4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krmič 17.7.2008 23:19

Kdyby Aston jezdil tramvají,

mohl si ten text v klidu přečíst na tramvajových zastávkách.

Tom 17.7.2008 18:09

Nevidím rozdíl mezi neziskovým divadlem a neziskovou organizaci

Souhlasím s dotováním neziskových divadel za podmínky jednak, že budou poléhat státní kontrole a zaměstnanci budou řádně ohodnoceny podle platových tabulek, jak je to u jiných státních organizací.

huhu 17.7.2008 21:48

Re: Nevidím rozdíl mezi neziskovým divadlem a neziskovou organizaci

to bych si taky rád založil nějaké neziskové divadlo, se státní kontrolou a platem dle tabulky. Těším se na Vaše dotace. ;-)

josef krouman 17.7.2008 17:17

dotační systém je rakovina ekonomiky.

Měly by být omezeny na nzbytné minimum. V principu jsou lidé nuceni ppřispívat na něco, co nespotřebovávají, nemluvě o korupčním prostředí, které takto vzniká.

Klokan03 17.7.2008 16:17

U dotace by mělo rozhodovat

kdo je zřizovatelem a majitelem. Pokud je to město, ať si dotuje podle libosti a podle rozhodnutí radních. Pokud je to ale s.r.o. vlastněné fyzickou osobou, nemá mít na dotace nárok a tento princip by měl být nepřekročitelný, ať už se jedná o pana Suchého nebo Vopičku. Jestli pan Suchý nemůže provozovat divadlo bez dotací, neměl na to zakládat s.r.o., ale zkusit přemluvit radní, aby jeho divadlo vzala Praha pod křídlo stejně jako MDP a mohl se stát zaměstnancem. To se mu ale nechtělo, protože nečekal tak velký nezájem ze strany diváků - podle stránek Semaforu je průměrná návštěvnost 59% a to hrají asi 10 představení měsíčně, a na zájezdy prakticky nejezdí. Filosofie majitele s.r.o., že event. zisk shrábnu sám a o ztrátu se rozdělím, je chucpe.

Klokan03 17.7.2008 16:30

Re: U dotace by mělo rozhodovat

Jen upřesnění údajů Semaforu za rok 2007:

161 představení, 13 představení na zájezdech, 16304 diváků, 57% návštěvnost.

huhu 17.7.2008 17:10

Re: Re: U dotace by mělo rozhodovat

jo fronta na Semafor se už nestojí..

Kanuk 17.7.2008 19:50

Re: U dotace by mělo rozhodovat

Já si myslím, že problémem divadel není kultura, ale TV. Ne obsahově, ale ke koukání na něco nemusím vytahnout paty z domu. Nehledě k těm několika stovkám za lístek. Asi podobné to bude s biografy, jenže tam na provoz stačí podstatně míň lidí.

Chris Kelvin 17.7.2008 13:58

Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

Na Praze 6 (modelový příklad) je určité množství kulturních příležitostí. Poměrně malé, nepočítám-li všelijaká nákupní centra pod. ;-) Takže se radnice rozhodne platit nějaký ten "kulturní stánek". Neplatí ho však proto, aby podpořila stárnoucího pana Suchého, který podle mě vůbec jako osoba dotace nepotřebuje (vsadím se, že i kdyby nepobíral penzi, uživí ho tantiémy více nežli bohatě), ale proto, aby nějaká ta kultura na té Praze 6 byla. Radnice platí divadlo se vším ansámblem (respektive přispívá na jeho chod) a může-li si vybrat, logicky zvolí pro jeho vedení osvědčenou kulturní osobnost. Toť vše.

Nojo, ale pak přijde nějaký pan Richter a všechno ze dne na den postaví na hlavu. Divíte se protestům, zvlášť když jako divadelník musíte i platit mzdy a slíbené peníze, se kterými počítáte, najednou nejsou? Ze dne na den?

dulcibelka 17.7.2008 14:13

Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

Spíš se divím, že onen divadelník s.r.o. žádá, aby mu na jeho společnost platil někdo jiný, než laskavý divák.

josef krouman 17.7.2008 17:06

Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

nemusí vůbec nic. Může klidně zavřít divadlo a sednout si třeba k pokladně v supermarketu. Divadlo je jeho volba, nese tedy všechna rizika s tím spojená, jako ostatní, kteří dělají něco jiného.

huhu 17.7.2008 17:09

Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

vy si myslíte, že kultura se nežene za poptávkou ? pokud by v Praze 6 byla větší poptávka, buďte si jist, že kultura příjde. Hlavně nesdílím Váš názor, že by v Praze 6 kultury bylo poměrně málo

Mard 17.7.2008 18:08

Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

Nápad dobrý, provedení blbé, milý Chrisi. Správně by to mělo být tak, že radnice vypíše soutěž na realizaci kulturních služeb pro obyvatelstvo a do té soutěže se může přihlásit kdokoliv a pak se vybere nejlepší nabídka (předpokládám že dle poměru kvalita/cena). Nikoliv ale že někteří bez výběrového řízení dostanou peníze a jiní nikoliv. To je diskriminace. Proč má dostávat dotaci divadlo, které hraje blbě a má ztrátu a divadlo které hraje dobře a je v zisku nic nedostane?!? Přece do toho schopného divadla chodí více diváků a proto by si zasloužilo i větší odměnu, ne?

