26.5.2024 | Svátek má Filip


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MirkaP 2.10.2008 14:05

Krásná diskuze,

hezky jsem si zavzpomínala u ní i článku.

Těším se na pokračování.

sestřenice Běta 29.9.2008 13:02

djó móře....!!!

Připomněla jsem si svůj pradávný zážitek z úplně první návštěvy kina v Olomouci. Naši mě vzali na Vinnetoua (mohly mi být tak čtyři, pět?). Po promítnutí úvodní krátké dějové sekvence začaly jít hlavní titulky a já se nahlas na celé kino zeptala: "To už je konec?" Bouřlivý smích celého hlediště mi byl odměnou. Jinak taky nezapomenu zážitek z promítání Třech mušketýrů (těch s Michaelem Yorkem, Chamberlainem, Dunawayovu atd). V titulcích tam šermují dva muži, zpomalený, rozostřený a rozfázovaný obraz dvou šermířů je doprovázen jen cinkáním zbraní... V našem tehdy fungl novém kině vybaveném prostorovým zvukem se to zvonění odráželo do všech stran, to byl fakt zážitek :-).

Ze školních návštěv kina vzpomínám na film V zajetí melodie (?), hudební film se skupinou Los Bravos. Po všech těch Příbězích opravdového člověka a Stalingradech, které jsme na střední škole absolvovali, to bylo neuvěřitelně lehkonohé.... Zápaďácká hudba, hezké hoši, no něco pro nás... Zástupce ředitele získal kladné body... Někdy bych ten film ráda viděla znovu. Stejně tak vzpomínám na některé, které se už neobjeví ani v televizi. Např. Bosé nohy v parku, a bylo by jich víc...

BAlbert 28.9.2008 20:11

Sel jsem a dival se. Zkuste to take...

Koncem padesatych a zacatkem sedesatych let jsme jako skolaci chodili do jina Vesna a Mir ve Strasnicich na skolni povinna predstaveni. Tim se nam natolik znechutila sovetska filmova tvorba, ze jsme ziskali naprosty odpor ke vsemu z Mosfilmu a jinych studii. To pretrvalo i do pozdejsi doby. Ale i Rusove jeste do osmdesatych ci devadesatych let vyrobili par koukatelnych filmu. Nedavno jsem si na doporuceni znameho objednal na ritkavideo.cz rusky valecny film Jdi a divej se. Jsem stary chlap a v zivote jsem toho videl a zazil nejmin na dve knihy. Ale tenhle film me donutil se pul druhe hodiny ani nehnout a jen sedet a zirat. Kam se hrabou vsechny filmy americke provenience. Ceta, Olovena vesta, Apokylypsa a desitky cenami ovencenych filmu jsou nic proti tomuto Klimovovu filmu. Skoda, ze jej treba CT nazaradi do vysilani. Druhym filmem, ktery me v posledni dobe dostal do kolen je Wajdova Katyn.

J.G. Pašek 28.9.2008 21:23

Re: Sel jsem a dival se. Zkuste to take...

Wajdova Katyn . . . VVR^

Před pár lety jsem našel v DVD půjčovně ruský film THIEF form; BOP = zloděj ]  rusky mluvené - anglické titulky . . . . Děj z 2. světové války  . . .Velice pohledná, mladá urostlá vdova s 10? letým synem jedou někam vlakem začít nový život a ve vlaku vdovu svede šamantní oficír-podvodník-zloděj, který někde odcizil oficírskou uniformu a předstíral, že jede na opušťák . . . zneužíval obdiv a důvěru civilistů k vojákům a obvzláště oficírům . . . . vykrádal domy a když mu byla policie na stopě, skočil na vlak přesunout se do jiného města . .  . ve vlaku okrádal důvěřivé pasažéry . . .  pochopitelně vdova to neví . . .  zamiluje se a má vidinu, její syn bude mít otčína = tátu, protože syn se toulá a krade . . . . syn oficíra nenávidí  . . . 3 vystoupí v nějajém roztřískaném měste začít nový život . . .  syn uvidí toho oficíra někde vykrádat dům, řekne to matce, která mu nevěří a svěří se milenci - oficírovi co jí syn pověděl . . . oficír zapírá, klukovi napráská a rozhodne se odstranit ho = zastřelit . . . . končí to překvapivě . . .  syn žije a oficír ne . . . . to jen tak hooodně krátce . . .

J.G. Pašek 28.9.2008 23:40

Re: Re: Sel jsem a dival se. Zkuste to take...

