3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MÉDIA: Čí století?

Rád se občas zastavím v pasáži Lucerny, abych se podíval na knížete Václava, jak sedí na mrtvém koni zavěšeném nohama nahoru. Houfy turistů to fotí, ale to v zásadě nevadí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 17.12.2014 20:46

ad paní Brousková - "...Koho nezamordovali při...

dobývání, toho za živa upálili po dobytí. Ani křižáci nedokázali být tak důslední.... Zikmund určitě nebyl Němec a jeho křižáci byli rabijáti zverbovaní z celé tehdejší Evropy. Tedy nejen Němci. Byli tam i Poláci..."

Nepochybně byli husité brutální čeládka - jako ostatně v té době všichni, kdo byli živi z války. Zhrubl tak i idealista, pokud přežil několik řeží - a zhruba polovina husitů byla fanatičtí táborité, či šílení "sirotci". Těm se nevyrovnali ani křižáci na druhé straně, kteří měli od papeže příslib doslovně -"kdož pod naším praporem zabije Českého kacíře, ať muže, ženu či dítě, tomu budou provždy odpuštěny všechny jeho hříchy".

Ale to, o čem píše Váš předřečník, se týká období, než se husitům podařilo ovládnout většinu našeho území. Tehdy podnikali převážně z německého a slezského území jednotliví šlechtici a zbrojenci silných pomezních měst nájezdy na Čechy, ať už kacířské, nebo ne - šlo prostě o loupeživé výpravy se všemi jejich průvodními znaky, prosté využití status quo - rozvrácená země, navíc kacířská - ideální cíl pro možnost něco ukořistit. Teprve v odvetu na tyto akce začali husité podnikat "spanilé" jízdy - a v nich tedy rozhodně nic pěkného za sebou nenechali. Ještě se to umocnilo po úspěšném odražení několika křížových výprav - a to už byla pragmatická snaha využít své technologické převahy a skvěle vycvičeného mužstva zabijáků, jakými se husité stali, k zásobení země, kde vlastně nezbyl nikdo, kdo by jen tak klidně mohl zasít a sklidit. Bylo to období, kdy jedinými vojáky, kteří mohli husity zastavit, byli sami husité...

Hnusné období - ale s pochopitelným průběhem.

Pěkně, byť se spisovatelskou licencí, o tom napsal Polák, diplomat a spisovatel Andřej Sapkowski (nevím, jak se ta trilogie jmenuje, ale dle mého obsahuje dost přesných informací).

V. Vovák 17.12.2014 21:27

Re: ad paní Brousková - "...Koho nezamordovali při...

Narrenturm, Boží bojovníci, Lux perpetua

je to hodně zajímavá trilogie a neotřelý "pohled zvenku". Sapkowski toho musel docela dost nastudovat, než se pustil do psaní..

R. Brzák 17.12.2014 21:49

ad - ..."vzpomínka na chování křižáků nevybledla...

... ani po dvou stech letech..."

No, oni zase potomci těch, co zažili Spanilé jízdy, žijící v Německu a Slezsku, si to pamatovali na své straně - a nejspíš stejně dlouho. Navíc, husité jim byli i tehdejší propagandou líčeni rovnou jako ďáblové - a když se pak na svá rozvrácená města podívali, byli si tím jisti. To, že zasili vítr a sklidili bouři - je nepochybné. Ale zatímco nájezdy na Čechy byli sice brutálním, ale větrem, spanilé jízdy byly sice stejně brutálním, ale hurikánem. Také proto, že je nebylo možné zastavit - byli prostě příliš úspěšní v porážení protivníků - ale to jejich potenciál brutality jen umocnilo...

V. Vovák 17.12.2014 22:25

Re: ad - ..."vzpomínka na chování křižáků nevybledla...

ano, to máte pravdu. Defakto až do konce třicetileté války byli češi považováni za nejobávanější bojovníky Evropy a z tohoto důvodu bývali s oblibou najímání jako žoldnéři. Aby taky ne. Od úsvitu českého státu tu bylo asi třista let trvalé bojiště. To se pak vytřídí nemrcouchové a pacifisti.

