MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka
Ovšem v oblasti slovensky hovořící. Školu má maďarskou, takže třeba násobí jedině maďarsky a to bych vám přála slyšet! Jako správný přesídlenec se naučila hovořit perfektně česky, svoje děti a vnoučata ovšem maďarsky nenaučila.
Já se dopracovala sama pouze k tomu, že si umím říct o základní věci a umím plynně maďarsky číst. Nevím co čtu, ale čtu. Babiččiným pokladem je kuchařka, kterou si z Maďarska přivezla z návštěvy příbuzných někdy kolem roku 1965. Kniha je to ohmataná, jmenuje se Vilma néni: Legújabb háztartási tanácsadója (Paní Vilma: Nejnovější rady pro domácnost), vyšla v roce 1962 v nakladatelství MINERVA v nákladu 50000 ks.
Je to správný rádce pro hospodyně. Poradí, jak poznáte, že můžete do pece sázet chleba, jak chovat havěť nádvorní - slepice, husy, kachny, krůty - i chlévskou. Jak pěstovat ovocné stromky, jak zeleninu. Dokonce i jak uklízet a prát. A jak uvařit dobrou krmi. Jak zužitkovat vše, co se urodilo. No prostě taková maďarská Rettigová.
GULÁŠOVÁ POLÉVKA S TRHANCI
(Csipetkés gulyásleves)
Na polévku pro 4 osoby potřebujeme cca 0,5 kg hovězího masa nakrájeného na kostky, které dáme na trochu tuku spolu s 1 cibulí nakrájenou na kolečka, solí, rajčetem (spařeným, oloupaným, zbaveným semínek a nakrájeným na kousky) na mírný oheň dusit. Přidáme cca 1 zarovnanou lžíci červené papriky, přilijeme asi 1,25 l vody, přivedeme k varu, přidáme na kostky nakrájených 0,25 kg brambor a pomalu vaříme. Mezitím si z 1 vejce a 12 dkg hladké mouky připravíme tužší těsto, držíme je v jedné ruce a druhou rukou uštipujeme rychle do vařící polévky malé kousky těsta jako zavářku. Necháme dobře provařit zavářku a podáváme.
KAPUSTOVÝ "MOZEČEK"
(Rántott kel)
5 dkg uzené slaniny nakrájíme na kostky a dáme zesklovatět, až pustí sádlo. Poté vybereme kostky slaniny a odložíme stranou. Na získaném tuku usmažíme 1 cibuli. 1 kapustu pokrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou a necháme dobře okapat, přidáme k cibuli a velmi opatrně osolíme (sádlo je slané!), dusíme do měkka na mírném ohni. Opepříme a nalijeme 3-4 rozšlehaná vejce, nemícháme, ale necháme pod pokličkou ztuhnout. Krájíme na kousky, podáváme s bramborem posypané zesklovatělou slaninou, kterou jsme si odložili na začátku.
MAKOVNÍK NEBO OŘECHOVNÍK
(Mákos kocka, Diós kocka)
15 dkg cukru, 5 dkg másla nebo 4 dkg sádla, 1 vejce, kůra a šťáva z 1 citrónu nebo lžíce octa, lžička sody bikarbony nebo prášku do pečiva, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg mletého máku (mletých ořechů), 2 dl mléka (silné černé kávy) smícháme v misce (mák rozmícháme nejprve v mléce a pak spojíme se zbytkem těsta, jinak není v těstě rovnoměrně rozptýlen). Upečeme na sádlem vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu. Po upečení vychladlé krájíme na kostky, pocukrujeme.
Pokud použijeme ořechy a kávu, získáme ořechovou buchtu, takže z jednoho receptu lze získat dva moučníky. A dlužno podotknout, že všechny zde uvedené recepty používám a jsou mňamózní.
Takže na závěr malý bonus: Jedli jste polévku ze salátu? Ano, z hlávkového salátu se vaří výborná polévka. Sice uvařený salát nevypadá nijak vzhledně, zato skvěle chutná. A je to pravý pokrm při nadúrodě salátu na zahrádce!
POLÉVKA SALÁTNICE
Opereme salát a natrháme ho na menší kousky. V kastrole dáme na sádlo osmažit česnek nakrájený na plátky (Ach jo, to bude Medvídek prskat!), alespoň 4 stroužky, nespálit! Vynechat nelze, dodává polévce aroma. Přidáme k němu natrhaný salát a dusíme pod pokličkou, po asi deseti minutách zalijeme vodou - nepřehnat to, vodu raději později přilijeme- osolíme a vaříme na mírném ohni.
V hrnečku rozkverláme hladkou mouku ve studené vodě (asi 1-2 lžíce - podle množství polévky), nalijeme do polévky a dobře provaříme. Odstavíme, dochutíme trochou octa a zalijeme smetanou. Výsledná chuť má být jen lehkým tušením kyselosti. Nedokážu odhadnout na malé množství, vaříme většinou z 10 hlávek salátu ve velikém hrnci, zavoláme bližší rodinu a jaká byla polévka. Konzumuje se ne zcela horká a je velmi osvěžující.
Dobrou chuť přeje
Zuzka