Zebra 17.7.2008 18:39

Re: Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

Pravda, divadlo, které hraje blbě, dotaci dostat nemá a naopak. Potíž je, že kvalitu umění korunou, peněženkou, trhem nezměříte, ani kdybyste se rozkrájel na milión neviditelnch ručiček. Co svět světem stojí, byla je a bude šmíra produkující s®ačky před narvaným hledištěm, nevkusné omalovánky za nekřesťanský prachy či psanou nádivku odpoledních odpadkových košů a naopak umělci, kteří zaživa chcípali hlady, protože konformní konzumenti na to mají a proto si pořizují co nejdelší vedení.

Antož umění nejsou počty a jeho kvalita se vypočítat nedá, pořídili jsme si všelijaký berličky, na pražský divadla třeba grantovou komisi z lidí, kteří umění rozumnějí o trochu víc, než běžný prášek...eee konzument. Komis pak by měla zabránit tomu, aby většina dobrch umělců nechcípala hlady nebo nemusela hrát jen v reklamách nebo kreslit bilboardy.

Pametnik starejch dob 17.7.2008 19:05

No, ono by bylo zajímavé zjistit, komu dotace kdÿ pomohla

k tomu, aby vytvořil díla, která ocení až budocnost. Takový člověk totiž dotaci stejně nedostane, nikdo tak osvícený totiž dotace nerozděluje..Obvykle to dostanou kamarádi kamarádů a přátelé dobového establismentu, nabo naopak "opozice Jeho Veličenstva."

Stačí se podívat na to, kdo dostával literární dotace za první republiky.

krmič 17.7.2008 23:15

Re: No, ono by bylo zajímavé zjistit, komu dotace kdy pomohla

Všechna velká umělecká díla v dávnější minulosti byla vytvořena na objednávku. Já vím, objednávka a dotace není úplně totéž. Ale je to zas až tak velký rozdíl?

huhu 17.7.2008 23:41

Re: Re: Re: Chyba v předpokladech u některých diskutujících.

to se hodně mýlíte. Nejvíce bylo a je narváno na skutečné umělce - nebo považujete Pavarottiho , Pink Floyd či  či Semafor r.1966 za šmíru ?

Zebra 17.7.2008 13:42

Milé huhu et consortes,

Kontrolní otázka: Komu plyne a k čemu slouží dotace např. pražské veřejné dopravy ? Odpovím si sám: plyne Dopravnímu podniku Prahy a slouží k tomu, aby mohly metrem a dalšími sockami jezdit i socky, které by na lístek za náklady+přiměřený zisk neměly. Kdyby na něj neměly, nedostaly by se do práce, nebo by si na něj utrhly od huby, ovšem pak by chcíply hlady – koho by potom podnikatelé zaměstnávali ? Nebo by jezdily prohnilými stopětkami nebo uhoněnými escorty, čímž by buď totálně ucpaly pražské ulice a rovněž by se do práce nedostaly a navíc by se pozabíjely při havárkách svých pojízdných vraků, případně otrávily jejich zplodinami - koho by potom podnikatelé zaměstnávali ? Nehledě na to, že v ucpaných ulicích by určitě pár podnikatelů trefil šlak a řemen havárek i otráveného vzduchu by jich sem-tam taky pár chytil.

 Ještě by tu byla možnost, že by podnikatelé sockám zvýšili mzdy natolik, aby je do práce dostali. Obávám se však, že by pak jejich produkty byly zvýšenými náklady silně handicapovány a tito by si je pak mohli leda nakládat do podnikatelského octa.

Ergo dotace do pražské dopravy jsou v zájmu socek i podnikatelské elity, o ostatních sociálních a věkových skupinách nemluvě i.e. ve veřejném zájmu.

Chovám naději, že význam dotací do veřejné dopravy nezpochybňujete, neb jsem vás zatím neslyšel huhákat, že jejich příjemci, dopravní podniky, si nezřízeně mastí kapsy na úkor vyssávaných podnikatelů. Je-li tomu tak, bylo by možno přistoupit k osvětlení účelu dotací do kultury.

Historik 17.7.2008 14:25

Tak si představte dvě situace

1) Zavřou se všechna pražská divadla

2) Přestane jezdit veřejná doprava.

A tady navíc nešlo o zrušení dotací, ale o částečné přerozdělení mezi různá divadla. Pomohla si ta, do kterých diváci CHODÍ z čehož lze usozovat, že jsou potřebnější než ta, kde se sejde nějakých 15 diváků.

