3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

KNIHA: Mašíni jinak

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mima 3.3.2006 9:08

Re: Ale ať...

Také mi vadí podříznutí svázaného policajta, i když tam už asi jiné řešení neměli. Ale ještě víc mi vadí další jejich akce - podpálení stohu slámy a následná střelba na lidi hasící požár. Jeden přišel o oko, naštěstí přežil. Tohle jako odboj opravdu chápat nedokážu.  Loupežná vražda jako prostředek k zajištění peněz na útěk také moc dobře nevypadají. Takhle přepadení a poprava okresního tajemníka strany, to by se jako odboj dalo chápat bez problémů a pak by si snad zasloužili tu úctu, po které jejich obdivovatelé volají a  která se jim tu nedostává. Jejich otec byl hrdina. Oni jsou jen lidé, kteří šli za svobodou i přes mrtvoly. Mrtvoly protivníků, ale i neviných a dokonce i mrtvoly svých kumpánů.
Mirek 3.3.2006 14:04

Re: Re: Ale ať...

To je docela schizofrenie. Otec dobry, syn spatny. Vite vy, ze behem sabotaznich akci organizovanych jejich otcem umirali i nahodni cesti kolemjdouci ?  Ted musite ale jednoznacne rici, ze protinemecky odboj byl cestou za svobodou, ovsem pres mrtvoly protivniku i nevinnych lidi a odbojari byli zlocinci. To je pekna blbost, ktera z logiky vaseho uvazovani vychazi. Ne?
Josef 4.3.2006 18:32

Re: Re: Ale ať...

Zcela s Vami souhlasim, Mimo. Jsou to moje slova. Kdyby hodili granat do Tatraplanu, plneho StBaku, tak i ja bych je nazyval - bojovnici za svobodu. Na to odvahu nenasli a  pritom dnes podobne ciny predvadi kdejaky Arab. Cela tato debata se zvrhla do nespravneho smeru. Bojovat proti komunisnu se melo, to je bez debaty. Zbyva nam jen, dohodnout se na tom, zdali Masinove opravdu byli, jen a jen bojovnici za svobodu.
anonym 3.3.2006 9:56

Re: Ale ať...

 Díky. Loupežná vražda je loupežná vražda, ať ji heroizují jak chtějí...
Pavla B. 3.3.2006 10:38

Re: Ale ať...

Nejste jediný, ale na tomto fóru nemá smysl zaryté obdivovatele Mašínů přesvědčovat, že Mašínové BYLI JAKO ONI. Metodicky se snížili na úroveň vládnoucí garnitury 50. let, ať už byly pohnutky jejich konání jakékoliv.
Nenásilně dokázaly na Západ uprchnout tisíce lidí bez toho, že by se pošpinili něcí krví. A pokud Mašínové hodlali svým příkladem vyvolat ozbrojené povstání a takto porazit režim podepřený armádou, milicemi, policií a v neposlední řadě SSSR, tak má asi pravdu Gentleman.
Pavla B. 3.3.2006 10:49

Ještě PS

Jak Klaus, tak Havel odolali nátlaku udělit Mašínům státní vyznamenání. Jistě, oba lze podezírat  (řesněji řečeno: nařknout) ze sympatií ke komunistům nebo k bývalému řežimu, ale myslím si, že jejich důvody jsou jiné (nesouhlas s jednáním Mašínů). Také si myslím, že kdyby byli Mašínové vyznamenáni, řada jiných laureátů by své metály vrátila.
Jirka 3.3.2006 12:55

Re: Ještě PS

"Také si myslím, že kdyby byli Mašínové vyznamenáni, řada jiných laureátů by své metály vrátila." Myslíš to vážně, Pavlo B.??? Nobelovu cenu míru taky nikdo nevrátil poté, co ji dostal i terorista Arafat.
Neverici Tomas 3.3.2006 11:50

Re: Re: Ale ať...

Mila Pavlo.Licite nam to tak, jakoby se clovek proste sbalil a odesel za hrani.Jenoze k uspesenmu nepozorovanemu prechodu hranice byl potreba prevadec.Vedela to i STB a pouzivala prevadece jako provokatery.Jestlize vy mluvite o tisicich, kteri utekli bez strileni, tak ja mluvim o stovkach mozna tisicich, kteri vbehli do pasti provokaterum.U spousty lidi to byl duvod k tezkym zalarum-koncentraku.Myslite, zy by si STB nechala ujit prilezitost zasit takhle Masiny?Pripominam, ze odchazli v dobe kdy nemohli tusit, kam to tu bude smerovat.A SSSR byl opravdu zarny vzor.
Davat za vinu Masinum, ze museli volit formu sveho odchodu je z¨vracene
Pavla B. 3.3.2006 12:11

