17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MÉDIA: Čí století?

Rád se občas zastavím v pasáži Lucerny, abych se podíval na knížete Václava, jak sedí na mrtvém koni zavěšeném nohama nahoru. Houfy turistů to fotí, ale to v zásadě nevadí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 18.12.2014 2:24

Re: hm

No, za jediný věrohodný písemný zdroj o Sámovi a Wogastisburgu se má Fredegarova kronika. Co si pamatuju, líčí události poněkud odlišně od Vás. Pak jsem ještě četl kritické zhodnocení oné kroniky a konfrontaci s archeologickými nálezy - a tam to vycházelo taky poněkud jinak než píšete, tedy pokud pominu Vaše citově podbarvené výrazy.

A Wogastisburg byl hledán a nalézán leckde - v současnosti se myslím soudí, že byl někde v Dolních Rakousích.

Nejsem ovšem profesí historik.

A s to univerzitou ve Vratislavi - Wiki mi na http://cs.wikipedia.org/wiki/Vratislavsk%C3%A1_univerzita#Nositel.C3.A9_Nobelovy_ceny nabídla neméně než tucet jejích absolventů poctěných Nobelovou cenou - navíc až na jednoho za literaturu jsou to ceny za vědecké objevy.

P. Sulc 17.12.2014 1:07

Husite, mate na mysli

tu skutecnou dobu temna v dejinach?  Ty stovky vypalenych klasteru, vcetne mnichu i rukopisnych knih - jen na Slovensku jich bylo 170. Ty lupicske vypravy za hranice, ;;spanile jizdy;; ? Kolik desetileti se zeme z te ''nadherne doby'' vzpamatovavala ?  A jeste dnes uctiva velkovraha Zizku

 A Taticek? ten lhal ve sve protirakouske propagande velmocem jak to jen slo. Kdyz rakouska vlada chtela pustit jeho dceru a zenu pryc do Svycarska, snazil se tomu vsemi silami zabranit, nemohl by pak lhat o krutosti rezimu. A Jan,jeho syn, ve stejne dobe dustojnik cisarske armady dostal vyznamenani za statecnost, tok strslivy to byl utlak. Masaryk a Benes, nejhorsi lhari sve doby.

V. Vlk 17.12.2014 1:35

Re: Husite, mate na mysli

Už zase ty staré,stokrát vyvrácené žvásty ? Masarykovu ženu zavřeli a on s tím nemohl nic dělat. A jak s eopakovaně ukazuje, o Masarykovi a Benešovi nevíte ani ň.

P. Sulc 17.12.2014 6:06

Re: Husite, mate na mysli

Ale zase neco o husitech, vidte,a i o mladem Masarykovy, ktery zrejme s tatkou asi nesouhlasil. Masarykove zene i dceri urady povolily vycestovat, ale taticek pozadal tu tak zv. mafii, aby to zatrhla, jak by jinak mohl predstavovat RU jako velky zalar. Delal propagandu a tak lhal a lhal., Benes i po valce na Versaileske konferenci vylhak co se dalo, a CSR na to pak doplatila. Mensiny byly jen trpene, nebyly soucasti politickeho, nikoliv jazykoveho ceskoslovenskeho naroda, jako je to u Svycaru ci i Britu. A vy tohle dobre vite.

B. Brousková 17.12.2014 15:36

Re: Husite, mate na mysli

"Menšiny byly trpěné" ? Například Poláci tehdy u nás  tvořili 0,8 % počtu všech obyvatel. Jak byste si představoval , že by mělo asi vypadat jejich případné "netrpění"? Myslím si , že dnes u nás mají např.Vietnamci procetuálně větší podíl co do počtu obyvatel. Pokud mají naší státní příslušnost, zatím nevím o tom, že nějak bědovali a strádali. Možná , že se ovšem mýlím. Pokud jde o Němce za první republiky, tak 95% z nich žilo v okresech, kde tvořili více než dvaceti procentní menšinu což znamenalo, že mohli na úřadech při všech jednáních používat svojí mateřštinu to jest NĚMČINU!! PŘI VŠECH JEDNÁNÍCH!! Takový byl jazykový zákon. Jinou věcí ovšem bylo, že tzv.velícím jazykem byla v branných složkách čeština nebo slovenština. Výjimku tvořily případy, kdy mužstvo mluvilo jiným jazykem.Pak mohli vojáci požadovat, aby jim bylo veleno jejich mateřštinou.Nevím ovšem , že by třeba francouzští Poláci (a že tvoří ve Francii dost velkou menšinu) vyžadovali při službě v armádě , aby jim bylo veleno polsky..Že měli Němci u nás své sportovní kluby, divadlo, univerzitu atd.atd. snad netřeba připomínat. RU nerozbil , ani Masaryk, ani nikdo konkrétní osobně, ale jazyková to znamená národnostní nenávist. Všestranná, abychom si rozuměli.Rakouští Němci (alespoň jejich podstatná část), spíše než Rakousko a Habsburky obdivovali prušácké Německo a jeho nenávistnou velkogermánskou rétoriku. Proto kupodivu také chtěli Rakousko rozbít a jeho zbytek připojit k Německu. Zkuste si něco přečíst o tzv. Velkoněmeckém hnutí v Rakousku.Proto také na jakoukoliv snahu o pouhé jazykové zrovnoprávnění  například Čechů v ČECHÁCH , reagovali hystericky nenávistně.V Čechách kde sami tvořili menšinu!!

B. Brousková 17.12.2014 17:52

Re: Husite, mate na mysli

Pochopitelně ne "Velkoněmecké", alébrž Všeněmecké hnutí !! I když vlastně prašť, jako uhoď! Ale komu šest, tomu čest.

P. Sulc 17.12.2014 22:30

Re: Husite, mate na mysli

Na Ustave v r.1919 se mensiny nepodilely, delali ji vyhradne Cesi, pred valkou zvoleni do Risske rady. Nemecke volebni okresy byly vetsi nez ceske, statni zamestnanci museli delat zkousky z cestiny, vcetne cestaru, co rozbijeli sutry na opravu silnic, ucitele v nemeckych skolach, zeleznicari co tahali baliky, ladovali vodu a uhli do masin, zvedali srqnky, postaci co chodili po nemeckych vesnicich atd. Za to vsichni cetnici, policajti, pohranicari atd byly Cesi. Ve skolach byly nemecke tridy daleko vetsi nez mistni ceske. Ze zbytkovych statku vyhazeli nemecke zamestnance a nabrali Cechy, takze nezamestanost Nemcu byla velice zla.

B. Brousková 17.12.2014 14:53

Re: Husite, mate na mysli

Masarykova žena zavřena nebyla.Zavřena byla jeho nejstarší dcera Alice.Byla zatčena 28.října 1915,v souvislosti s tzv.knoflíkovou aférou.Zároveň byl zatčena i Hana Benešová a řada dalších. Propuštěny byly až na základě amnestie nového císaře Karla těsně před koncem války.Masarykovu ženu nezavřeli, protože v té době už byla těžce nemocná. Dobu až do konce války pobývala potom pokud se nemýlím, v nějakém sanatoriu.

P. Maleček 17.12.2014 0:48

Dobrý, až na to vychvalování Beneše

No vida, když se pan Vlk nevěnuje oplákávání Kalousko-ODSácké mafie drze rozkrádající stát (ne že by ta Babišo-socanská byla jiná), prý podle pana Vlka od moci odstavené ne vlastní arogantní nenažraností, ale ze řetězu utrženými policejními důstojníky, dá se to docela číst.

Jen tak dál pane Vlku. Jen s obhajobou toho Beneše bych to nepřeháněl. To, že chodil vzorně ohozen neznamená, že to byl skvělý člověk a politik. Jeho selhání před nacismem a pak lezení do zádi ruským komoušům to zrovna nepotvrzuje. To pak padáte do stejné žumpy jako když vychvalujete Kalouska s Nečasem.

T. Pansky 17.12.2014 0:35

Otazka: bylo toto "dilo" financovane z verejnych penez?

Paklize ano, je tohle dalsi duvod, proc zcela zrusit ministerstvo kultury a penize pouzit treba na valorizace duchodu.