17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ok 14.5.2008 8:17

barbaři

Je to jednoduché: buď budeme i nadále civilizovaný stát, nebo se z nás stane tržní barbaristán typu Irsko, kde nižší společenské vrstvy (tj. celá společnost) žádnou vyšší kulturu nepotřebují.

Ta hrstka odrodilců co zbydou můžou jezdit za divadlem do Drážďan, až dostaví dálnici, jste tam za hodinu a čtvrt, ti rychlí i za hodinu. Drážďany jsou sice takové okresní město, ale dotovaná divadla s "vyšší" kulturou tam mají.

Za počínáním radního Richtra je "korupce trhem", to je jasné i malým dětem.  Bezskrupulózní gauneři prostě  nemají s uplácením problém. Ale dokážete si představit Suchého, jak Richtra uplácí?

slovan 14.5.2008 8:16

Spravedlive rozdavani verejnych penez

Mesto je postaveno pred obtizne resitelny problem, pozadovana suma penez je vetsi nez suma na dotace(granty) vyclenena. Jak penize rozdelit? Podle byvalych zasluh umelcu? Podle aktualni tvorby? Podle navstevnosti? Podle vazeb na magistrat? Kdo to vsechno bude hodnotit? At rozhodne jak chce, vzdy bude nekdo protestovat(viz Kratochvil).Semafor bylo kultovni divadlo, ale dnes hraje v jine budove a v jinem obsazeni, "kulturni pamatkou" jsou jiz davno odehrana dila, rikaji nam neco Semaforska dila soucasna? Proc tedy grant prave pro Semafor na ukor jinych? Problem jak vyjit s penezi dnes resi spousty lidi, maji si plosne pozadat o "granty"? Ne, to by neslo, ty spousty lidi totiz nejsou "umelci".

Barclay 14.5.2008 8:13

Ty peníze poplatník zpátky nedostane!

Rád bych jen upozornil zdejší divadlobijce, že i kdyby miliónkrát sebrali peníze prodělečným divadlům, tak poplatník je zpátky nedostane! (Rozdělí si je kamarádi kamarádů.)

Co raději prosadit daňové asignace ... možná by divadla dostala víc než teď!

Bohata 14.5.2008 8:09

Re: JAK VIDNO

Pan Suchý nepochopil,že dnes již nikdo neprodá TV nebo podobné zařízení než supermarkety.Tak je to i s divadlem.Je mi 68 a jsem muzikant.Protože jsem hrál blues nebo swing tak jsem semaforové písničky jen pískal.dnes se děsím toho,že nikdo neumí na nic hrát(než blbé hry na internetu) a tak být ministrem kultury(když už je vůbec taková funkce potřebná)snažil bych se přitáhnout mladší i střední generaci do jakéhosi výukového prostoru,kde by bylo dovoleno,či nutno improvisovat a spontánně vytvářet další hudební cítění.Rozhodně tím nemyslím blbečky povalující se po loukách s bednami velikosti menších stodol a nasíráníobyvatelstva v okruhu pěti kilometrů.

Na vás pane Suchý už bude chodit jen málokdo a to ze stejných důvodů ze kterých nikdo nechce velmi kvalitního řidiče kamionu ve věku 62 let .On musí jít do pense a Vy taky.Narozdíl od toho řidiče je o Vás známo,že jste se o sebe velmi ale velmi dobře postaral.Přestante se vnucovat,prosím.

vlasta 14.5.2008 8:09

Re: Re: Soumrak Semaforu?

Zlatá slova.R^

york 14.5.2008 8:07

Re: Soumrak Semaforu?

Stát  má podporovat kulturu, která je národ nenahraditelná. Např. výstavbu Národní knihovny. Všelijaké Kleopatry a tingl tangly jsou pouze  bulvárním tiskem v hrané podobě. Bez nich národ nezahyne, jenom se některým umělcům, kteří toto šíří sníží životní úroveň.  Co by pan Suchý doporučil těm daňovým poplatníkům, kteří to mají platit? Asi  si také zřídit divadlo a stát  ve frontě na grant.  

gill 14.5.2008 8:04

Re: Yosefo,

Pane, vy jste spadl z višně! Jinak byste nemohl vyplodit takovou kravinu. 1) Zkusil jste někdy "dělat  divadlo" nebo jakékoliv jiné umění na tak vysoké úrovni, aby se dala označit jako profesionální a tudíž dostatečně kvalitní ? 2) Zkusil jste jakékoliv umění "dělat po pracovní době jako koníčka" ?

