16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

KULTURA: David Budovatel

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
m 20.4.2009 3:19

ja jsem pro knihovnu kdekoliv mimo Prahu...

... nevim, proc by se mel podporovat nejbohatsi region stavbou a provozem narodni knihovny, ktera stejne uz k nicemu moc nebude... - spravne je digitalizace, vsechno na net, pujcovani domu postou, prihlaska pres net, atd. a potom muze byt knihovna treba v Havirove nebo v Krupce, v regionech, ktere je dobre podporit...

Neco jineho je knihovna typu "mestska", kde se pujcuji neodborne knizky na cteni, neco jineho pak "vedecka"

Jenda 20.4.2009 1:01

A procpak by ausgerechned knihovna mela byt v centru?

Aby to zrovna Petruska mela bliz? Nepripadate si Petrusko trochu, aspon malinko sobecka? To je fakt strasna sprostota, ze byste zrovna vy musela nekam jet. Nenapadlo vas, ze se jaksi vsechno do centra nevejde a ze proste nekdo nekam dal jezdit musi? A to casto i kvuli vecem ktere se digitalizovat nedaji?

Ostatne oznacit rozplizly predrazeny neudrzovatelny blob za "zabavnou chobotnici" ...

Apea 20.4.2009 0:56

Hledání hole?

Pokud si ten Paroubkův výrok o knihovně pamatuji, tak se v něm mluvilo o tom, že by se stavěla knihovna ve středočeském kraji , pokud se bude pražské zastupitelstvo chovat i nadále stejně osvíceně. Nemluvilo se tam o přemístění za každou cenu.

A věcně - Klementinum se roky připravuje k rekonstrukci, už tam odsud odešla STK - rezort školství býval svého času - v době před záplavou zelených žabiček vedených Liškou-  důslednější než kultura stavbu nové budovy prosadil. Kapacitně nestačí Klementinum už dnes, s rekonstrukcí by to byla katastrofa. Místo pro novou knihovnu na starém městě se sotva najde, tudíž dopravně dostupná Letná, blíž k většině studentských kolejí (Větrník, Strahov, Troja) představovala rozumné řešení a pokud se s ním musela paní Petruška smiřovat pro návštěvu jednou za měsíc, měla by uvážit, zda nezlenivěla příliš. Ale pokud toto místo blokuje pražský magistrát, možná opravdu nezbude než knihovna v Ruzyni (podobně pitomé jako někdejší Bémovy návrhy s jinými okraji Prahy) a doufejme filiálka na úrovni služeb čtenářům a čtyř studoven v Klementinu. Ale to nejde na vrub Paroubkovi, leč Bémovi a ministerstvu kultury.

Podobně mi přijde den po statečném zásahu naší čacké policie proti antifašistickým demonstrantům a její usilovné ochraně nácků slavících Adolfovi narozeniny trochu komické se vracet až k stejně hloupému zásahu policie za Bublana.

Prostě, paní Petruško, chápu, kdo chce psa bít, hůl si najde. Proč by Vám měly vadit velké zhovadilosti kolem pražské knihovny, provozované představiteli pražské ODS a koaliční vládou, když se můžete rozčilovat na Ratha a Paroubka, že se tyto hovadskosti snaží řešit způsobem, který není příliš chytrý?

Jenda 20.4.2009 1:06

Re: Hledání hole?

Strahov je predevsim CVUT. Co by tam hledali? Troja (respektive ve skutecnosti Liben) jsou prevazne matfyzaci. Opet co by tam proboha hledali? Strahovaci si spis sjedou dolu na kulatak do technicky a matfyzaci, kdyz uz nahodou neco nebude na netu, tak taky. Ovsem pochybuji, ze se tam budou tahnout davy. Za cela sva studia matfyzu jsem byl parkrat v matfyzacke knihovne v Karline a tim to pekne prosim hasne. A nemyslim, ze by od te doby toho bylo online min.

Mirek 20.4.2009 0:56

Jiné řešení

Nenapadlo vás například řešení, že sklad knih by opravdu mohl být kdekoliv v nudné betonové krabici a za ušetřené peníze by mohla proběhnout digitalizace a knihy by mohly být dostupné pro každého z domova?

Kamil 20.4.2009 7:28

Re: Jiné řešení

Nemohou být dostupné - kvůli autorským právům (jež platí 70 let po smrti autora)

rdu 20.4.2009 15:18

Re: Jiné řešení

Nějak nevidím důvod, proč bych si nemohl za mírný poplatek knihu přečíst na počítači když si ji můžu za mírný (snad až příliš) poplatek půjčit nebo přečíst v čítárně. I kdyby byl poplatek opravdu malý, počet přečtení by byl mnohem vyšší proti nutnosti osobně navštívit knihovnu.

Haui1 20.4.2009 12:53

Re: Jiné řešení

Obávám se, že digitalizace všech knih by nebyla o moc levnější, pokud vůbec.

Kresinka 20.4.2009 16:33

Re: Jiné řešení

jen digitalizace fondu seriálů (časopisů) je naprojektovaná asi tak do konce století...

S.T.KK. 20.4.2009 0:34

Kvalifikace

politika spočívá v tom a pouze v tom, že dokáže přesvědčit velkou skupinu lidí. Ovčanů. A ti pak, poslušni "tezí" svého politika jdou a dělají to, na co by vlastní hlavou asi nikdy nepřišli. Nebo by jim to připadalo poněkud... ...střelené.

takyobčan 20.4.2009 3:10

Re: Kvalifikace

Gratuluji ! Ovčané ! Skvělé ! Hned si připisuji k Pablbkovi, Tupohlávkovi, knihovnu ....;-D