17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
badaxe 11.6.2008 11:12

Re: Re: Provozovat divadlo je věc záslužná.

no z pohledu pražského mistra světa jsem venkovan, ale raději bych jel do ND než do Semaforu a to přes to že se mi kdysi líbil, jenže panáčku v slamáčku, ona doba se změnila a lidé dnes chtějí zřejmě něco co jim Semafor nedává, takže tam moc nechodí (ti "venkované" o kterých píšete to asi nespasí, zájezdy ROH už skončily a pokud si to platí ze svého asi půjdou jinam).

Papouch 11.6.2008 11:02

Re: Re: Odvážné tvrzení

Semafor byl tak "trpeny" ze si p. Suchy vydelal na peknou vilu

budiz mu to prana, ale utlak, zakazy a pronasledovani vazne vypada jinak - viz pamatny koncert v hospode v Bojanovicich, ktery si ucinkujici Plastici pekne odskakali

Stařec z hor. 11.6.2008 11:01

Slava Semaforu pohasinala po odchodu Šlitra,až se vytratila.

X 11.6.2008 11:01

Re: Re: Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

Takže i Vám by měla "přes šéfa" teoreticky platit jen ta menšina. Obdobně tomu "platí" menšina Suchému "skrz" pražský magistrát. Píšu to abstraktně, ale je to pravda, demagogicky=opticky jistě "vyvratitelná. 

PU 11.6.2008 10:55

J. Suchého si nesmírně vážím, ale...

Mám za to, že Praha 6 vybudovala divadlo sobě a pro blaho svých občanů, a mně ho pronajímá, byť za nájem velmi kavalírský. A já to městu vracím tím, že se snažím poskytovat jeho občanům ten druh zábavy, který postrádají v televizi a v divadlech bulvárních. Až jednou Semafor dohraje, zbude to divadlo Dejvicím - rozhodl jsem se totiž, že si ho do hrobu nevezmu, co bych tam s ním dělal. A pak k těm dotacím - kdybych je nezískal, Semafor by zanikl..... píše Jiří Suchý.

K tomu jen dvě poznámky:

Semafor je dnes s.r.o. - tedy  firma počítající se ziskem. Odkdy s.r.o. dostává dotace? Je třeba ji změnit třeba na o.p.s.

Do hrobu si divadlo nelze vzít, neb patří městu, nikoli pronajímateli, proto i ta nadsázka je značně přehnaná a matoucí.

X 11.6.2008 10:55

Re: Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

To, co vyrábíte Vy, přece taky nepotřebují všichni. 

Dan 11.6.2008 10:54

Dejte jim padaka

To vite, to zase placa nejaky statni ourednik. My ostatni si musime sve penize vydelat. A kdyz chceme po praci hrat muziku, musime prodat listky nebo holt hrajeme zadarmo. Ale tyto jednoduche zasady pro ceske umelce asi neplati. Zvlaste dojemne je to u tech normalizacnich antichartistu, kteri davno meli nekam zalezt a drzet zobak, aby pres nej nedostali.

Mimochodem - ani jeden z tech "umelcu" (s nekolika vyjimkami) nedosahuje ani svetoveho prumeru a kdyby se sli zivit praci, jenom by to prospelo vsem. Aspon by na nas z radia nesislala slabomyslna Superstar, ktera postrada jakykoli talent.

X 11.6.2008 10:53

Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

Je to totéž, jen se tomu jinak říká. Suchý taky vyrábí, nejen Vy. 

grr 11.6.2008 10:29

naši umělci jsou pořád v nesnázích, jiní neskuhrají

Tak nevím, Furt nějaká kasička, natažená ruka, řev o dotace a granty. Nejsou ti naši umělci nějak zpupný? Když tuhle skuhrali organizátoři jednoho festivalu před jistým věhlasným izraelským režisérem a choreografem, jak veřejná moc nedává dost peněz umělcům, pravil ten člověk: stát Izrael vydává veškere peníze na obranu, my si musíme peníze opatřit sami. Tleskám. Moje otázka závěrem, kam zmizely peníze z kasičky na penzión pro herce? Nebo už nějaký stojí?

http://ozivote.cz/clanky/2004/08/18/shakespearovske-slavnosti-zahaji-pomoc-umelcum-v-nesnazich/

RomanL 11.6.2008 10:23

Re: Re: Promiňte, prosím,

... tak o tom já zase SILNĚ pochybuji!

