Diskuze
MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka
Děkujeme za pochopení.
Jana
prosba
Zuzko,
našel by se v Kuchařce recept na bílý, lehký jako pírko chleba? Mohla by jsi uveřejnit recept. Děkuji
Vizvary El
Díky za inspiraci
Díky za připomenutí osvědčených receptů z dětství! Mám také "pomaminčinu" kuchařku z roku "cvaj" - ve slovenštině... K nadúrodě hlavkového salátu jiná varianta polévky: Na sádle (nebo na rozškvařené slanině) usmažit svetlou jíšku z hladké mouky. Zalít (přiměřeně) slabým vývarem z masa, zeleniny, nebo jen vodou - povařit, rozkvedlat v kysané smetaně (přiměřeně - kdo nedrží diétu, tak i 0,5l ) rovnou lžici hl. mouky a spolu povařit. Dosolit, přidat kopr - v případě čerstvého, přidat trochu octu. V případě zavařeného kopru v octu, dle chuti. Nakonec přidat natrhaný hlávkový salát - NEVAŘIT - jen tolik, aby salát trochu ovadl v polévce. V případě, že uděláte hustější variantu, dejte navrch sázené vejce, nebo karbenátek a máte "druhé jídlo". Dobrou chuť.
Jakub S.
Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají
sikulský = székelygulyás. To byli, Sikulové či Sekelové, Maďaři, co kolonizovali ještě ve středověku část Sedmihradska - aby byli hrází proti zase jiným nájezdníkům, Kumánům... dodnes markantně odlišná, stále menší národop. skupina. Tím spíš, že od první války (kromě 39-45) pod Rumunskem. Upřímně řečeno logické ani spravedlivé to není. A dělalo se tam vše pro to, aby se asimilovali. Nejenom oni, je tam i patero dalších národností. Pardon, třeba to někoho zajímá, když ne, je dobře - !
šikula
Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají
No, je to na webu, staci zagooglovat.
Jakub S.
Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích:
Jde o mou odpověď na zanin dotaz, kde budu mít páté vnouče, sestřičku (druhou) tohoto ustaraného pětiletého muže, jenž má na svých bedrech tolik starostí. A přibírá si další:
V Počeunicích. A bude to nejspíš houčička, informoval mne můj informátor. Dyž já aue nevím dědo, že puý puo ni máma musí jet huozně daueko - a táta musí povád chodit do puáce, tak nevím... víš, mně napaduo.. ale nesměl bys to popuést - ! No já taky někdy něco nepopletu, neboj, kamošku - ! No... já teda nevím... aue nevím kdo jiný - puosímtě, stejně nemáš povád co děuat...nemohl bys ji douézt ty?!
Petra.
Re: Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích:
:-))) To je krása. Jak jste z toho vybruslil?
Jakub S.
Ještě než si přečtu debatku:
salátnici rozhodně zkusím - a mám hned pár blbých nápad, jak ji eště varírovat - třeba s kvarglema...
Hanča
Zuzko,
!! Maďarskou kuchyni jsem si užila v rámci jedné rodinné dovolené ještě za totáče. Ubytovaní jsme byli v Siofoku u místní rodiny a stravovali jsme se v restauracích - zaplatili jsme cestovce a dostali jsme jídelní kupony spolu se sáhodlouhým seznamem restaurací po celém Maďarsku, kde jimi bylo možno platit. Různě upravené ryby, smetanové omáčky, noky jako příloha, polévka Halászlé s kusy ryb - mňam ! Nesmím zapomenout na lángoše, ty miluju dodneška. A poprvé (a naposledy) jsem jedla studenou ovocnou polévku. Jen nikde na jídelníčku nebyl segedínský guláš .
baty
Re: Zuzko,
něco tomu podobného se v Hůnsku vyskytuje např. coby sikulské žebírko, ono je to v rámci staré monarchie těžký,významy se posouivaly, guláš je spíš ta gulášová polévka, ty dobroty z nejrůznějších mas se šťávou a často smetanou jsou perkelty(přehlasované o se mi nepíše) a ne guláše. A vřele doporučuju knížku spisovatele Torberga Teta Joleschová, jde to jiným časem a problémy, ale tohle v Uhrách kořenící vaření tam hraje báječnou roli.
Beda
MaRi
šlo šlo (přišla jsem až teď) ... ale je fakt primitivní - tydíííííím...
zpěnit cibulku, na to hodit mleté maso, rozhňahňat na kousky a obdělat, osolit a okořenit - přímo gulášové kuření, něco ostřejšího k tomu dle libosti, majoránka, česnek (neboo taky neee), chvíli dělat, vhodit na kostky pokrájené brambory (Gerdo, tady s tím mlertým problém časový nenastává), aby se prohřály a trochu taky obalily tím kořením, paj teprve zalít horkou vodou a dovařit, nakonec zahustit jíškou...
fakt, vcukuletu, možná pro gurmány to zní podřadně, ale je to fakt dobré
Gerda
Gulášová polévka
Kdyby nebyla z hovězího, budiž. Ale vařit brambory téměř současně s hovězími kostkami, tak to dopadne tak, že brambory se rozvaří a maso ještě měkké nebude. Asi by to chtělo trošku zkoordinovat správné časy. Jinak celkem nic proti
Zuzka
Re: Gulášová polévka
No, maso se nejdřív dusí, jak je psáno . Časy nepíšu většinou nikde, protože je prostě nesleduju. Každé maso je z jinak starého kusu, brambory různých sort mají jinou dobu varu, je to o vyzkoušení.
baty
éljén Zsuzsa!
to jsou ty perfektní nenápadné maďarské mňamky, díky!(ten poslední smajlík se olizuje!)
Zuzka
Re: éljén Zsuzsa!
Jó napot kívánok, baty! (a tím jsem skoro skončila )
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz