3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
umělecký kritik 14.5.2008 8:48

Kdo chce kam, pomožme mu tam!

Ćlánek pana Suchého považuji za provolání archeopálního bývalého umělce, který nadstandardně dlouho využíval materiálních výhod veřejné popularity šedesátých let , i když minimálně tento fakt vyvolal také svým přičiněním zesnulý umělecký novátor pan Šlitr. Jeho smrtí nemohl pan Suchý umělecky obstát před veřejností, a proto jakýkoliv jeho počin byl vždy uměleckou a finanční ztrátou pražského magistrátu. Jelikož se vždy vyznačoval na veřejnosti sebestředným zájmem, nemohl proto dobrovolně ukončit svojí quasiumělecké vystupování a samozřejmě dyl z veřejných zdrojů určených  na umění. Konečně se magistrátní úředníci rozhoupali a věřím, že urychleně finančně ukončí jeho dnes již generační přiživování se na veřejných financích a uměleckých citech občanů.

eTony 14.5.2008 8:47

Re: Re: Re: Re: K článku

vy sedíte v parlamentu ? No, z toho, co tady plodíte, bych řekl, že ano.

Míra 14.5.2008 8:46

Spíš k diskuzi než k článku

Vypadá to tak, že divadlo, které oslaví (snad) 50. sezónu, nemá právo na existenci. Kvalitnější zřejmě budou módní rychlokvašky. Ve kterém jiném divadle dneska najdete jedinečnou poetiku, humor a nádherné písňové texty? Snad jen Cimrmani. Držím Semaforu i ostatním bojovníkům, kteří svým divákům, i když jich nejsou masy, chtějí něco dávat, palce v boji s nadutostí. Vždyť nebojují jen za sebe, ale za jistou kulturní úroveň nás všech, i když někdy proti vůli mnohých, a to by snad osvícení mocní mohli chápat. A mají-li málo světla, tak by si měli nechat posvítit odborníky.

ad Slovan: ano, říkají mi semaforská díla současná!

slovan 14.5.2008 8:46

Re: Re: Re: barbaři

Ja se ptam taky, Vy pouzivate nedefinovane vyrazy, ktere maji vagni obsah . Kdo bude hodnotit co je to vyssi kultura? Nac Vam jsou vysoce kulturni dila (dle kritik a umeleckych kruhu) na ktera naprijde jediny divak? Koho jimi pak budete vychovavat k te vyssi kulture?

ok 14.5.2008 8:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

řekl bych, že na to nepřijdete R^;-D

ok 14.5.2008 8:44

Re: Re: Re: K článku

tak to byste měl zavřít i parlament - vždyť už váš Kléma (nebo Adolf?) říkal, že parlament je žvanírna.

Spokojený 14.5.2008 8:43

Re: Vážený pane Suchý,

Pan Suchý je na správném fóru. ale se špatným tématem. Osobně jej mám velmi rád. jakož celý Semafor. Ale tu nataženou roku po dotacích z našich kapes dost dobře nechápu. Speciálně v případě umělce jeho formátu nechápu, proč není schopen vyžít z prodeje vstupenek, z tantiem atd. Divadlo či Suchý jistě musí mít příjmy třeba z prodeje CD svých klasických her, sám jsem jich nedávno několik kupoval - jsou masově k sehnání v Levných knihách. Jistě si může přivydělat psaním článků jako třeba Hanák na Lidovkách, působením v reklamě (zrovna Suchého jsem v nějaké na geriatrické výrobky zaznamenal), vydáváním knih atd. Neni to jen Suchý, myslím že i většina lidí okolo něj je schopna se uživit  - Ferdinand Havlík jako muzikant, Molavcová též atd.

Umělci mají mnoho příležitosti jak si přivydělat na základě autorských honorářů (v těchto případech je zdanění příjmů tak nízké, že se o tom běžným zaměstnancům ani nemůže zdát, jsou to příjmy osvobozené od sociálky a zdravotky.

Stejně zajímavé divadlo jako Semafor v 60.-70. let mi připadá třeba Sklep let 80.-ařž dosud. Možná též již "pražské rodinné stříbro". Jenže, hlavní tváře Sklepa se současně živí jako úspěšní filmoví producenti (Marhoul), režiséři (Štaindler), archtekti (Vávra). Jsou mezi nimi výtvarní umělci, hudebníci (Los Sketos), herci působí v seriálech, filmech, mají přivýdělky reklamou. Pro herce je velmi snadné si získat druhé angažmá (druhý přivýdělečný poměr). Jak říkám, běžný zaměstnanec je proti tomu znevýhodněn spoustou bariér. Je fakt nutné umělce pořád takto dotovat?

ok 14.5.2008 8:43

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

ok: přečtěte si životopisy významných umělců. Někteří jsou pro trh zajímaví, někteří ne - a s kvalitou a přínosem to nemá nic společného. Van Gogh málem umřel hlady, a dneska mu rozumí i "prostý lid". Ve své době byl neprodejný, protože byl mimo myšlenková schemata "lidu" i panstva.

