17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivo Fencl 28.9.2008 19:24

Re: Re: Re: Musím se smát

Jo, taky typicky chmelové filmy. Bufdoucím studentům vysokých škol se pouštěly někde ve stanu, zatímco televize je moc nedávala.

qwerty 28.9.2008 12:59

Re: Musím se smát

Vraťte tu tláču!

qwerty 27.9.2008 12:27

V Praze bylo

Bio Illusion (palác Maceška) které se specializovalo na stare filmy.  Laurel a Hardy, Frigo - Buster Keaton (Nedávno jsem viděl The General, česky Frigo na mašině - jeden z nejlepších portrétů občanské války, na který ani Gone with the wind nemá) a celá sada filmů V a W.  Také Chaplinův diktátor, který na mne velmi zapůsobil.

Ivo Fencl 27.9.2008 20:18

Re: V Praze bylo

Qwerty, chci jen poznamenat, že Frigo na mašině nemá chybu, ale existuje i remake Walta Disneye The Great Locomotive Chase (1957), který naše nějaká televize taky uvedla. Vidět se to dalo. Oba příběhy jsou, mimochodem, natočeny podle skutečné události. 

Dx 27.9.2008 11:26

Jsa ročník 1930

hodně pamatuju. Hned po válce jsem viděl US film, který mne naprosto fascinoval (nevím, jestli by se mi líbil i dnes), "Petr na onom světě". Od té doby jsem ho neviděl. Stručně šlo o to, že pilot bombarďáku havaroval na pobřeží ostrova, víceméně umřel, šel po takových dlouhatánských  schodech do nebe, pak tedy ho zase z nějakých důvodů (už si to nepamatuju) poslali dolů a bylo to OK. Scény "mrtvého" Petra byly černobílé, jinak barevné. Rád bych to někdy znova zhlédl.

Kanuk 27.9.2008 19:24

Re: Jsa ročník 1930

Myslím, že to mělo titul jiný, a jednalo se tam snad o operaci mozku (havarovaného pilota - to sedí). Operace se podařila a pacient nezemřel - kupodivu.

Hugo 27.9.2008 11:15

hezké vzpomínání.

Rok 1961, bylo mi 5 let. Kino v horská vesničce Vítkovice v Krkonoších a můj první film Tři mušketýři. Je to už 47 let, ale dodnes si pamatuji to ohromení a úžas, když přijížděli mušketýři na nádvoří ( ve Versailles nebo tam někde ), dunění bubnů, nádherné kostýmy...  To se nezapomíná.  Vinnetoua jsem samozřejmě také obrečel.

I já jsem chodil hrdě ve 14 s našima  na nepřístupné filmy. Ředitel kina, jinak náš matykář, přísně dohlížel, ale s rodiči mě musel pustit. Mimochodem, v řadě případů jsem ani já, ani rodiče nechápali, proč byl film nepřístupný. Byly to krásné časy her a malin nezralých....

karel09 27.9.2008 10:15

Diky!!

Jsem rocnik 64 (unor) :-). Sice jsme v Brne meli kin vic, takze jsme se v sale ve vetsim mnozstvi neznali, ale stejne jsme vzdy byli particka kamaradu a zazivali obdobne pocity, meli tytez idoly a oblibene kousky. Podpisuji v 99% - diky. 

Aniz bych ze sebe delal umeleckeho experta, dodnes si pamatuji take Cinskou ctvrt (J. Nicholson), Serpico (A. Pacino), Pevnost apacu v Bronxu, Okupaci v 26 obrazech, My fair lady, Hallo Dolly a radu dalsich. I kdyz pravda, komedie Fr. a It. byly vzdy na spici diskuzi druhy den. O techle filmech jsme se nebavili, ale pamatuji si je prinejmensim stejne dobre.

Nejvetsi bomba byla Gappa. Pred deseti lety to davali kdesi v zapadlem kine, tak jsem na tovytahl manzelku. To jsem si nabehl ;-D. Ta mi dala - jaka je to blbost. Tezko jsem ji vysvetloval pocity popsane v clanku. No fakt je, ze to bylo ve svetle dnesnich triku a zapletek trosku jine, nez jsem si to pamatoval  :-P. Tak jsem si to aspon pred rokem koupil na DVD v levnych knihach za par korun.... Kdyby tam tak postupne vychazely vsechny tyhle 'majstrsryky'.

Ivo Fencl 27.9.2008 20:29

Re: Diky!!

Fort Apache in Bronx. Titul filmu nebyl přeložen ideálně, američtí diváci totiž znali klasický western Fort Apache, kde se v této pevnosti bránili Indiánům. Když už překládat, pak tedy spíš jako Pevnost proti apačům Bronxu. O známém "sloganu" z tohoto filmu "pusťte bratry domů" viz v dalším pokračování tohoto seriálu, asi příští sobotu. Ivo  

-ferry- 27.9.2008 9:47

Dobrý článek,lepší,než ty o politice ...