Zkuste to, a pak půžete plácat ;-€

Olinka 14.5.2008 7:49

Soumrak Semaforu?

...když mohou dostávat granty divadla, která publikují nemastné, neslané, mnohdy pitomé, leč marketingově zvládnuté muzikály, na které jezdí autobusy diváků z Čech i Moravy? V Praze pokoupí, večer zhlédnou veledílo a kolem půlnoci už jsou v postýlkách. Možná by to chtělo lepšího marketingového manažera, pane Suchý a turné po Čechách a Moravě :-). My pamětníci držíme palce, jste naše mládí a symbol zveduté hlavy v té šlamastyce uplynulých let. No a radní Richter?!

Jak zpívá klasik: časy (a lidé) se měeníí...R^;-D

Petr Kohout 14.5.2008 7:42

Pane Suchý, já si Vás osobně velmi vážím, ale přesto.

Peníze z daní nepadají z nebe, byly odebrány daňovým poplatníkům. Naprostá většina daňových poplatníků je "chudá" (tj. patří k chudší polovině  obyvatelstva. Proto první podmínka "antijánošíka" (brát chudým) je u veškerých státních či obecních dotací splněna.

Nestálo by tedy spíše za to raději pana radního vyzývat k hloubkovému finančnímu rozboru Semaforu a navržení vhodných změn a úspor, aby scéna přežila i bez dotací ?

Navíc mám temné podezření, že ve skupině postižených snížením grantů jste jediný, kdo si granty opravdu zaslouží (nemyslím tím minulé zásluhy, ale kvalitu současné práce).

Zeměžluč 14.5.2008 7:38

Re: No, ja nevim pane Suchy,

Máte pravdu, to je právě ono, že nakonec bude nejvíc bavit lidi ta nejpokleslejší blbost. A zřejmě i vás, v Nároďáku by se mohla kroutit holka u tyče. V těch menších divadlech by mohli vystavovat někde dvouhlavé tele, jinde velrybí ženu, támhle fousatý dítě. Ale jedno slušně velké bych nechal na vystavování radního pana Richtera a druhé, tam by se mohli střídat burani jako třeba Vy, ranní odpolední, noční šichta a rychle domů stihnout Novu. Nechápu kdo může hńupa, který přirovnává provozování divadla k pečení housek ,udělat odpovědným za financování divadel. Jestli je to nějaké většinové rozhodnutí, tak jsme tedy pěkně dopadli. Spíš bych ale myslel, že je to výsledek kuloárovělobistické místní demogracie. Takže nakonec bude opravdu nejlepší jet se do Prahy ožrat rak to dělají v poslední době angláni té poněkud lidovější úrovně.

Lubomír Ptáček 14.5.2008 7:37

Vážený pane Suchý,

Neviditelný pes asi není pro vás to nejvhodnější fórum. Dočkáte se tu hlavně urážek, neboť sem nechodí jen ti, kdo mají Semafor rádi.

A nejvíc vás zamrzí, když v těch kbelících špíny najdete i zrníčko pravdy, které tam nějakou nešťastnou náhodou zapadne.

PROKOP BUBEN 14.5.2008 7:30

JAK VIDNO

Na útlaku a to nejen umělců se podílejí stále stejní, nebo jim podobní.....Bolševici a estébáci zkrátka opět zvítězili.....NEBO JEŠTĚ NE......

KUK 14.5.2008 7:28

ten Suchy je tak blby ze si plete Prahu s Českou republikou

"Česká republika je nyní první, která se rozhodla podporovat naopak instituce výdělečné"....to snad plati o Praze....

Netřeba 14.5.2008 7:02

Granty (neboli dotace) divadlům budou zrušeny všechny.

Veškeré dotace (neboli granty) půjdou na tyátr kolem biopaliv.

Takže budeme denně biojezdit do práce, nebude co žrát, nebudou divadla, kina, knihy. Na jaře bude všechno žluté a zbytek roku mastné od řepkového oleje.

Ale klídek. Namastí se jiní.

