17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
slovan 14.5.2008 8:46

Re: Re: Re: barbaři

Ja se ptam taky, Vy pouzivate nedefinovane vyrazy, ktere maji vagni obsah . Kdo bude hodnotit co je to vyssi kultura? Nac Vam jsou vysoce kulturni dila (dle kritik a umeleckych kruhu) na ktera naprijde jediny divak? Koho jimi pak budete vychovavat k te vyssi kulture?

vita 14.5.2008 9:53

Re: Re: Re: barbaři

Že byste to neuměl? Že byste používal termity, s nimiž neumíte manifestovat?

slovan 14.5.2008 8:16

Spravedlive rozdavani verejnych penez

Mesto je postaveno pred obtizne resitelny problem, pozadovana suma penez je vetsi nez suma na dotace(granty) vyclenena. Jak penize rozdelit? Podle byvalych zasluh umelcu? Podle aktualni tvorby? Podle navstevnosti? Podle vazeb na magistrat? Kdo to vsechno bude hodnotit? At rozhodne jak chce, vzdy bude nekdo protestovat(viz Kratochvil).Semafor bylo kultovni divadlo, ale dnes hraje v jine budove a v jinem obsazeni, "kulturni pamatkou" jsou jiz davno odehrana dila, rikaji nam neco Semaforska dila soucasna? Proc tedy grant prave pro Semafor na ukor jinych? Problem jak vyjit s penezi dnes resi spousty lidi, maji si plosne pozadat o "granty"? Ne, to by neslo, ty spousty lidi totiz nejsou "umelci".

ok 14.5.2008 8:21

Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Vážený pane, tohle mají v neslovanských zemích ;-D dávno vyřešeno. Jen u nás vymýšlíme trakař a divíme se, že na to ne a ne přijít. Prostě budete muset akceptovat, že chudé elity existují. Když je nepodpoříme, prostě zaniknou a vy můžete chodit na dotované muzikály určené blbému lidu až do alelůjá.

slovan 14.5.2008 8:24

Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Pan Suchy je chuda elita ?

ok 14.5.2008 8:26

Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

tomu nerozumíte... nechte to plavat...

slovan 14.5.2008 8:35

Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Rad si to od Vas necham vysvetlit, poucte me prosim. Nemyslim to ironicky, prijatelne vysvetleni budu akceptovat

ok 14.5.2008 8:43

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

ok: přečtěte si životopisy významných umělců. Někteří jsou pro trh zajímaví, někteří ne - a s kvalitou a přínosem to nemá nic společného. Van Gogh málem umřel hlady, a dneska mu rozumí i "prostý lid". Ve své době byl neprodejný, protože byl mimo myšlenková schemata "lidu" i panstva.

Odborník ten přínos rozpozná, Richter ne (Richter navíc nechce, sleduje totiž jiné zájmy než ty, které slovně deklaruje).

slovan 14.5.2008 8:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

V tom s vami souhlasim, ale je tu drobny problem - kolik bylo v te dobe umelcu kteri byli take chudi ale dnes nic neznamenaji, znamena to tedy, ze budeme podporovat kazdeho, kdo se prohlasi za umelce? Proc to odbornici tenkrat nerozpoznali? Odbornici jsou take jen lidi a jejich hodnoceni je subjektivni a zavisle treba na vztahu k dotycnemu umelci.

A co umelci kteri se prezentuji jednim vyjimecnym dilem a dal nic, podporovat je az do smrti a cekat az zase zahrmi? Na mineni odborniku pres umeni moc nedam - to je subjektivni, neni to technicka disciplina. Nevim co Richter chce nebo nechce, mozna mate pravdu, ale urcite neni v lehke situaci.

Ottka 14.5.2008 9:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

   Souhlas, a prosím, kolik osob   musí přijít na alternativní představení, aby bylo prohlášeno za kulturní přínos a dostalo dotaci? Stačí třeba dva nebo tři lidi vysoce a speciálně kulturně vyspělých? Myslím si, že tuto kulturu malých zájmů by měli živit hlavně sponzoři, ne?

michal 14.5.2008 10:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Obávám se, že buď nerozumím Vašemu výrazu "prostý lid" - i když to píšete v úvozovkách - nebo se obyčejně pletete. To, že se někdo dostal do čítanek, zdaleke neznamená, že je mu rozuměno. prove´dte si jednoduchou zkoušku: zeptejte se někoho z "prostého lidu", ať Vám rozebere nějaký Van Goghův obraz. Zcela souhlasím s Vámi, že někteří malíři, hudebníci, atd. jsou pro trh zajímaví, jiní ne. S pochopením jejich prací to však má jen velmi slabou souvislost.

Svého času - 2. půl 20. stol. praktikovali v Holandsku systém, že když někdo prokázal, že se věnuje nějaké umělecké disciplině minimálně tři roky na plný úvazek a neuživí se tím, tak mu stát začne vyplácet EXISTENČNÍ MINIMUM. Raději prý budou držet takto stovky, ba tisíce nýmandů, než aby jim kvůli chlebu od díla odešel jediný Rembrandt. Systém však byl důsledný. Jakmile jsi své práce zařčal prodávat, o příslušnou částku se snížil příspěvek existenčního minima. Takže to bylo opravdu jen pro zapálené (exoty). Říkejte ale něco "hladovým hercůmů o existenčnímminimu, že.

Fafa 14.5.2008 11:05

Ok:

opravdu odbornik ten prinos pozna? Kolik odborniku poznalo Vami zminovaneho Van Gogha?

york 14.5.2008 8:25

Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Máte na mysli ty tingl tangly?

ok 14.5.2008 8:28

Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Některým lidem není dáno to odlišit (třeba vám). Je to jako slepému vysvětlovat rozdíl mezi modrou a červenou.

york 14.5.2008 8:31

Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Jen to zkuste.

ok 14.5.2008 8:33

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

york 14.5.2008 8:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

V apatyce ne. Nutno řváti před magistrátem.

slovan 14.5.2008 8:39

Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Yorku, ne a ne ,  musime na to prijit sami

ok 14.5.2008 8:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

řekl bych, že na to nepřijdete R^;-D

york 14.5.2008 9:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spravedlive rozdavani verejnych penez

Na toho Brechta si dojedu klidně do těch Drážďan. Na tingl tangl nemusím do Dejvic. Kabaret U Fleků je blíže.

Barclay 14.5.2008 8:13

Ty peníze poplatník zpátky nedostane!

Rád bych jen upozornil zdejší divadlobijce, že i kdyby miliónkrát sebrali peníze prodělečným divadlům, tak poplatník je zpátky nedostane! (Rozdělí si je kamarádi kamarádů.)

Co raději prosadit daňové asignace ... možná by divadla dostala víc než teď!

Olinka 14.5.2008 7:49

Soumrak Semaforu?

...když mohou dostávat granty divadla, která publikují nemastné, neslané, mnohdy pitomé, leč marketingově zvládnuté muzikály, na které jezdí autobusy diváků z Čech i Moravy? V Praze pokoupí, večer zhlédnou veledílo a kolem půlnoci už jsou v postýlkách. Možná by to chtělo lepšího marketingového manažera, pane Suchý a turné po Čechách a Moravě :-). My pamětníci držíme palce, jste naše mládí a symbol zveduté hlavy v té šlamastyce uplynulých let. No a radní Richter?!

Jak zpívá klasik: časy (a lidé) se měeníí...R^;-D

york 14.5.2008 8:07

Re: Soumrak Semaforu?

Stát  má podporovat kulturu, která je národ nenahraditelná. Např. výstavbu Národní knihovny. Všelijaké Kleopatry a tingl tangly jsou pouze  bulvárním tiskem v hrané podobě. Bez nich národ nezahyne, jenom se některým umělcům, kteří toto šíří sníží životní úroveň.  Co by pan Suchý doporučil těm daňovým poplatníkům, kteří to mají platit? Asi  si také zřídit divadlo a stát  ve frontě na grant.  

vlasta 14.5.2008 8:09

Re: Re: Soumrak Semaforu?

Zlatá slova.R^

slovan 14.5.2008 8:18

Re: Re: Soumrak Semaforu?

Mame na to stejny nazor

Petr Kohout 14.5.2008 7:42

Pane Suchý, já si Vás osobně velmi vážím, ale přesto.

Peníze z daní nepadají z nebe, byly odebrány daňovým poplatníkům. Naprostá většina daňových poplatníků je "chudá" (tj. patří k chudší polovině  obyvatelstva. Proto první podmínka "antijánošíka" (brát chudým) je u veškerých státních či obecních dotací splněna.

Nestálo by tedy spíše za to raději pana radního vyzývat k hloubkovému finančnímu rozboru Semaforu a navržení vhodných změn a úspor, aby scéna přežila i bez dotací ?

