23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka

Na úplný začátek musím předeslat, že moje (jak hezky říká Vave) přeslicová babička se narodila na jihu Maďarska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Beda 16.3.2007 8:50

jedna ňamka

lepší než druhá:-)VVVV (chybí slintající smajlík) ... jen se ale zeptám, protože kapustu mám moooooc ráda - to nemícháme, ale necháme pod pokličkou ztuhnout  znamená, že se na tom udělaj jako volský oka?8-o ... a ta salátová polívka vypadá taky zajímavě - normálně z hlávkovýho salátu?8-o (se furt ptám, asi su dnes přitróblá:-/ )

Zuzka 16.3.2007 10:01

Re: jedna ňamka

No volovo oko nee, jak je to vejce rozkvrdlaný, tak to je jako omeletka trochu. No jednou to míchnu, ale pak nechám vejce, ať si ztuhne. Samozřejmě jen na mírném "ohni". Jo a fakt z hlávkovýho! Jen se mi zdá ta kysaná smetana dost kyselá, já ji fakt dělám jen s takovým lehkým nádechem dokysela. A jen se ptej!

Beda 16.3.2007 10:11

Re: Re: jedna ňamka

ješišinky, no jo!! ... dyk vono je tam napsáno - nalijeme rozšlehaná vejce8-o ... no říkám - přitróblá...;-P

Zdena b.p. 16.3.2007 8:29

Mńam, mňam,

tak maďarskou kuchyni já miluji. MŇAM. Já mám hlad :-/.

Vave 16.3.2007 8:13

Milá Zuzko,

babička mého prvního muže byla taky taková Maďarka jako ta Tvoje, úplně se mi zhmotnila před očima.VVVVVV Byla naprosto skvělá a naučila mě takové ty bramborové noky, přes síto s velkými oky, se zelím, a když bylo, tak i s uzeným, a cibulkou, áááá, mňam, to jsem nevařila snad dvacet let!  8-o

Zuzka 16.3.2007 9:55

Re: Milá Zuzko,

Myslíš strapačky? Ach mňam![:-(¨]

Xerxová 16.3.2007 8:10

gulášovka

Moje polovička je silně polívkově závislá.... A tak mám v repertoáru spoustu polívek.  A mně teď došlo, že nebyla dlouho gulášovka. Už se těším, dostala jsme na ni chuť. Sice bude trošku jiná, než tahle Zuzčina maďarská, ale už začínám slintat....

Beda 16.3.2007 8:44

Re: gulášovka

joooooo, už jsem taky chtěla psát - ale já leta zkoušela uvařit "tu pravou hospodskou" a furt to nebylo vono:-/Rv ... až jsem usoudila, že to asi dělám MOC KVALITNÍ8-o;-D ... a pak dcera dovalila recept, kde se to dělá z mletého masa8-o8-o8-o - a je to mňamka, hotové natošup a hlavně - je to skoro vončo, co já tak milujuVV ... no ale tahle tu je taky psaná z "normálního" masa , asi to zas jednou zkusím, jestli neprolomím ledy;-P

MaRi 16.3.2007 10:38

Re: Re: gulášovka

a šlo by ji prosím doplnit semkaj??

mimochodem, Bedo, díky za obrázky, ty tedy JSOU

Jakub S. 17.3.2007 0:18

Re: gulášovka z mletého masa -

jasně, nemám důvod pochybovat, že je jedna báseň, třeba i dvě - jenom, víte, bych to nenazýval gulášovkou. To prostě, s mletým masem, guláš ani perkelt  n e n í , rozhodně aspoň pro Maďary. Mimochodem: náš guláš je v podstatě nad Balatonem pörkölt, což je minulé příčestí od pražit, péct, dokonce připékat - připražit, čili pražené - připečené. Pro polévku tam stačí gulyás - gulyásleves (-polévka) je často nadbytečné a zbytečné. Jelikož pak jde o sťávu s kusy masa (mj.), je tu přechod mezi polévkou a hlavním jídlem řekl bych plynulý. Podle zahuštěnosti, že. Mimochodem, běžné přesvědčení, že polévka = , je blbost, je omáčka, (masová) šťáva. Ty kusy masa jsou podstatou gulyáse i pörköltu, těch pojmů. - Ale jsem zcela otevřen námitkám, nejsme Magyarországban, jistě.

Beda 16.3.2007 8:05

taky pro Dede

stejně jako zana;-D ... ten mlsotník mi připomněl, že jsem taky něco posílala - došlo to?

MaRi 16.3.2007 7:54

Zuzko, píšu za 1

zajímavé recepty dokonce sestavené jako celé menu R^

Fallowa 16.3.2007 7:40

Maďarské recepty

jsou zajímavé a polévka z deseti hlávek salátu mě fascinujeR^,zrovna tak jako maďarština8-o:-).Popisovaná jídla už podle ingrediencí vypadají poživatelně,myslím,že stojí za to je vyzkoušet.Díky!

madla 16.3.2007 4:04

jo,skvělý recept

ale my,kteří šetříme čas,tak už rovnou místo smetany a octa používáme kysanou smetanu nebo kefír,podmáslí apod. Moje maminka vařívala něco,čemu jsme říkali přivařené brambory.Byly to houby s bobkovým listem a novým kořením,po jejich provaření se přidaly brambory,posléze se jemně zahustilo v mléce rozvrcenou moukou,na konec se přidal ocet.To mléko se samozřejmě přidáním octa zdrclo,takže polévka byla sice chuťově dobrá,ale ocet trochu čpěl a taková ta jakoby sraženina dost lidí odrazovala.V manželově rodině se vaří podobná polévka, ale poté, co jsou polovařené brambory,tak se přilije jakékoliv kyselé mléko(kefír,podmáslí,kyška) s hladkou moukou,stále se míchá,aby se neudělal jakoby tvarohový knedlík, stačí do prvních bublinek, pak už to jde samo.Kopr je pro ty,jimž nevadí, není přímo nutný,ale my ho máme rádi.Jí se horká,vlažná, dá se i studená.Použít se dají houby čerstvé i sušené,chvála strávníků (krom odpůrců bílých mléčných polévek) vás nemine.

zana 16.3.2007 6:54

Re: jo,skvělý recept

Tu znááám. My do ní dáváme ještě uvařený rozpůlený vejce.

Zdena b.p. 16.3.2007 8:20

Re: jo,skvělý recept

Taky znám, my tomu od dětství říkáme brambory na kyselo. Mám propracovaný postup, při kterém se mi to nikdy nesrazí. Všechno je jak píšeš, ale tu "ameriku" (hladká mouka rozkvrdlaná v mléce) musíš povařit minimálně 20 minut na mírném ohni za občasného míchání (dokud ti nezmizí pěna na povrchu). To ovšem znamená, že vaření brambor s kořením, solí a houbami se minimalizuje, ale není to choulostivé. Nevím proč, ale když vaříš brambory s novým kořením, tak nemají tenden ci se rozvařit. Ochucení  cukrem a octem se dělá a ž po odstavení z plotny. Když se ohřívá, tak se to už nesrazí. Jen se to nesmí už vařit. My do této dobroty dáváme ztracená vejce, která vařím zvlášť v osolené vodě.

zana 16.3.2007 0:23

pro Dede

Dede, ne že bych na ně pospíchala, ale nezatoulaly se někde třaskavé saláty, co jsem je posílala - tuším - před tvojí dovolenou ?

Dede 16.3.2007 7:05

Re: pro Dede

Zano už jsem si vzpomněla! Moc se omlouvám V, hned přijdou na řadu. Zvířetníci,  :-(přišli jste zatím o skvělé saláty, protože já v tom mám pořád nějaký nepořádek. Ale já se polepším...:-)

zana 16.3.2007 0:21

ahoj Zuzko

Parádní recepty ! Já bych nejraděj byla zítra doma a vařila :-) - ta gulášovka třeba...R^

Zuzka 16.3.2007 1:26

Re: ahoj Zuzko

Jéje, ahojky, jmenovkyně. Hm, taky bych se raději dnes do procesu nezapojila, ale koukala jsem, že kocour nutně potřebuje nějaké nové zásoby granulí, tak na ně musím jít vydělat ;-P.