Chtěl jsem dodat, je to moc pěkný film . . .  chtěl jsem si na internetu koupit DVD, avšak nebyl k mání . . .

I. F. 28.9.2008 21:28

Re: Sel jsem a dival se. Zkuste to take...

http://www.csfd.cz/film/99087-jdi-a-divej-se-idi-i-smotri/   To musím vidět! I.

Dědek 28.9.2008 16:43

Ukázka stupidity.

Snad vůbec nejtrašnější kravina kterou jsem v šedesátých letech viděl, byl rumunský film Ukradená puma. To i Lenin v říji (nebo v říjnu? ) byl umělecký zážitek.;-)

R 28.9.2008 13:28

Cotton klub.

No, něco jsem v kinech viděl, něco neviděl.  Do paměti se mi třeba vrylo promítání filmu Cotton klub s Richardem Gerem na chmelové brigádě na začátku 80 let kousek od Loun ve Zbrašíně nebo Touchovicích, už nevím přesně. Nějak se jim tehdy povedlo velice dobře vyladit zvuk, promítalo se to to snad ani ne v kině, ale v nějakém sále, ale musela tam být nějaká přivezená profesionální ozvučovací aparatura. Tehdy při tom promítání tam velice fantasticky autenticky vyzněla tehdejší muzika, to byl jakýsi chicagský klubový černošský džez a jim se tam povedlo perfektně ozvučit basu a bicí.  Kvůli tomu zvuku jsem na tom filmu byl vícekrát i jinde, ale nikde už ta muzika nezněla tak perfektně.

qwerty 28.9.2008 13:06

A vzhledem k 26.září

Butch Cassidy and Sundance Kid a hlavně Podraz.

Honza 28.9.2008 9:22

Je to děsný ty vzpomínky

Šedesátá léta: Muž, který prochází zdí (Bourville), všechny německo-italsko-jugoslávské mayovky, Strašidla s Liselotte Pulver, začátky Belmonda a pro mne nezapomenutelné střihové filmy Když komedie byla králem, Zlatý věk grotesky, Harold Loyd, české filmy jak trezorové, Třetí přání, 3 tuny prachu, Bílá paní, Hoří má panenko, Všichni dobří rodáci, Lásky jedné plavovlásky,  (všechny jsem viděl v kině,do trezorů se dostaly až po odpromítání v kinech), tak netrezorové, (to už by byla nekonečná řada). A mení zcela pravda, že tehdejší Československá televize byla nudná. Tuším dvacetidílný seriál o historii filmu doplněný promítáním němých filmů od Křižmíku Poťěmkin, Nosferatu, Intolerance, Občan Kane, 12 rozhměvaných mužů až po nezapomenutelné Zpívání v dešti, skoro bych při těch vzpomínkách brečel, když je srovnám s dnešními sitcomy, akčními kretenskými seriály, ve kterých vybuchuje i kůň, který spadne do škarpy (přehánín jen tochu, co může vybuchnout v železničním vagonu). Jo vzpomínky jsou těžké závaží.

Ivo Fencl 28.9.2008 19:18

Re: Je to děsný ty vzpomínky

Já zase miloval seriály "52 komiků" a "52 komiků a spol." uváděné Františkem Filipovským. Ty mě uvedly do dějin němé grotesky a ta znělka je nejen pro mne nezapomenutelná. Vždy na ni vzpomenu, když její kousek uvidím v nějakém němém filmu (především záběry ze šlehačkových bitev).

js 29.9.2008 13:19

Re: Je to děsný ty vzpomínky

Ono je to hodne nostalgicke, jak clovek starne. Kdyz kdysi sla v tv Bela a Sebastian, tak celej narod sedel u bedny a clovek to prozival. Jenze kdyz to slo nedavno naposledy, tak se na to nedalo koukat. Jeste ze ty vzpominky zustaly.

A jak se jmenoval ten cizi serial, ve znelce skakala kolie pres nejakou ohradu, v jednom dile masozravy rostliny vsechny sezraly..?

Bulvar trinacty 28.9.2008 8:31

Jojo, sedmdesata leta v kinech CSSR...

To byl jeste O.J. Simpson v Capricorn One na vrcholu slavy a milacek verejnosti.

 Americke velkofilmy sedesatych let, promitane v 70mm projekci: Kleopatra, Spartakus, Pad rise rimske, El Cid. Tyto velkolepe produkce vzdy zacinaly hlasem vypravece, ktery dokonalym hlasem uvedl tak exoticky znejici americkou anglictinou uvod do deje (tyto filmy byly zasadne s titulky), nacez platno ozivlo a zacala podivana nadzivotni velikosti...V polovine techto predstaveni byla prestavka, vzdy se na platne objevilo Intermission, bylo to jak v divadle.

