23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PROKOP BUBEN 2.5.2008 10:16

Re: Pane Suchý,

Někoho řemenice trhu potáhne a jinému může napráskat ba ještě hůře......Nejhorší je ovšem trhavá hnáta, stvořená na podkladě kLausmodrých doktrín.....

Ivan Nový 2.5.2008 12:01

Bubne,

no nikdo nikdy neříkal, že opuštění Ráje bude procházka růžovým sadem, ba právě naopak, svoboda (poznání) je boží trest.

PROKOP BUBEN 2.5.2008 10:17

Re: Pane Suchý,

rýpadlo 2.5.2008 9:58

Pane Suchý, přátelé..

tento druh diskuse zdá se mi být poněkud nešťastným.. Na stránkách Semaforu jsem se (v sekci Aktuality) dočetl několik faktů. Měsíční náklady divadla = přes 900 tis Kč. Letošní snížená dotace = 358 tis / měsíčně.  Chybí bratru cca něco přes půl melounu měsíčmě. Divadlo má cca 184 míst, ceny vstupenek do 2 do 3 stovek...  Bez znalosti alespoň základních položek těch měsíčhích nákladů je veškerá diskuse na nic - jen to jen pořvávání kdo je větší blbeček. Nemyslím, že by to mělo být nějak tajné, když se jedná o věřejné peníze (?) A jak to vlastně dělali slovutní V+W (?) - taky žili z dotací? Žádnou závist necítím, jen nechci být za toho blbečka, kterým někdo postrkuje. Nemohu si pomoci, ale selský rozum mi říká, že "normální" myšlení velí kalkulovat opačně - tolik získám ze vstupného, tolik od města ..atd a právě tolik mohu vydat. Asi jsem nějak pomýlený - prosím o poučení..

RomanJ 2.5.2008 10:24

Re: Pane Suchý, přátelé..

No oni tak až do letoška přesně kalkulovali - tolik od města, tolik od diváků, tolik mzdy atd.. No a náhle mají od města půlku, někdo ani to ne. Přesně o tomhle je ta diskuse. A J. Suchý říká - do toho se nevejdeme, takže to patrně zavřeme. No a to vše za nadšeného pokřiku diskutujících, kteří ze samé starosti o to, aby si pan Suchý nenahrabal a za udílení rad, jak to komerční divadla dělají bez "našich" peněz přehlížejí fakt, že například "Ta Fantastika", která produkuje z větší části černé divadlo pro turisty obdržela dle nových pravidel dotaci snad 9 mio Kč.

rýpadlo 2.5.2008 10:50

Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

Milý Romane a nemyslíte, že dříve než  začneme demonstrovat zasloužíme si znát trochu víc o těch nákladech? Zda se nedá na něčem ušetřit? Zkuste se mnou počítat - chybí 500 tis měsíčně. Divadlo má 184 míst, nejlevnější vstup 200,-. Když (pro jednoduchost) vztahnu nejlevnější vstup na všechna místa potřebuju k poktytí měsíčně prodat 2,5 tisíce vstupenek. Při kapacitě divadla 184 míst to představuje cca 13-14 vyprodaných představení po dvou stovkách. Nebo 26 po stovce. Dva až 4 tisíce spokojených diváků měsíčně. Je to na Prahu moc? Nezačíná i u Vás klíčit nějaká pochybnost?

Roman J 2.5.2008 11:10

Re: Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

No s tím šetřením máte jistě pravdu, to se dá všude. Ovšem pokud budete produkovat další vyprodaná představení na pokrytí ztráty tak Vám zároveň stoupají náklady divadla, protože předpokládám, že to herci nebudou hrát zadarmo. V dotované produkci čehokoliv představuje každý další kus další ztrátu ( a tedy vyšší potřebu dotace ). Ale já si myslím, že o tom protesty divadelníků nejsou. Speciálně J. Suchý má problém s tím, že radní Richter použil v jeho případě nepravdivé údaje o výšce dotace na divadlo, když uváděl její původní, nekrácenou výši a zároveň sdělil národu, že město opravilo J. Suchému divadlo, jako by mu to divadlo patřilo. Což ovšem také není pravda, Semafor tam platí nájem Praze 6. Otázka zní, proč právě tyto údaje o Semaforu radní Richter vypustil, protože soudě dle názorů většiny diskutujících padly na velmi, velmi úrodnou půdu... Zkuste si najít něco o problematice grantů od V. Justa, který do toho jako člen grantové komise docela vidí. Podle jeho údajů je v současnosti Praha jediným městem v Evropě, které dotuje komerční produkce pro turisty a tyto peníze potom chybí na podporu divadel typu Semafor, Archa atd...