Dokonce i francouzští a němečtí učitelé šermu ve svých knihách zmiňují, že ten či onen grif mají od českého učitele šermu. Škoda, že čeští šermíři víc bojovali a učili, než psali. Mohli bychom toho o nich vědět víc.

R. Brzák 17.12.2014 22:47

Re: ad - ..."vzpomínka na chování křižáků nevybledla...

Jestli jste četl toho Sapkovského, jeho teorie o možném spojení husitů s Poláky - to by se, myslím, Evropa nejspíš nedokázala ubránit. Ostatně, to, že jsme s Poláky historicky nedokázali nikdy dlouho dobře vycházet, je pro mně největší zklamání našich dějin. Ne snad, že bych měl velmocenské ambice - ale Polskočeská unie by se, myslím dokázala ubránit evropskému hegemonovy dlouhých staletí - to jest Svaté říši římské národa Německého a přestože uznávám její kulturní vliv, tak tato protiváha mezi Německu a Rusku mohla mít zásadní význam. A proč právě Poláci? Jsou nám, řekl bych, stejně blízcí, jako Slováci.

P. Sulc 2.1.2015 23:43

Re: ad - ..."vzpomínka na chování křižáků nevybledla...

Dovoloil bych di pripomemout, ze v te zvlastni dobe byl Cech, Bohemian, proste ten, kdo se v Cechach, Bohemii, narodil, at uz Slovan ci German. Narodni uvedomeni podle jazyka vzniklo az po Herderovy, zacatkem 19 stol.

B. Brousková 17.12.2014 22:51

Re: ad paní Brousková - "...Koho nezamordovali při...

Poslední křížová výprava proti husitům skončila útěkem křižáků ještě před bitvou u Domažlic .Stalo se to v srpnu 1431.Bitva u Lipan se konala v květnu 1434 .To znamená až za tři roky! S kým bojovali a hlavně proti komu bojovali  Táboři  a Sirotci celé ty tři roky? S křižáky?   Pokud jde o "jednotlivé šlechtice z německého a slezského území", kteří jak tvrdíte "podnikali loupeživé výpravy" musel byste nějak konkretizovat , kdy , kdo a kam  ty údajné výpravy podnikal a s jakým výsledkem skončily.Tvrzení, že husité podnikali spanilé jízdy "za účelem zásobení země" myslíte vážně? Oni totiž potřebovali zásobit hlavně a především sebe. Pokud jde o vyvražďování celých měst se všemi jejich obyvateli. nikdo kromě husitů na našem území nikdy něco takového neuskutečnil. V žádných kronikách nikdy nic podobného nebylo zaznamenáno. Pokud jde o první bitvu husitů proti husitům, tak jí byla již bitva u Strauchova dvora, kde se střetli pražští husité a Žižkovo polní vojsko. Žižka zvítězil a po bitvě "vlastní rukou zabil husitského(!) kněze" Stalo se to 14.srpna 1423.Vzhledem k tomu, že  tehdy byl Žižka již slepý na obě oči musel to být zajímavý zážitek. Začátkem roku 1425 vtrhli tehdy již Sirotci do Kladska.V lednu 1427 vtrhli Husité a Sirotci do Rakouska. V květnu 1427 Prokop,Holý vtrhl do  Lužice a Slezska. Začátkem roku vtrhl Prokop Holý na Slovensko.  Bylo  by bylo možné zaplnit povolený počet znaků v této rubrice a určitě by to nestačilo na pouhý výčet všech husitských výprav do sousedních zemí. A začaly hned po Žižkově smrti a skončily těsně před LIpanskou bitvou. Takže určitě nebyly jen nějakou "odvetou za nějaké akce".U Lipan neporazili Tabory a Sirotky jen a pouze pražští husité. Byla to spojená vojska Panské jednoty a Pražanů  Jejich první smlouva "proti zemským zhoubcům" pochází z listopadu 1423. To znamená ještě za Žižkova života.