Zebra 17.7.2008 15:13

Re: Tak si představte dvě situace

Tak například u vás velmi váhám, zda mám s osvětou pokračovat. Jste li schopen na traktátek o obecné prospěšnosti dotací do veřejné dopravy odpovědět poukazem na údajnou neškodnost či dokonce užitečnost omezení dotací některým pražským divadlům, tj. na velmi specifickou situaci, mohla by být naše domluva pro mě zbytečně namáhavá. Ale jsem dobře rozpoložen a zkusím to s vámi: Uznáváte, že dotace do veřejné dopravy jsou ve veřejném zájmu ?

Jura Jurax 17.7.2008 16:02

Re: Milé huhu et consortes,

Hm - a napadlo Vás, odkudže se berou ty prachy na dotace té MHD? Nuže, soudím že z daní. Nás všech. Ergo by v ideálním případě mělo být jedno, zda si platím jízdenku v plné ceně nebo část ceny složitě přes daně. ;-D;-D;-D

V našem reálném světě ovšem jednak ne všichni platí daně, i když pracují (daň je sice rovná, avšak díky odpočtům i progresívní), druhak daně se rozdělují na osady (to je vojenský termín ozančující lidské sídliště od megalopole po samotu - tedy osada Praha, osada Horní Dolní u Smrku) způsobem hrubě nespravedlivým a neoprávněně zvýhodňujícím velká města. Takže i lid ze samot přispívá na pražskou MHD ... a kulturu. A v Praze je - podle portálu Praha - 119 objektů v sekci divadla - ergo jedno divadlo na 10 000 obyvatel ... podle toho by naše městečko druhdy okresní mělo mít dvě dotované divadla; nemá ovšem žádné.

Zebra 17.7.2008 16:37

Re: Re: Milé huhu et consortes,

Myslíte jako že když by nebyly daně, tak se socky a podnikatelé složej a tu si neomezováni a nezatěžováni byrokratickým aparátem vyrazí dohromady pěkný nový tunel metra, tam zakoupí pár tramvajových soupraviček, atd. atp ? Helejte, zkuste si jen tak cvičně pro začátek domluvit společný ježdění do práce autem se třema sousedama v tom vašem městečku střediskovým. Uvidíte jak vám to bude klapat, pokud jo, můžete se  pustit do větších akcí.

Se stížnostmi na nedostatek divadel resp. prachů na jejich dotování se obracejte na vámi zvolené radní. Třeba v mém skororodném o něco menším městě celkem v pohodě drží hustotu divadel na čísle 1:15000.

huhu 17.7.2008 21:51

Re: Milé huhu et consortes,

taky by se mohlo zkusit jezdit za plné jízdné. Nejdříve by se ucpaly silnice a lidé by zjistili, že je výhodnější jezdit MHD.

Yaroukh 17.7.2008 13:28

Divadlo setak dělat nedá?

Copak ještě nikdo nehrál divadlo pro radost po večerech? Kde se v těch lidech (a Neffovi) bere přesvědčení, že potřebujeme, aby někdo dělal profesionálně divadlo, který se neuživí?

exalted 17.7.2008 12:00

Dcera Ljuby Krbové

je Panna Marie? 8-o8-o8-o

lucinapes 18.7.2008 7:33

Re: Dcera Ljuby Krbové

Anna Marie, do dalšího vám nic není.

A. 17.7.2008 11:16

Mám návrh

Co takhle všechny ty bilboardy zrušit?

Vypadá to hnusně, hyzdí to krajinu a stojí to spoustu peněz, které nakonec zaplatíme zase my v ceně inzerovaných produktů. Tahle zabilbordovaná krajina, zloději taxíkáři a nádraží plná smraďochů jsou důvodem, proč se cizinci právem dívají na tento národ se špatně skrývaným úšklebkem.

Jura Jurax 17.7.2008 16:06

Re: Mám návrh

Kašlu na cizince, ať se šklebí - ono u nich se zase šklebím já ;-D ... ale ty bllboardy podél silnic by měly být pokáceny. Jednak hyzdí, jednak odvracejí pozornost ... a svou porci reklamy si řidič schytá, když zapne rádio ... ;-€

xxx Kubeš 17.7.2008 10:51

Kultura?

To je jenom zástěrka, všem jde jenom o prachy. A dotace jsou jen veliký podvod, kdo umí své řemeslo, tak mu diváci rádi za něj zaplatí. A pan Suchý, kterého jsem si kdysi vážil? Přiřadil se k úrovni vyžírků, kteří chtějí žít na úkor daňových poplatníků, jako ta sebranka, co kdysi stávkovala v televizi.

vlasta 17.7.2008 10:46

Úroveň

Viděl jste pane Neffe záběry chování "umělců" po vniknutí na jednání Magistrátu? Ne? Doporučuji!!