Lucius Malfoy 2.5.2008 12:10

Re: Re: Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

Just, Just .... vy myslíte toho zloděje borůvek, který se na stara kolena stal specialistou na různé aspekty výletů kůrovce v CHKO Šumava ? Nebyl by lepší někdo, kdo vidí do problematiky grantů ?

RomanJ 2.5.2008 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

Je to ten Just a já ho v těch ekologických kauzách taky nemusím. Ovšem ve věci V. Burina a teď například těchto grantů se mi zdá, že má docela přehled. Ona je tam totiž nějaká komplikovaná záležitost ohledně víceletcýh grantů, která defacto způsobuje ten nedostatek peněz pro zmiňovaná divadla. Protože celkově je těch peněz dost a celý problém spočívá ve změně pravidel za pochodu. A je tam snad ještě jeden rozdíl, že podporu dříve dostávala divadla, která měla své zaměstnance, tzn. platila za ně odvody OSSZ a zdravotním pojišťovnám ( to je mimochodem dnes snad hlavní položka dluhů např. Semaforu). Dnes podporovaná divadla si herce najímají na smlouvy atd.... Prostě zdá se mi, že co tvrdí V. Just má docela hlavu a patu, ale chtělo by si to dohledat a pročíst.

Niky 2.5.2008 13:13

Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

Ta Fantastika nedostávala celá léta ani korunu,tu půl miliardu dotací dostávala divadla,která podporovala a podporují pravdoláskové pro Bruselské soudruhy,kdo si dnes vzpomene jak Špidla se Suchým zpívaly na Hradčanském písničku Babeta a to v době kdy náš národ udělal velkou chybu a v referendu odsouhlasil vstup České republiky do EU.

divadelník 7.5.2008 22:42

Re: Re: Re: Pane Suchý, přátelé..

Ta FANTASTIKA je soukromý ziskový podnik a jako takový nemá co dostávat peníze daňových poplatníků, protože nemá snížené ceny na vstupenky. A přesto už pan Kratochvíl dostal od magistrátu 9 000 000 a nemusí ani vykazovat, do čeho je dal.

balthasar 2.5.2008 19:14

Re: Pane Suchý, přátelé..

Zkuste to jinak, dvaadvacet představení (pracovních dnů) do měsíce, 2/3 obsazenost, 184 míst po 200 Kč .. 539 000 Kč a jste na hraně rentability dotovat to z kapesnýho nebo to zavřít. Netušim z čeho platěj herce?

Pavel 2.5.2008 9:34

ach jo

Pane Suchý mám Vás rád. Ale všem ať už jsou na jakékoli straně jde jen o peníze. Bohužel ze státního rozpočtu, tedy o mé i Vaše peníze. A nemám rád Vachlera.

Vladimír Bernard 2.5.2008 9:37

Re: ach jo

Pavle, vy také nechápete, nemaje čím.

Marcela 2.5.2008 9:57

Re: Re: ach jo

hlavně, že chápete Vy, mysliteli.

vita 2.5.2008 10:33

Re: Re: Re: ach jo

A jak dokáže pregnantně argumentovat!