R. Brzák 18.12.2014 0:40

Re: ad paní Brousková - "...Koho nezamordovali při...

Všechny fakta, která uvádíte, potvrzuji. Na Vaše otázky - odzadu - Panská jednota byli především husitští i nehusitští pánové, kteří se (správně) rozhodli, že Čechy potřebují mír.

Za doby vlády husitů nad téměř celými Čechami a částí Moravy tito prostě řešili situaci, kdy rozvrácená země, ve které se neustále bojovalo (jak proti vnějším, tak i vnitřním (například Rožmberkové) oponentům) přestala cokoliv produkovat. Navíc se od 1420 dostala pod ekonomickou blokádu. Nepřičítám husitům žádné ušlechtilé úmysly - prostě jeli drancovat, aby oni a jejich věrní měli co jíst.

Ty incidenty, o kterých jsem psal, se týkali vesnic a menších komunit - na rozhraní oblastí "ovládaných" husity - což bylo snad až do 1426 spíše hypotetické, protože celá řada českých pánů byla katolická i nadále a často se úspěšně bránili na svých hradech a vyjížděli na drancování mimo svoje území. Těmi německými pány byli páni sasští a měšťané Míšenští, ti drželi pohraniční pevnosti a na kacířské Čechy najíždět měli přímo v povinnosti, tak se domluvili i se Zikmundem, který k nim přijel o tom jednat. Jestli budete mermomocí chtít, tak Vám to dohledám. Byli to ale nájezdy mimo stěžejní a známé křížové výpravy, takových byli desítky. Od roku 1425 začali přecházet husité do protiofenzívy, důvodů bylo více, než jen ekonomické - ideologické, taktické - přenesení konfliktu na půdu protivníků, rozprášení příprav na kruciátu, například.

Vůbec se nechci husitů zastávat - jen nevidím věci černobíle. První šílený akt zničení celého města bylo Plavno, kde husité oblehli město, to se mělo vzdát - a husité vyslali emisary, menší oddíl, který měl město prohlédnout. Došlo k tomu, že přes dohodnuté příměří, se měšťané na nenáviděné a obávané kacíře, kteří jejich bratry vícekrát pomordovali na bitevním poli, vrhli a pobili je. Tento okamžik znamenal konec kompletního města, neboť husiti bleskově město dobili a bestiálně svoje lidi pomstili. Navíc toto pak měli záminku k dalším, pozdějším podobným zběsilostem.

R. Brzák 18.12.2014 0:53

Re: ad paní Brousková - "...Koho nezamordovali při...

Samozřejmě jde o Plavno, mimo území Čech. To, že husité již předtím v pomstě Kutnohorským, majícím se skrývat v Německém Brodě, vyvraždili i přes vyjednávání o míru všechny muže, nebylo součástí rejs neboli spanilých jízd, bylo to v bojích proti kruciátám.

F. Lesniak 17.12.2014 20:02

Zaujalo mně:

"Děsivě je vylíčen Václav Havel. Je ukázán jako cosi mezi vekslákem....". Havel měl být vylíčen jako ožrala a děvkař, aby to bylo blíže realitě.

J. Dvořák 17.12.2014 22:35

Re: Zaujalo mně:

Taky patologický lhář a bezohledný zloděj !

K. Luboš 17.12.2014 18:08

Pokud bych se měl rozhodnout, zda...

...ony „postavy české historie byly pouze pokřivenými karikaturami“, tak bych ony postavy musel znát, a to nejlépe osobně. Abych měl to správné srovnání, že jo...! Protože jsem je však osobně neznal a neznám ani nikoho, kdo by je znal a kdo by mi je vylíčil, tak si netroufám rozhodnout, zda to karikatury jsou anebo ne. Ale myslím, že ani p. Vlk ne! Takže pokud se mám rozhodnout mezi blogerem a historikem, tak se přikláním k historikovi!