 Většina těch filmů zde uváděných je už (bohužel) z mé dospělosti.Většinou mi také nic neříkají.My chodili jako školáci v 50.letech "se školou" hlavně na filmy životopisné (např.o B.Smetanovi),nebo historické (Revoluční rok 1848,nebo ty husitské).V roce 1959 jsem vyšel školu,bylo mi 14 let a měl jsem se už za dospělého.S kamarádem(taky vyšel) jsme se tudíž vypravili večer do kina.Tátové nám půjčili i kravaty.Leč,doba byla přísná a pan Jíra (to je přezdívka) nás do kina nepustil.Smělo se tam až od patnácti... Tak jsme v těch kravatách šli zase domů.Dodnes si pamatuju co tenkrát hráli - Povídky o Leninovi ... Tak vidíte ... Ten pán je ještě živ,bude mu k devadesáti ... V ono léto u nás točili pohádku Jak se Franta naučil bát.My děti jsme tam očumovaly a byla nám dokonce učiněna nabídka zahrát si.Měli jsme sedět na žebřiňáku a houpat nohama.Ale my jsme pro jistotu utekli.Tátové by nám nabančili,kdyby zjistili,že jsme se spustili s komediantama.V r.1960 u nás byla světová premiera toho filmu.To už jsem do kina mohl.Byl tehdy děsně narvanej sál a lidé vzdychali nad záběry známých míst i když uviděli koně pana K. Měli jsme tehdy sál s volnými židlemi.Tak se sedávalo v hloučkách,jak tak byly party kamarádů. V zimě pak byl velký shluk u obrovských rozpálených kamen.Jedna promítačka znamenala přestávky .Na cigaretu,na záchod .. V r.1972 sál zadaptovali  a už to nebylo ono.První film v novém byla Angelika,jak ji muchlují v podpalubí (jméno?).Přesvědčil jsem matku,aby se šla podívat.Byla z toho pak týden mimo sebe.Víckrát už v kině nebyla.Já byl v kině naposledy (tady,co teď bydlím) v r.1979.Jmenovalo se to Krutý Řím. V mé rodné obci pak o  2 roky později,na jedné adaptaci Bídníků. Dnes je pro mne nevěřitelné,že bych dal 60 - 80 Kč.za vstup a pak se tam dvě hodiny nudil.Stáří je svinstvo,já už se nevydržím dívat ani na televizi.Taky myslím není na co. Současné české filmy nemají co říci,jsou slabé.A americké ? Děs! A jiné nejsou ...

Ivo Fencl 27.9.2008 20:43

Re: Dobrý článek,lepší,než ty o politice ...

http://www.csfd.cz/film/40679-kruty-rim-roma-violenta/   Krutý Řím, jak vidíme, není nic o Neronovi, ale film ze současnosti (1975). Opět nelze než nesouhlasit, nadále se mezi filmy vyskytuje dost dobrých, a to bez rozdílu ze všech zemí vč. Německa a Ruska. O Hollywoodu nemluvě. Jo, vyplodí šmejdu, ale v tom kvantu se každý rok najde řada vynikajících filmů. Viz nedávný žebříček v tisku, kde třeba figurovalo Vykoupení z věznice Shawshank. Viděl jste to, pane Ferry?

V 28.9.2008 21:12

Re: Dobrý článek,lepší,než ty o politice ...

toceny film z domaciho prostredi je pro me v clanku zmineny film Drahe tety a ja kde je zkomolene jmeno hlavniho herce - Jiriho Hrzane - ktery se pozdeji zabil padem z nejake rimsy po kterych tak rad v podrousenem stavu chodil

v tom filmu figuruji krome obcanu z me rodne obce take moje sestra a otec, kazde mestecko by melo mit nejaky film v nem natoceny, diky panu reziserovi Podskalskemu, rodakovi z nedalekych Malenic

Františka 27.9.2008 9:10

vzpomínka

Já si vzpomínám, jak jsme jako malé děti brečely před kinem, když zastřelili Vinetoua. A na mejdlíčka a jiné dobroty v bufetu kina.

figura 27.9.2008 9:41

Re: vzpomínka

Ano. Vinnetoua jsem také obrečel.

Ivo Fencl 27.9.2008 20:44

Re: Re: vzpomínka

Seděl jsem v kuchyni se starší kamarádkou a věděl od ní, že Vinnetou v tomto dílu zemře. Byla to nejsklíčenější hodinka a půl mého dětství.

Ivo Fencl 27.9.2008 8:45

You Tube

Kolik ukázek ze mnou jmenovaných filmnů už je na You Tube? Sám jsem se nestačil podívat!!!

ten film s vlakem se jmenoval če 27.9.2008 8:38

pája

Ten film se mi velmi líbil, ale česky se jmenoval jinak, tuším že stříbrný šíp.... jist si nejsem

Libilo se mi tam jak hlavní hrdina (v civilu knihkupec) hovoří o knihách s erotickou tématikou s hrdinkou se kterou ve finale pochopitelně skončí v betli. Erotičnost je tam naznačena v hezké jemné zkratce

Ivo Fencl 27.9.2008 8:43

Re: pája

To jste si spletl. O americkém filmu Stříbrný blesk (televize pak zřejmě uvedla jako Stříbrný šíp) budu ale psát příští sobotu, snad. Je to ten film s kolohnátem harpunovaným Genem Wilderem na střeše vlaku, ve kterém Wildera možná poprvé doplnil Richard Pryor... Kde je jim oběma (asi) dnes konec.

Odsouzená střela je japonský film a při pozdějším shlédnutím v TV už mi přišel trochu pomalý. Námět fakticky přebrali "do autobusu" Američané v Nebezpečné rychlosti. Myšlenka, že něco vybuchne, když to bude chtít zastavit, a že když to nezastaví, tak to taky vybuchne (v cíli), mně ovšem tady fascinovala, protože jsem se jako dítě setkal s tím nápadem poprvé. Opravdu nebylo "k dostání" moc tak napínavých filmů a mne k němu osobně přivedla krátká anotace v časopise Pionýr.  

ten film s vlakem se jmenoval če 27.9.2008 8:48

Re: Re: pája

aha mate pravdu, a to s tím harpunovanim na střeše vlaku - jo na to jsem uplně zapomněl... to bylo dobrý :-)

ten japonský jsem asi viděl taky, ale vubec si na něj nepamatuju - tema film, japonci a vlak mi uplně překryl dojem z jineho filmu, kde sice byl hl. hrdinou kostner nebo nebo lambert (trochu se mi pletou) ale na me fascinujicim zpusobem působila scena jak nindžové jdou vlakem a zabíjí pro jistotu všechny aby toho koho hledají nevynechali.... samozřejmě než narazí na toho samuraje co kostnera (nebo lamberta) chrání.

ten film s vlakem se jmenoval če 27.9.2008 8:54

Re: Re: Re: pája

A ještě byl super film s vlakem kde byla nakažlivá nemoc, snad "Přejezd Kasssandra" ? Ještě mi nebylo 15 a byl nepřístupný, viděli ho moji rodiče a tata řekl že ho vidět můžu, a šel se mnou. Timhle zpusobem jsem byl ve 13 - 14 na několika nepř. filmech. Když jsem šel s tatou tak uvaděči nic nenamítali....

Baghíra 27.9.2008 8:54

Re: Re: Re: pája

Lambert - nedávno to bylo v tv, ale jméno si nepamatuji. To byla jatka!

Ivo Fencl 27.9.2008 20:53

Re: Re: Re: Re: pája

http://www.csfd.cz/film/9846-operace-zlomeny-sip-broken-arrow/   Operace Zlomený šíp = opravdu pecka s peckovou vlakovou scénou. Viděli jste? 

pája 28.9.2008 1:38

Re: Re: Re: Re: Re: pája

viděl protrpěl, travoltu mám rád ale tohle mi nesedlo. Když se mluví o vlakových filmech --- skvělá detektivka - thriller. název si bohužel nepamatuju, krásně nekorektní protožre z Morgana Freemana, a z jeho oblíbené polohy dobráckého moudrého černocha se vyklubal masový vrah ač to divák naprosto nečekal.... Porád tam jezdili vlakama někde na severu sdtátů nebo v Kanadě.... moc se mi to líbilo ale nevim jak se to jmenovallo

Ivo Fencl 28.9.2008 5:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pája

http://www.csfd.cz/film/16474-runaway-train/   Já si zase ještě vybuji tento film Andreje Končalovského, který ho nechali natočit v USA. To bylo vlakové dobrodružství v takovém umělečtějším podání.

Hans z dědiny 28.9.2008 22:30

Re: Re: pája

Moment, zkratka s autobusem byla poprve v komedii The Big Bus - kloubový autobus na atomový pohon - dnes bych se asi dost nudil, thdy jsem se řezal a rodičovstvo nevědělo čemu...

Jenik 30.9.2008 19:04

Re: Re: Re: pája

Nedávno - asi před rokem ho dávali v TV a až na několik málo míst jsem se řezal zase :-)))

"Víš proč mi říkají ramenáč?"

Leoš 27.9.2008 7:43

Drahé tety a já

Jiřím Hrtanem máte na mysli nepochybně Jiřího Hrzána...

MB. 27.9.2008 8:07

Re: Drahé tety a já

MSWord nezna bratra. Automaticka oprava je nocni mura.

Ivo Fencl 27.9.2008 8:13

Re: Re: Drahé tety a já

Veřejně všem dopoireučuji. Odinstalujte si tento "opravník". A jeho tvůrce nechme v pokoji.

Ivo Fencl 27.9.2008 8:44

Re: Re: Re: Drahé tety a já

A takto, jak vidíte výše, píšu bez opravníku: -) Že bych si ho nechal?