Rudý Baron 2.5.2008 12:49

Re: Re: ach jo

hmm...teda tak chabá slovní zásoba, to se tedy vážně často nevídá...;-D;-D;-D

Pozorovatel 2.5.2008 10:01

Re: ach jo

Lidé, prodávejte nám svou zemi za zlato a stěhujte se do hor, ty budeme bourat až nakonec. Karel Čapek, Válka s mloky - jestli to vůbec někomu ještě něco říká!:-(

grr 2.5.2008 9:32

no například takový fenomén Kylián a jeho NDT

Světoznámý choreograf postavil tři soubory, jeden z mladých talentovaných tanečníků, druhý z těch na vrcholu slávy a třetí z lidí, co už zestárli, ale přece jen na scéně ještě umí uhranout diváky stokrát víc, než všichni ti, co dnes u nás žádají dotace hlasitým jekotem. Chvíli to Kyliánovi hezky fungovalo, všichni byli šťastní, ale pak jim zkrátili peníze a ten třetí soubor byl holt poslán do důchodu. Divím se,  že si nelehli na náměstí a nedrželi hladovku, nevyhrožovali peticemi a nesnažili se svrhnout své konšele. Vždyť je to dnes tak snadné...shromáždit se a křičet cosi o svých zásluhách o kulturu, o architekturu, o povznesení vkusu pokleslé veřejnosti. A to všechno za peníze stejných daňových poplatníků, které divadlo - nota bene třeba balet - vůbec nebaví. Moje zlomyslnost je velká: zbyteční musí ze scény odejít. Čas trhnul oponou.

Vladimír Bernard 2.5.2008 9:38

Re: no například takový fenomén Kylián a jeho NDT

Také mohli ty tanečníky utratit a nadělat z nich dobře prodejné kočičí konzervy.

grr 2.5.2008 9:43

Re: Re: no například takový fenomén Kylián a jeho NDT

Z těch našich nepřeberných zástupů naprosto zbytných umělců by se mohla rekrutovat třeba armáda dobrovolných hasičů. Když holandská vláda nemá na financování ztrátových uměleckých projektů, proč by je měla mít naše vláda či konšelé? Ale vysvětlete to umělcovi, žejo.

vladimír bernard 5.5.2008 11:04

Re: Re: Re: no například takový fenomén Kylián a jeho NDT

Vy také nechápete, nemaje čím.

divadelník 7.5.2008 0:17

Re: no například takový fenomén Kylián a jeho NDT

Ten kdo by měl odejít, je pan radní Richter. Protože máme opět všude politiky které nezajímá to, co spravují.

Psí vrah Čumil 2.5.2008 9:11

No, svého času navrhoval jistý Ludvík Vaculík, kterak se zbavit ministra školství Hrbka:

Navštívit ho, udělat okolo jeho osoby kruh a za zpěvu "To je blbeček, to je blbeček!" se pustit do tance. V případě pana radního Richtra navrhuji tentýž postup. Vždy, než vstoupí do svého úřadu a když bude odcházet, měla by být přítomna na chodníku před radnicí taková zpěvně taneční skupina a panu radnímu by měla vesele zpívat totéž: "To je blbeček, to je blbeček..."

liberal shark 2.5.2008 9:19

Re: No, svého času navrhoval jistý Ludvík Vaculík, kterak se zbavit ministra školství Hrbka:

Proč ?

Psí vrah Čumil 2.5.2008 9:23

Re: Re: No, svého času navrhoval jistý Ludvík Vaculík, kterak se zbavit ministra školství Hrbka:

Inu proto, že je to pravda.;-D

Jinak si můžete něco málo k věci také prostudovat.

Jenda 2.5.2008 16:35

Re: No, svého času navrhoval jistý Ludvík Vaculík, kterak se zbavit ministra školství Hrbka:

S pravdepodobnosti hranicici s jistotou dojdou kolemjdouci zcela opravnene k nazoru, ze blbecci jsou ti tancujici.

Jara 2.5.2008 9:05

Pan Suchý ...

Každý druhý "umělec" si založí "scénu" a natáhne ruku.Je to až urážející vůči lidem kteří  si vytváří svoji existenci normálním aktivním způsobem života,bez toho že by žádali další a další dotace.Problém není v radním Richterovi.Profesionální umělci (stejně jako sportovci)bez grantů a dotací z veřejných rozpočtů.

Vladimír Bernard 2.5.2008 9:38

Re: Pan Suchý ...

Jaro, vy také nechápete, nemaje čím.

Papouch 2.5.2008 16:24

Re: Re: Pan Suchý ...

chapat nemusi, staci kdyz prispeje

a zcela dobrovolne, jinak mu FU poradne zatopi