Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Babiččina maďarská kuchařka

Na úplný začátek musím předeslat, že moje (jak hezky říká Vave) přeslicová babička se narodila na jihu Maďarska.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jana

21. 8. 2007 7:54
prosba

Zuzko,

našel by se v Kuchařce recept na bílý, lehký jako pírko chleba? Mohla by jsi uveřejnit recept. Děkuji

0 0
možnosti

Vizvary El

18. 3. 2007 10:04
Díky za inspiraci

Díky za připomenutí osvědčených receptů z dětství! Mám také "pomaminčinu" kuchařku z roku "cvaj" - ve slovenštině... K nadúrodě hlavkového salátu jiná varianta polévky: Na sádle (nebo na rozškvařené slanině) usmažit svetlou jíšku z hladké mouky. Zalít (přiměřeně) slabým vývarem z masa, zeleniny, nebo jen vodou - povařit, rozkvedlat v kysané smetaně (přiměřeně - kdo nedrží diétu, tak i 0,5l ) rovnou lžici hl. mouky a spolu povařit. Dosolit, přidat kopr - v případě čerstvého, přidat trochu octu. V případě zavařeného kopru v octu, dle chuti. Nakonec přidat natrhaný hlávkový salát - NEVAŘIT - jen tolik, aby salát trochu ovadl v polévce. V případě, že uděláte hustější variantu, dejte navrch sázené vejce, nebo karbenátek a máte "druhé jídlo". Dobrou chuť.

0 0
možnosti

alfa

17. 3. 2007 17:22

Dobrý Maďar je mrtví Maďar.

0 0
možnosti

Jakub S.

17. 3. 2007 0:32
Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají

sikulský = székelygulyás. To byli, Sikulové či Sekelové, Maďaři, co kolonizovali ještě ve středověku část Sedmihradska - aby byli hrází proti zase jiným nájezdníkům, Kumánům... dodnes markantně odlišná, stále menší národop. skupina. Tím spíš, že od první války (kromě 39-45) pod Rumunskem. Upřímně řečeno logické ani spravedlivé to není. A dělalo se tam vše pro to, aby se asimilovali. Nejenom oni, je tam i patero dalších národností. Pardon, třeba to někoho zajímá, když ne, je dobře - !

0 0
možnosti

šikula

17. 3. 2007 9:18
Re: Jo a segedínský guláš, tomu magyarok říkají

No, je to na webu, staci zagooglovat.

0 0
možnosti

Jakub S.

16. 3. 2007 23:42
Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích:

Jde o mou odpověď na zanin dotaz, kde budu mít páté vnouče, sestřičku (druhou) tohoto ustaraného pětiletého muže, jenž má na svých bedrech tolik starostí. A přibírá si další:

V Počeunicích. A bude to nejspíš houčička, informoval mne můj informátor. Dyž já aue nevím dědo, že puý puo ni máma musí jet huozně daueko - a táta musí povád chodit do puáce, tak nevím... víš, mně napaduo.. ale nesměl bys to popuést - ! No já taky někdy něco nepopletu, neboj, kamošku - ! No... já teda nevím... aue nevím kdo jiný - puosímtě, stejně nemáš povád co děuat...nemohl bys ji douézt ty?!

0 0
možnosti

Petra.

18. 3. 2007 13:20
Re: Mě teď úplně mimo napadlo, že sem vložím záznam žádosti mého kamaráda, absolvujícího školku v Počeunicích:

:-))) To je krása. Jak jste z toho vybruslil?

0 0
možnosti

Jakub S.

16. 3. 2007 23:15
Ještě než si přečtu debatku:

salátnici rozhodně zkusím - a mám hned pár blbých nápad, jak ji eště varírovat - třeba s kvarglema...

0 0
možnosti

Hanča

16. 3. 2007 22:04
Zuzko,

R^ !! Maďarskou kuchyni jsem si užila v rámci jedné rodinné dovolené ještě za totáče. Ubytovaní jsme byli v Siofoku u místní rodiny a stravovali jsme se v restauracích - zaplatili jsme cestovce a dostali jsme jídelní kupony spolu se sáhodlouhým seznamem restaurací po celém Maďarsku, kde jimi bylo možno platit. Různě upravené ryby, smetanové omáčky, noky jako příloha, polévka Halászlé s kusy ryb - mňam ! Nesmím zapomenout na lángoše, ty miluju dodneška. A poprvé (a naposledy) jsem jedla studenou ovocnou polévku. Jen nikde na jídelníčku nebyl segedínský guláš :-).

0 0
možnosti

baty

16. 3. 2007 22:21
Re: Zuzko,

něco tomu podobného se v Hůnsku vyskytuje např. coby sikulské žebírko, ono je to v rámci staré monarchie těžký,významy se posouivaly, guláš je spíš ta gulášová polévka, ty dobroty z nejrůznějších mas se šťávou a často smetanou jsou perkelty(přehlasované o se mi nepíše) a ne guláše. A vřele doporučuju knížku spisovatele Torberga Teta Joleschová, jde to jiným časem a problémy, ale tohle v Uhrách kořenící vaření tam hraje báječnou roli.

0 0
možnosti

Beda

16. 3. 2007 14:01
MaRi

šlo šlo R^(přišla jsem až teď) ... ale je fakt primitivní - tydíííííím...

zpěnit cibulku, na to hodit mleté maso, rozhňahňat na kousky a obdělat, osolit a okořenit - přímo gulášové kuření, něco ostřejšího k tomu dle libosti, majoránka, česnek (neboo taky neee;-P), chvíli dělat, vhodit na kostky pokrájené brambory (Gerdo, tady s tím mlertým problém časový nenastává), aby se prohřály a trochu taky obalily tím kořením, paj teprve zalít horkou vodou a dovařit, nakonec zahustit jíškou...

fakt, vcukuletu, možná pro gurmány to zní podřadně, ale je to fakt dobré!!

0 0
možnosti

Gerda

16. 3. 2007 13:49
Gulášová polévka

Kdyby nebyla z hovězího, budiž. Ale vařit brambory téměř současně s hovězími kostkami, tak to dopadne tak, že brambory se rozvaří a maso ještě měkké nebude. Asi by to chtělo trošku zkoordinovat správné časy. Jinak celkem nic proti:-D

0 0
možnosti

Zuzka

16. 3. 2007 15:03
Re: Gulášová polévka

No, maso se nejdřív dusí, jak je psáno :-D. Časy nepíšu většinou nikde, protože je prostě nesleduju. Každé maso je z jinak starého kusu, brambory různých sort mají jinou dobu varu, je to o vyzkoušení.

0 0
možnosti

baty

16. 3. 2007 13:14
éljén Zsuzsa!

to jsou ty perfektní nenápadné maďarské mňamky, díky!V:-D:-P(ten poslední smajlík se olizuje!)

0 0
možnosti

Zuzka

16. 3. 2007 13:49
Re: éljén Zsuzsa!

Jó napot kívánok, baty! (a tím jsem skoro skončila ;-D)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz