3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
inspektor Trachta 14.5.2008 10:09

Re: Re: Re: Inspektore Trachto,

když myslíte :-)

Pavla B. 14.5.2008 10:09

Re: Re: Pane Suchý,

Jak jste na to přišel, že by si žádná z těchto institucí na sebe nedokázala vydělat? A proč je chcete rušit? Nechte je, ať si na sebe zkusí vydělat.... (kromě institucí, které zajišťují výkonnou, soudní a kontrolní moc státu - ty IMHO státní být musejí)

tosek 14.5.2008 10:08

Re: tosku,

Vidím, že by to byl pro vás ideální stav, prima. Je to na delší diskusi, ale bez podobných institucí evidentně začne zanikat identita národa a státu. To je samozřejmě možné, a třeba by to ani nebyla pro obyvatele této země katastrofa, jenom je třeba jim to poctivě říci. 

york 14.5.2008 10:06

Re: Re: Pane Suchý,

Stát má nějaké vnitřní a vnější funkce. Bez toho by byla anarchie. I obce musí zvažovat, kam dát peníze daňových poplatníků. Pokud to bude na takový projekt jako je Národní knihovna jsem pro. Organizace , které jste vyjmenoval jsou možná neživotaschopné ale pro společnost nezbytné. Šantánová divadla a umělecké scény bez diváků bych tam nezařazoval.  

PROKOP BUBEN 14.5.2008 10:06

Re: Starý pán začíná být komický.

Další příklad  kLausmodrého myšlení - jak jednoduché - a snad proto je v Kotlince a přilehlých oblastech - VŠECHNO TAK SLOŽITÉ........

Ivan Nový 14.5.2008 10:05

vito,

byli to něco jako občané, tedy lidi s nejvyššími právy ve společnosti po králi.

Ivan Nový 14.5.2008 10:04

Trachto,

byl to dobrý systém, protože optimálně odpovídal tehdejší úrovni produktivity práce.

Frank 14.5.2008 10:02

Starý pán začíná být komický.

Dneska je každému jedno, co podepsal a co nepodepsal. Suchému by se líbilo žít z předešlé slávy do smrti. Jenže kde ty loňské sněhy jsou. Kdysi opravdu stačilo pár narážek na režim a bylo to k popukání. Dnes to opravdu nestačí a když Suchému  ujel rychlík, tak si myslí, že dostane penízky od státu a bude v poho.

Ivan Nový 14.5.2008 10:02

Re: Re: Inspektore Trachto,

ad absurdum je argumentace pana Suchého.

Ivan Nový 14.5.2008 10:01

Ano, proč ne,

ale nový Semafor stejně nevznikne, protože ho odborníci nepoznají.

vita 14.5.2008 10:01

Re: Re: Trachto,

A jaké jiné?

inspektor Trachta 14.5.2008 10:00

Re: Inspektore Trachto,

Jistě, to byl příklad ad absurdum a myslím že to chápete :-)

Míra 14.5.2008 10:00

Re: Re: Re: Pane Suchý,

Já ano, ale i tak kdyby se ČT trochu polepšila, nevadilo by :-/

inspektor Trachta 14.5.2008 10:00

Ivane

Armáda je placena z daní nás všech jestli se nepletu? Ale ulevilo se mi, že jí do této kategorie nepočítáte ;-D Jsem rád že jste to tak kulantně zmínil, jak měli v minulosti "občané vlastní armády", čímž zřejmě myslíte soldatesku, která když se zrovna neválčilo, měla tendenci přepadávat kupčíky a loupit po lesích...to nebyl dobrý systém, že?

vita 14.5.2008 9:59

Re: Trachto,

To nebyli občané. Ani majitelé armád, natož vojáci.

eTony 14.5.2008 9:59

Inspektore Trachto,

armáda a policie je službou, kterou si nemůžete pořídit sám. Tuto službu plní volená politická reprezentace, která je povinna vám ji zajistit, za to platíte do státní kasy. Divadelnictví není sužbou, kterou je někdo povinen poskytovat.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:56

Re: Trachto,

Mno, obtížnost rozhodnout o kultuře kulturnější a nekulturnější chápu, to mi nemusíte vysvětlovat. Nakonec když jsem se vloni dozvěděl, kolik přispívá např. Praha 2 ročně na kulturu, tak si myslím že o této "závratné sumě" může klidně dál rozhodovat kulturní rada Prahy 2 a nic tragického se nestane :-)

Těžko říct, co by mělo být rozhodujícím faktorem při posuzování komu dát a komu ne. Počet prodaných vstupenek mi jako to nejlepší měřítko prostě nepřipadá...

