1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

KNIHA: Mašíni jinak

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bombarďák 3.3.2006 11:44

Díky autorovi jsem plně pochopil smysl slavného Burkeho

citátu: The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. A z článku mi logicky vyplývá, že účastníci zahraničního odboje, často stejného věku, byli asi také naivní pitomci, včetně otce Mašínů, že? Kdo jiný by se přece stavěl proti nacistickému Německu, před nímž se připo..... i Francie a Británie. A že jejich obdivuhodný výkon, boj i utrpení byl jen náhodou - k tomu lze říci jen jediné: ubohost některých lidí se neprojevuje jen proto, že dosud nikomu nestálo za námahu ji odhalit. Autor to dnes provedl sám...
honzak 3.3.2006 11:38

já bych připomenul

další "naivky", kteří šli do zahraničí bojovat s jedním zásadovým milovníkem přírody a pořádku. Nebýt jich, tak by pan Straka dneska šprechtil deutsch, možná rusisch.
Neznám přesně všechna fakta (četl jsem jen několik obsáhlejších článků), ale silně se na jejich stranu kloním. Už proto, že dokázali řečí nevázanou, že král (V. Havel) je nahý (hajzlík).
Marat 3.3.2006 11:34

Největším českým hrdinou, je přece Pepa Švejk.

Mašínové,to jsou vlastně předchůdci filmového Ramba,že ano pánové?Jsou to hrdinové velice velice záporní. Správný a hrdiný odboj,boj proti násílí má vypadat jinak.Jak? Tak jak nám dal návodl Ota Filip,spisovatel a tuším i chartista.Před tím, za vojenské služby prý práskač.Prý nejstatečnější a nejefektivnější odboj jaký může být,je tajně být zavřeni na záchodě,aby nás nikdo neviděl a neslyšel,si pošeptmu číst  poesií Saifrta.To je prý učínější odboj,jak po bolševicích střílet.Pokud to nevíte,tak ten pokladník si to svou blbosti zasloužil.Zapřel že má pistoli a potom kdy se mu to zdálo za výhodnější,tu pistoli na Mašína vytasil.Mašínovi se podařilío ho odzbrojit a soudruha pokladníka při potýčce jeho vlastní pistoli zastřelit.Pánové,ten pokladník nebyl neviná oběť.Pistoli také nesvěřovali bolšáni kde komu.Nedosti oddaným soudruhum žádnou zbraň nesvěřovali.Pravda je,že Mašínové byli naivní.Za takoví národ,který má za hrdinu Švejka,za hrdiny které čtou zavřeni na záchodě poesiíí ,je hloupost riskovat život.Pánové,vždyť i to střílení Mašínu,mělo na spoustu komunsistu  přímo obrovský výchovný  vliv.Znám to z vlastní zkušenosti.Na některé soudruhy velice zapůsobilo,když jsem si jen kýchnul. Mám dojem,že pro většinu z vás jsou hrdinové ti,kdo v zelených uniformách stříleli ty,kteří chtěli z ráje pracujíciho člověka utéci.Ti dostávali za každého zastřeleného uprchlíka vyznamenání a odměny.
filosof 3.3.2006 11:24

Rodinné stříbro...Janošík...Babinský...Nikola

Šuhaj  loupžník..
filosof 3.3.2006 11:19

Autor jako IP...

Takových    vychyttralých  zbabělců  se   asi   najdou   miliony...
Čurda  zradil  parašutisty...
Kdo   potrestá   právníky, kteří   pověsili   Horákovou,
kteří po   Babických   vraždách  pověsili 11   lidí??
Má na to   někdo   odpověd???
Karel 3.3.2006 13:55

Čurda

Nedá mi to, abych nezareagoval. Tedy především s Vámi souhlasím, ale ohledně toho Čurdy jsem, na základě studia dobových materiálů, došel k následujícímu závěru:
Po atentátu na Heydricha tlačila Říše na Čechy a Moravu, aby vydali atentátníky, zavedlo se stanné právo, evidence a kontroly všech osob, bylo uvedeno v tisku, že pokud do 16.5. se nenajdou atentátníci, tak budou popravováni Češi ve velkém, byl popraven generál Eliáš, byly vypáleny Lidice. V téhle dusné a přituhující atmosféře Čurda šel, a právě až toho 16.5. udal některé úkryty, o kterých věděl. Podle mého ho k tomu vedlo přesvědčení, že nikoli celý národ, ale právě atentátníci-vojáci jsou ti, kdo by měl sebe obětovat. On totiž Čurda udat nemusel, taky se mohl dál skrývat. Nemyslím, že by to udělal pro svůj osobní prospěch, byť se to tak dá také vyložit: až do konce války žil nevím kde pod pseudonymem a ochranou Říše, po válce byl popraven.
Jiří Uher 22.3.2006 15:56