Na El Cida jsme s kamosem sli do premieroveho kina Alfa za tehdy neuveritelnych 29 Kcs, coz bylo nejvic, co jsme kdy zaplatili za listek. Ty se kupovaly na urcity den a hodinu, do urcite rady a sedacky. Biletarka v pokladne je trhala z podlouhlych vazanych svazku a ceny byly odstupnovane podle umisteni v kine; cim dale od platna, tim byl listek drazsi. Nejvice cenene listky byly ty v posledni tretine uprostred. Pozdeji bylo otevreno na tehdejsi pomery superluxusni kino dosud nevidanych standardu, kino Moskva, dnesni Ladvi. Strmy sklon, vypolstarovane sedacky, dobre ozvuceni, fungujici obcerstveni - dnes normal.

Na americkych filmech mne tehdy takrka pokazde fascinovaly uvodni titulky. Na rozdil od jednoducheho promitani oznamovacich ceduli typu rezie xy, kamera xy se jednalo o nekolikaminutove skvosty, ktere byly jakesi minifilmecky samy o sobe. V uvodu Modre Electry Glide, pri nemz se Robert Blake v detailu s hrdosti oblekne do uniformy policisty, jsem mel husi kuzi. Dokonale propracovane titulky samozrejme v americke kinematografii pokracuji dodnes, ale tehdy to bylo neco z jineho sveta a vzdy jsem se na ne tesil.

Hodne francouzskych a italskych filmu, neco z toho skvostneho, ale take velka varka podprumernosti. Nejen americane produkuji sr*c*y, Evropa to umi dokonale take. Nekdy je lepsi ty stare filmy nevyhledavat a jen si je v mysli navzdy uchovat tak dokonale a skvele, jak je pamatujeme z mladych let.

pája 28.9.2008 1:52

kozoroh 1

Možná někdo vzpomene na velice slušný sci-fi political thriller Kozoroh 1. Stručně: Amici měli leťet na měsíc, místo toho je dali do studia někde v poušti že to b¨nejde a bude to jako. Kejvli na to jenže pak se něco kouslo a podle udaju jakože zahynuli na zpáteční cestě. Kosmonaouti b¨nebyli žádní hlupáčkové a došlo jim že jsou rázem velmi nežádoucí a tak začali prchat. Finále je velmi nepravděpodobná ale hezky natočená honička během které práškovací dvojplošník odrovná dva bitevní vrtulníky.

A teď k tomu zneužití: Pustil jsem si naslužbě telku a koukam že je tam ta vrtulníková honička. Tak si říkám - škoda že jsem si nevšim že dávaj Kozoroh 1, to bych se koukal. A koukám. Jenže co to - prostřihama tam jdou uplně nesmyslné záběry na tlusťocha v bílým někde ve studiu jak leží na něčem co připomíná křídlo dvojplošníku... a pak to šlo do kytek uplně a už tem exhiboval jen ten tlusťoch.

Voni TY HOVADA použily natvrdo letové záběry z Kozorohu 1 a namontovali si je do své s..y (tuším TYGŘI POUŠTĚ nebo S..M.R.AĎO-ŠI z Očkovy hospody nebo tak něco)

Kanuk 28.9.2008 2:50

Re: kozoroh 1

P;ůjčovat si  ze starších filmů záběry, které by přišly draho, je velmi stará praxe.

BAlbert 28.9.2008 19:51

Re: Re: Kozoroh 1

Pajo, Kozoroh 1byl o fiktivni ceste Americanu na Mars nikoliv na Mesic.

mirek 28.9.2008 21:53

Re: kozoroh 1

p.s.  pája...   Mohu Vás  potěšit.   Film  Kozoroh    vyšel   na nosiči  BLUE- RAY.   Byla to  příloha  časopisu   STEREO.  Momentálně  přesně  nevím kdy,   bude tomu rok.. Jeho shlédnutí  vyžaduje přístroj  BLUE-RAY,   umí to  přehrát  i PLAY STEJŠN   SONY  3..  Na  plazmě   50 palců  dokonalý  zážitek.     Já také ve vzpomínkách  aspoň  na ten večer omládnu.

Haui1 29.9.2008 14:37

Re: Re: kozoroh 1

Kozoroh 1 vyšel nedávno (3 týdny?) i na DVDčku za 49 Kč, co se prodávají s novinami. Netuším, kdo ho vydal, musel bych se podívat doma.