Navíc mám temné podezření, že ve skupině postižených snížením grantů jste jediný, kdo si granty opravdu zaslouží (nemyslím tím minulé zásluhy, ale kvalitu současné práce).

Babča 14.5.2008 8:20

Re: Pane Suchý, já si Vás osobně velmi vážím, ale přesto.

Ony ty peníze budou poplatníkům odebrány tak jako tak, jen záleží na tom, KAM potom půjdou. Jestli na chytré malé divadlo, které se bez nich neobejde (malý počet sedadel, jistý strop pro cenu lístku), nebo rozcapenému muzikálu...

Malá scéna bez dotace nevyžije a těch jednodušších, co se vyžijí na muzikálu, bude vždycky víc. Proto by měli inteligentní lidé žádat o podporu malých a chytrých divadel, která nemíří na primitivní pudy, ale podporují intelekt a vlastní myšlení. Jenže Ti inteligentní často přemýšlejí až moc, místo důsledného tahu na branku (jednoznačné podpory dobré věci) si sami zdůvodní, že to vlastně nejde...

Pane Suchý, nezávidím Vám a je mi smutno.

Lubomír Ptáček 14.5.2008 7:37

Vážený pane Suchý,

Neviditelný pes asi není pro vás to nejvhodnější fórum. Dočkáte se tu hlavně urážek, neboť sem nechodí jen ti, kdo mají Semafor rádi.

A nejvíc vás zamrzí, když v těch kbelících špíny najdete i zrníčko pravdy, které tam nějakou nešťastnou náhodou zapadne.

Spokojený 14.5.2008 8:43

Re: Vážený pane Suchý,

Pan Suchý je na správném fóru. ale se špatným tématem. Osobně jej mám velmi rád. jakož celý Semafor. Ale tu nataženou roku po dotacích z našich kapes dost dobře nechápu. Speciálně v případě umělce jeho formátu nechápu, proč není schopen vyžít z prodeje vstupenek, z tantiem atd. Divadlo či Suchý jistě musí mít příjmy třeba z prodeje CD svých klasických her, sám jsem jich nedávno několik kupoval - jsou masově k sehnání v Levných knihách. Jistě si může přivydělat psaním článků jako třeba Hanák na Lidovkách, působením v reklamě (zrovna Suchého jsem v nějaké na geriatrické výrobky zaznamenal), vydáváním knih atd. Neni to jen Suchý, myslím že i většina lidí okolo něj je schopna se uživit  - Ferdinand Havlík jako muzikant, Molavcová též atd.

Umělci mají mnoho příležitosti jak si přivydělat na základě autorských honorářů (v těchto případech je zdanění příjmů tak nízké, že se o tom běžným zaměstnancům ani nemůže zdát, jsou to příjmy osvobozené od sociálky a zdravotky.

Stejně zajímavé divadlo jako Semafor v 60.-70. let mi připadá třeba Sklep let 80.-ařž dosud. Možná též již "pražské rodinné stříbro". Jenže, hlavní tváře Sklepa se současně živí jako úspěšní filmoví producenti (Marhoul), režiséři (Štaindler), archtekti (Vávra). Jsou mezi nimi výtvarní umělci, hudebníci (Los Sketos), herci působí v seriálech, filmech, mají přivýdělky reklamou. Pro herce je velmi snadné si získat druhé angažmá (druhý přivýdělečný poměr). Jak říkám, běžný zaměstnanec je proti tomu znevýhodněn spoustou bariér. Je fakt nutné umělce pořád takto dotovat?

RomanJ 14.5.2008 11:07

Re: Re: Vážený pane Suchý,

No vidíte, a zrovna Sklep potřebuje grant taky. Já myslím, že J. Suchý nebojuje o své osoní příjmy, z toho co vytvořil hladce dožije do sta let. On má zaměstnance, divadlo v pronájmu a ze dne na den polovičku prostředků. A pokud si chce udržet svoji uměleckou úroveň tak do kompromisů nepůjde. Dluhy poplatí a Semafor zavře. To ovšem neznamená, že z našich daní nepůjdou peníze na kulturu. Půjdou a třeba Landa za ně udělá nějak super temnej muzikál. No a to bude výsledek "spravedlivého" systému grantů - Semafor nebude a bude Landa a Ta Fantastika. Pro koho to bude větší škoda, pro J. Suchého anebo pro nás?