Servác 14.5.2008 6:58

Re: Re: Spokojeny:

A proč by se měla obsadit? Proč bychom měli svými daněmi podporovat zábavu která nebaví, vzdělání, které nevzdělává? Divadlo mělo svou nezastupitelnou roli v dějinách, ale doba se změnila a ta role přešla na jiná média. Teoreticky bych byl pro podporu Národnímu divadlu, ale když vidím extravagance, které dnes inscenuje, aby se uspokojila nafouklá ega Umělců, pochybuji i o tom. Žiji v Praze, ale do divadel nechodím, a když čtu recenze o inscenacích milovaných dramat, zvedá se mi žaludek. Nač to podporovat?

vik 14.5.2008 5:52

Žijete pane Suchý, ale fakt už jste mrtvolka!

Nic se nedá zastavit. Představte si, že by stát musel živit všechny vyčpělé tzn.umělce?

Starý příznivci k vám už nechodí a mladí před produktem ohrnují nos. Měl by jste to fakt

skončit. Mladou dívku chytíte na peníze, ale divadlo?

Fafa 14.5.2008 5:01

Tygre:

bohuzel mate pravdu. Vzadu v Semaforu uz stat nebudeme, uz se nebude hrat Kytice, uz nebudu cekat pod konem na slecnu Evu. Kdyby se tohle dalo vratit, tak by dotace nebyly potreba a Semafor by skvele fungoval i bez nich. Ale bohuzel i s milionovymi dotacemi se tohle nevrati a holt treba muj synovec bude cekat pod konem na jinou slecnu a pujdou do jineho divadla.    

monk tiger 14.5.2008 4:51

vzpominani aneb to vsechno vodnes cas...:)

mily pane jiri,

se zasmusilosti si procitam inteligentni komentare nasich ctenaru,a zkousim si predstavit, jak je vam asi nelehko...ale prece vite,ze "kazda vec ma svuj cas, a kazde predsevzeti  na zemi svou chvili, je cas sbirani kameni a cas rozhazovan...." jak pravi sam pan salamoun.

tak si treba namisto chmurnejch myslenek na chvili predstavte ty tisice lidi,kterejm jste prines baliky radosti , treba me, kterej se v sesty tride bifloval vase texty, abych druhej den vomracil anebo aspon zaujal jarmilu blazkovou, na kterou jsem tajne myslel:)...tech krasnejch veceru za pet korun na stojacku, kde se dalo omylem pri zachvatech smichu narazet do prijemne vonicich divek...to vse mate na svedomi, a to ostatni neni preci dulezite...diky!

Fafa 14.5.2008 4:50

Yosefo,

co kdyby aspon nekteri clenove divadla delali svoji "praci" jako konicka? Lyricti basnici se take vetsinou nezivi svymi sbirkami jako praci na plny uvazek. :-P

Fafa 14.5.2008 4:43

Chose:

mozna proto, ze jsme si zavedli postmoderni svet, kde se nesmi uplatnovat zadne absolutni soudy. Zkuste verejne hlasat, ze Habeas corpus je nesporne a absolutne lepsi nez saria. Nebo zkuste hlasat, ze kulturni vyvoj na sever od Sahary byl lepsi nez kulturni vyvoj na jih od Sahary. Budete ukricen. Tak proc by se nekdo zabyval takovym detailem, jestli Kleopatra je lepsi nez Polednice?   

Yosefa 14.5.2008 4:41

Re: Jít do důchodu

Jenže - možná by měl pan Suchý  - udělat rozvahu. Na př. je nás v divadle sto lidí. Samozřejmě pracujících. Většina má jen průměrnou mzdu. Někteří jen dvojnásobek. Takže dejme tomu 80 zaměstnanců dostává 20.000.-Kč což je jeden milion šest set tisíc měsíčně. Dvacet lidí dostává dvojnásobek  průměrné mzdy, což je osm set tisíc dohromady. Sumu třeba doplnit režií  (kulisy atd ) řekněme sto tisíc měsíčně, a vychází nám to na třicet melounů za rok. Jenže město nám chce dát jen dvacet melounů a kde máme vzít ten zbytek, že ano?

