25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka

16.3.2007

Ovšem v oblasti slovensky hovořící. Školu má maďarskou, takže třeba násobí jedině maďarsky a to bych vám přála slyšet! Jako správný přesídlenec se naučila hovořit perfektně česky, svoje děti a vnoučata ovšem maďarsky nenaučila.

Já se dopracovala sama pouze k tomu, že si umím říct o základní věci a umím plynně maďarsky číst. Nevím co čtu, ale čtu. Babiččiným pokladem je kuchařka, kterou si z Maďarska přivezla z návštěvy příbuzných někdy kolem roku 1965. Kniha je to ohmataná, jmenuje se Vilma néni: Legújabb háztartási tanácsadója (Paní Vilma: Nejnovější rady pro domácnost), vyšla v roce 1962 v nakladatelství MINERVA v nákladu 50000 ks.

Je to správný rádce pro hospodyně. Poradí, jak poznáte, že můžete do pece sázet chleba, jak chovat havěť nádvorní - slepice, husy, kachny, krůty - i chlévskou. Jak pěstovat ovocné stromky, jak zeleninu. Dokonce i jak uklízet a prát. A jak uvařit dobrou krmi. Jak zužitkovat vše, co se urodilo. No prostě taková maďarská Rettigová.

GULÁŠOVÁ POLÉVKA S TRHANCI
(Csipetkés gulyásleves)

Na polévku pro 4 osoby potřebujeme cca 0,5 kg hovězího masa nakrájeného na kostky, které dáme na trochu tuku spolu s 1 cibulí nakrájenou na kolečka, solí, rajčetem (spařeným, oloupaným, zbaveným semínek a nakrájeným na kousky) na mírný oheň dusit. Přidáme cca 1 zarovnanou lžíci červené papriky, přilijeme asi 1,25 l vody, přivedeme k varu, přidáme na kostky nakrájených 0,25 kg brambor a pomalu vaříme. Mezitím si z 1 vejce a 12 dkg hladké mouky připravíme tužší těsto, držíme je v jedné ruce a druhou rukou uštipujeme rychle do vařící polévky malé kousky těsta jako zavářku. Necháme dobře provařit zavářku a podáváme.

KAPUSTOVÝ "MOZEČEK"
(Rántott kel)

5 dkg uzené slaniny nakrájíme na kostky a dáme zesklovatět, až pustí sádlo. Poté vybereme kostky slaniny a odložíme stranou. Na získaném tuku usmažíme 1 cibuli. 1 kapustu pokrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou a necháme dobře okapat, přidáme k cibuli a velmi opatrně osolíme (sádlo je slané!), dusíme do měkka na mírném ohni. Opepříme a nalijeme 3-4 rozšlehaná vejce, nemícháme, ale necháme pod pokličkou ztuhnout. Krájíme na kousky, podáváme s bramborem posypané zesklovatělou slaninou, kterou jsme si odložili na začátku.

MAKOVNÍK NEBO OŘECHOVNÍK
(Mákos kocka, Diós kocka)

15 dkg cukru, 5 dkg másla nebo 4 dkg sádla, 1 vejce, kůra a šťáva z 1 citrónu nebo lžíce octa, lžička sody bikarbony nebo prášku do pečiva, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg mletého máku (mletých ořechů), 2 dl mléka (silné černé kávy) smícháme v misce (mák rozmícháme nejprve v mléce a pak spojíme se zbytkem těsta, jinak není v těstě rovnoměrně rozptýlen). Upečeme na sádlem vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu. Po upečení vychladlé krájíme na kostky, pocukrujeme.

Pokud použijeme ořechy a kávu, získáme ořechovou buchtu, takže z jednoho receptu lze získat dva moučníky. A dlužno podotknout, že všechny zde uvedené recepty používám a jsou mňamózní.

Takže na závěr malý bonus: Jedli jste polévku ze salátu? Ano, z hlávkového salátu se vaří výborná polévka. Sice uvařený salát nevypadá nijak vzhledně, zato skvěle chutná. A je to pravý pokrm při nadúrodě salátu na zahrádce!

POLÉVKA SALÁTNICE

Opereme salát a natrháme ho na menší kousky. V kastrole dáme na sádlo osmažit česnek nakrájený na plátky (Ach jo, to bude Medvídek prskat!), alespoň 4 stroužky, nespálit! Vynechat nelze, dodává polévce aroma. Přidáme k němu natrhaný salát a dusíme pod pokličkou, po asi deseti minutách zalijeme vodou - nepřehnat to, vodu raději později přilijeme- osolíme a vaříme na mírném ohni.

V hrnečku rozkverláme hladkou mouku ve studené vodě (asi 1-2 lžíce - podle množství polévky), nalijeme do polévky a dobře provaříme. Odstavíme, dochutíme trochou octa a zalijeme smetanou. Výsledná chuť má být jen lehkým tušením kyselosti. Nedokážu odhadnout na malé množství, vaříme většinou z 10 hlávek salátu ve velikém hrnci, zavoláme bližší rodinu a jaká byla polévka. Konzumuje se ne zcela horká a je velmi osvěžující.

Dobrou chuť přeje

Zuzka

Zuzka



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !