24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

KULTURA: David Budovatel

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenářka 21.4.2009 13:28

knihovna a politika

ach jo, můžu vás ujistit, že jsem už dopředu zaujatá proti všemu, s čím přijde duo klaunů Ráth - Paroubek. Jenže hned úvod příspěvku mě pobouřil tak, že mi už začalo unikat, co dotyčná chtěla vyjádřit. Nevím to ani pořádně ani teď. Nemůže přece začít ve stylu: knihovna by měla stát tam a tam, abych to měla blízko. Já taky nejsem tak úplně blbá a tuším, že tím dotyčná chtěla vyjádřit, že Praha je centrum kultury a vzdělanosti, že tam národní knihovna patří a Klementinum je krásné, myslela jsem jen, že sem příspívají lidé, kteří se umí písemně dobře vyjadřovat.

Doktor 20.4.2009 22:06

Těm, co to ještě nevědí:

Své jméno David má Dr. Rath podle svého dávného židovského předka Davida, který sjednotil Židy a úspěšně kraloval sjednocenému Izraeli po 40 let na přelomu 1. a 2. tisíciletí př.Kr. Z příběhu Davidova vítězství nad Goliášem se lze dozvědět i to, že David byl prostořeký, a rád své protivníky urážel. Byl to David Sjednotitel a vítěz nad obchodem se živícími Filištíny. Řekl bych, že MUDr.David Rath se mu svým chováním a svými vysokými cíly dost podobá.

jirka.s. 20.4.2009 23:09

Re: Těm, co to ještě nevědí:

No, víte, doktore, být vámi, tak si teď na nějaký čas rozmyslím návštěvu synagogy!!! Oni obdivovatelé Hitlera, jakým je dRáth, tam nebývají zrovna oblíbení!!! ;-(

fg 20.4.2009 23:14

Re: Těm, co to ještě nevědí:

proboha

Formelák 20.4.2009 23:53

Re: Těm, co to ještě nevědí:

A také se dá vyčíst, že Goliáš byl hrdina , který výzvou k čestnému osobnímu souboji jednoho proti jednomu chtěl ukončit a rozhodnout dlouhé války mezi Filištíny a Izraelity. Místo toho však pasáček David srabsky použije prak a z dálky zabije Goliáše kamenem. Jak příznačné.

Jaromir Hromádka 20.4.2009 21:59

knihovna a p. Rath

vážení...když se p. Rath svého času oháněl Hitlerem a tedˇ se pouští do plánování knihovny, bylo by vhodné mu přípomenout, že soudruh Hitler vyvolat pálení knih...že ano..

Honza II 20.4.2009 20:40

No a teď si představme,....

že by paní Šustrová musela sednout na autobus a vycestovat kousek mimo pražské centrum jednou za měsíc - no hrůza!! Co by tahle paní asi psala,kdyby musela denně jezdit do práce 40km.Rozmazlenost těchhle pražských fiflen je hrozná. Pokud bych měl tu moc,postavil bych jí tu knihovnu (vyklopenej vanilkovej puding) před barákem na staromáku.

-F 20.4.2009 21:18

Re: No a teď si představme,....

Vy jste manták, ona mluví o tom, že tak ctihodná instituce jako je Klementinum není třeba stěhovat , má zůstat tam kde je  a sloužit tomu, čemu slouží odjakživa. Po Technické knihovně zůstaly volné prostory, když se zrekonstruují a zmodernizují, tak bude místa dost. Byla jsem vloni v létě v Klementinu a ve studovně bylo 11 lidí. Všechny školy, věděcká pracoviště a mimopražští návštěvní to mají dostupnější v centru Prahy než někde za humna 100 km daleko.8-o(Y)(Y)

Minutus 20.4.2009 19:59

Šmarjá, to jí přece nemužeme udělat!

To by bylo vrcholně sprosté, kdyby Národní knihovna nebo nějaká jiná vyznamná státní či kulturní instituce byla někde jinde, než v Praze. Šustrová by se tak urazila, že už by nikdy nikam do žádné knihovny nešla. A to, považte, by pro českou kulturu byla neocenitelná ztráta. Prosím vás, páni politici, nedopusťte to! Ti vidláci v Příbrami stejně nečtou, tak na co je jim knihovna?

jirka.s. 20.4.2009 23:06

Re: Šmarjá, to jí přece nemužeme udělat!

Docela by mne zajímalo, vito-nováku, proč ausgerechnet ty se lámešdo diskuze o jakékoliv knihovně ???  8-o Ty, který se domnívá, že ve slově "knihovna" je "kni-" předponou!!! ;-P

Tonevadí 20.4.2009 16:33

Taková "sprostota", že by paní Autorka se "měla vypravit do Příbrami"?

Navíc by tam ta knihovna nebyla moc v bezpečí: kousek od Radaru...

Ale zase by tam spřátelení vojáci měli blízko, ti přece jak je známo si rádi čtou ve volných chvilkách. 

fg 20.4.2009 23:16

Re: Taková "sprostota", že by paní Autorka se "měla vypravit do Příbrami"?

a co postavit knihovnu v Břeclavi ?

Ryba 20.4.2009 16:06

Blábol jako základ tlachání

Paní autorka si vzala na mušku sobě nesympatické osoby a své antipatii dává průchod skrze rozvádění nějakého blábolu. Dokonalá vzorkovan současné žurnalistiky.

Kdo v takovém článku dopadne hůř? Poplivané subjekty, nebo autor ??? Tak nevím kam kráčíme........

Míra 20.4.2009 16:06

Souhlasím se všemi soudruhy,

kteří chtějí Národní knihovnu někde stranou, aby nepřekážela. Třeba taková Ruzyň, nádherné místo, z okna knihovny můžete pozorovat přistávající letadla a hluk odstraníte ucpávkami do uší (lze zakoupit ve vrátnici knihovny za pouhých 50,- Kč).

Pokud chcete pro studium v čítárně a studovně NK klid, nabízím pro stavbu své pozemky ve Frýdlantském výběžku, pozemky pronajmu zdarma na tisíc a jeden rok. Je to sice trošku z ruky, ale za mírný poplatek zajistím autobusovou dopravu z Prahy, za nepatrně vyšší poplatek dopravu individuální. Pro čtenáře z větší dálky zajistím laciné ubytování a domácí stravu v mém penzionu v místě. V mimovíkendových návštěvách knihovny poskytnu slevu na všechny služby.

Že Vám můj nápad přijde hloupý? A on taky hloupý je. Cožpak je normální vystrčit knihovnu, divadlo kino nebo jinou kulturní instituci někam za město? Proč jsou Národní divadlo,  Národní muzeum, Národní galerie a jiné vrcholné instituce v centru města? No proto, aby byly co nejdostupnější a lidé je často navštěvovali. Proč Karel IV. nenechal postavit nový most přes Vltavu někde u Davle, kadedrálu v Šárce a univerzitu pod Karlštejnem? Protože by tam nikdo nechodil. Chtějí-li politici postavit novou budovu NK v místě, kde má sloužit lidem, nemůžeto být ve Frýdlantském výběžku ani v Ruzyni, musí to být v centru Prahy. Vidno, že čeští poltici knihovny nepotřebují: knihovny jsou pro vzdělané, chytré a inteligentní lidi, ne pro Pavla Béma, Jiřího Paroubka a Václava Klause! Proč taky? Bém nečte vůbec, Paroubek "studuje" jen průzkumy veřejného mínění a Klaus čte jen své knihy - a ty se vejdou do krabice od banánů.

miroslav.vojta@volny.cz

krmič 20.4.2009 21:48

Re: Souhlasím se všemi soudruhy,

Jasně, všichni intelektuálové jsou jedině v Praze. Soustředění ve středu města. Jinak to nejde. Otázka: jak je to třeba v takové Americe? Tam jsou intelektuálové soustředěni (na jediném km čtverečním, pochopitelně) kde?

Vašek 20.4.2009 15:48

Chobotnice je tak krásná,

že by bylo škoda ji stavět v Praze. Já bych ji nechal pstavit poblíž dálnice na půl cesty mezi Prahou a Brnem. Ať i Brňáci z toho něco mají. U toho veeeeelikánské parkoviště pro náklaďáky, ať si tiráci taky pěkně počtou.

žibřid 20.4.2009 16:30

Re: Chobotnice je tak krásná,

Helejte, mně se Kaplického knihovna taky nelíbí, ale pro mě z toho nevyplývá, že se nemá stavět. Beru Kaplického profesionální záruku a dávám ostatním trochu šance myslet a dělat si, co považují za dobré.

Malý Aston 20.4.2009 15:23

Když se změní zákony tak ta stávající je dostatečná.

Každá vydaná knížka,bružůra i Rudé právo a Blesk se musí podle zákona uložit do státní knihovny aby další generace se poučili,jací jsme byli debilové nebo geniální. Tak změním zákon a knihy do roku 1948 zůstanou pěkně tam kde jsou a pro ty ptákoviny počínaje Klémou a konče obrázkovou knížkou přítele Paroubka uložím do skladu někde za Prahou neboť těch ptákovin bude neustále narůstat. Jedna chobotnice stačit nebude,to Vám mohu garantovat.:-P

-F 20.4.2009 16:06

Re: Když se změní zákony tak ta stávající je dostatečná.

