17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tosek 14.5.2008 9:45

Re: Pane Suchý,

"...uživit se musí všechno, nic nesmí být dotováno..." Krásná myšlenka - navrhuji proto, pokud se neuživí, zrušit veškeré veřejné (tedy nesoukromé) školství, stejně jako Národní divadlo, Národní muzeum, Národní galerii, Ceskou filharmonii, Akademii věd se všemi výzkumnými ústavy, policii, soudy, potravinářskou inspekci, státní ústav pro kontrolu léčiv a jiné podobné instituce, které si nedokáží na sebe vydělat a jsou proto evidentně neživotaschopné. Zařadíme se tak po bok podobně vyspělých zemí jako Haiti, Burkina Fasso, Papua Nová Guinea a jiné. Už se těším.

Ivan Nový 14.5.2008 9:56

tosku,

a co by se takového stalo? Vznikly by národní spolky, které by nějaké podobné instituce vytvořily, pokud by se našlo dost lidí, kterým by chyběly. Akademie věd? No pokud měřítkem kvality je nějaký umělý systém citací, pak věda je ve stejném stavu, jako byla před renesancí. Internet taky žije vlastním životem, přesto, že ho státy nedotují.

tosek 14.5.2008 10:08

Re: tosku,

Vidím, že by to byl pro vás ideální stav, prima. Je to na delší diskusi, ale bez podobných institucí evidentně začne zanikat identita národa a státu. To je samozřejmě možné, a třeba by to ani nebyla pro obyvatele této země katastrofa, jenom je třeba jim to poctivě říci. 

inspektor Trachta 14.5.2008 10:15

Re: Re: tosku,

Tosku nepleťte se, tohle není na delší diskuzi, naopak ;-)

tosek 14.5.2008 10:18

Re: Re: Re: tosku,

Myslel jsem to tak, že přínos, smysl a tedy důvody, proč jsou podobné instituce v civilizovaných zemích dotovány je na delší diskusi, delší proto, aby to opravdu každý pochopil. Ale kdo nechce asi stejně nepochopí.

inspektor Trachta 14.5.2008 10:22

Re: Re: Re: Re: tosku,

Ano Tosku, máte pravdu, ale ta poslední věta je rozhodující ;-)

Ivan Nový 14.5.2008 10:42

tosku,

v podobných institucích ta identita národa vyrůstala.

york 14.5.2008 10:06

Re: Re: Pane Suchý,

Stát má nějaké vnitřní a vnější funkce. Bez toho by byla anarchie. I obce musí zvažovat, kam dát peníze daňových poplatníků. Pokud to bude na takový projekt jako je Národní knihovna jsem pro. Organizace , které jste vyjmenoval jsou možná neživotaschopné ale pro společnost nezbytné. Šantánová divadla a umělecké scény bez diváků bych tam nezařazoval.  

Pavla B. 14.5.2008 10:09

Re: Re: Pane Suchý,

Jak jste na to přišel, že by si žádná z těchto institucí na sebe nedokázala vydělat? A proč je chcete rušit? Nechte je, ať si na sebe zkusí vydělat.... (kromě institucí, které zajišťují výkonnou, soudní a kontrolní moc státu - ty IMHO státní být musejí)

Martin 14.5.2008 9:48

Re: Pane Suchý,

Tak se podívej na TV Nova a TV Prima. Ty jedou čistě za svoje prachy, myslím, že na dotacích nedostali ani korunu. Takovou kvalitu si strč někam.

Šnek 14.5.2008 9:52

Re: Re: Pane Suchý,

Vidí někdo nějaký rozdíl mezi ČT1, ČT2, Primou a Novou? Já ne.

Míra 14.5.2008 10:00

Re: Re: Re: Pane Suchý,

Já ano, ale i tak kdyby se ČT trochu polepšila, nevadilo by :-/

inspektor Trachta 14.5.2008 9:20

Je něco shnilého...