Re: Čurda

Pane, vy vůbec nevíte o čem hovoříte. 16.5.42 byl Heydrich celkem v klidu, možná promýšlel, že Francie bude o něco složitější než Bohmen und Mahren, Eliáš už byl půl roku po smrti, v okolí Lidic si Maruščáková snila svůj zamilovaný májový sen a Čurda plánoval návštěvu rodné vesnice. Za měsíc už bylo vše jinak. No a když se ho soudce po válce těsně před vynesením rozsudku nad ním a Gerikem ptal, jak to, že mohl zradit své kamarády, Čurda odvětil poměrně s ledovým klidem: " Za milion marek byste to udělal taky". Čurda se nikdy netajil, že to udělal z prospěchu a po celý zbytek škodil, kde mohl. viz Bivouac, ale to jen pro názornost. Češi nejsou národem Čurdů, ale pouze a jen Čechů, se vším, co k tomuto slovu náleží...
Jiří Uher 22.3.2006 16:07

Re: Čurda

Pane, vy nevíte o čem píšete. 16.5.42 Heydrich nejspíše přemýšlel, kde bude lépe, jestli v Bohmen und Mahren nebo ve Francii, Maruščáková snila svůj zamilovaný májový sen někde u Lidic, Eliáš byl ve vězení, no a Čurda si plánoval návštěvu rodné obce. Za měsíc bylo vše jinak. Po válce, těsně před vynesením rozsudku, se soudce Čurdy zeptal, jak mohl zradit kamarády ,Čurda bez emocí odpověděl:" Za milion marek byste to udělal taky, pane soudce". Jinak Čurda škodil do konce války nepředstavitelným způsobem, viz BIVOUAC. Dostal on a jemu podobní spoustu statečných lidí do vězení a před popravčí čety, tak že ho není a ani nebyla škoda. Líto je mi pouze vás..... 
stran 3.3.2006 11:05

kam zmizel ten vtipný Ivan Straka,

který jako gentleman vydával své vtipné a milé deníčky i knižně? Kam zmizel chléb štědře pomoučený, kde jsou jeho milé úlety, které člověk bral s nadhledem a nezůstaval po tom odér trapnosti malosti a závisti. Už dva roky ho čtu jen náhodně, jeho stránku jsem už vymazal z bookmarků a je mi to líto.  A kde jsou časy jeho deníčků v Softwarových novinách, s Koubským nejlepší čtení. Koubský píše dodnes skvěle, o panu Strakovi to bohužel říct nejde. 
J. 3.3.2006 12:26

Re: kam zmizel ten vtipný Ivan Straka,

Presne! Denicky v SWN jsem cetl cca od roku 1993 a hodne se mi libily. Co Mysicka a ta druha? To uz musej byt velky holky. Pak jsem jeste nejaky cas sledoval gentlemanovy stranky, cca do roku 1999. A pak to slo do haje. Dneska jsem na gentlemana kliknul fakt jenom diky lakavemu popisu na hlavni strance. A zbytecne. Pritom, presne jak rikate, pan Koubsky se da cist dodnes.
Dana 3.3.2006 11:01

zkusil autor někdy proti něčemu bojovat?

pak by poznal, jak je to těžké.
 
Nebo jen seděl doma na peci a čekal, až budou vhodné podmínky a 99% šance na vítězství.
Cruton 3.3.2006 10:56

Veká slova

Hm, padají zde velká slova - ČEST, SVOBODA, HRDINSTVÍ. Hrdinové však své protivníky nepodřezávají jako podsvinčata. Hrdinové nestřílejí po nic netušících lidech, kteří hasí požár. Ti, kteří toto dělají nejsou hrdiny, ať jsou jejich pohnutky jakékoliv. Lid má pro takovéto "hrdiny" výstižnější označení - SVINĚ.
Neverici Tomas 3.3.2006 11:39