A už jenom poznáměčku: Seriál se mně moc líbil!

J. Jurax 18.12.2014 1:48

Re: Pokud bych se měl rozhodnout, zda...

No, každý jsme nějaký. Mně se zas nelíbil. A nebyl to dokument, nýbrž pseudodokument, do něhož autor vložil svůj pohled na popisované události.

V. Němec 17.12.2014 17:40

NEJPŮSOBIVĚJŠÍ

byl hekající Havel. Jiný díl jsem neviděl a tento jen náhodou.

M. Prokop 17.12.2014 18:06

Re: NEJPŮSOBIVĚJŠÍ

Já žádný.

Ovšem, kdybych tušil, že se to nebude líbit Vlkovi, tak bych na to možná kouknul. :-P

Z. Bartoňová 17.12.2014 16:57

Nahý Beneš na obrazovce

mi úplně znevěrohodnil další pokračování Českého století. Na jedné straně byl líčen jako rigidní suchar a pak hle, otevře svému tajemníkovi nahý. Domnívám se, že i v pyžamu a v županu by byl nesvůj. To nepíšu proto, že bych byla přehnaně prudérní na lidskou nahotu. Opravdu se autoři domnívali, že něco takového bylo možné? S jeho vychováním?

Třeba jsem jen nepochopila jejich tvůrčí záměr, ale atˇ jsem si lámala hlavu sebevíc, na nic jsem nepřišla. Pokud nechtěli naznačit, že byl vlastně homosexuál a takto se pohybovat před svým tajemníkem bylo v "rámci jejich vztahu" normální. A navíc, ted´ je to "in".

Chtěla jsem se jich na to zeptat, ale nenašla jsem na ně kontak, pohříchu, jsem ho vlastně moc nesháněla.

Z. Bartoňová 17.12.2014 16:40

Nahý Beneš

J. Kanioková 17.12.2014 12:58

Historie je o souvislostech,

a jednotliví aktéři je nějak ovlivnili. A každý je vidíme prizmatem vlastních zkušeností, i zkušeností svých předků.

Taky jsem znala zblízka pár osob z "Českého století", některé zase můj otec (Beneše a trošku i TGM). Ten seriál mě nijak nenaštval, někde mi to skřípalo, ale celkem s tím nemám problém. Mnohem víc mě děsí současnost a budoucnost, osoby a obsazení.

V. Kusý 17.12.2014 12:47

Schizofrenie jak malovaná-výklad českých

dějin.Začneme-li Masarykem, v hilsneriádě vyobcováván z "českého národa", o dvacet let později Tatíček.Ti, kdo zradili císaře adorováni, přísaze věrni snižováni.Beneš se zasloužil o stát tak, že jsme se z toho málem nevzpamatovali.Bojovníci proti nacismu vězněni za svůj boj.Bojovníci proti komunismu jsou v očích národa (na rozdíl od partyzánů) vrazi.Od volání "Havel na Hrad" si najednou kdekdo považuje za čest do něj kopnout.Navzájem se přesvědčujeme o tom, jak mají nás Čechy všichni rádi a zároveň si neškodíme sami, ale vnější nepřítel, Němci, Američani, Brusel, Putin je vlastně kámoš....A když máme těch nepřátel tolik, kdožpak ví, zda si za to taky tak trošičku nemůžeme sami?

J. Kanioková 17.12.2014 13:04

Schizofrenie ?

To není jen naše specializace, jde to celou historií a všude. A - bylo, je a vždycky bude.

„Pravda je jediná věc, které nechce nikdo věřit.“ George Bernard Shaw

J. Jurax 18.12.2014 1:53

Re: Schizofrenie jak malovaná-výklad českých

No, víte, když budete detailně studovat dějiny jakéhokoliv národa či státu, naleznete tam mnohé takové podobné jak zde břitce píšete. A počtete-li si navíc o tom, jak své dějiny vykládá ten či onen národ či stát, neubráníte se možná podivení.