Jindra 11.6.2008 10:21

Re: Jen mu ty peníze dejte

to mi teda vysvětlete, jak se stalo, že můj plat je vlastně grantem?

Možná byste za slunce měl nosit slamák jako Lanza...

Ivo Fencl 11.6.2008 10:15

Jen mu ty peníze dejte

Jen mu ty peníze dejte, výši Vašich daní (Vy všichni pode mnou) to stejně nezmění. Je komické, jak si ani jeden z Vás neuvědomuje, nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo, k někomu, kdo bude od chvíle své smrti opětovně objevován, a to i několika z Vás. I Vaše platy jsou do určité míry granty, že si to neuvědomujete na realitě nic nemění. 

Psí vrah Čumil 11.6.2008 10:12

No, tady se dnes sešlo ale fanoušků Jiřího Suchého.

Skoro celý pražský magistrát...;-D

Pytel 11.6.2008 10:11

Re: minulost

No, já si nedávno v autě zpíval: "... knedlíky se zelím, se zelím kyselým... to koukátéé, to koukátéé, co jsem měl dnes k obědu..." :-D

Tante 11.6.2008 10:09

Re: Re: minulost

Jistě, že zpívají, ale písničky 40 let staré, ne žádné nové! O vo tom to je!

Sýček 11.6.2008 10:08

Kterápak z písní od roku 1970

zní od Šumavy k Tatrám. Ano písně z šedesátých let se zpívají doposud, pozdější ne.

kpt 11.6.2008 10:00

Re: Re: Snažíte se?

Panu Suchému se nedá upřít vytrvalost i obratnost, s níž proplouvá navzdory různým nepříznivým okolnostem, nevím už kolik desetiletí.. Pořád ještě hraje, a rád, to svoje divadlo. Komu se na jeho představení chodit nechce, ten tam nechodí, že ano. To, že již není schopen hrát bez dotací, by mělo být důvodem k zamyšlení hlavně jemu. Nebudu se pouštět do úvah zda byl dobře zapsán či nic, všem je jasné, že aby hrál, zapsán a dobře, být musel. Přesto bych rád řekl jednu věc. Pan Suchý mne nezajímá jako divadelník, ale jako autor několika desítek famózních textů. Nic nechci vědět o jeho životě soukromém ani veřejném, není mi to k ničemu. Člověk vydává ze sebe to nejlepší, co v něm je, ve svém díle. Pro mne jsou jeho texty součástí mého kulturního vybavení. To, že pan Suchý nedokáže odejít včas, je jen lidskou slabostí, na kterou se za padesát let, dejme tomu, zapomene. Jeho texty ovšem budou hřát mnohé i v příštím věku.

Jindra 11.6.2008 9:59

Re: No pane Suchý, kroutíte to všelijak

on Lanza za posledních 30 let nějaký glanc měl?

Jindra 11.6.2008 9:58

Jak zaslechnu Suchý

Vzpomenu si na Karla Kryla a jeho "Píseň pro blbouna nejapnýho"

Pro vás slečnooo Dydová, zní ta píseň lidová.....

Nádherně parodoval "basnické" umění Lanzy Suchého a jeho dýchavičný "pěvecký" přednes.. Už na skonku let šedesátých lezl Suchý spoustě lidí krkem.a s politikou to němělo nic společného..  

joe 11.6.2008 9:55

Re: Re: Pane Suchý, přece musíte vědět,

J.Suchému byl po Chartě 77 zakázán přístup do médií, nebyly mu vydávány desky atd. Paradoxně nad ním občas drželi ruku někdejší studenti, kteří v šedesátých letech brali Semafor jako ostrov svobody uprostřed rudého moře útokem, aby pak o dvacet let později v partajních funkcích občas přimhouřili oko. Hrál v divadle, které založil a do kterého mu bolševíci nasadili svého ředitele. Z většiny zde uveřejněných příspěvků čiší čirá komunistická závist, která hnala luzu před šedesáti lety do revoluce. Kdo z nich si uvědomuje, že bez mecenášů by nevznikla většina kulturních děl v historii?

Květoslav 11.6.2008 9:53

Vážený pane Suchý,

píšete, že ze strany komunistů zákaz střídal zákaz, jen úplně zrušit si Vás nedovolili, protože jste byli populární.

Hrozí Vám nyní nějaké zákazy? Nějaká cenzura? Zbořili Vám pod nějakou záminkou divadlo? Ne. Nikdo Vás zrušit nechce a ani nemůže. Jenže – už nejste tolik populární, konkurence ze strany televize, multikin a jiných divadel je nesrovnatelně větší a tak už se lidé tolik nehrnou. Navíc jste udělal chybné manažerské rozhodnutí, když jste z divadla vypudil Šimka (vzniklo divadlo Jiřího Grossmana) a Dvořáka. Díky tomu je namísto jednoho Semaforu trojice divadel, které si navzájem konkurují a navíc náklady na provoz jsou trojnásobné.

Jaké navrhujete řešení? Navýšit dotace na trojnásobek? Proč? Proč nemůže několik souborů působit v jedné budově? Pokud nemáte na samostatný provoz, pak sloučení je nejlepším řešením.

Vědci také dostávají dotace. Ale ne na bianco šek, na konkrétní projekty. Chápu, že pokud někdo nový napíše novou hru a je jasné, že konzervativní publikum alespoň zpočátku moc chodit nebude, požádá divadlo o grant na podporu nových autorů. Ale proč dotovat divadlo, které hraje prodělečně pořád? Vedení je evidentně špatné, nejdřív je nutné, aby se divadlo samo začalo chovat ekonomicky. Ony i ty vědecké ústavy dělají komerční zakázky pro firmy

než příště vyjdete do ulic, zkuste si odpovědět na otázku, proč divadla vůbec existují. Kvůli divadelníkům, nebo kvůli divákům?

Ondra 11.6.2008 9:51

Re: Re: Vidíte , a v tom je právě ten problém ,

Jak vidím, nejen Komenský ale i Goebbels je učitel národů.

VOM 11.6.2008 9:46

No pane Suchý, kroutíte to všelijak

Zdařilý příspěvek na téma Moje vlastní nepravdy o Semaforu. Ale když ono o ty peníze jde až na prvním místě. Nějak ztrácíte glanc, asi bych na Vás do divadla nešel.

balthasar 11.6.2008 9:35

Re: ale ale

Dokonce někteří režimní pitomci ani nepostřehli, že si z nich Jiří dělaj prču a vzali to vážně, to teda koukám 8-o;-D

Cricket 11.6.2008 9:34

pane Suchý

Při vší úctě k Vám - asi to se Semaforem nebude kór moc dobrý, když nenaplní sál (jako kdysi) a potřebuje dotace tak moc, že jste ochoten kvůli tomu aktivisticky přidávat na oheň ostatních umělců i taky umělců. Proto společně s Vámi : No a?

Bohata 11.6.2008 9:28

Ruské a Anglické představení

Pražští komedianti,naučte se Čechova v originále a máte od rusů hromady peněz.Nové Rusy je potřeba zkulturňovat(za jejich peníze) třeba jsou tu někteří proto,že chtějí být co nejdál od rodné matičky.

To se týká také Vás uskuhraný velvyslanče komediantů.

AndyO 11.6.2008 9:27

Re: Re: hm, možná byste místo ukřivděných článečků

souhlas.

komba 11.6.2008 9:25

Re: Re: tě pic!

Pokud zpívají, tak hity 60.let, Marnivá sestřenice, Naraž si bouřku, Arie měsíce apod. Ovšem někteří nezpívají, vytáhnou reprobedny a duc duc tuc techno, těžký kovy atd. Tož tak.

komba 11.6.2008 9:20

Re: minulost

Ale ale, copak se teď nezpívají?

hok 11.6.2008 9:19

Ano, byvale zlate casy

Jen se pripojujete k te neschopne luze, ktera dnes na vse nadava a vzpomina na byvale zlate casy.