Re: Veká slova

Jdi to rict byvalym britskym Commandos.Nektri ziji i u nas.Takze muzes z oci do oci...
Cruton 3.3.2006 18:59

Re: Re: Veká slova

Nerozumím Vašemu sdělení. Můžete jej prosím rozvést?
Quetzal 5.3.2006 1:35

Re: Re: Re: Veká slova

vysvětlení: Příslušníci commandos a podobných oddílů bývají velmi často pověřováni úkoly, při kterých musí třeba zastřelit policistu nepřátelského režimu, nebo odprásknou pokladníka, který na ně vytáhl zbraň.
Cruton 5.3.2006 6:14

Re: Re: Re: Re: Veká slova

Ano, Commandos protivníka zastřelí nebo tiše zabijí nožem do srdce. Když zabíjejí, tak zabíjejí rychle. Ale nikdy nezabíjejí tak, že se snaží tupou dýkou protivníkovi upižlat hlavu, tak jako to udělal Ctirad Mašín strážmistru Honzátkovi. Co se týče pokladníka, tak pokladníci nosí zbraň - ve všech historických dobách a ve všech režimech. A v případě svého přepadení je i používají - ve všech historických dobách a ve všech režimech. Pokladník vůbec nemohl tušit, že se nejedná o sprosté lupiče, nýbrž o "hrdiny protikomunistického odboje". Mašínovci v této akci opět prokázali svůj diletantismus, když zajaté neprohledali. Kdyby přepadení řádně naplánovali a řádně provedli, tak se nikomu nic nestalo. A právě neschopnost Mašínů správně analyzovat situaci, zvolit vhodné cíle, promyšleně akce naplánovat a efektivně je provést, mi na nich vadí nejvíc. Nezodpovědné packaly nebudu uctívat jako hrdiny.
Majkl 3.3.2006 10:40

Na rozdíl od vás,

Gentlemane, a většiny tohota národa, mi připadají Mašíni velmi životní a chápu je. Vy jste dokázal jen to, být šedivý, průměrný a skrčený. Hrdinové zřejmě umřeli ve válce. Zůstali jen lidé schopní se jen přizpůsobovat...
noxic 7.4.2008 15:57

Re: Na rozdíl od vás,

Jak ale v dnešní době poznáte hrdinu, když tu nejsou ani nacisté, ani komunisté? Pojedete do Iráku (a to je jen práce, střílet po teroristech) ?

doktor 3.3.2006 10:34

Gentleman ať se nediví

Jsem ročník Josefa Mašína, a ujišťuji autora, že v těch svých dvaceti letech jsme opravdu věřili (o tom, že Sověti mají atomovou bombu jsme nevěděli), že západ nás na holičkách nenechá. Pro svoji svobodu (po maturitě jsem místo vysoké školy léta házel lopatou) jsme sice nehodlali nikoho zabíjet, ale činy Mašínů jsme chápali. Byli jsme naivní, stejně jako oni. Co nechápu, je to, že ty zbytečné vraždy ani dnes netíží jejich svědomí.
Netřeba 3.3.2006 10:30

Kdekdo je chytrý tady a dnes.

Viz můj skromný předchozí příspěvek v 08:45 hodin.
I to se stalo (bráno historicky) prakticky dnes. Jenom ne tady. Nevím, jak se ti bratři z Hamásu jmenovali, ale jinak o nich napsali v Izraeli a jinak v Palestině.  Jinak dnes a jinak za 50 let. Jinak Čapkova Matka, jinak palestinská poslankyně, jinak matka  dnes v diskusi  opěvovaných - nenáviděných  bratří. JInak matky hasičů a jinak matky únosců z 11. září.
Kdo má pravdu?  Vitěze nikdo nesoudí.  Vitěz dosud není.  Skutečná válka teprve začíná. Zatím se hledají odůvodnění - neplést si se skutečnými důvody. Dost a dost bude hrdinů. A ti dnes omílaní tehdy pubertální dva snílci zapadnou.
Jaka 3.3.2006 21:44

Netřebo, srovnáváte nesrovnatelné..

