíli dělat, vhodit na kostky pokrájené brambory (Gerdo, tady s tím mlertým problém časový nenastává), aby se prohřály a trochu taky obalily tím kořením, paj teprve zalít horkou vodou a dovařit, nakonec zahustit jíškou... fakt, vcukuletu, možná pro gurmány to zní podřadně, ale je to fakt dobré |
Gerda 16.3.2007 13:49Gulášová polévka Kdyby nebyla z hovězího, budiž. Ale vařit brambory téměř současně s hovězími kostkami, tak to dopadne tak, že brambory se rozvaří a maso ještě měkké nebude. Asi by to chtělo trošku zkoordinovat správné časy. Jinak celkem nic proti |
Zuzka 16.3.2007 15:03Re: Gulášová polévka No, maso se nejdřív dusí, jak je psáno . Časy nepíšu většinou nikde, protože je prostě nesleduju. Každé maso je z jinak starého kusu, brambory různých sort mají jinou dobu varu, je to o vyzkoušení. |
baty 16.3.2007 13:14éljén Zsuzsa! to jsou ty perfektní nenápadné maďarské mňamky, díky!(ten poslední smajlík se olizuje!) |
Zuzka 16.3.2007 13:49Re: éljén Zsuzsa! Jó napot kívánok, baty! (a tím jsem skoro skončila ) |
julča 16.3.2007 12:08Zuzko super!!! Maďarština je vážně prčovní a recepty jsou lákavé velice. Buchtičku bych mohla udělat odpoledne ke kafi, chlapi tady loudí |
julča 16.3.2007 12:10Re: Zuzko super!!! koupila jsem si v takovým tom Tchibo koutku bezvadnou formu na dort-dá se posunovat a péci tak úplně malou kulatou buchtu nebo mega dort....nebo rovnou třípatrovej |
Hanako 16.3.2007 10:39Zuzko brzo opakovat Nam nam urcite vyzkousim! Akorat na salat si pockam az do leta. Zuzko koukej brzo zase napsat par receptu od preslicove babicky!! Dik |
Yezi 16.3.2007 10:32Kruciš, to zní báječně slintám jako bernardýn, taková maďarská gulášovka, jéje |
Li 16.3.2007 10:07No mňam:-o) Od slaného ke sladkému, skvěle Raději te´d nečtu, snídaňi mi zbodla Boominka a do oběda daleko, ale už mám vytištěno a gulášovka snad bude už zítra Děkuji |
MaRi 16.3.2007 10:22Re: No mňam:-o) takovou snídani člověk rád oželí, že? |
Li 16.3.2007 10:25Re: Re: No mňam:-o) Si piš Vůbec jsem se nebránila. Naopak mi bylo líto, že toho mám tak málo Na druhou stranu úplně ráno zbodla Boomi půl pytlíku piškotů |