A proč ne v elektronické podobě? Staré tisky se převádí do elektrocké podoby, aby byly přístupné pro co nejvíce zájemců. My jsme takový tupci,  že když to zavedem, tak svět bude zase o půl století před námi. :-/

astor 20.4.2009 15:06

Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...

Překvapila mě ani ne tak skutečnost,že pí.Šustrová chodí do knihovny,tam chodí kde kdo prohlížet si leporela a kde se v knihovní kavárně tak krásně tlachá s přáteli.Šokujícím je pro mě fakt,že výše řečená paní umí číst.Šok je o to větší,že vždy vypadala jako někdo,kdo neumí ani do pěti počítat,natož louskat písmenka.

Sumo 20.4.2009 15:12

Re: Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...

Tomu říkám příspěvek k věci

Iva 20.4.2009 15:24

Re: Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...ASTORE,

ASTORE....ach, jo!Rv

astor 20.4.2009 15:41

Re: Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...ASTORE,

Milou paní znám z doby jejího působení na MV.Vím,o čem píšu.

fg 20.4.2009 23:17

Re: Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...ASTORE,

za to já neznám tebe, ale stačí mi to co jsi napsal

-F 20.4.2009 16:11

Re: Nkdy z nás nikdo nemá nikdy nic mít za definitivní...

No vidíte.Podle vás  nevypadá na to, že umí číst. Na rozdíl od vás ona když promluví, tak má co říct,  má to hlavu i paty. Zato vý jste se usvědčil, že sice umíte hledat na internetu, číst sice taky ale o čem čtete zjevně nerozumíte. jinak by jste nenapsal takový blábol. Pokus o urážku se ván zjevně nepodařil, spíš jste zesměšnil sám sebe.;-D

čtenářka 20.4.2009 14:10

dost dobrý úvod článku

Nic proti knihovně, ale proti argumentu, že dotyčná ráda chodí do knihovny a musela by chudinka až někam do daleka.... Co to je proboha za blábol? To si myslí, že do knihoven chodí jen pražáci? Já bych taky ráda občas zašla do Klementina, mám to z Volar poněkud z ruky. Mám ráda knihovny, knihy a čtu je, přeji i Praze to nejlepší, ale snad by se dalo začít méně sebestředně.

Lucka 20.4.2009 14:19

Re: dost dobrý úvod článku

No, nezlobte se , ale při vší úctě k Vám, to je argument jako noha. Podle Vaší logiky by mohla stát knihovna uprostřed brdských lesů - čtenáři by se sjížděli s radostí do samoty, kde by si mohli rovnou v klidu lesa knihy ve stínu borovic přečíst. Zdá se, že ani Vy jste tedy nepochopila důvod umístění knihovny uprostřed největší koncentrace čtenářů - jakkoliv se mně osobně právě tato knihovna nelíbí a jsem nyní pražák bydlící desítky kilometrů za Prahou. Rozhodně bych se velmi podivovala nápadu umístit knihovnu kamkoliv jinam, než do největšího frmolu čtenářů, byť já to mám ze Sedlčan taky z ruky ;-) 

P.S. Máme tu taky knihovnu, a myslím, že běžným čtenářům tu v místě dostačuje....

čtenářka 20.4.2009 14:23

Re: dost dobrý úvod článku

Asi jsem to napsala špatně. Jasně, že tahle knihovna by měla být v Praze. Ale já bych nikdy nenapsala že proto, že jinak bych to já jedna chudinka měla daleko. Protestuji pouze proti formulaci dotyčné.

Sumo 20.4.2009 15:15

Re: dost dobrý úvod článku

Nejde o to, že by to měla daleko Petruška, jde o to, že by to měli daleko všichni študáci z Prahy, všichni vědečtí pracovníci, kteří jsou rovněž koncentrování v Praze, a i pro mimopražské je v případě potřeby jednodušší dojet do Prahy než na Kladno nebo do Volar, nebo jiné provincie.

-F 20.4.2009 16:13

Re: dost dobrý úvod článku

Ona nepíše, že bu to měla daleko, ale že stávající knihovana je dostačující a dobře přístupná, tak naco vystrkovat z města takvé ctihodné instituce. nebo nechápete? Vystěhujeme všechno z města ven a zřídíme tam kanceláře? Vy jste 8-o:-/:-/