Fafa 14.5.2008 4:13

Dobre;

Vox populi, vox dei. Co treba takove referendum o dotacich, at uz vseobecne nebo dokonce jednotlivym divadlum?  

fo-ol 14.5.2008 3:44

mam takovou obavu

ze vlada osd v praze (ledecky jo, semafor ne, narodni stadion jo, chobotnici ne...) je nazornou ukazkou toho jak by se tato strana chovala i na celostatni urovni kdyby ji bylo umozneno vladnout neomezene bez ohledu na koalicni partnery :(

derik 14.5.2008 3:24

Vzdyt to nema logiku

Na jedne strane pisete ze v Cesku je korupce a na druhe odsuzujete dotace na prodane vstupenky. Ale vzdyt to je, pokud maji byt dotace, nejspravedlivejsi a nejpruhlednejsi system. Slevu dostane platici divak. Proc by mel nekdo dostavat penize kdyz nema divaky? Navic, to prvni se da lehce uhlidat zatimco o tom druhem rozhoduji "kamaradi kamaradu". Predstaveni jsou pro platici divaky. Necht si vyberou a dostanou slevu. Co se Vam na tom nelibi? Uz i to ze se vybiraji dane jen aby nekteri meli slevu na svoji kulturu/pouceni/zabavu je na povazenou. Proc se nedotuji vylety do prirody?

S.T.K. 14.5.2008 1:33

Re: Dobře, nechme Suchého Suchým

Baže. Jádro pudla. Chyba, nebo korupce. Neúcta k lidem, jejichž význam bude za 200 let s divadlem p. Kratochvíla (není to osobní, je to jen příklad komerčně úspěšného projektu - všechna čest) nesrovnastelně větší.

Tedy - bude-li v pražské kotlince ještě nějaká civilizace. Ajatoláhům bude naše minulost zcela lhostejnáí - to v tom lepším případě. Ostatně pár (desítek) minaretů opravdu nemůže zkazit ono nádherné panorama matky měst, že?

lumpik 14.5.2008 1:29

Vaše reakce je jen o vaší osobě

Když chybí argumenty, nezbývá než se uchýlit k urážkám, že? Běžte zpátky do hospody, tam vás poplácají po ramenou a řeknou, jaký jste pašák, jak jste to tomu Suchému vytmavil. Sem ale nelezte, tohle není vás hodná společnost.

S.T.K. 14.5.2008 1:23

Re: Jak to dělá rodina, aby vyšla s penězi?

Pravdu máte, naprostou a nezpochybnitelnou. Svoji. Dnešní. ;-P

Vzpomínám si na povídku "Dědova mísa". Neznáte, že? Nicméně i vy budete jednou, kdesi v poslední čtvrtině života už ne tak žádaným (obchodníkem?) jako jste byl kdysi a o vaše "zboží" budou mít zájem tak maximálně pamětníci vaši slávy. A potom si možná vzpomenete (ale nejspíš už nevzpomenete) na dnešní den, kdy jste z pozice právě úspěšného silného jedince orodoval za přidělení "dědovy mísy". Komukoliv. Už vál ale nebude nikdo poslouchat.

Nejde o Jiřího Suchého. Ten opravdu může do "důchodu". A někteří z těch herců, které považujete za "příživníky" se mohou živit  tzv. "poctivým způsobem" - jako řidiči metra, taxikáři, číšníci nebo dealeři pervitinu. To máte pravdu. Nevydrží vám ale moc dlouho, jen do stáří. A možná bude jedno, jestli si na to stáří úspěšně naspoříte, nebo vás o nespořené prostředky okradou. Pak určitě "oceníte", když vás někdo vyzve, ať už konečně někam zmizíte a nezabíráte místo potřebnějším. Nejsem a nebudu levičák a proto nemám rád primitivní pravičáky. Nějak se mezi nimi necítím....:-/

Spokojený 14.5.2008 1:10

Re: Spokojeny:

No taky nevím. Kolik 20-ti tisícových měst má divadlo? A v Praze je minimálně stovka divadel, x koncetních síní, Pakulů a poloprázdných prodělečných hal jako je Sazka aréna. Všechna ta sedadla asi těžko někdo někdy obsadí. A do toho kina-multiplexy....   

Vlasta.on 14.5.2008 1:03

Už toho nechte, pane Suchý

Ať nakonec nepřipíší do učebnic; a skončil jako starý, zapšklý, neúspěšný, rádoby komik k pláči. Otravoval lidi až do hořkého konce.

Fafa 14.5.2008 0:59

Spokojeny:

ja nevim, je opravdu dlouhodobe unosne, aby cca 1 % populace byli profesionalni herci? 10,000 hercu v milionovem meste?