Jistěže

nebylo začátkem 50. let prchnout na Západ tak snadné jako o 20 let později s Čedokem. A chápu, že utéct museli. Přečtěte si o kus výš či níž, co jim nefandové zazlívají - nejsou to přestřelky s ozbrojenými složkami. O něco (pro někoho dost podstatné NĚCO) překročili hranice nutnosti.
Neverici Tomas 3.3.2006 16:21

Re: Jistěže

Mila damo.Jenze ten rezim nebyl predstavovan jenom ozbrojenymi slozkami v uniforme.To byla predevsim hromada fizlu v civilu a jejich praskacu...
Jak jsem rekl.Spolehat v te dobe na prevadece, bylo jako hrat ruskou ruletu.Neprosolo to i jinym kadrum.Treba byvalym ministrum...
Ono je to asi jako s temi pratyzany v Iraku.Kdyz mu mrtvymu seberete z ruky zbran, je z nej nevinny civilista....
Jan 3.3.2006 12:11

Re: Ale ať...

Jan 3.3.2006 12:14

Re: Ale ať...

Nebudete jediný.
Richard Lví Srdce 3.3.2006 8:25

Autorovi

Vaše článečky čtu občas a můžu říct že vždy se stejně trapným pocitem. Tentokrád ovšem nade všecky meze. Přestaňte si říkat gentleman, Vy rudý hlupáku!
Dáša 3.3.2006 8:10

Gentlemane,

posmíváte se cti, vlastenectví a morálce? Ubohé! Vy nejste gentleman, vy jste ponížený sluha komunistů!
 
L 3.3.2006 7:27

Kolaboranti

Jiz davno cely ten problem nekdo objasnil. Nejen komunistum se Masinove nelibi. Neni divu, jejich otec se zase nelibil nacistum. Podstatne je, ze Masinove se nelibi take kolaborantum.
 
V tom je cela zahada a rozdeleni naroda na tri casti. 1) Ti, kteri jsou proti Masinum, 2) ti, kterym to je jedno, 3) ti, kteri souhlasi s Masinovci.
Gentleman jako clen brigady socialisticke prace, jiste byvaly svazak, se nemuze prenest pres svuj horizont. Na sve chlobodarce komouse mu nesmi nikdo sahnout.
 
L 3.3.2006 7:50

Kolaboranti

Ja patrim mezi ty, kterym je to jedno. Je mi uplne jedno, jestli nekdo nekde zastreli nejakeho komunistu. Ale opravdovou radost mi dela, kdyz komunista obesi komunistu. To uz je jina uroven. A co takhle trest smrti na vlastni zadost.
 
Soudruh Klement Gottwald  zatocil s tou Slanskyho zradcovskou bandou opravdu razne, od te doby se rika s gottwaldovskou raznosti a rozhodnosti. Vsak se taky sami priznali a sami si pozadali o trest smrti na vlastni zadost i na zadost pokrokoveho lidu, na zadost delniku, druzstevnich rolniku i pracujici inteligence. Pokrokovy lid na pocest poprav zradcu uzaviral hodnotne zavazky a plnil je na 105 procent.
MF 3.3.2006 7:22

Mašínové.

Mašínové nebyli vrazi. Chtěli svobodu a byli ochotni pro to něco udělat. Kdyby byli vrazi, jak vy komunisté tvrdíte, nestali by se z nich později úspěšní a vážení lidé ale zůstali by zločinci.
Netřeba 3.3.2006 6:58

O čem by se psalo,

kdyby to zkusili o pár měsíců později a na té čáře by je v přestřelce normálka picli? Nebo kdyby je kriminálka dopadla hned několik hodin poté, co podřízli pokladníka?
Kde by byli hrdinové?
Ladislav N. 3.3.2006 19:23

Re: O čem by se psalo,

Kde bychom byli my dnes, kdyby se lidi ve 48. odvážili spojit, podříznout krky komunistům a nedopustit jejich vládu v ČSR?
Zlý kukuč 3.3.2006 6:04

Gentlemane, gentlemane

dnes tu dostaneš do držky, neb jakýkoliv kritický pohled na činy bratří Mašínů je jejich příznivci chápán téměř sektářsky. Kdo neadoruje Mašíny je pro ně bolševik, poskok a nevím co ještě, i kdyby za bolševika nevylezl z kriminálu.
Jap 3.3.2006 5:22

Gentleman nezklamal ocekavani, dalsi bolsevicka slatanina.