Ivan Nový 14.5.2008 9:56

tosku,

a co by se takového stalo? Vznikly by národní spolky, které by nějaké podobné instituce vytvořily, pokud by se našlo dost lidí, kterým by chyběly. Akademie věd? No pokud měřítkem kvality je nějaký umělý systém citací, pak věda je ve stejném stavu, jako byla před renesancí. Internet taky žije vlastním životem, přesto, že ho státy nedotují.

eTony 14.5.2008 9:56

Re: Všechno je jinak

kontrolovat počet divadel ? Určovat jejich kvalitu ? Dohoda umělců ? Rozumný počet divadel ? Podívejte se do kalhot, jestli v nich nemáte poklad .....

vita 14.5.2008 9:53

Re: Re: Re: barbaři

Že byste to neuměl? Že byste používal termity, s nimiž neumíte manifestovat?

Šnek 14.5.2008 9:52

Re: Re: Pane Suchý,

Vidí někdo nějaký rozdíl mezi ČT1, ČT2, Primou a Novou? Já ne.

Ivan Nový 14.5.2008 9:50

Trachto,

armáda není dotovaná, jen stát svým občanům nedovoluje mít armády vlastní, proto tu službu hradí. Dříve to bylo jinak, občané měli vlastní armády a ty propůjčovali státu.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:49

Re: Re: Je něco shnilého...

Ale jo, proč ne, to je slovo do pranice. :-) Dotace na prodanou vstupenku bylo možná východisko z nouze, ale dobré řešení to přece také není...

Martin 14.5.2008 9:48

Re: Pane Suchý,

Tak se podívej na TV Nova a TV Prima. Ty jedou čistě za svoje prachy, myslím, že na dotacích nedostali ani korunu. Takovou kvalitu si strč někam.

Saul 14.5.2008 9:48

Re: Re: Re: Re: Spokojeny:

Na "nějakou inscenaci" zkouším do Národního a Stavovského divadla chodit docela často a "mile překvapený" bývám jenom občas, občas naopak odcházím značně nabuzený. Musím ovšem kajícně přiznat, že jsem pouze řadový divák, nikoliv kulturní celebrita, a jako takovému mi asi náleží jen mlčet a platit.

Ivan Nový 14.5.2008 9:48

Trachto,

neměly by se dotovat žádná divadla, a když už se dotují, musí být ten systém lineární, to znamená, že stejnou šanci získat dotaci musí mít každý, nesmí o tom rozhodovat odborníci, protože to rozhodnout nejsou schopni. To čemu my dnes říkáme kultura, to ve své době odborníci vždy zavrhovali, takže vlastně rozhoduje trh i v umění, ale v čase, přetrvá jen to, co si lidi kupují (konzumují) i v budoucnosti. Kultura není komunikace se současníky, ale komunikace osamělých lidí napříč věky. Se současníky komunikuje pop kultura a i ta komunikace je důležitá, nemůže být vytlačena komunikací mezi věky, proto musí být rovné podmínky pro oba typy komunikace. Paradoxně, když nadřazujete tu kulturnější kulturu, tak v budoucnosti z toho období není co konzumovat, protože odborníci přispěli k realizaci toho, co pravděpodobně příští generace nebude zajímat.

Martin 14.5.2008 9:46

Všechno je jinak

Hlavním problém s financováním divadel je ten, že po státu se chce, aby dotoval divadla, ale nikdo nekontroluje jejich počet. Prakticky každý si dneska může udělat svoje divadlo a žádat o dotace. A ono se tak děje, po revoluci se objevilo divadel jako máku, jenže objem financí je +- stejný, takže jednou to přijít muselo a peníze se začaly nedostávat.

Umělci se hold budou muset mezi sebou domluvit a počet divadel dotovaných státem snížit na rozumný počet. Zrovna Semafor je divadlo kvalitní a to se musí zachovat, nicméně je tady několik desítek nových divadel, o kterých se to říci nedá.

michal 14.5.2008 9:45

Re: Re: Yosefo,

Jistý básník Neruda byl novinářem, jistý spisovatel Kafka byl úředníkem. Ano, kamenné divadlo je náročný byznys, ale jakékoliv umění jinak lze "dělat".

tosek 14.5.2008 9:45

Re: Pane Suchý,

"...uživit se musí všechno, nic nesmí být dotováno..." Krásná myšlenka - navrhuji proto, pokud se neuživí, zrušit veškeré veřejné (tedy nesoukromé) školství, stejně jako Národní divadlo, Národní muzeum, Národní galerii, Ceskou filharmonii, Akademii věd se všemi výzkumnými ústavy, policii, soudy, potravinářskou inspekci, státní ústav pro kontrolu léčiv a jiné podobné instituce, které si nedokáží na sebe vydělat a jsou proto evidentně neživotaschopné. Zařadíme se tak po bok podobně vyspělých zemí jako Haiti, Burkina Fasso, Papua Nová Guinea a jiné. Už se těším.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:43

Ivane

Tyhle vaše tržní poučky miluju ;-D Nic nesmí být dotováno? Čert vem divadla (pan Suchý promine) ale za sebe bych moc prosil, aby si např. armáda a policie nemusela na sebe vydělávat někde na ulici 8-o;-D