Odborník ten přínos rozpozná, Richter ne (Richter navíc nechce, sleduje totiž jiné zájmy než ty, které slovně deklaruje).

slovan 14.5.2008 8:39

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Yorku, ne a ne ,  musime na to prijit sami

eTony 14.5.2008 8:38

Re: Re: Re: barbaři

ptám se vás, protože tento termín používáte.

eTony 14.5.2008 8:37

Re: Re: K článku

prosim jich, nechte toho žvanění......

eTony 14.5.2008 8:35

Nemůžu

pochopit, proč by měla být soukromá firma dotována penězi daňových poplatníků, kdy navíc majitel si dělá na tyto peníze nárok. Mohl bych volně parafrázovat : to se nám to podniká, když nám všichni daňoví poplatníci dávaj.

Kdo se dá na podnikatelskou dráhu, musí počítat se systémem nabídky a poptávky....

slovan 14.5.2008 8:35

Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Rad si to od Vas necham vysvetlit, poucte me prosim. Nemyslim to ironicky, prijatelne vysvetleni budu akceptovat

ok 14.5.2008 8:33

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

ok 14.5.2008 8:32

Re: Re: barbaři

Zeptej se paní učitelky, Toníkůůů.

york 14.5.2008 8:31

Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Jen to zkuste.

ok 14.5.2008 8:31

Re: K článku

problém není v principech svobodné společnosti. Problém je v tom, že ODS je extrémistická strana, a lidé si toho dodnes nevšimli.

eTony 14.5.2008 8:28

Re: barbaři

co to je ta "vyšší kultura " ?

ok 14.5.2008 8:28

Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Některým lidem není dáno to odlišit (třeba vám). Je to jako slepému vysvětlovat rozdíl mezi modrou a červenou.

Babča 14.5.2008 8:27

Re: Re: Re: Spokojeny:

Zkuste někdy na nějakou inscenaci sám zajít místo čtení recenzí. Možná budete mile překvapený.R^

ok 14.5.2008 8:26

Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

tomu nerozumíte... nechte to plavat...

A je to 14.5.2008 8:26

K článku

Co nedodělal komunista , dokončí ODSSák.Paradox zvonili jste klíčemi na Václaváku ,volali po lepších časech.Tak lepší čas přišel,sám pan prezident z hradu nám to oznámil.Nevím pane Suchý proč si stěžujete.Politika ODS kterou jste jistě volil je právě o tom,že chudšímu seberem a dáme to bohatým,tento systém se přelil do celé naší společnosti.Jen se divím ,že se lidé diví.Jinak doufám,že divadlo SEMAFOR nezanikne.

MF 14.5.2008 8:26

Praha.

Proč jsou všechna divadla v Praze? V Liberci, Hradci, Ústí a pod. by se uživila a ještě by dostala granty od měst.

york 14.5.2008 8:25

Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Máte na mysli ty tingl tangly?

ok 14.5.2008 8:25

Re: Re: JAK VIDNO

Jaké vnucování? Suchý se jen snaží - to je snad povoleno, ne?

V Suchého divadle je snad poloprázdno? To se pletete, pane Bohata.

slovan 14.5.2008 8:24

Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Pan Suchy je chuda elita ?

Babča 14.5.2008 8:21

Re: barbaři

ZLATÁ SLOVA !!!!!!

ok 14.5.2008 8:21

Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Vážený pane, tohle mají v neslovanských zemích ;-D dávno vyřešeno. Jen u nás vymýšlíme trakař a divíme se, že na to ne a ne přijít. Prostě budete muset akceptovat, že chudé elity existují. Když je nepodpoříme, prostě zaniknou a vy můžete chodit na dotované muzikály určené blbému lidu až do alelůjá.

Babča 14.5.2008 8:20

Re: Pane Suchý, já si Vás osobně velmi vážím, ale přesto.

Ony ty peníze budou poplatníkům odebrány tak jako tak, jen záleží na tom, KAM potom půjdou. Jestli na chytré malé divadlo, které se bez nich neobejde (malý počet sedadel, jistý strop pro cenu lístku), nebo rozcapenému muzikálu...

Malá scéna bez dotace nevyžije a těch jednodušších, co se vyžijí na muzikálu, bude vždycky víc. Proto by měli inteligentní lidé žádat o podporu malých a chytrých divadel, která nemíří na primitivní pudy, ale podporují intelekt a vlastní myšlení. Jenže Ti inteligentní často přemýšlejí až moc, místo důsledného tahu na branku (jednoznačné podpory dobré věci) si sami zdůvodní, že to vlastně nejde...

Pane Suchý, nezávidím Vám a je mi smutno.

slovan 14.5.2008 8:18

Re: Re: Soumrak Semaforu?

Mame na to stejny nazor