Arabi v Palestině byli upláceni celá desetiletí kdekým (hlavně arabskými státy), jen ať zůstanou, kde jsou. Protože kam přišli, tam začal po čase problém. Celá desetiletí měli na to, aby místo volovin budevali alespoň školství a vychovali si aspoň dvě generace vzdělanců, kteří by byli vzorem pro ostatní a začali by sami být čím dál ekonomicky nezávislejší, chytřejší, vzdělanější, kultivovanější. Oni sami sobě si !!!! Za stejnou dobu vydrásali Židé z nehostinných míst pozoruhodná hopodářství, kibucy, dřeli za neskutečného odříkání a obětí. A ještě se museli 24 h. denně starat o svou bezpečnost. Jejich děti bez řečí a samozřejně chodily na tři roky na vojnu a od dětství tak věděly, co to stojí úsilí, krve i potu vybudovat a uhájit takový kousek území!!! Jsou vzdělaní, kultivovaní, mají pár fanatických staromilců, kteří zas až tak nepřekáží ostatní společnosti. Palestinci místo aby budovali svou budoucnost, kupovali zbraně a žebrali a dělají pořád ze sebe chudáčky. S lidmi, kteří neprojeví ani trochu zájem podílet se na své lepší budoucnosti nemám sebemenší lítost! A Němci či komunisti u nás, to byla zcela jiná písnička.
Roy Boehm 3.3.2006 10:09

Nic bych proti Mašínům neměl,

kdyby si odpustili střelbu na lidi, hasící stoh, který oni, v rámci hrdinného odboje, zapálili. Těm lidem prostě hořel výsledek jejich práce, tak šli hasit. Jestli tohle někomu připadá jako kolaborace s režimem, tak je MAŠÍN!!!
I-Worm 3.3.2006 10:08

Ne Mašínové, to nekomunisté přece zlikvidovali komunismus,

to jsou ti praví hrdinové !
M.Slon 3.3.2006 9:53

Proč se divit?

Některé národy mají jako své národní hrdiny Viléma Tella, Robina Hooda, Williama Wallace, my máme českého Honzu a Švejka. Nelze se pak divit, že odvahu necení ten, kdo má duši otroka.
Pavla B. 3.3.2006 12:51

Re: Proč se divit?

Také máme Jana Husa, J.A. Komenského a Jana Palacha. První a posledně jmenovaný neváhali obětovat SVŮJ život za SVOU pravdu (a proto je zcela nevýznamné, jestli to byla ta správná pravdu), prostředně jmenovaný opustil svou vlast, aby mohl vykonat ohromný kus práce i pro potomky svých nepřátel, kteří ho vyhnali...
Skutečně, Mašíny srovnávejte raději s tím Švejkem....
Vladislav 3.3.2006 8:59

Kamenovaný nevinně

Autor příspěvku v podstatě referuje o obsahu knihy. Proč se tedy na jeho hlavu háže tolik kamení? Kolik asi mají let ti nejhorlivější kamenovači? Vsadil bych se, že jsou nejméně o generaci mladší nežli bratři Mašínovi.
Brabcak 3.3.2006 8:55

Ach ta rodina...

Máme štěstí, že gentleman aspoň neobvinil z infantility, nerealistického pohledu na svět a z hypertrofovaného smyslu pro čest lidi, kteří po vzniku Protektorátu Čechy a Moravu bojovali s německými okupanty a našimi kolaboranty. I když... Vlastně se mu to povedlo odkazem na rodinou výchovou Mašínovců. Svině rodiče, když vám vštěpují úctu k pravdě, cti, přátelství a podobným nesmyslům. Otec to ještě podepře celoživotním postojem, kdy za tyto hodnoty obětuje život! To už je vážně na jednoho moc! Nemůžeme se potom divit, že kluci sklouzli na šikmou dráhu a dělali takové blbosti...
Netřeba 3.3.2006 8:45

O pár desítek let později a pár set kilometrů jinde

by se bratři-hrdinové poslaní svoji vlastní matkou-poslankyní opásali granáty a za výkřiku "ALLÁH   AKBAR!" vrhli na nevěříci psy.
figura 3.3.2006 8:36

Ale ať...

...budu jediný, ale ať. Bijte si mne mlaťte si mne. Že v přestřelkách někdo zabíjí příslušníky ozbrojených složek mi nevadí. Vadí mi zabití pokladního, svázaného bezbranného policajta. Například. To mi vadí.
Zlý kukuč 3.3.2006 8:53

Re: Ale ať...

tak a je to jasné, jste kolaborant, komunista etc.
Mašínofilové Vám to dají sežrat