L. Křivan 17.12.2014 12:23

S "Českým stoletím" můžeme souhlasit nebo taky ne,..

ale na každý pád nás nutí k přemýšlení. Zvlášť epizody, jejichž dobovými svědky jsme byli.  A potom, kvalita epizod je dost různá. Mně se také lecos nelíbilo, .... ale celkově to je potřebné dílo, .... možná by stálo za to, to znovu a lépe natočit. Pár dalších epizod, ..  přecejenom dějinných okamžiků bylo víc,..

Měli bychom se víc a fundovaněji zabývat svou historií.

R. Szewczyk 17.12.2014 11:21

hm

hm hm hm,doplnění,.....první slovanské tlupy se objevily ve střední evropě na přelomu  šestého a sedmého století,provedly v podstatě do oblasti zprvu lupičskou invazi ,ke konci šestého století osidlovací,odchod Langobardů a Durynků z oblasti není uplně jistý,pravděpodobnější je splynutí obyvatelstva,Takže nějaký Samo mohl zorganizovat odpor vůči obchodním konkurentům,ale pojímat to jako národnostní boj za sebeurčení,je fakt velmi ,ale velmi unfér,zvláště,když v té době pojem národ snad ani neexistoval,a už vůbec ne  v dnešním významu,

no ,ještě bych připomněl,že historie je historii boje o ,,dukáty,,ačkoliv se to jednou dělo pod křížem,podruhé za národ,po třetí za demokracii,nebo vývoz latinské kultury do Galie Caesarem stál přibližně 1 milion obětí,přes tuto genocidu je řím oslavován,překrucováním historie se dostaneme k tomu,že třetí Řim bude oslavován taky.

M. Pivoda 17.12.2014 10:52

Bitva o minulost

Kéž by srovnatelné množství vaší energie byla věnována i bitvě o budoucnost této země!

S. Ševeček 17.12.2014 11:07

Re: Bitva o minulost

GO: „Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“

Děsivé konotace to má v socialistické německé bruseli.

J. Kanioková 17.12.2014 12:37

Naprosto souzním !

Ś. Svobodová 17.12.2014 10:23

Pane Vlku,

Ćeské století nebyl dokument, ani vzdělávací pořad. Kdyby ano, ČT by ho neuvedla v hlavním vysílacím čase a o jeho sledovanosti by se dalo polemizovat. Že má někdo vzdělání, či je profesionální revolucionář neznamená, že nemůže čůrat pod mostem, nebo házet ohryzky do vázy. Beneš mi jako skrček nepřipadal, ani Masaryk jako prodavač deště, či fanatik z východu. Naopak mi přišli lidští a uvěřitelnější. To, že se někdo stal ikonou neznamená, že jí byl už za života. To, že jste se potkal ze zančnou částí těch aktérů vám mohu závidět. Ale možná se jste se s nimi neznal tak dobře, aby čůrali s vámi :-).  Já potkala dvakrát jen Havla, v době kdy nebyl prezidentem a působil na mě podobně, jako v dokumentu. Moc nemluvil, tvářil se skromně. A přesto že už tenkrát bylo vidět, že mu sláva dělá moc moc dobře a paní Olga měla co dělat s jeho hlídáním (což jsem v seriálu neviděla), tak bych si netroufala tvrdit, že by proto měl horší vypovídající hodnotu.

S. Ševeček 17.12.2014 11:08

Re: Pane Vlku,

Pravda? ... "Bylo to v televízi."

L. Křivan 17.12.2014 12:27

Re: Paní Olga

přišla v seriálu hodně zkrátka. Její historická úloha byla nesrovnatelně větší, než seriál ukazoval.

J. Kanioková 17.12.2014 13:06

Souhlas !