Nevidim nic mimoradneho   na tom, ze dvacetileti  kluci  byli naivni,  mimoradne je, ze se rozhodli branit svoje pravo na svobodu  i za cenu ztraty zivota,   tim take branili svobodu jinych.   Jasne meli  prebytek toho co zbytku jejich naroda tak casto chybi. Na sve ceste nejake lidi zabili ale za to musi vzit odpovednost  predevsim ti  co jim svobodu chteli vzit. Oni meli pravo odejit do jine zeme pokud se tak rozhodli a pokud jim v tom branil nekdo se zbrani v ruce,  meli oni pravo pouzit  zbran, protoze pravo bylo na jejich strane.
Ale to jsou vsechno dobre zname veci, zajimave je jen to  jak zoufale  a uboze se  snazi "Gentleman",  neco vydolovat, neco co  ty , tehdy mlade kluky , postavi do spatneho svetla,  ziskat na ne nejake body , trba na zaklade toho co o nich pise jejich sestra. 
A opet, da se ocekavat, ze v tak  doslova hrdelni situaci  udelali  Masinove nejaka spatna rozhodnuti, nebo kdyby to delali podruhe udelali by to jinak, to je uplne normalni,  nenormalni je  proc ten kreten , autor  clanku citi potrebu  je za to kritizovat. Neni take prekvapujici, ze jejich sestra o nich napise same pekne veci, uz proto ze to nemohla napsat drive a ze jeji bratri byli soustavne spineni jejich  vlasni zemi nekolik desetileti, vetsinu jejich zivota. Opet spise je zarazejici , ze to gentlemanovi tak vadi, ze specha nam o tom povedet a ze to povazuje za velikou novinu, zatim zajimave je spise to jak detinsky a ubohy je on sam v jeho marnem snazeni.
danny 3.3.2006 14:41

Re: Gentleman nezklamal ocekavani, dalsi bolsevicka slatanina.

Chci jenom opravit, že knihu ODKAZ  nepsala jejich sestra, ale dcera Mašína. 
Ladislav N. 3.3.2006 4:48

My jsme "ujetí" a "naivní" nebyli, a proto jsme v těch sračkách žili...

A žijeme dodnes.
Xaver X.X. 3.3.2006 10:01

Dobrý příměr, bohužel....

Jaka 3.3.2006 3:26

No, Gentlemane, naivní jistě byli. Také fanfaróni...

Ale tak jistě byli vychováváni, jako rovní chlapi, kteří by měli ctít tradiční hodnoty, jako je vlast, atd. A mít ta naše nešťastná zemička víc takových případů v historii, asi bychom tak lehce nekapitulovali při kdejaké příležitosti. Je vidět, jak rozdílně lze nahlížet na jedinou akci. Pro mne jsou hrdinové, tak podobně jako Poláci na koních proti Němcům. Nic to neřešilo, přesto se takové činy tomu národu přičítají k dobru. Patriotismus roste hlavně takovými neobvyklými statečnými okamžiky, z folklóru je ho dost málo na další Jánošíky, až jich bude třeba.
Borek@Exil 3.3.2006 4:39

Re: No, Gentlemane, naivní jistě byli. Také fanfaróni...

Sometimes a man has to do what a man has to do. 
Aneb: Když každý bude z křemene, pak národ bude z kvádrů.
Hubert Mašín 3.3.2006 3:22

Nechápu, co na tom kritizujete.

Je to bezvadná parodie, asi jako Havránkův  "Nechutný kýč K.Neumannové"  na virtually. Jestli je navíc nechtěná, tak tím líp.
Muki 3.3.2006 2:06

No jo

Ale diskutujici, vy se tu rozcilujete na gentlemana a on jen haji osvedcene prislovi, ze sehnuta hlava ujde meci.
Jeste, ze se nepustil do tech "3 musketyru" vedenych jejich otcem. Podle stejneho meritka, myslet jsi, ze to bude neco platne, par lidi se postavit proti moci, kterou vlasne nemohli nijak ohrozit, v dobe kdy vetsina natoda rozume kolaborovala, by se dalo zhodnotit jako stejne naivni. Ale pozor. Mame jina meritka, jinak proti nacistum, ale proti komunistum, tam skutecne zalezi, se kterou stranou se povedome ztotoznime a predstavit si sebe v roli protikomunisty, je neprijemne, tak je lepsi hrati moralne poviseneho a nezne zkritisovat
Zlý kukuč 3.3.2006 6:40

Re: No jo

Drobná nepřesnost - nacisty nikdo nezvolil, komunisty ano - volby v roce 1946 NEBYLY zfixlované jako později.
Eo ipso - národ byl rozdělen ne v poměru 95/5% kolaborantů ale zhruba 40/60% jasných sympatizantů komunismu. Samozřejmě s poznáním skutečné podstaty režimu to skončilo také na 95/5%, ale o pěkných pár let později.
Čechy jsou totiž učebnicově levicové. egalitářské a zdá se, že jimi i zůstaly.
To jako 3.3.2006 10:40

Re: Re: No jo

nacisti v německu se dostali k moci revolucí...?