VL 27.9.2008 21:10

Staré filmy

Některé staré filmy jsou k dispozici na youtube.com . Můj otec (ročník 1933) třeba vzpomínal na to, jak byli v kině na německém filmu "Stuky útočí" a podařilo se mi ho najít na youtube, dokonce s českými titulky, bohužel tři roky po otcově smrti.

Ivo 27.9.2008 22:17

Re: Staré filmy

Jasně. You Tube už připomínám níže. Mne to fascinuje. Každopádně tam jsou přinejmenším trailery a ukázky z těch filmů, jindy sestřihy. Je tam už pomalu všechno, s trochou nadsázky. Zrovna jsem koukal, že je tam v několika částech celá Sellersova komedie Večírek. Atd... 

Kanuk 27.9.2008 21:06

Moje filmová leta byla 1946 - 1948

Tehdy začaly chodit západní filmy, které byly natočeny během války. Chodil jsem do kina (v Praze) pravidelně 2x týdně, a pokaždé bylo možno vidět nějaký slušný film. Nevím, zda se nepletu, ale snad mezi nimi byly Kráska a zvíře (Jean Marais), Hrabě Monte Cristo (tentýž), Bídníci (Jean Gabin), Lidská bestie (tentýž). Z anglických filmů Maugli (Sabu), Zloděj z Bagdadu (tentýž), Čtyři péra. Zajímavé, z amerických filmů mi žádný nepřichází na mysl. Jo, Bílá legie (C. Colbert).

baty 27.9.2008 21:57

Re: Moje filmová leta byla 1946 - 1948

Perutě pomsty!

kurbet 28.9.2008 16:15

Re: Moje filmová leta byla 1946 - 1948

A co tak k tomu ještě např. krásné filmy s Gerardem Philipem-Krásky nocí,Velké manévry,Věznice parmská i další...

kurbet 28.9.2008 16:16

Re: Re: Moje filmová leta byla 1946 - 1948

zapomněl jsem jeden z nejhezčích-Červený a černý.

Blecháč 27.9.2008 20:57

Cesta lidským tělem

Přátelé, neviděl někdo v těch zmiňovaných dobách americký velkofilm (v Praze ho dávali v Alfě a je docela možné, že už v té době to byla 70mm projekce) kdy šlo o to, jak se tým výzkumníků nějak zmenšil a v miniaturní kapsuli proplouvali lidským tělem? Pamatuji dodnes ten lomoz, když aortou blížili k srdci a jeho bušícím komorám... Na palubě byl ovšem zloduch... a víc neřeknu, kdyby to snad někdo chtěl vidět...:-)

Kolma Puši 27.9.2008 20:59

Re: Cesta lidským tělem

Fantastická cesta???

Ivo 27.9.2008 22:22

Re: Re: Cesta lidským tělem

... http://www.csfd.cz/film/2282-vnitrni-vesmir-innerspace/  Přičemž novodobou variantou toho filmu je Vnitřní vesmír.   Tu Fantastickou cestu, tu původní, napsal Isaac Asimov, i jako knihu, která také vyšla česky.  

mueller 27.9.2008 22:35

Fantasticka cesta,

a zloduch bidne zahyne, samozrejme.

R 28.9.2008 13:12

Re: Cesta lidským tělem

Já jsem věděl, že o tom bude někdo psát. V 70 letech jsem to taky v kině viděl.

richard 27.9.2008 18:00

Ze sedmedesátých

let pamatuji jisté, neuvěřitelné kino, nenápadné, promítalo se v upravené tělocvičně,pátek, vedle řady židlí neodklizené bradla + kladiny, omladina (tvořila drtivou většinu)  si tam i  nosila lahváče a drze kouřila (kupodivu to nevyhořelo) při promítání, pokud bych nezažil, nevěřil bych, že něco takového bylo vůbec možné:)))

A filmy: Ptáci, Psycho, Jáma a kyvadlo, Předčasný pohřeb, Zelený lučistník, Onibaba, Angelika, Kladivo na čarodějnice, Bílá paní, Spalovač mrtvol, kde některé z nich tehdy vyhrabali, nevím...finále byla Gappa, pak to zavřeli, zda i s někým, nevím.

Jinak na co si dost pamatuji ze 70.let Odsouzená střela, Duel a Čelisti...dneska je to jiné, TV + DVD je velký konkurent, návštěva kina je daleko dražší....