Já bych ještě tak možná pochopil, kdyby pan radní Richter řekl, že nejsou peníze a tak nedá žádnému divadlu ani šesták. Bylo by to barbarské, ale ke všem stejně spravedlivé. Dotace na prodanou vstupenku mi připadá nesmyslná, nevidím nejmenší důvod, proč dotovat Angeliky a Kleopatry. Je to jen další argument, proč nevolit v Praze ODS, po těch výborně zorganizovaných parkovacích zónách např., nebo zablokované soutěži na stavbu NK..:-/

Pane Suchý držím palce ať to nějak přežijete. :-)

Ivan Nový 14.5.2008 9:32

Inspektore,

protože jsou na stejném trhu, musí mít tedy stejné podmínky. O tom, co je kvalitní nesmí rozhodovat odborníci, ale pouze trh. Velmi kvalitních věcí pak bývá málo a jsou drahé, což zase motivuje lidi po nich bažících k aktivitě. A to vede k celkové rovnováze, kdy každý má svou míru plnou. Ovšem každý ji má jinak velikou, to znamená, že každému stačí něco jiného ke štěstí. Jinak "kulturnost" a levná kultura v socializmu nahrazuje normální život, kulturnost je mája socialismu, pěstuje u lidí propadých kulturnosti falešný pocit nadřazenosti. Ono je to velmi snadné, chodíte na nesrozumitelné věci a cítíte se lepší než ostatní, kteří na ně nechodí, ale protože jste si na to nevydělal (dotované vstupné), nejste o nic lepší než ostatní.

Odborníci 14.5.2008 9:35

Re: Inspektore,

Kultura jen pro bohaté, nádhera! ;-€

Ivan Nový 14.5.2008 9:39

Odborníku,

kultura pro aktivní, ne pro lenochy. Kultura je jen odměna, osobní práce a aktivita je základ. Můžete chodit do divadla každý týden třikrát, ale pokud si na to sám nevyděláte, nemá to žádný smysl, žijete jen v klamu.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:40

Re: Inspektore,

Ivane to je všechno pěkné, ale jak jsem psal, nechápu proč by se měly dotovat divadla s větším ziskem víc než ty s menším...vy si snad myslíte že prosperující firmy mají získávat více dotací než ty neprosperující? K čemu? Není to ekonomický nesmysl?

Ivan Nový 14.5.2008 9:48

Trachto,

neměly by se dotovat žádná divadla, a když už se dotují, musí být ten systém lineární, to znamená, že stejnou šanci získat dotaci musí mít každý, nesmí o tom rozhodovat odborníci, protože to rozhodnout nejsou schopni. To čemu my dnes říkáme kultura, to ve své době odborníci vždy zavrhovali, takže vlastně rozhoduje trh i v umění, ale v čase, přetrvá jen to, co si lidi kupují (konzumují) i v budoucnosti. Kultura není komunikace se současníky, ale komunikace osamělých lidí napříč věky. Se současníky komunikuje pop kultura a i ta komunikace je důležitá, nemůže být vytlačena komunikací mezi věky, proto musí být rovné podmínky pro oba typy komunikace. Paradoxně, když nadřazujete tu kulturnější kulturu, tak v budoucnosti z toho období není co konzumovat, protože odborníci přispěli k realizaci toho, co pravděpodobně příští generace nebude zajímat.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:56

Re: Trachto,

Mno, obtížnost rozhodnout o kultuře kulturnější a nekulturnější chápu, to mi nemusíte vysvětlovat. Nakonec když jsem se vloni dozvěděl, kolik přispívá např. Praha 2 ročně na kulturu, tak si myslím že o této "závratné sumě" může klidně dál rozhodovat kulturní rada Prahy 2 a nic tragického se nestane :-)

Těžko říct, co by mělo být rozhodujícím faktorem při posuzování komu dát a komu ne. Počet prodaných vstupenek mi jako to nejlepší měřítko prostě nepřipadá...

vita 14.5.2008 10:01

Re: Re: Trachto,

A jaké jiné?

inspektor Trachta 14.5.2008 10:20

Re: Re: Re: Trachto,

Kdybych to vito věděl, tak bych se s tím hlásil na magoši :-) skoro mi ale příjde, že ty neoblíbené kulturkomise jsou lepší řešení, protože tam se sejdou zástupci z různých partají zastupitelstva a můžou se mezi sebou pohádat komu jo a komu ne...nakonec rozhodujou o penězích magistrátu (obce).

Ivan Nový 14.5.2008 10:11

inspektore Trachto,

nejde o objem peněz, ale o objem času (tvůrců i diváků), který je konstantní a dotace usměrňují co v tom čase vznikne. A nevznikne nic, co by přetrvalo věky, protože Semafor zabírá čas inkarnaci Semaforu a to pouze díky dotacím. Dotace zavádějí poruchu do systému, generování inovací brzdí. V současnosti to nikdy není vidět, ale s odstupem času ano.

Janah 14.5.2008 13:06

Re: Trachto,

Už to nemůžu vydržet, tenhle pan Ivan Nový tady plácá takové pitomosti že už se musím ozvat. Taková rychlokvaška modrá, jakási... Vím že se tu nesmí používat sprostá slova, dosaďte dle vlastní fantazie!!!

Po letech života v NSR, Švýcarsku, Anglii a kam všude po Evropě komunisté rozprášili moje známé je jedna zkušenost ze života v těchto zemích jasná: představa že všechno vyřeší trh, tzv. bez přívlastků, je zcela mimo realitu. Všude jsou dotace na bydlení, všude jsou dotace na kulturu a to na tu na které se odborníci a státní ůředníci shodnou. Kupodivu, nikde to nejsou muzikály, i když mají poněkud jinou úroveň než v Praze.

Ale ještě si neodpustím jedno: Není v celé republice místo kde by měla ODS tak silnou pozici jako v Praze. Co potom čekáte? Když vládnu bez opzice, bez kontroly, proč bych nedělal to co chci bez ohledu na ostatní? Vždyť ty příští volby stejně vyhrajeme, tak co!?

Xury 14.5.2008 9:43

Re: Je něco shnilého...

Jednak si myslím, že když už kritizovat, tak celé zastupitelstvo, protože to schválilo princip dotací  (byť šlo o Richtrův návrh). Dotace na vstupenku reagovala na situaci, kdy některá divadla (soukromě vlastněná) dostávala dotace a jiná ne. Přitom jejich programové zaměření je podobné (viz třeba Fidlovačka). Toto bylo předmětem kritiky Kratochvíla, který celkem logicky argumentoval nekalou soutěží. Dotace na vstupenku pak zabránila soudu s Ta Fantastikou, kde byla velmi vysoká pravděpodobnost prohry. Na druhé straně je potřeba dodat, že ta nejkomerčnější divadla, která letos dostala největší dotace na vstupenku, dostanou příští rok zlomek letošní částky a další rok už vůbec nic. Na rozdíl od divadel jako je Semafor. Vzhledem k tomu, že lze očekávat srovnatelný objem peněz, tak v dalších letech dostanou právě tato divadla citelně více.

Problém je v nejednotnosti právního stavu dotovaných divadel, kde jsou zahrnuty jak eseróčka tak veřejně prospěšné organizace (v.p.o.). Tím pádem je velmi obtížné nastavit jednotné dotační kritérium.

Osobně si myslím, že by nejlepším řešením bylo, kdyby magistrát určil, že bude dotovat pouze v.p.o. a tato divadla (konstituovaná jako nezisková) by pak jako jediná dostávala granty. Aby se s toho nestala pohodlná existence, tak by musela dejme tomu každé čtyři roky znovu žádat o příslušný grant a komise odborníků by jim ho buď přiznala nebo ne. Kromě toho by o grant mohla požádat jedině v tom případě, že by průměrná návštěvnost přesáhla určitou mez (dejme tomu 50%). Tím by se odfiltrovala divadla hrající jen pro sebe.

inspektor Trachta 14.5.2008 9:49

Re: Re: Je něco shnilého...

Ale jo, proč ne, to je slovo do pranice. :-) Dotace na prodanou vstupenku bylo možná východisko z nouze, ale dobré řešení to přece také není...

Ivan Nový 14.5.2008 10:01

Ano, proč ne,

ale nový Semafor stejně nevznikne, protože ho odborníci nepoznají.

Marcela 14.5.2008 10:16

Re: Je něco shnilého...

O co je kulturnější představení v Semaforu, než představení v divadle Na Jezerce, Na Fidlovačce?  Nejedná se přece pouze o módní muzikály. Kdo si osobuje právo určovat, co je ta správná, dotace si zasluhující, kultura?

balthasar 14.5.2008 11:11

Re: Je něco shnilého...

Jenom škoda, že vám to docvaklo o sezonu pozdě ;-)

Martin 14.5.2008 8:52

Drobná poznámka...

Jiříku, Jiříku... Nějak jsi pozapomněl, jak jsi vyháněl ze Semaforu divadlo Jiřího Grossmana a jiné scény - obhajujíce to správnou čistotou Semaforu. Tu o božích mlýnech znáš? Tak teď se ti to spravedlivě vrací...

balthasar 14.5.2008 12:29

Re: Drobná poznámka...

Mrtvýho Grossmana? To jste teda už během dopoledne požil dost 8-o